Demix & Siberians

Blogs and Chats

Demix & Siberians

Postby Demix » 11 Mar 2010, 01:04

Laipni aicināti haskijmīļi :koncha:
Vispārējs raksturojums:
Sibīrijas haskijs jeb čukču suns salīdzinājumā ar citiem kamanu suņiem ir mazāks un smalkāk veidots. Tā augums skaustā no 53,5-60 cm, svars 20,5-28 kg., kuces ir nedaudz mazākas un vieglākas par suņiem,to augums skaustā no 50,5-56cm.,svars no 15.5-23.
Sibīrijas haskijs ir viena no populārākajām braucamo suņu šķirnēm. Šie suņi sāka izplatīties, kopš 20. gadsimta sākumā ASV kāds krievu zvērādu tirgotājs ar saviem
Sibīrijas suņiem piedalījās kamanu vilcēju suņu sacīkstēs un ieņēma godalgotu vietu. 20. gadsimta 50.-tajos un 60.-tajos gados nelielie, slaidie un ātrie suņi tika daudzviet audzēti. Nartu vilcēju sacensībām gūstot atzinību arī Eiropā, Sibīrijas haskijs atrada savus piekritējus arī citās valstīs ārpus ASV.
Suņu pievilcīgā āriene - kuplais kažoks, skaisto acu ieinteresētais skatiens - reti kuru atstāj vienaldzīgu. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka suņos ir iedzimts sacensību gars un vienīgā nodarbošanās, kurai tie ar visu sirdi nododas, ir kamanu vilkšana. Vienmēr gatavi darbam, ātrie, izturīgie un veiklie haskiji ir lieliski pajūga suņi un uzticami biedri saimniekam. Haskiji ir apveltīti ar izteiktiem mednieka instinktiem,tomēr navpiemēroti medībām.
Enerģiskie un dzīvespriecīgie, sabiedriskie suņi ir laipni un atsaucīgi ar visiem svešiniekiem, rej reti, tādēļ nav piemēroti apsargāšanai. Turēšanai dzīvoklī šie suņi pilnīgi nav piemēroti. To kažoks sastāv no gariem akotmatiem un blīvu, biezu pavilnu, kas pasargā visbargākajā salā un vējā. Vislabprātāk haskiji, kā jau visi Ziemeļu suņi, dzīvo ārā, arī ziemas salā. Ja šie suņi netiek nodarbināti iejūgā, tiem nepieciešams atrast citu aktīvu nodarbošanos. Vientuļš un fiziski nenoslogots suns var sākt uzvesties neciešami. To vienīgais īstais prieks ir darboties komandā un skriet,skriet,skriet

FCI standarts 270 / 23.02.1995
5.grupa.
IZCELSME
ASV.

VISPĀRĒJS RAKSTUROJUMS

Sibīrijas haskijs – vidējs darba suns, ātrs, graciozs, brīvs un elegants kustībā. Tā vienmērīgi kompaktais, ar biezu apmatojumu klātais ķermenis, vertikāli saslietās ausis un kuplā aste norāda uz ziemeļniecisku izcelsmi. Viņam ir raksturīga plūstoša un acīmredzami viegla gaita. Tas ir spējīgs izcili veikt kamanu suņa pienākumus un mērenā tempā vilkt vieglas kravas, veicot lielus attālumus. Haskija ķermeņa forma un proporcijas izstaro spēku un izturību. Suņi ir vīrišķīgi un nekad neatļaujas būt rupji; kuces sievišķīgas, bet bez vājuma pazīmēm ķermeņa uzbūvē. Sibīrijas haskijam, kurš ir pareizi barots, labi attīstīts, ar stiegrainu muskulatūru, nav liekā svara.

AUGUMS, PROPORCIJAS

Skausta augstums: suņiem: 53,5 - 60 cm, kucēm: 50,5 - 56 cm cm.
Svars:suņiem: 20,5 - 28 kg, kucēm: 15,5 - 23 kg.

svars ir proporcionāli pareizs skausta augstumam. Dotie izmēri un svars ir galējās robežas, tie nav ideālie rādītāji. Liekais ķermeņa un skeleta svars tiek uzskatīti par trūkumu. Ķermeņa garums, ko mēra no pleca locītavas iekšējā stūra līdz sēdes kaulam, nedaudz pārsniedz skausta augstumu.

GALVA
Izteiksme: vērīga, caururbjoša, bet draudzīga; ieinteresēta un pat rotaļīga.

ACIS
Mandeļveidīgas, labi novietotas un nedaudz slīpas. Acis var būt brūnas vai zilas, tiek pieļautas abējādas acu krāsas, kā arī acis dažādās krāsās. Par trūkumu tiek uzskatītas pārāk šķībi izvietotas, vai pārāk tuvu stāvošas acis.

AUSIS
Vidēja lieluma, trīsstūrveida, augstu un tuvu novietotas. Biezas, vertikāli saslietas, labi apspalvotas, aizmugurē nedaudz izliektas, galos viegli noapaļotas. Trūkumi: pārāk lielas, galvai neproporcionālas ausis; pārāk plati izvietotas, šķībi stāvošas.

GALVASKAUSS
Vidēji liels, proporcionāls ķermenim, augšpusē nedaudz noapaļots, sašaurinās virzienā no degungala uz acīm. Trūkumi: neveikla vai smaga galva; pārāk smalka galva.

PURNS
Vidēja garuma, kas nozīmē, ka - attālums no deguna spoguļa līdz pieres pārejai uz purnu, ir vienāds ar attālumu no pārejas līdz pakauša izcilnim. Vidēji plats purns pakāpeniski sašaurinās degungala virzienā, tomēr beidzas ne asi, ne plati. Trūkumi: pārāk tievs vai pārāk resns, pārāk īss vai pārāk garš purns.

DEGUNGALS
Pelēkiem, rudiem un melniem suņiem deguna spogulis ir melns; vara krāsas suņiem – brūns; tīri baltiem suņiem tas mēdz būt miesas krāsā. „Sniegots deguns” ar rozā svītriņu netiek uzskatīts par trūkumu.

LŪPAS
Labi pigmentētas, cieši piegulošas.

SAKODIENS
Šķērveida sakodiens. Trūkumi: jebkura novirze no šķērveida sakodiena.

KAKLS, MUGURAS LĪNIJA, ĶERMENIS
Kakls: vidēji garš, izliekts, skaustā lepni sasliets. Rikšojot, kakls vērsts tā, lai galva būtu nedaudz pieliekta.
Trūkumi: pārāk īss un resns, pārāk garš kakls.

Krūtis: dziļas un spēcīgas, bet ne platas; zemākais to punkts atrodas uzreiz aiz un vienādā augstumā ar elkoņiem. Ribas labi noapaļotas tieši pie mugurkaula pamatnes, bet sānos tās ir vairāk plakanas, lai būtu brīvākas kustības. Trūkumi: pārāk platas krūtis, mucveidīgs krūšu kurvis; pārāk plakanas vai vājas ribas.

Profilā kermeņa garums ir nedaudz garāks, salīdzinot garumu no pleca sākuma līdz krupam, pret kermeņa augstumu no zemes līdz lāpstiņas augšējam punktam.
Image

MUGURA
Taisna un spēcīga, ar horizontālu muguras līniju no lāpstiņām līdz krustiem. Mugura ir vidēji gara, nav pārāk īsa un vāja. Jostasvieta ar spēcīgu un stiegrainu muskulatūru, viegli izliekta. Krusti nolaideni, bet ne tik ļoti, lai iespaidotu pakaļkāju stāvotni.

Trūkumi: ieliekta un vāja mugura; uzliekta vai ieliekta muguras līnija.

ASTE
Kupla, novietota nedaudz zem muguras līnijas, ja suns ir sasprindzis, tad aste tiek pacelta virs muguras sirpjveidīgi. Tomēr aste nedrīkst sagriezties ritenī ne uz vienu pusi, tā nedrīkst cieši pieglausties mugurai. Nokarājusies aste ir pieņemama, kad suns mierīgi, nesatraukti stāv uz vietas. Astes akots vidēji garš un aptuveni vienāds visās astes pusēs, tā izskatās kā apaļa birste.
Trūkumi: mugurai pieguloša vai ciešā gredzenā savilkta aste; pārāk kupla aste; pārāk zemu vai pārāk aukstu novietota aste.

PRIEKŠĒJĀS EKSTREMITĀTES
Plecs: lāpstiņa guļ pareizi – aizmugurē. Plecs no lāpstiņas līdz elkoņa locītavai nedaudz pavirzīts atpakaļ, nekad neatrodas vertikāli muguras līnijai. Muskuļi un saites, kas piekļauj lāpstiņu krūšu kurvim, ir labi attīstīti un stiegraini.
Trūkumi: taisni pleci; brīvi pleci.

Priekšējās ekstremitātes: skatoties no priekšas, kājām jābūt mērenā attālumā vienai no otras, paralēlām un taisnām, turklāt elkoņiem cieši jāpieguļ ķermenim, neizvēršoties ne uz ārpusi, ne iekšpusi. Skatoties no sāniem, ķepai jābūt nedaudz izvirzītai uz priekšu; apakšējās locītavas ir spēcīgas un lokanas. Kauli – masīvi, bet ne smagi. Kāju garums no apakšējās līdz pleca locītavai nedaudz pārsniedz attālumu no elkoņa līdz pleca locītavai. Liekie pirksti jānogriež.
Trūkumi: nestingras ķepas; pārāk masīvi kauli; pārāk plata vai pārāk šaura kāju stāvotne; izvērsti elkoņi.

ĶEPAS
Ovālas, bet ne garas, vidēji lielas, kompaktas un ar bagātīgu apmatojumu starp pirkstiem. Elastīgi un blīvi spilventiņi. Dabiskajā pozā ķepas nav vērstas ne uz iekšpusi, ne ārpusi.
Trūkumi: vāji vai ieplesti pirksti; pārāk lielas, neveiklas ķepas, pārāk mazi nagi; īsi un plaši ieplesti pirksti.

PAKAĻĒJĀS EKSTREMITĀTES
Skatoties no aizmugures, kājām jābūt mērenā attālumā vienai no otras, paralēlām. Muskuļoti un spēcīgi gurni, stūrainas lecamās locītavas, spilgti izteiktas un zemu novietotas lecamās locītavas. Liekajiem pirkstiem, ja tādi ir, jābūt nogrieztiem.
Trūkumi: iztaisnoti ceļi, X vai Y veida kāju stāvotne, pārāk plata vai pārāk šaura kāju stāvotne.

KAŽOKS
Sibīrijas haskija kažoks ir dubults, vidēji garš, rada brīnišķīgu, kažokādai līdzīgu iespaidu, bet tas nav tik garš, lai nosegtu suņa izteiktās kontūras. Pavilna ir mīksta un blīva, pietiekoši gara, lai balstītu sedzošo akotu. Akotmati ir gari, taisni un nedaudz pieguloši, tie nekad nav cieti, nestāv taisni. Jāņem vērā, ka apmatojuma maiņas periodā, pavilnas trūkums ir dabiska parādība. Tiek pieļauta akotmatu, kā arī starp pirkstu un kāju vilnas, saīsināšana, lai piešķirtu sunim sakoptu izskatu. Kažoka cirpšana jebkurā citā vietā nav pieļaujama un tiek uzskatīta par sodāmu pārkāpumu.
Trūkumi: garš, nelīdzens vai plušķains apmatojums; pārāk cieta vai pārāk zīdaina apmatojuma struktūra; apmatojuma apcirpšana neatļautās ķermeņa vietās.

KRĀSA
Pieļaujamas visas nokrāsas no melnas līdz tīri baltai. Daudzveidīgie zīmējumi uz haskija galvas ir acīs krītoši, izteikti raksturīgi tieši šai šķirnei.

KUSTĪBAS
Plūstošas un acīmredzami vieglas. Sibīrijas haskijs ir izveicīgs un graciozs. Izstādēs tam ir jāparāda sevi viegli rikšojot ar brīvi krītošu pavadu, demonstrējot rāvienu uz priekšu un labu atspērienu. Skatoties no priekšas uz soļos ejošu haskiju, neizskatās, ka tā solis būtu šaurs; tomēr, ja tas skrien ātrāk, tad kājām ir tendence spert soļus aizvien vairāk uz vidu, un beigās jau ķepas nostājas gandrīz taisnā līnijā, tieši zem suņa ķermeņa. Kad ķepu pēdas sakrīt, priekšējās un pakaļējās ķepas kustās pilnīgi paralēli, turklāt elkoņi vai ceļi nevēršas ne uz iekšpusi, ne uz āru. Kājas kustās paralēli. Kustoties, muguras līnija paliek taisna un stingra.
Trūkumi: īsas, dejojošas, nemierīgas, smagas vai neveiklas kustības, sapītas, sasaistītas vai krustojošās kustības.

TEMPERAMENTS
Sibīrijas haskija temperamentu raksturo draudzīgums, lēnprātība, vērīgums un vēlme kontaktēties. Tam nav raksturīgas sargsuņiem piemītošās īpašības, tie neizturas aizdomīgi pret svešiniekiem, un nav agresīvi pret citiem suņiem. No pieaugušiem suņiem var sagaidīt apvaldītu un cienīgu izturēšanos. Viņa inteliģence, vadāmība un centība padara to par patīkamu ceļa biedru un paklausīgu palīgu.

SECINĀJUMS
Ļoti svarīgas haskija šķirnes īpatnības ir viņa vidējais augums, samērīgie kauli, harmoniskās ķermeņa proporcijas, vieglās un brīvās kustības, lieliskais kažoks, pievilcīgā galva un ausis, pareizā aste un saticīgais temperaments. Par trūkumu tiek uzskatīti smagi kauli, liekais svars, sapītas un smagnējas kustības, garš, ass apmatojums. Sibīrijas haskijam nav jāizskatās robustam vai smagnējam kā pajūga sunim, bet arī ne tik vieglam un trauslam kā sacīkšu skrējējam. Suņiem un kucēm ir jāparāda sava izturība. Bez augstākminētajiem trūkumiem, pastāv arī morfoloģiskas kļūdas, kas raksturīgas visām šķirnēm; nevēlamas gan haskijiem, gan citām suņu šķirnēm, pat, ja tās nav īpaši pieminētas.

PIEBILDE
Suņiem ir jābūt diviem labi redzamiem, attīstītiem sēkliniekiem, kuri pilnīgi atrodas sēklinieku maisiņā.
Last edited by Demix on 23 Dec 2010, 01:38, edited 4 times in total.
User avatar
Demix
Veteran
Veteran
 
Posts: 4091
Joined: 13 Jan 2010, 21:38
Location: Lielvarde

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Demix & Siberians

Postby Torijs » 11 Mar 2010, 08:23

Sveiciens no frančiem, kuriem patīk haskiji! :labipadarits:
Image
User avatar
Torijs
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1143
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 18:21
Location: Kurzeme

Re: Demix & Siberians

Postby Linda » 11 Mar 2010, 08:26

Sveiciens haskīšiem! :aptracis:
Last edited by Linda on 10 Mar 2012, 15:02, edited 1 time in total.
Linda
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1073
Images: 0
Joined: 19 Jan 2010, 17:04

Re: Demix & Siberians

Postby Korland Rein » 11 Mar 2010, 08:28

Čau haskijmīļi! Nu re, jums ar jau savs štābiņš! Nāksim ciemos!!!! :pastaiga: :dzimene:
Image
Inspired by Rottweiler
"Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.", Satversmes 100.p.
User avatar
Korland Rein
Veteran
Veteran
 
Posts: 3327
Joined: 13 Jan 2010, 13:58
Location: Alžīrija

Re: Demix & Siberians

Postby Bak-tax » 11 Mar 2010, 08:49

Mēs arī labprāt ciemosimies pie Demix! :jaa:
Diagnoze- TAKSIS!
Image
Latvijas Takšu un medību Terjeru klubs
http://www.ltmtk.lv
User avatar
Bak-tax
Puppy
Puppy
 
Posts: 285
Joined: 13 Jan 2010, 13:44
Location: Latvija, Rīga

Re: Demix & Siberians

Postby Demix » 11 Mar 2010, 09:12

He,hē,čau visiem :davinuziedus:
KR forši patekts,"štābiņš" :hih:
Nu tad visi sveicināti manā štābiņā!!!!Vienmēr gaidīšu ciemos!!! :apdzerusies:
User avatar
Demix
Veteran
Veteran
 
Posts: 4091
Joined: 13 Jan 2010, 21:38
Location: Lielvarde

Re: Demix & Siberians

Postby Eklēriņš » 11 Mar 2010, 09:35

He hei! Visiem sveiciens! :meitenedejo: Te varēsim Demix un viņas haskīšus bučot no rīta līdz vakaram! :samilejies: Eh, man jau patika tās bildes no Daugavpils izstādes. Es draugos atļāvos iekomentēt, nu tādas tiešām emocionālas. Kurš tad bija tas mīļais cilvēks, kurš tādu fotosesiju jums sarīkoja? :smarzas:
User avatar
Eklēriņš
Champion
Champion
 
Posts: 2959
Joined: 13 Jan 2010, 14:22

Re: Demix & Siberians

Postby Demix » 11 Mar 2010, 09:42

Eklēriņš wrote:He hei! Visiem sveiciens! :meitenedejo: Te varēsim Demix un viņas haskīšus bučot no rīta līdz vakaram! :samilejies: Eh, man jau patika tās bildes no Daugavpils izstādes. Es draugos atļāvos iekomentēt, nu tādas tiešām emocionālas. Kurš tad bija tas mīļais cilvēks, kurš tādu fotosesiju jums sarīkoja? :smarzas:

Hei,hei,Eklēriņ :labipadarits: La-Lā bildēja,bildes viņai tiešām sanāk superīgas,žēl,ka nevar dabūt no visiem,kas fočēja,jo tādu bija tīīīk daudz :foto: :foto: :foto: Baiks pat pozēt sāka uz beigām :hih:
User avatar
Demix
Veteran
Veteran
 
Posts: 4091
Joined: 13 Jan 2010, 21:38
Location: Lielvarde

Re: Demix & Siberians

Postby Eklēriņš » 11 Mar 2010, 09:48

Es tak redzēju! Viņam uz to riktīgs talants :aptracis: Man patika kā viņš pozējas, kad mēs ar Tevi pļāpājām :jautri: Tāds džeks! Riktīgs modelis!
Cik jocīgi, man Deko neprot tā pozēt. Viņam iznāk labas bildes darbībā, bet piemēram pie apbalvojumu stenda nu tāds kā sakautrējies, bet Filipiņš man arī stārs, tā apsēžas, tā paskatās, ar tādu lepnumu acīs, ka nav šaubu - visu ir pelnījis! :hih: No bīgliem vēl tāds lepnais ir Bernardo. Viņam arī bildes pie apbalvojumiem vienmēr tādas ar lepnumu un pašapziņu bagātas!
User avatar
Eklēriņš
Champion
Champion
 
Posts: 2959
Joined: 13 Jan 2010, 14:22

Re: Demix & Siberians

Postby Zuks » 11 Mar 2010, 09:55

Nu tad apsveicieni ar štābiņu!!! :svecipusam: Mēs arī par ciemiņiem piesakāmies!!! :aptracis:
Zuks
Junior
Junior
 
Posts: 619
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 14:29
Location: Salspils; Salspils novads

Re: Demix & Siberians

Postby Demix » 11 Mar 2010, 10:02

Kad bijām maziņi :sirsninas2: Image
Last edited by Demix on 22 Sep 2010, 22:59, edited 1 time in total.
User avatar
Demix
Veteran
Veteran
 
Posts: 4091
Joined: 13 Jan 2010, 21:38
Location: Lielvarde

Re: Demix & Siberians

Postby Greylove » 11 Mar 2010, 12:03

Es ar atzīmējos haskīšu fanklubā. :aizsapnojusies:
Image
http://www.beckettelf.com
Njuse un apvienotā melnā-šokolādes komanda
User avatar
Greylove
Junior
Junior
 
Posts: 624
Images: 2
Joined: 13 Jan 2010, 13:21
Location: Riga, Čiekurkalns

Re: Demix & Siberians

Postby Demix » 11 Mar 2010, 13:23

Greylove :labipadarits:
:sarkstosa: Eklēriņ,viens kļūdu labojums,divas pēdējās bildītes draugos :foto: Linda ar La-lā fočuku :jaa:
User avatar
Demix
Veteran
Veteran
 
Posts: 4091
Joined: 13 Jan 2010, 21:38
Location: Lielvarde

Re: Demix & Siberians

Postby Lii » 11 Mar 2010, 13:29

nu tad bildiites studijaa... :pastaiga:
Lii
Puppy
Puppy
 
Posts: 100
Joined: 13 Jan 2010, 18:10

Re: Demix & Siberians

Postby Demix » 11 Mar 2010, 13:30

Eklēriņš wrote:Es tak redzēju! Viņam uz to riktīgs talants :aptracis: Man patika kā viņš pozējas, kad mēs ar Tevi pļāpājām :jautri: Tāds džeks! Riktīgs modelis!
Cik jocīgi, man Deko neprot tā pozēt. Viņam iznāk labas bildes darbībā, bet piemēram pie apbalvojumu stenda nu tāds kā sakautrējies, bet Filipiņš man arī stārs, tā apsēžas, tā paskatās, ar tādu lepnumu acīs, ka nav šaubu - visu ir pelnījis! :hih: No bīgliem vēl tāds lepnais ir Bernardo. Viņam arī bildes pie apbalvojumiem vienmēr tādas ar lepnumu un pašapziņu bagātas!

Jā,ir suņi,kas ir šovīgi :smarzas: Nu Baikālam tā harizma būs no tēva iedzimta :flirts: Džedim jau nu dikti patīk izstādes un uzmanība un tas jau man ir pozeru pozers:
Image
User avatar
Demix
Veteran
Veteran
 
Posts: 4091
Joined: 13 Jan 2010, 21:38
Location: Lielvarde

Re: Demix & Siberians

Postby Rotija » 11 Mar 2010, 13:31

Es ar piesakot viesos. Un biežos. :meitenedejo: Haskīšu sadaļu vienmēr palasu. :pasmaržo:
Rotija
Champion
Champion
 
Posts: 2611
Images: 17
Joined: 13 Jan 2010, 14:15
Location: Rīga, Ķīšezera mala

Re: Demix & Siberians

Postby Bak-tax » 11 Mar 2010, 13:40

Šitā bilde Džedim ir kautkas fantastisks- pie sienas jāliek! :esmilu:
Diagnoze- TAKSIS!
Image
Latvijas Takšu un medību Terjeru klubs
http://www.ltmtk.lv
User avatar
Bak-tax
Puppy
Puppy
 
Posts: 285
Joined: 13 Jan 2010, 13:44
Location: Latvija, Rīga

Re: Demix & Siberians

Postby Demix » 11 Mar 2010, 13:41

ROTIJA wrote:Es ar piesakot viesos. Un biežos. :meitenedejo: Haskīšu sadaļu vienmēr palasu. :pasmaržo:

:labipadarits: Re,kur kupls pulciņš veidojas :aptracis:
User avatar
Demix
Veteran
Veteran
 
Posts: 4091
Joined: 13 Jan 2010, 21:38
Location: Lielvarde

Re: Demix & Siberians

Postby Demix » 11 Mar 2010, 13:42

Bak-tax wrote:Šitā bilde Džedim ir kautkas fantastisks- pie sienas jāliek! :esmilu:

Tūlīt,pēc pieprasījuma,ielikšu dažas Baika bildītes :flirts:
User avatar
Demix
Veteran
Veteran
 
Posts: 4091
Joined: 13 Jan 2010, 21:38
Location: Lielvarde

Re: Demix & Siberians

Postby Unkas » 11 Mar 2010, 13:53

:esmilu: Cik apmierināts pats ar sevīm haskijmafijas galva! Sveicu Demix tērzētavā :roze: !
Unkas
 

Next

Return to Blogi un tērzētavas

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 32 guests