Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Dog Breeds

Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby dauphine » 10 Jul 2010, 15:48

Visticamāk, ka lielā Pireneju kalnu suņa senči ir bijuši aziātu ganu suņi. Šai sugai ir gara un bagātīga vēsture. Eiropas teritorijā minēta 1800-1000g.p.m.ē. un bija izolēta evolūcijā no citām sugām. Suga saglabājusi savu īpatno izskatu, stāju un raksturu. Šīs šķirnes suns pirmo reizi tiek pieminēts jau 12. gadsimta hronikās.
1675.gadā jaunais Francijas troņmantnieks iemīlējās lauku kucēnā un paņēma līdzi uz Luvru. Tiklīdz viens baltais suns nokļuva galmā, uzreiz visi galminieki iekāroja baltos lācēnus. Sākās suņu audzēšana laukos lai pārdot turīgiem pilsētniekiem. Kalnu ganu palīgi kļuva par franču galma mājas suņiem. Tādā veidā šķirne kļuva pazīstama un viņus izmantoja aitu un lielopu ganāmpulku apsargāšanai no vilkiem un lāčiem, kā arī apsardzei mājās un pilīs bet franču aristokrāti izmantoja tos kā personīgos miesassargus
Pirmais šķirnes standarts tika pieņemts 1907. gadā, taču oficiāli atzīts tikai 1960. gadā. Lielais Pireneju kalnu suns ir populārs arī ASV, Lielbritānijā un Japānā. Tas ir gan bērnu draugs un ģimenes mīlulis gan palīgs psiholoģiskai rehabilitācijai atveseļošanas iestādēs.
Lielais Pireneju kalnu suns ierindojas lielo kalnu suņu grupā, kurā ietilpst mastifi, Turcijas Akbašs, Bergamas aitu suņi, Itāļu Maremmas-Abrucijas aitu suņi, Poļu Podhales, Ungāru Kuvašs. Vairāku simtu gadu garumā tie tika izmantoti kā ganu suņi kalnainajos apvidos. Šķirnes nosaukumos – „Pireneju vilku suns”, “Pireneju lāču suns” – atainota šo suņu spēja aizsargāt ganāmpulku no vilkiem un vēl draudīgākiem plēsējiem – lāčiem. Turklāt šie suņi ir spējīgi pieņemt patstāvīgus lēmumus cilvēka prombūtnes laikā, kas padara to par lielisku sargu. Šīs šķirnes suņiem piemīt ļoti maigs un komunikabls raksturs. Mūsdienās šķirne ir izplatīta visā pasaulē. (Latvijā 2010.g. sākumā bija reģistrēti 7 pieauguši suņi.)
Spēcīgs un izturīgs suns, viņam piemīt neatkarīga daba un lepnums. Izteikta tieksme izcīnīt dominanci. Suns jāapmāca jau no mazotnes. Pret ģimenes locekļiem izturas labvēlīgi, neuzticas svešiniekiem.
Nav piemērots turēšanai pilsētas dzīvoklī. Suņa fiziskajām aktivitātēm nepieciešams liels plašums, tam nepatīk, ja to ieslēdz telpās. Kažoka kopšana īpašas pūles nesagādā - tas jāizsukā vienu - divas reizes nedēļā. Suņu izstādēs izskatās lēnīgs un neveikls, mežā vai tīrumā skrien kā stirna. Ja suns nav turēts nebrīvē ( voljers, ķēde, būda ) ir īpaši maigs pret maziem bērniem pat zīdaiņiem. Labi audzināts suns var padzenāt kaķi bet neuzbruks tam. Nereti suņu īpašnieku foto albumos ir saimnieku vai bērnu fotogrāfijas ar blakus gulošu suni gultā vai šūpuļkrēsla. Tas vēlreiz liecina par suņa tīrīgumu. Sunim nepieciešama regulāra komunikācija ar saimnieku vai ģimeni, turēšana vienīgi pagalmā šiem gudrajiem suņiem uzdzen depresiju. Suņi labi atceras pāri darījumus un vienmēr atceras savus draugus. Ar nepazīstamiem suņiem pirmkārt cenšas iepazīties un draudzēties.

Šķirnes standarts FCI № 137 / 31.03.2005.
Valsts: Francija.
Sākotnējā standarta publicēšanas datums: 25.06.1986.
Vispārējais izskats. Ļoti liels, spēcīgi un harmoniski veidots suns. Trūkumi. Iespaids par neveiklību. Līdzība ar sanbernāru, ņūfaundlendu vai leonbergeru. Pārbarots, netrenēts, gļēvs vai agresīvs suns.
Augstums skaustā. Suņiem: robežās no 70 līdz 80 cm. Kucēm: robežās no 65 līdz 72 cm. Pieļaujamā novirze no norādītā izmēra – 2 cm.
Svars. Suņiem: 60 kg robežās. Kucēm: 45 kg robežās.
Galva. Nav pārāk smaga salīdzinājumā ar korpusa izmēriem. Sānos salīdzinoši plakana; galvaskausa daļa nedaudz ieapaļa; izteikts pakauša paugurs, galvaskausa pakauša daļai ir velvēta forma. Galvaskausa daļas platums ir vienāds ar tās garumu. Pāreja no pieres uz purna daļu – izteikta, plūstoša. Pareizi pildīts purns, vietā, kur pieres daļa pāriet uz purnu, tas ir plats, un vienmērīgi sašaurinās virzienā uz degunu. Lūpu malas melnas. Aukslējas melnas. Arī deguna spogulis melns. Trūkumi. Pārāk smagnēja galva, pārāk apaļa galvaskausa daļa, izvalbīta piere, pārāk izteikta pāreja no pieres daļas uz purnu, gaiša gļotādas pigmentācija, pārāk attīstītas (slapjas) lūpas, taisnstūrveida galva. Nopietni trūkumi. Gaišs deguna spogulis.
Acis. Salīdzinoši nelielas, tumši brūnas, nedaudz slīps novietojums. skatiens – gudrs, maigs un izteiksmīgs. Plakstiņi – sausi, cieši pieguļoši, melni. Trūkumi. Apaļas acis; mazas vai izvalbītas acis, mitri plakstiņi, draudīga acu izteiksme, gaišas acu aprises. Nopietni trūkumi. Rozā krāsas acu aprises.
Ausis. Novietotas acu līmenī, salīdzinoši nelielas, trīsstūra forma, ausu galiņi noapaļoti, tās cieši pieguļ galvai, tomēr satraukuma brīžos suns paceļ ausis pie skrimšļiem. Trūkumi. Pārāk garas vai pārāk platas ausis. Nepareizas formas ausis, pārāk augstu novietotas un tādas, kuras nav plakanas.
Kakls. Spēcīgs, salīdzinoši īss. Ar nelielu pazodi. Trūkumi: Tievs, garš kakls ar pārāk attīstītu pazodi.
Zobi. Pilna zobu formula. Spēcīgi un balti. Šķērveida sakodiens. Pieļaujams arī knaibļveida sakodiens. Trūkumi: Nepareizs sakodiens.
Lāpstiņas. Mēreni slīpas. Skausts – plats un muskuļots.
Korpuss. Krūšu kurvis salīdzinoši nav dziļš, nesniedzas zemāk par elkoņiem, bet ir plats. Ribas mēreni ieapaļas. Mugura – gara, plata un spēcīga. Krusti – nedaudz slīpi un harmoniski saplūst ar korpusu. Pareizi veidoti gurni. Mēreni ievilkti cirkšņi. Trūkumi. Izliekta vai ieliekta mugura. Uz priekšu noliekta mugura. Izkāmējis vēders.
Ekstremitātes. Priekšējās ekstremitātes – taisnas, spēcīgas, tās bagātīgi klāj atsukas. Atsukas uz ekstremitāšu aizmugurējās daļas – biezas un garas. Gurni muskuļoti, bet ne pārāk gari. Apakšstilbi plati, sausi, lecamās locītavas leņķis – mēreni izteikts. Uz pakaļējām ekstremitātēm reizēm mēdz būt liekie pirksti. Trūkumi. Taisnas lecamās locītavas. Izvērstas, greizas ekstremitātes. Nopietni trūkumi. Lieko pirkstu trūkums uz pakaļējām ekstremitātēm.
Pēdas. Nav pārāk garas, ir kompaktas, pirksti – mēreni saspiesti. Trūkumi: Pārāk garas un plakanas pēdas.
Aste. Diezgan gara, to klāj biezs apmatojums. Miera stāvoklī suns tur asti nolaistu, astes galā veidojas „āķītis”. Satrauktā stāvoklī aste tiek pacelta augstāk pa muguru un sagriezta gredzenā. Trūkumi: Nepareizs astes novietojums; aste ar nabadzīgu apmatojumu; pārāk īsa vai pārāk gara aste; satrauktā stāvoklī suns neceļ asti sagrieztu gredzenā vai dara to nepārtraukti.
Apmatojums. Biezs, garš un taisns; uz astes, ap kaklu tas ir nedaudz garāks, nekā uz korpusa, un var būt nedaudz viļņains. „Bikses” uz pakaļējām ekstremitātēm veido garš, biezs, nedaudz viļņains apmatojums. Trūkumi: Īss apmatojums, vijīgi akota mati. Pavilnas trūkums.
Krāsa. Balta vai balti pelēka (āpša apmatojuma krāsa), bāli dzeltena, vilka krāsa vai rudi plankumi uz galvas, ausīm un astes sākuma daļā. Āpša krāsas plankumi tiek vērtēti augstāk. Pieļaujami arī uz korpusa. Trūkumi. Jebkura krāsa, kas nav norādīta standartā. Nopietni trūkumi: Melnas krāsas plankumi, ko veido līdz pat saknei melni akota mati.
Kustības. Neskatoties uz svaru un izmēru, Pireneju kalnu sunim jākustas viegli un brīvi. Pareizi sabalansēts suns ir spējīgs ilgu laiku uzturēt ātru pārvietošanās tempu. Trūkumi: Jebkura novirze no standarta tiek uzskatīta par trūkumu.
N.B. Suņiem ir jābūt diviem normāliem sēkliniekiem, kas pilnībā noslīdējuši sēklinieku maisiņā.
Image
dauphine
Baby
Baby
 
Posts: 11
Joined: 10 Jul 2010, 10:06

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Pireneju kalnu suns

Postby dauphine » 10 Jul 2010, 15:52

Image
dauphine
Baby
Baby
 
Posts: 11
Joined: 10 Jul 2010, 10:06

Re: Pireneju kalnu suns

Postby dauphine » 10 Jul 2010, 15:53

Image
dauphine
Baby
Baby
 
Posts: 11
Joined: 10 Jul 2010, 10:06

Re: Pireneju kalnu suns

Postby dauphine » 10 Jul 2010, 15:56

Image
dauphine
Baby
Baby
 
Posts: 11
Joined: 10 Jul 2010, 10:06

Re: Pireneju kalnu suns

Postby dauphine » 10 Jul 2010, 16:05

Image
dauphine
Baby
Baby
 
Posts: 11
Joined: 10 Jul 2010, 10:06

Re: Pireneju kalnu suns

Postby dauphine » 10 Jul 2010, 16:08

Image
dauphine
Baby
Baby
 
Posts: 11
Joined: 10 Jul 2010, 10:06

Re: Pireneju kalnu suns

Postby zalagaida » 06 Jul 2011, 10:32

dauphine wrote:Image


Tā vien gribas ietīties tajos kamolīšos un aizmigt :esmilu:
Properly trained, a man can be dog's best friend. ~Corey Ford

http://rheaneedle.jimdo.com/
zalagaida
Junior
Junior
 
Posts: 648
Joined: 17 Jan 2010, 15:56

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby echodechien » 23 Dec 2011, 10:39

Our Pyrs in kennel Echo de'Chien:

Meet Brenda - Ch Lumienkelin Amatsoni, my very first pyr. She is exported from Finland
Image

Meet Mia - Ch Gabriella Mia la Joie Blanche, exported from Holland
Image

Meet Iber - Iber de la Belletiere . My happy homeboy who is always smiling. Iber is from Belgium
Image

and my new girl: Echo de'Chien Bellatrix ... she is my own breed from my 2nd litter.
Image
Great Pyrenees the Gentle Giant
http://www.echodechien.com
echodechien
Baby
Baby
 
Posts: 36
Joined: 23 Dec 2011, 00:35
Location: Estonia

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby echodechien » 25 Dec 2011, 17:22

Our Christmas morning:

Image

Image
Great Pyrenees the Gentle Giant
http://www.echodechien.com
echodechien
Baby
Baby
 
Posts: 36
Joined: 23 Dec 2011, 00:35
Location: Estonia

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby echodechien » 31 Dec 2011, 14:11

Pyrenean Mountain Dog / Great Pyrenees breed standard video http://www.youtube.com/watch?v=6EdNHI5inDM
Great Pyrenees the Gentle Giant
http://www.echodechien.com
echodechien
Baby
Baby
 
Posts: 36
Joined: 23 Dec 2011, 00:35
Location: Estonia

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby echodechien » 24 Jan 2012, 10:45

Photos of dogs in my breeding:

Echo de'Chien A Touch of Magic (at Kalkasi), living UK.
3x Best in Show Puppy 1st
2x Best in Show Puppy 2nd
1x Best in Show Puppy 4th
1x Working and Pastoral Puppy Group 4th
BOB Puppy in World Dog Showe 2011 and Champion de France 2011
Image
Image

Echo de'Chien Amelie Queen, living in Finland
BALT EE LV LT JCH
Image

Echo de'Chien Aslan Warrior
2xJCAC from Estonia & 2 Group placements: BIG 2nd (age 9 months old), BIG3rd (age 11 months old)
Image
Image
Great Pyrenees the Gentle Giant
http://www.echodechien.com
echodechien
Baby
Baby
 
Posts: 36
Joined: 23 Dec 2011, 00:35
Location: Estonia

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby echodechien » 27 Jan 2012, 10:30

Photos of our B-litter playing:

Girls: Bellefleur and Bellatrix. Bellefleur is going to be a live stock guardian dog in a sheep farm and Bellatrix is staying with us.
Image

Mamma Mia is playing with Bellatrix
Image

Mamma Mia is playing with Bel-Esprit
Image

Echo de'Chien Bellatrix
Image

Echo de'Chien Bariton
Image
Great Pyrenees the Gentle Giant
http://www.echodechien.com
echodechien
Baby
Baby
 
Posts: 36
Joined: 23 Dec 2011, 00:35
Location: Estonia

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby BaibaB » 27 Jan 2012, 10:36

absolutely fantastic breed, love these dogs very much :sirsninas2:
http://shnauceri.wordpress.com/
Dievs, dod man rāmu garu pieņemt visu, ko nespēju ietekmēt, drosmi ietekmēt visu, ko spēju, un gudrību vienmēr atšķirt vienu no otra
User avatar
BaibaB
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1429
Joined: 13 Jan 2010, 13:00

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby echodechien » 27 Jan 2012, 15:17

Thank you for the compliment. It is a lovely breed, I have had Pyrs since 2005 and they keep coming more :) They are big but so gentle and lovable.
Great Pyrenees the Gentle Giant
http://www.echodechien.com
echodechien
Baby
Baby
 
Posts: 36
Joined: 23 Dec 2011, 00:35
Location: Estonia

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby echodechien » 21 Feb 2012, 09:15

One of my A-litter males. At the age of 13 months in Tallinn Winter Cup 2012, new title EE JCH and BIS Junior 4th
Echo de'Chien Aslan Warrior

Image
Great Pyrenees the Gentle Giant
http://www.echodechien.com
echodechien
Baby
Baby
 
Posts: 36
Joined: 23 Dec 2011, 00:35
Location: Estonia

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby ingaanna » 24 Feb 2012, 00:42

Latvijā ir par vienu audzētavu vairāk - FCI ir pastiprināta Bernes ganu suņu un Pirenejas kalnu suņu audzētava "GAMUVEL PATOU"! Īpašnieks Viktors Mucenieks!
Vēlu daudz panākumu! :roze:
http://www.meafiton.com ~ FCI kennel Meafiton ~ Grosser Schweizer Sennenhund & Bouledogue Francais
User avatar
ingaanna
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1970
Joined: 13 Jan 2010, 17:06
Location: Latvia, Ogre

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby gunele » 14 Dec 2012, 15:30

Labdien! Steidzami vajadzīga balta suņa vilna. Līgava izteica vēlēšanos pēc suņa vilnas apmetņa un kāzas ir jau 25. janvārī. Vilnu vajadzētu 300- 400 gr. Kā samaksu par vilnu varu savērpt vilnu jums, vienīgais man kvalitatīvi sanāk vērpt tīru suni, uz pavediena sanāk ar efektiem. Visu sarežģī arī tas, ka dzīvoju laukos un vilnu vajadzētu atsūtīt ar pasta starpniecību. Ja atsūtīsiet arī Jums vērpjamo daļu, tad gatavo dziju varētu dabūt uz marta CACIBU, vai arī varam sarunāt savādāk.
gunele
Puppy
Puppy
 
Posts: 148
Joined: 06 Mar 2010, 17:46

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby Lenochkins » 01 Feb 2013, 11:33

Pyrenean Mountain Dog named Bella was stolen from home garden during last night in Jelgava. The dog is white by color, typical to the breed. If anyone knows anything about this or has seen today a new dog appear in someone's garden looking like a young Pyr, please contact immediately the breeder, Marion-Silvia Diener, mobile +372 56951142
Lenochkins
Puppy
Puppy
 
Posts: 245
Images: 2
Joined: 15 Jan 2010, 13:23

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby echodechien » 02 Jan 2014, 19:29

31.05.2014 will be held 3rd speciality show for Pyrenean Mountain dogs in Estonia.
Organaizer: Estonian French Hearding and Guardian dog (+ speciality show for briards, beacerons, pyrenean sheepdpgs and picardy shepherds).
More info http://www.eplk.ee
1st entry deadline ends 20.01.2014
Great Pyrenees the Gentle Giant
http://www.echodechien.com
echodechien
Baby
Baby
 
Posts: 36
Joined: 23 Dec 2011, 00:35
Location: Estonia

Re: Pireneju kalnu suns / Pyrenean Mountain Dog

Postby echodechien » 18 Jan 2015, 20:04

In Spring 2015 (april) new litter planned in kennel Echo de'Chien:

Parents:
Sire: Laugtun's Sander (Norwegian) - CIB NORDIC CH JWW08 DKW09 NOW10 FI CH
Dam: Echo de'Chien Bianca - CIB EE LV FI CH TLNW14 BALTW13 TLNWCup13, Estonian Specialty winner bitch 2013, "Vice World Winner 2014"

Both parents have been health checked, group places and come from strong and well know lines fron France, Holland and Norway.
More information on our website http://www.echodechien.com and lot of photos of the parents and their ancestors on our Facebook D-litter site - https://www.facebook.com/media/set/?set ... 483&type=1

Image
Great Pyrenees the Gentle Giant
http://www.echodechien.com
echodechien
Baby
Baby
 
Posts: 36
Joined: 23 Dec 2011, 00:35
Location: Estonia

Next

Return to Suņu šķirnes

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests