Pilsēta nav draudzīga suņiem

All About Dogs

Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby kalnic » 17 Sep 2012, 12:26

Daudz jau ar to nākas sastapties, bet beidzot par to sāk runāt arī televīzija, proti, nav kur pastaigāties ar suni, un ja izdomā to darīt, Tevi par to soda. Kāda jēga, man maksāt to nodokli, ja pretī neko nesaņemu...

Links uz šodienas LTV1 sižetu - http://www.ltv.lv/zinas/latvija/sabiedr ... em.a14833/ . Ko dara citi suņu saimnieki, kas dzīvo pilsētas centrā? Vai bieži nākas saķeršanās ar policiju?
kalnic
Baby
Baby
 
Posts: 4
Joined: 17 Sep 2012, 12:24

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby emy » 17 Sep 2012, 13:38

Dzīvoju Rīgas centrā. Vismaz manā rajonā pašvaldības policistiem suņi vienaldzīgi - viņi vismaz reizi stundā brauc ap mūsu kvartālu un lipina dzeltenos plāksterus - ienesīgāka nodarbe :kanepe: Mums te daudzi bez siksnām staigā - takši, retriveri, jaukteņi - neesmu dzirdējusi, ka aiztiktu. Tiesa - nav tas rajons, kur vakaros vai no rītiem policisti būtu manāmi. Viņiem zelta stundas pa dienu, kad plāksteri līmējami :kanepe:

Noskatoties sižetu man gan radās jautājums - kas tas ir par pakalpojumu, kur nauda aiziet maznodrošināto personu dzīvnieku vajadzībām??? Jā, man vienm;er apšaubāms ir šķitis nodevas izlietojums. Ja zinātu, ka visa nauda aiziet, piemēram, pilsētas dzīvnieku patversmei, tad būtu citādāk.
Divi skoči - Hugo Boss (Bostons (Boss) (dzimšandiena - 08.03.2010.) un Hugo (dzimšandiena - 29.05.2010.))
emy
Puppy
Puppy
 
Posts: 393
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 14:37

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby lauva » 17 Sep 2012, 13:46

šis ir sāpīgs jautajums... kad dzīvojām pilsētas centrā,tad visu laiku sanāca konflikti ar policiju par to,ka suns bez uzpurņa,lai gan atradās pie pavadas,uzbraucieni,ka nesavācu pēc suņa,lai gan savācu vienmēr,jo man pašai ir pretīgi redzēt to suņa sūdu pilsētā. sabiedrībai vēl ir jāaug, tai skaitā domniekiem un suņu saimniekiem. tie atbildīgie suņu saimnieki ir skaitliski ļoti maz un līdz ar to cieš uz bezatbildīgo rēķina,kuriem par visu ir po. Liepājā ir viens pastaigu laukums,kas tāpat tiek kopts pēc pašu iniciatīvas,kad tur gājām,arī piedalījāmies pavasara talkās, utt. un man,ja godīgi, tas neliekas normāli,ka dome neliekas ne zinis par šo vietu un vēl grib likvidēt. tagad dzīvoju pilsētas nomalē,suņiem ir kur izskrieties,ar policiju saskarsme maza,līdz ar to lielāka brīvība. un ne tikai man....arī tiem suņu saimniekiem,kuriem liekas,ka ir normāli,ka viņa tekošā kuce skrien pa rajonu,vai viņa agresīvais suns metas virsū visam,kas kust.... mums nav tā līdzsvara un laikam jau,diemžēl, vēl kādu laiku vēl tā līdzsvara nebūs.... :(
*The dog is the only animal that has seen his god.*
http://twitter.com/#!/LauvaGuna
User avatar
lauva
Champion
Champion
 
Posts: 2593
Images: 5
Joined: 14 Jan 2010, 14:22
Location: Liepāja/BCN/BRUX

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby Vendeta » 17 Sep 2012, 14:43

Mūsu pilsētā arī ir tikai viens suņu pastaigu laukums, tas pats uzradies tikai pateicoties tam, ka vienam no domes deputātiem piederēja amerikāņu buldogs, ar kuru pilsētā tā īsti nebija, kur staigāt (nemaz nerunājot par vaļā palaišanu - suns bija agresīvs un neprognozējams). Bet tas notika t.s. "treknajos gados", tagad uz laukuma uzstādītais inventārs ir pa pusei salauzts (bērni no blakus mājām :ninja: ), vārtiņi šķībi, bet žogs vēl turas kopā.
Man ar visu savu bandu ir daudz ērtāk dažas reizes nedēļā aizbraukt uz 100 km attālo Jēkabpili, uz "Laumiņām", kur suņi var izdauzīties drošā vidē. Jo šis pilsētas laukums ir mazs un uz tā ir jāuzmanās no stikliem, kauliem un pārējās drazas. :aizsvilstas:

maznodrošināto personu dzīvnieku vajadzībām
-šis te ir vispār sviests. Kādēļ maznodrošinātam cilvēkam vajag dzīvnieku? Kā intervijā teica I.Cerbule - dzīvnieks ir greznība, ekstra, nevis dzīves nepieciešamība. Ja jau tik ļoti gribas komunicēt ar dzīvu radību, ir taču patversmes, kur ļoti trūkst brīvprātīgo palīgu tieši dzīvnieku samīļošanai vai izstaidzināšanai (tā vismaz rīkojas ārzemēs).
User avatar
Vendeta
Puppy
Puppy
 
Posts: 407
Images: 10
Joined: 13 Jan 2010, 13:17

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby gabra » 17 Sep 2012, 14:47

Kura tad ir suņiem nedraudzīgākā pilsēta Latvijā?
gabra
Puppy
Puppy
 
Posts: 219
Joined: 15 Jan 2010, 12:00

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby čība » 17 Sep 2012, 14:56

Rīgas parkos no 23:00 - 7:00 drīkst staigāt bez pavadas.

Likumīgā puse staigāšanai normālā laikā, protams, bēdīga. Bet mēs esam vieni no tiem, kuri riskē... divu gadu laikā ne reizi nav bijušas nekādas saķeršanās ar policiju. Modrā acs vēro, vai kaut kur neiznirst likumkalpi un līdz šim ir nav bijušas problēmas. Ja suns netraucē citiem parasti jau arī neviens par to, ka nav siksnas, necepas...
Tai pat laikā priecājos, ka visi savus suņus vaļā nelaiž, jo diemžēl vidējais audzinātības un paklausības līmenis ir zems.

Jāsaka gan, ka centra ir arī suņu pastaigu laukums... Kurš ir visnotaļ nožēlojams un tā smaka... es pat nezinu, ko tur dedzina :aknee: Tur cilvēks nevar normāli paelpot, kur nu suns.
User avatar
čība
Champion
Champion
 
Posts: 2669
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:32
Location: Rīga, Centrs

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby emy » 17 Sep 2012, 15:20

čība, man tikai tagad pieleca, ka mēs laikam esam ļoti tuvu kaimiņos - viens rajons. Manējie ir tie divu skotu terjeru puikas, kam jūsējā meitene ļoti patīk :) Es taču neko nejaucu?
Divi skoči - Hugo Boss (Bostons (Boss) (dzimšandiena - 08.03.2010.) un Hugo (dzimšandiena - 29.05.2010.))
emy
Puppy
Puppy
 
Posts: 393
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 14:37

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby čība » 17 Sep 2012, 15:27

emy wrote:čība, man tikai tagad pieleca, ka mēs laikam esam ļoti tuvu kaimiņos - viens rajons. Manējie ir tie divu skotu terjeru puikas, kam jūsējā meitene ļoti patīk :) Es taču neko nejaucu?


Jā, jā, gribeju jau rakstīt ka dzīvojam tur pat kur un jaņ, bet sakautrējos :kanepe:
User avatar
čība
Champion
Champion
 
Posts: 2669
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:32
Location: Rīga, Centrs

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby Linda B. » 17 Sep 2012, 18:17

Nav jābūt palaistam vaļā no pavadas,lai suns uzbruktu.Draugs,kamēr biju skolā,pa dienu vedis laukā suņus un saticies ar vietējo robežsardzes kinologu,kura nav varējusi novaldīt savus 3 labradorus un tie viņai no rokām izrāvušies.Pirms dažiem gadiem šīs pašas kinoloģes VAS zarnas izplēsis viņa mātes sunītim,kas bijis aptuveni mini takša izmēros.Suns neesot atsaucies ne uz vienu komandu,kā rezultātā galu dabūjis uz šosejas,jo viņa suni nevarēja atsaukt.
Par laimi,tagad dzīvie labradori tikuši no siksnām vaļā nekož,tikai nobradā.
User avatar
Linda B.
Champion
Champion
 
Posts: 2157
Images: 10
Joined: 15 Jan 2010, 00:40
Location: Iecava

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby undd » 17 Sep 2012, 21:06

Nedzīvoju Rīgas centrā, bet 10 min attālumā no tā - Āgenskalna priedēs. Nezinu, nekad nav bijušas "problēmas" ar PP. Tas, ka atsevišķi sabiedrības indivīdi izsaka savas domas skaļi par tēmu nebūtu pasaulē suņu - Āfrikā nebūtu badacietēju, ir cita tēma, bet nekad man personīgi nav piemeties PP darbinieks ar pretenzijām, kaut ceļā sastopamies regulāri.
Negribu nevienu aizvainot un tas ir tikai un vienīgi mans subjektīvais novērojums, ka saimniekam sunim nedraudzīgs tas vai šitas liekas gadījumos, kad paša saimnieka suns ir apgrūtinājums apkārtējai sabiedrībai vistiešākajā nozīmē - tiek laists bez pavadas, saimnieka komandām neklausa, skrien klāt garāmgājējiem un visādi citādi cenšas fiziski kontaktēt ar ceļā sastaptiem cilvēkiem, citiem zvēriem. Protams, ne vienmēr, bet pa lielam, cik nācies novērot, neapmierināti ar pastāvošo kārtību ir kā reiz to suņu saimnieki, kuru bobīši ir neaudzināti un tiek laisti savā vaļā.
Es esmu samierinājusies ar to, ka man ir tādas šķirnes suns, ap kuru apmeties ir mītu mākonis un rēķinos ar to, ka varu ceļā sastapt indivīdus, kuriem ir viedoklis šajā sakarā, bet uz ikdienas fona tādu reižu ir maz, lai teiktu, ka mana apkārtējā vide gan dzīvesvietas apkārtnē, gan aizbraucot kaut kur citur ir nedraudzīga man vai manam sunim.
Image
User avatar
undd
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1288
Joined: 13 Jan 2010, 12:54
Location: Āgenskalna priedes

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby Girts » 18 Sep 2012, 11:51

Kamēr vien būs tādi saimnieki, kuri neaudzina savus suņus, tikmēr šāda problēma pastāvēs visur.
Var jau pilsētās organizēt dajebkādas zonas, kur drīkst bez pavadas un nedrīkst, bet vienmēr kāds tajā brīvajā zonā palaidīs vaļā neaudzinātu agresīvu suni, kurš kādam mierīgajam sakodīs sānus. Un nolikt pie katras zonas policistu, kurš vērtēs suņa psihi - neiespējami.
Zinot to cik lielā skaitā Rīgā ir bezatbildīgie saimnieki, tad acīmredzot dēļ mazā finansējuma būs jācieš normālajiem. Galu galā pilsētā prioritātei ir jābūt iedzīvotāju drošībai nevis iespējai suņiem bez pavadas izskrieties. Pareizi sižetā teica - pirms pērc suni (kurš ir ekstra), padomā vai spēsi nodrošināt viņam vajadzīgo. Nevis nopērk suni un tad pieprasa no pārējiem kaut ko.
Bet tā frāze, ka lielākā nauda aiziet naudas administrēšanā un mazturīgajiem - pilnīgs idiotisms.
Pat mazajā Ventspilī laikam ir vairāk suņu laukumu ar mazāku naudas daudzumu un nav aizliegts zaļajā zonā bez uzpurņa/pavadas suni riksī laist 24/7.
Girts
Baby
Baby
 
Posts: 72
Joined: 27 Feb 2011, 15:10
Location: Ventspils

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby gabra » 18 Sep 2012, 12:13

Nu mazajā Ventspilī sabiedrība kopumā ir ļoti negatīvi noskaņota pret suņiem. :chura: Palasiet noteikumus, kuri ir Ventspilī un viss būs skaidrs. Un kā tad bija ar patversmi Ventspilī?
gabra
Puppy
Puppy
 
Posts: 219
Joined: 15 Jan 2010, 12:00

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby čība » 18 Sep 2012, 12:29

Girts wrote:Pareizi sižetā teica - pirms pērc suni (kurš ir ekstra), padomā vai spēsi nodrošināt viņam vajadzīgo. Nevis nopērk suni un tad pieprasa no pārējiem kaut ko.
Bet tā frāze, ka lielākā nauda aiziet naudas administrēšanā un mazturīgajiem - pilnīgs idiotisms.


Par to jau arī vairāk pukst... Ja būtu gana daudz un gana lieli suņu laukumi Rīgā, tad jau neviens arī neteiktu, ka nav kur iet staigāt. Tas vienīgais laukums, kas Rīgā ir - maziņš un tur regulāri notiek kaut kādas mistiskas nodarbības... Ak jā un tur smird (neba pēc suņiem, bet kaut kādam akmeņoglēm, tā ka degunu un kaklu sit ciet tie dūmi) Esmu par to, ka ir vairākas zaļās zonas, kur suni var palaist izskrieties. Kamēr valstī nav vienota datu sistēma, nevar būt runas par tādu brīvību kā Čehijā, kur pavada ir saimnieka izvēle. Ja nu kas, saimnieks par visu atbild, bet LV pateiks - nav mans suns, neko nezinu. Bet vietam vairāk ir jābūt. Maksajam mēs gana daudz. Mums nav jauztur citi suņu saimnieki un klaiņojošo kaķu sterilizācija - no suņiem kaķi nerodas.

Pat mazajā Ventspilī laikam ir vairāk suņu laukumu ar mazāku naudas daudzumu un nav aizliegts zaļajā zonā bez uzpurņa/pavadas suni riksī laist 24/7.


No kura laika Ventspilī ir zaļā zona, kur suni drīkst laist bez pavadas? Noteikumos gan rakstīts ir citādāk.
User avatar
čība
Champion
Champion
 
Posts: 2669
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:32
Location: Rīga, Centrs

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby Girts » 18 Sep 2012, 13:00

nezinu kā ir "devenēs", kur bieži vien dzīvo "sabiedrības krējums", bet normālajos rajonos neko sliktu neesmu manījis, jo man suns vienmēr ir pavadā un eju pa trotuāra pašu malu vai zāli, lai pretīmnākošajiem nav jābaidās. Problēmas rodas tad, kad kāds malacis nesaprot kāpēc viņš nedrīkst pa pilsētas centru ar savu Samojedu iet bez pavadas, jo redz kaklasiksna traucē spalvai un tad izstādēs neuzvarēs. Man un citiem ir pie vienas vietas viņa izstādes. Mums nav jāzīlē vai lielais suns ir agresīvs un/vai uzbruks kādam.
Par zaļajām zonām runājot - pirms pieņēma pēdējos pilsētas noteikumus - spēkā bija MK noteikumi, kuri paredz, ka suns var atrasties bez pavadas kaut 1m x 1m puķu dobē pašā pilsētas centrā. Attiecīgi, ja nav piestiprināta zīme, ka ar suņiem nedrīkst, tad jebkurā parkā varēja suni bez pavadas laist, ja kontrolē to.
Izlasīju svaigos pilsētas noteikumus http://www.likumi.lv un neatradu nevienu rindiņu, kurā būtu rakstīts, ka "by default" sunim ir jābūt pavadai :D
Varbūt kāds ar asāku redzi var atrast?
Es atradu tikai vienu noteikumu, kurš jāievēro
12. Nodrošināt, lai Mājas dzīvniekam, atrodoties ārpus dzīvokļa vai mājas (vai mājas iežogota pagalma), būtu kakla siksna ar tai piestiprinātu reģistrācijas pazīšanas zīmi.
Nekas nav rakstīts par pavadu :apstulbis:

Un par Rīgu runājot. Tas, ka nav naudas - kārtējās atrunas. Kad Ušakovam vajag PR taisīt un vākt balsis vēlēšanām, tad var palielināt budžeta deficītu pa pārdesmit miljoniem un iedot vieniem bezmaksas braucienus sabiedriskajā, citiem vēl naudu kādā melnajā caurumā un t.t. Kad jāiedod neizdevīgām lietām nauda, tad viņas pēkšņi nav.
Girts
Baby
Baby
 
Posts: 72
Joined: 27 Feb 2011, 15:10
Location: Ventspils

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby čība » 18 Sep 2012, 13:14

Oho, tad jau uz Ventspili var braukt :D Man tas vienmēr tāds bubulis...
Es atceros vēl tos noteikumus, kad ar suni nevarēja nekur neko, bet tie laikam ir ļoti veci :D
User avatar
čība
Champion
Champion
 
Posts: 2669
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:32
Location: Rīga, Centrs

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby Girts » 18 Sep 2012, 13:23

Vēl pagājušajā gadā MK noteikumu ietvaros viss bija ļoti draudzīgi. Toreiz prasīju Domei, lai izskaidro MK noteikumos minētu "zaļā zona" jēdzienu. Pateica, ka kaut pilsētas centrā nosēdini jebkurā zālītē suni - zaļā zona un pavadu nevajag, ja kontrolē. Man gan tas nav aktuāli, jo man prioritāte ir sabiedrības drošība un labvēlīgā attieksme pret mani un manu suni. Tāpēc bez pavadas eju tur, kur cilvēku nav tuvumā un redzu apkārtni pietiekami tālu, lai spētu reaģēt katrā situācijā.
Mums ir tāds Renķu dārzs Ventspilī, kurš ir ļoti populārs gan pastaigām ar suņiem, velobraukšanai, skriešanai, bērniem un t.t. Esmu priecīgs, ka tā rajona suņu cilvēki esam kaut kā spējuši sadzīvot ar visiem pārējiem dārza lietotājiem. Lielo suņu īpašnieki staigā pavadās, mazo suņu bez. Neesmu dzirdējis par uzbrukumiem un ķildām lietotāju starpā.
Girts
Baby
Baby
 
Posts: 72
Joined: 27 Feb 2011, 15:10
Location: Ventspils

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby gabra » 18 Sep 2012, 16:01

Ventspilī muņiki braukā pa mežu un ķer visus, kas tur staigā ar suņiem. Tikai nevajag teikt, ka tā nav. Nesen te vienu angļu kokeru noštrāfēja, jo redz bija ar saimnieku bez saites. Tajā pašā laikā - klaiņojošos suņus izliekas, ka neredz. Un par to samojedu - ja suns iet blakus saimniekam bez saites - vai tas būtu jāsoda? :pastaiga: Par visiem mēsliem, kas ir mežā - vainīgi tikai suņi, lai gan sūdi ir cilvēku. Tāpat kā ēdienu paliekas... Drīz jau riet arī nedrīkstēs. :pastaiga:
Un par tiem laikumiem. Kur ir garantija, ka mans suns tajā laukumā nedabūs kādu slimību. Kurš pārbaudīs, ka tiem, kuri iet uz to laukumu ir potes?
gabra
Puppy
Puppy
 
Posts: 219
Joined: 15 Jan 2010, 12:00

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby Girts » 18 Sep 2012, 16:22

1. kuri ir tie meži, kur brauc un ķer? Cik zinu, tad aiz pilsētas robežām municipāļiem nav tiesību rīkoties. Vai to tikai šogad uzsākuši sakarā ar jaunajiem noteikumiem?
2. neesmu dzirdējis, ka ķertu tos, kas vienkārši staigā ar saviem suņiem pa mežu. Tas, ka kāds pa velotaciņu gar bānīša sliedēm palaiž suni, kurš pēc tam skrien virsū riteņbraucējiem - pareizi dara. Es pa takām nestaigāju bez pavadas. Piepilsētas mežos ne reizi neviens nav piekasījies, jo nav likumīga pamata to darīt.
3. Ja likums prasa staigāt ar pavadu - tātad policijai ir tiesības štrāfēt kaut mini mini sunīti. Ja policistam ir slikta oma un nemākat ar viņu parunāt, tad tā ir pašu problēma. Galu galā likumu pārkāpjam? Tad rēķinamies ar sekām.
4. Ja suns iet blakus saimniekam bez saites ārpus zaļās zonas, tad jā - jāsoda. Var pievērt acis uz mazajiem suņiem, bet lielie nekādā gadījumā. Man kolēģei bērns ir dzīvs piemērs psiholoģiskajai traumai no suņiem. Kam būtu lielākas tiesības uz ielas justies droši un ērti skatoties uz šī brīža likumiem? 2.klases meitenei, kurai suns ir uzbrucis vai samojedam, kuram bail spalvu bojāt? Kuram ir jāpiekāpjas? Es domāju, ka sunim, jo likums neļauj bez pavadas iet. Ventspilī konkrētais eksemplārs pat avīzē sašutumu izgāza, ka neviens viņa zvaigzni neciena. Esmu redzējis kā suns viņam pa priekšu 50m attālumā skraida apkārt gar cilvēkiem. Nu sorry, man tas neliekas normāli. Tad jau es un mēs visi varam nelietot pavadas. Visiem likums ir vienāds! Mums te samojedu īpašnieki daži vispār ir dīvaini. Vieni uzskata par normu izkasīt daudzdzīvokļu namu sētā pie miskastes savam sunim kažoku un atstāt, lai vējš vilnu pūš pa visu sētu. Miskastē taču nemetīs - kauns un negods!
Girts
Baby
Baby
 
Posts: 72
Joined: 27 Feb 2011, 15:10
Location: Ventspils

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby gabra » 18 Sep 2012, 19:36

Varētu padomāt, ka gar mazbānīša trasi nav zaļā zona. Tur nav nevienas zīmes, ka ar suni iet nevar. Es arī pazīstu to samojeda saimnieku. Viņam ir ļoti adekvāts suns. Simtām reižu pie mums ir pieskrējis. Manējās var teikt viņu apkārt gāž, šis nekā nereaģē. Tur ir viena dāma ar stafordšīra kuci, kuru nevar noturēt, tādēļ palaiž, bet stafordšīrus neviens muņiks nesoda, jo bail pieiet klāt. Tas ir normāli???
gabra
Puppy
Puppy
 
Posts: 219
Joined: 15 Jan 2010, 12:00

Re: Pilsēta nav draudzīga suņiem

Postby undd » 18 Sep 2012, 19:49

Girts wrote:4. Ja suns iet blakus saimniekam bez saites ārpus zaļās zonas, tad jā - jāsoda. Var pievērt acis uz mazajiem suņiem, bet lielie nekādā gadījumā.


kas tas par tādu izņēmumu, uz ko var pievērt acis? Mazsuņiem nav zobu, tie pēc definīcijas nevienu neapdraud vai kas? Pats saki

Visiem likums ir vienāds!


tāpēc es nesaprotu, kāpēc uz mazsuņiem bez pavadas var pievērt acis, bet lielie nu nekādā gadījumā šādu opciju nedrīkst atļauties. Tāpēc jau neviens likums tā īsti nedarbojas, jo uz kaut ko var pievērt acis, jo kāds ir vienlīdzīgāks par citiem.
Image
User avatar
undd
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1288
Joined: 13 Jan 2010, 12:54
Location: Āgenskalna priedes

Next

Return to Viss par suņiem

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron