Paldies par padomiem par daļu barības izbarošanu apmācības laikā. Tā arī daram un vismaz tagad ielu šķērsojam bez pēkšņas aizostīšanās/apstāšanās/apsēšanās.
Arvien biežāk arī vārdiņš Nē strādā bez randoma objekta paņemšanas mutē, bet tikai paostot vai pieejot tuvāk un momentā uz Nē nāk pie manis. Gadās, protams, ka aizkrīt ausis un baloža mēsls vai riteņbraucējs šķiet dauuudz interesantāks, bet priecē, ka tādu reižu paliek arvien mazāk. Tiešām esmu priecīga, ka manu suni var tik viegli motivēt ar ēdienu, kas var būt jeb kas - apsēdīsies pat dēļ augļa gabaliņa.

Garšīgākos kārumus vai vislielākos kumosus, protams, taupu visgrūtākajām komandām pasaulē - pacietīgi sēdēt, piemēram, kamēr aizslēdzu dzīvokļa durvis vai iedegas zaļā gaisma luksoforā... Arī komanda GULI darbojas labāk, ja dodu ko
īpaši garšīgu - tad dzirde ir īstajā vietā.
Vispār ievēroju, ka komandas viņa ir apguvusi, bet
kad un
vai izpildīt, izlem pati. Ar to arī rēķinājos, ņemot samojedu, bet tagad redzu, kā tas ir praksē.

Mans uzdevums ir pārliecināt, ka izpildīt ir vērts, jo taču apbalvjums ir baiiiiigi labais! Tā pat viņa mēdz paiet garām kārdinošam objektam, vien uzmetot aci, taču nepaostot/nepaņemot mutē un tad uzreiz skatās man acīs - vai redzēji, es nepaņēmu mutē? Man pienākas apbalvojums!

Sēž man 8 no 10, kā mīļā. Pat kafejnīcās slavē, ka tik jauna un jau tik paklausīga. Man sēdēt bija primārais pat pirms atsaukšanās uz vārda gluži vienkārši praktisku iemeslu dēļ - lai ir savācama pirms šķērsot ielu, pie lifta, pirms iekāpšanas sabiedriskajā, neuzlasot visas kruasāna druskas kafejnīcā zem galda - big city life, tā teikt.
Mācāmies iet blakus un, it sevišķi, nevilkt pavadu pie citiem suņiem. Tas man tiešām izcili riebjas, ka suns pēcāk velk pie visiem interesējošiem suņiem pēc kārtas. Cik nav gadījies man parkā, ka sieviete atvainojas man, bet nu viņas suns esot TIK ĻOTI gribējis iepazīties ar manējo, ka atvilcis saimnieci tos 5 vai 10 metrus, gandrīz vai uz divām ne četrām ejot, sēkdams, elsdams. Un knapi var to suni noturēt..

Kaut nez cik reižu saku, ka mums vēl nav vakcīna, ka jāuzgaida pirms draudzēsimies!
Arvien vairāk atgriežos atkal un atkal pie domas par klikeri. Esmu salasījusies par un ap visādu info, saskatījusies video un gribētos to ieviest arī mūsu apmācībās, jo mēdzu dažreiz nokavēt īsto brīdi, kad bija jāpasaka maģiskais vārdiņš, ka paveikts viss labi vai arī viņa nesadzird mani dēļ apkārt esošā trokšņa - pilsētas ielas tomēr ir ļoti uzmanību novērsošas. Ir gadījies, kad viņa nepaceļ kādu papīrīti, pasaku BRAVA un tad pēc būtības mums bija jābūt acu kontaktam, es dodu viņai apblvojumu - taču šī acu kontakta nav un viņa turpina iet tālāk un paliek neapbalvota, jo atkal kaut kas jauns apkārt notiek (garāmgājēji uc.) un apbalvot ar novēlošanos nav vērts, domāju, tāpat neatceras par ko tas bija. Klikeris, manuprāt, atrisinātu šo "timing" problēmu.
Esmu palasījusi arī še pat par viņu. Tie, kas ir viņu lieojuši - vai ir vērts un nav pēc tam tā, ka vēlāk tikai mētāsies kaut kur plauktā?
ash
par lekšanu - man padoms no mūsu audzētājas, kad Akim vēl bija mazs - kā sāk lekt augšā, seko komanda Sēdi!, kad apsēžas - kārums, samīļošana. ļoti ātri iemācījās un mums nekad nav bijušas problēmas ar lekšanu augšā.
Tas par lekšanu kā tādu vai to, kad lec ienākot pa durvīm aiz prieka uz pašiem un ciemiņiem? Mums tāda sasveicināšanās lekšana nav aktuāla, taču spēlējoties brīvdabā vai skrienoties, kaut kas "aizveras" un tad lec virsū. Tur arī apsēdināt?
Vēl viņai nāk ārā kaut kāds ganīšanas instinkts - skrienoties mēdz ķerties potītēs. Būs jāpalasās forumā pie korgijiem, austrāļiem uc., varbūt ka tur aprakstīts, kā ar šo tikt galā. Jo negribētos, ka sāktu ķerties bērniem pie potītēm, arī, ja tas aiz spēles. Turklāt, tagad vasarā ar pilkiem stilbiem tomēr nav patīkami. Spēli izbeidzu un pateicu Nē, kad aizvakar man visai sāpīgi ieķērās potītē.
*
Kurš teica, ka samojedi nav apmācāmi?

Protams, samojeda adžiliti un triki nekad neizskatīsies tik eleganti un izveicīgi kā borderkollija veiktie (arī fiziskā aspekta dēļ), bet suns cenšas un saimniekam ar suni ir lieliska sadarbība.
https://www.youtube.com/watch?v=joAgBvxeY1Y