Page 10 of 11

Re: Virtuves guru

PostPosted: 16 Sep 2014, 14:55
by kaija
Vai tiešām neviens neko nezin par cidoniju sulu sagatavošanu ziemai. :apstulbis:

Re: Virtuves guru

PostPosted: 18 Sep 2014, 08:53
by Creme de la Creme
Es šogad (pēc kāda laba cilvēka ieteikuma :kanepe: ) cidonijas izlaidu caur sulu spiedi. Sulu uzkarsēju ar cukuru (liku ievārijuma cukuru cerībā ka saželēs, bet tomēr vajadzēja speciālo želejas cukuru kura pie mums veikalā nav...) un karstu liku burkās. Bet domāju ka cidoniju sula pavisam labi stāv arī bez cukura.

Re: Virtuves guru

PostPosted: 18 Sep 2014, 09:35
by Demiana
Creme de la Creme wrote: Bet domāju ka cidoniju sula pavisam labi stāv arī bez cukura.

Man bez cukura ilgi nestāvēja :(

Re: Virtuves guru

PostPosted: 18 Sep 2014, 09:37
by Demiana
Šogad cidoniju maz, uz sulu nav ko cerēt man, būs sukādes :)

Re: Virtuves guru

PostPosted: 18 Sep 2014, 10:04
by IneseL
kaija wrote:Vai cidoniju sulai obligāti jāliek cukurs 1:1? Varbūt kāds ir provējis vispār bez cukura glabāt? Ja liek cukuru, varbūt var nekarsēt? Lūdzu jūsu pieredzīti.

Cidoniju sīrupu taisu ar "izvilkšanas metodi", tas ir - sagriežu un uzberu cukuru, cik sanāk sīrupa, tik sanāk, pāri paliek žāvējamas cukādes. Šajā gadījumā sīrupu nekarsēju, bet pudelās iekšā un stāv. Cukurs iziet gan aptuvei 1:1 pret sagrieztajām cidonijām.

Re: Virtuves guru

PostPosted: 18 Sep 2014, 10:05
by IneseL
Demiana wrote:
Creme de la Creme wrote: Bet domāju ka cidoniju sula pavisam labi stāv arī bez cukura.

Man bez cukura ilgi nestāvēja :(

Kādu laiciņu stāv arī bez cukura, labāk gan ledusskapī. Ilgi nestāvēs. Ir ļooooti stipra un kodīga! Lietoju visur salātos etiķa un citrona sulas vietā.

Re: Virtuves guru

PostPosted: 18 Sep 2014, 10:37
by pixy
Es cidonijas lieku spirtā :alinji: . Cukuru vajag diezgan daudz, bet, tā kā spirts ir gana stiprs, tas lipīgums nav tāds kā liķieriem. Šogad plānoju likt nevis spirtā, bet 80% strohā, vai kā viņu tur sauc, man liekas, ka jābūt vēl garšīgāk :) .

Re: Virtuves guru

PostPosted: 19 Sep 2014, 09:19
by kaija
Katru gadu spiežu ar sulu spiedi un lieku cukuru 1:1, bet man šamā liekas par saldu. Tāpēc cerēju, ka var glabāt bez cukura. Tos izspiestos biezumus arī ar cukuru un burkās iekšā. Noder gan tējām, gan plātsmaizēm.

Re: Virtuves guru

PostPosted: 19 Sep 2014, 09:36
by LindaS
superīgākā ideja spirtiņam, varētu būt kārtīga sildoša bumba ziemas vakaros, super! Tu apber ar cukuru, aplej un nostādini?

Re: Virtuves guru

PostPosted: 19 Sep 2014, 10:30
by pixy
LindaS wrote:Tu apber ar cukuru, aplej un nostādini?
Apmēram - iemetu spirtā un uzberu cukuru. Un burku pēc tam ik pa brīdim sakratu, lai cukuriņš izkūst.

Re: Virtuves guru

PostPosted: 28 May 2015, 08:49
by Demiana
Dalieties pieredzē: rabarberu ievārījums!


Tā kā rabarberi aug griezdamies, izlēmu pamēģināt šo recepti
Sastāvdaļas:
1 kg rabarberi, nomizoti un sagriezti 2.5-3 cm garos gabaliņos
1 kg ievārījuma cukurs
1 gab. citrona sula
http://www.delfi.lv/receptes/rabarberu- ... z3bPghfoXY

Re: Virtuves guru

PostPosted: 01 Jun 2015, 10:49
by Demiana
Rabarberu ievārījums sanāca gards, iesaku ziemas krājumiem :par:

Re: Virtuves guru

PostPosted: 29 Jul 2015, 14:51
by Creme de la Creme
Tā kā šogad ķirši bija labi padevušies, meklēju netā interesantas receptes (ķiršu zapte dikti apnikusi...)
Izmēģināju šo:
http://www.dansukker.lv/lv/receptes/vas ... tnijs.aspx


Vasaras čatnijs

Sastāvdaļas

500 g ķiršu (vēlams, skābo ķiršu)
500 g tomātu
2 sīpoli
1 ķiploka galviņa vai 3-4 daiviņas
1/2 svaiga sarkanā čili pipara
125 ml balzāmetiķa
1 tējk. sāls
1 tējk. melno piparu
1 iepakojums (330 g) Dansukker Marmelādes cukura


Noskalo ķiršus un izņem kauliņus. Tomātus blanšē, nomizo un sagriež kubiciņos. Nomizo un sakapā sīpolu un ķiploku. Noskalo, izņem sēklas un sakapā vai sasmalcina čili. Ieliek katliņā visas sastāvdaļas, izņemot ievārījuma cukuru, un vāra 15 minūtes, periodiski apmaisot. Pievieno ievārījuma cukuru un vāra vēl 5 minūtes. Noņem no plīts un uzmanīgi noņem putas, ja tādas ir. Sapilda siltās, sterilās burkās. Cieši noslēdz. Glabā vēsā vietā.

Re: Virtuves guru

PostPosted: 29 Jul 2015, 14:53
by Creme de la Creme
Balzāmetiķa vietā liku parasto (man balzāmetiķis ne pārāk...). Čilli mūsu veikalos neatradu, pieliku pulvera veidā.
Veči dikti lielīja. Pie gaļas-ideāli. Protams - ja patīk šādas saldi-skābi-asas lietiņas.

Re: Virtuves guru

PostPosted: 29 Jul 2015, 20:25
by pixy
Creme de la Creme, vienīgais, ko paspēju padomāt - KĀ var apnikt ķiršu zapte :soks: :D .

Re: Virtuves guru

PostPosted: 30 Jul 2015, 08:14
by Creme de la Creme
Tāpēc ka mums viņas daudz :jautri:
Mums mājās topā ir avenes un brūklenes. Izlaidušies :kanepe:

Šogad ķiršus nevārīju kā ierasts (izņem kauliņus un vāra ar cukuru), bet sākumā pavārīju ķiršus, kamēr mīksti. Tad liku caurdurī, atīrīju no kauliņiem. Sīrupu vārīju ar parasto cukuru. ''Mizas'' ar ievārījuma cukuru. Sanāca normāla porcija sīrupa un biezs ķiršu džems kas rīktīgi labi smaržo/garšo pēc ķiršiem! Nevis sīrupaini ķirši...

Re: Virtuves guru

PostPosted: 09 Aug 2015, 13:06
by kaija
Es pārsvarā visas zaptes blenderēju. Tad nav tā, ka sīrupu nosmeļ, bet ogas stāv kamēr sabojājās.

Re: Virtuves guru

PostPosted: 10 Aug 2015, 08:22
by Creme de la Creme
Ķirši tāpat sanāk pašķidri. Tad noteikti jāliek ievārījuma cukurs.
Zemenes arī pamēģināju blenderēt. Pašķidras. Ja ar ievārījuma cukuru - tad sanāk smuka marmelāde.

Re: Virtuves guru

PostPosted: 11 Aug 2015, 16:37
by Demix
Creme de la Creme wrote:Tā kā šogad ķirši bija labi padevušies, meklēju netā interesantas receptes (ķiršu zapte dikti apnikusi...)
Izmēģināju šo:
http://www.dansukker.lv/lv/receptes/vas ... tnijs.aspx


Vasaras čatnijs

Sastāvdaļas

500 g ķiršu (vēlams, skābo ķiršu)
500 g tomātu
2 sīpoli
1 ķiploka galviņa vai 3-4 daiviņas
1/2 svaiga sarkanā čili pipara
125 ml balzāmetiķa
1 tējk. sāls
1 tējk. melno piparu
1 iepakojums (330 g) Dansukker Marmelādes cukura


Noskalo ķiršus un izņem kauliņus. Tomātus blanšē, nomizo un sagriež kubiciņos. Nomizo un sakapā sīpolu un ķiploku. Noskalo, izņem sēklas un sakapā vai sasmalcina čili. Ieliek katliņā visas sastāvdaļas, izņemot ievārījuma cukuru, un vāra 15 minūtes, periodiski apmaisot. Pievieno ievārījuma cukuru un vāra vēl 5 minūtes. Noņem no plīts un uzmanīgi noņem putas, ja tādas ir. Sapilda siltās, sterilās burkās. Cieši noslēdz. Glabā vēsā vietā.

O.šis izklausās ideāli!Skābos ķiršus vēl var kur dabūt,nu pm tirgū,nav būts ...

Re: Virtuves guru

PostPosted: 12 Aug 2015, 08:59
by Creme de la Creme
Es taisīju no parastajiem ķiršiem. :kanepe: Man ir tādi saldskābi. Nav īsti čerešņa, bet nav arī ''Lavtijas skābie'' :jautri: . Bet man kokā vēl ir ķirši (strazdi līdz pagalmam vēl nav tikuši, tusē pa tālajiem kokiem). Tā kā gan jau tirgū arī būs nopērkami.
Teikšu tikai - sanāca ideāli! Bet noteikti jāliek marmelādes cukurs. Savādāk būs šķidrs sīrups.