Brokastis ar Boniju

Blogs and Chats

Brokastis ar Boniju

Postby ahadi kale » 17 Jul 2014, 08:35

Ja dzīve tev iedod citronus… ai, nu vienkārši apēd tos. /Bonijas moto/

Ir uznākušas grafomāniskas tieksmes, kas tā vien prasa, ka jāraksta par savu suni. Tā kā mūsu ikdiena nav tik interesanta, lai to dikti cītīgi aprakstītu un tad publicētu, blogs galvenokārt būs par ēšanu. :kanepe: Jo Bonijai patīk ēst, man patīk barot un varbūt kādam noder mūsu pieredze vienā vai otrā jautājumā. Un, ja jau par ēšanu, tad neizbēgami vajag kādu recepti:

Galvenās šī bloga sastāvdaļas:
1. Mazliet neirotiska, krietni dīvaina saimniece, kas mīl savu suni, grāmatas, kafiju, savu suni, mežu, jūru, savu suni, ēdienu, naktis un – vai es jau minēju? – savu suni. 1 gabals un ar to pilnīgi pietiek.
2. Nebūt ne neirotisks, bet mazliet dīvains suns, kas mīl visu un visus, tomēr īpašu vietu savā dzīvē piešķir ēdienam. 1 gabals, bet ar to nepietiek.
3. Visādas domas, idejas, pārdomas, informācijas druskas par „raw feeding” suņiem. Krietni lielos daudzumos, teorētiski tai būtu jābūt galvenajai sastāvdaļai.
4. Citas suņutēmas dekoram. Vai arī vairāk, atkarībā no noskaņojuma.
Recepte ir gaužām vienkārša, proti sajaukt to visu kopā un apliet grafomānisko tieksmju mērci. Jebkurš degustators tiek laipni aicināts. :alinji:
ahadi kale
Baby
Baby
 
Posts: 41
Images: 12
Joined: 11 Mar 2014, 20:08

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Brokastis ar Boniju

Postby ahadi kale » 17 Jul 2014, 08:38

Pirmais brokaststāsts laikam būtu jāvelta tam, kā es tiku pie sava suņa, vai varbūt – kā suns tika pie manis.
Tas droši vien nebūs nekāds pārsteigums – suni es gribēju kopš agras bērnības. Patiesībā maniem vecākiem ir pamācošs stāsts par suniski noskaņota bērna uztveres īpašībām. Es nevaru galvot par visu nianšu patiesumu, jo to neatceros neko no tā, par spīti savai nozīmīgajai lomai. Lai kā nu tur būtu…
… Uz bērnudārzu atbrauc leļļu teātris. Izrāde ir par Pifu, un tajā ir brīdis, kad nabaga suni piesien ķēdē. Kaut kāda kaķa dēļ laikam. Brīdis acīmredzot domāts komisks, jo zālē smejas visi, izņemot tobrīd apmēram 2gadīgo mani, kas tā vietā sarīko histēriju, tāpēc raudoša tiek iznesta no zāles un ilgi mierināta. Leļļu teātra darbinieki vēlāk esot teikuši, ka TĀ vēl viņiem nebija gadījies.
Maniem vecākiem no tā droši vien bija jāizdara daži secinājumi. Vai viņi to izdarīja? Nē. Tāpēc daļa manas bērnības tika pavadīta, dīcot sunīti (laukos vecmāmiņai bija, bet tas taču nav maaaaaans). Vai kaķīti (sliktākajā gadījumā). Vai no pļavas savāktos gliemežus (kas vēlāk tika godīgi atgriezti savvaļā, man šķiet). Vai skudriņas (tie tak ir tik forši kukaiņi). Vai mušu… Nezinu, kas no tā visa bija pēdējais piliens, bet beigu beigās es ieguvu kāroto. Nē, ne jau sunīti, bet kaut ko tikpat labu – žurku. Pēc tam vēl vienu. Pēc tam jūrascūciņu (jo žurku mūžs ir tik īss). Pēc tam atkal žurku (jo jūrascūku prātiņš ir tik īss). Tad Savu Īpašo Žurku. To nevar īsti aprakstīt, jo nekā objektīvi īpaša Mikē nebija, bet subjektīvi – nekad nebūtu iedomājusies, ka attiecības starp cilvēku un mazu, baltu grauzēju var būt tik dziļas.
Kaut kur pa vidu starp visiem tiem mazajiem zvēriņiem es biju sasniegusi daudz maz saprātīgu vecumu, konstatējusi, ka suni man vajag Tagad un Tūlīt un sarunas par šo tēmu ieguva jaunu – nopietnu – raksturu.
Kad man bija kādi gadi 17, es apņēmos, ka man suns ne vēlāk kā agrā rudenī (tobrīd bija pavasaris), un tas būs labradors. Melns. Jocīgi, bet suni es patiešām dabūju agrā rudenī, tiesa divus gadus vēlāk. Labradora jaukteni. Melnu.
Tā nebija mīlestība no pirmā acu skata, patiesībā tieši otrādi. Pirmo reizi ieraugot Boniju patversmes būrī, es nodomāju, ka šis nu noteikti nav mans suns. Bet tā nebija pirmā reize, kad mana intuīcija smagi kļūdās. (Patiesībā gandrīz visas vislabākās lietas manā dzīvē ir ienākušas ar pirmo domu „tikai ne šito”. Sačakarēti instinkti, acīmredzot. :D)
Lai vai kā, te laikam būtu vietā neliela atkāpe ar paskaidrojumu, kā meitene, kas gribēja labradoru un ĀTRI, gaidīja divus gadus un tad aizbrauca uz patversmi.
Pie vainas bija vecāki, kas – cik unikāli! – suni nepavisam nevēlējās. Tas nozīmēja, ka man bija brīnišķīga iespēja viņus pārliecināt, demonstrējot pārdomātus argumentus un atbildības sajūtu. Nu, vismaz tā es centos sevi mierināt. :D
Tad nu tika atvērta google un ierakstīti atslēgas vārdi („suns dzīvoklī”, man šķiet), kas lēnām atvēra man forumus (tai skaitā šo) un pavisam jaunu pasauli. Oho, izrādās starp 10 latus maksājošo suni no ss.lv un suni ar ciltsrakstiem ir atšķirība! Oho, cik daudz šķirņu! Oho, baseti NAV lieli takši! Oho… man patīk bulterjeri. Oho, es varbūt nemaz negribu labradoru. Reģistrējos šeit, uzrakstīju pāris postus, aizmirsu paroli (gadās), aizmirsu lietotājvārdu (parasti negadās), ierakos reālajā dzīvē, atliku domu par suni.
Nē, es jau gribēju suni, pat ļoti, bet tik daudz „oho” tik īsā radīja zināmu apjukumu. Mazliet piebremzēju ar Tagad un Tūlīt un sāku lasīt vairāk par suņu „tehnisko pusi”, piemēram kinoloģiskajām organizācijām. Vēl daži „oho” momenti. :D Paralēli joprojām mēģināju atrast savu šķirni, bet tas kļuva par prieku neradošu pasākumu, jo manas vēlmes nu nekādi negribēja sakrist ar iespējām. Ā, jā, atļauja sunim šajā laikā bija iegūta, bet to pavadīja prasība, ka tam zvēram jābūt mazam. Tas bija galvenais vēlmju un iespēju nesakritības iemesls, jo es godīgi sakot neesmu mazu suņu fans. Ja pavisam godīgi, mazsuņi mani mulsina. Nekad nesaprotu, ko ar viņiem iesākt un visu laiku bail uzkāpt. :kanepe:
Nu, tātad, savu mazo suņu šķirni es atrast nespēju. Dažas patika, bet visām bija „bet”. Tā nu atmetu domu par šķirni, atradu patversmi, kura man šķita laba, palasījos par bezšķirnes suņa izvēli un kopā ar ģimeni devos meklēt savu Ideālo Indivīdu. Tādam taču būtu jābūt, vai ne?
Manā galvā bija kaut kas neliels, dzīvespriecīgs un aktīvs, nez kāpēc īskājains, rūsgans un kobelis. Pilnīgi pieaudzis, protams. Ha. Pēc vairākām pārdomu un šaubu nedēļām es jau kā saimniece devos savā pirmajā pastaigā ar Boniju – melnu, garspalvainu, palielu, desmit mēnešus vecu kuci. Kaut arī tā nebija mīlestība no pirmā acu skata, tas suns ir ļoti, ļoti MANS.
(Bildes tagad nebūs. Mans dators nedraudzējas ar fotoaparātu. :asaras: )
ahadi kale
Baby
Baby
 
Posts: 41
Images: 12
Joined: 11 Mar 2014, 20:08

Re: Brokastis ar Boniju

Postby Creme de la Creme » 17 Jul 2014, 11:57

:jautri: Jauki!
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Brokastis ar Boniju

Postby magnola » 17 Jul 2014, 12:51

Apsveicu ar bloga sākšanu, iesākums varen interesants! :) Ar nepacietību gaidīšu fotogrāfijas, tad , kad izdosies sapārot fotoaparātu ar datoru.... :foto:
Image
Image
Laipni gaidīti manā blogā: viewtopic.php?f=29&t=5279
User avatar
magnola
Junior
Junior
 
Posts: 995
Images: 9
Joined: 19 Jan 2012, 13:26

Re: Brokastis ar Boniju

Postby ingo » 17 Jul 2014, 14:44

Foršs sākums :jautri:
User avatar
ingo
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1147
Images: 1
Joined: 13 Jan 2010, 13:56
Location: Medze, Liepāja

Re: Brokastis ar Boniju

Postby ahadi kale » 18 Jul 2014, 16:16

Paldies par labajiem vārdiem! Tad nu tagad es, cerams, varu atrādīt savu labo suni, ja vien pareizi sapratu bilžu ielikšanas pamācību:

Image
ahadi kale
Baby
Baby
 
Posts: 41
Images: 12
Joined: 11 Mar 2014, 20:08

Re: Brokastis ar Boniju

Postby fedelta » 18 Jul 2014, 18:06

Nu dikti skaista Bonija :samilejies:
Sunim piemīt skaistums bez iedomības, spēks bez uzpūtības, drosme bez nežēlības un visi cilvēka tikumi tikai - bez grēkiem...
Image
Image
User avatar
fedelta
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1536
Images: 25
Joined: 13 Aug 2013, 21:47
Location: Jelgava

Re: Brokastis ar Boniju

Postby ahadi kale » 22 Jul 2014, 12:18

Otrais brokaststāsts vairs ne brokastlaikā. Kā mēs ar Boniju atradām raw, vai varbūt – kā raw atrada mūs.

Suns man tātad bija. Burvīgi! Sunim, protams, bija jādod ēst. Burvīgi!
Gan par raw, gan barf dzirdējusi biju, likās interesanti/forši, bet visās diskusijās par šo tēmu bija viedoklis, ka tas ir dārgi un laikietilpīgi. Un prasa megazināšanas bioloģijā. Bonija ir mans pirmais un (pagaidām) vienīgais suns, bet ne vienīgais hobijs dzīvē, un biologs es neesmu, varu vien dzeju analizēt. :flirts: Tā doma tika atmesta, un es devos iepirkt sauso barību, būdama pilnīgi pārliecināta, ka tā ir labākais, ko varu sunim dot, nodrošinās viņu ar visiem vajadzīgajiem mikroelementiem un ietaupīs man laiku un naudu.
Es varbūt esmu dīvaina, bet man šausmīgi patika tie plaukti zooveikalos, kur stāv sausā barība. Visādi skaisti, spīdīgi, čaukstoši iepakojumi. Intriģējošas formulas – jērs ar āboliem, pīle ar saldajiem kartupeļiem, lasis, baltā zivs… Viss kārtīgi salikts pa plauktiņiem – kucēniem un senioriem, lieliem suņiem, maziem suņiem, speciālas barības konkrētām šķirnēm, alerģiskiem suņiem, resniem suņiem, tieviem suņiem… Atrisinās visas problēmas un nodrošinās suni ar visām vajadzīgajām uzturvielām… Par 2,50 kilogramā ar atlaidi lielajās izstādēs (pērkot vairumā dāvanā bezmaksas konteiners!).
Man vajadzēja redzēt, kā suns spiro kā jūrascūciņa no pīles, iegūst sliktu elpu no cāļa, dabū blaugznas no tā un purkšķina no šitā, un kasās un zaudē svaru no jēra ar rīsiem, lai atskārstu, ka līdz biologam man varbūt kā līdz mēnesim, bet dzeju analizēt es māku.
Pāriet uz raw – tas bija visai ātrs lēmums. Likās, ka barība beidzot ir atrasta, un tas pat nav prasījis gadus, ok, nav pats labākais variants, sastāvs varētu būt labāks un cena – kriiiietni demokrātiskāka (ar tādu sastāvu), bet suns izskatījās un jutās normāli. No raw joprojām man bija bail. Jo tā gaļa. Jēla. Jāpērk. Jāgriež. Procenti jārēķina. Brr.
Un tad tā teikt – klikšķis. Iegāju veikalā, paskatījos uz to barību par nepilniem 4 eur/kg ar galveno sastāvdaļu kukurūzu, nolamājos (Domās. Esmu godīga mātesmeita), nospriedu, ka suni kā grauzēju var barot arī lētāk, izgāju no veikala. Mājās atvēru googli, atradu pamācību, kā veidot suņa dabisko diētu (lai slavēts wikihow!) 10 soļos. Izlasīju. Aizgāju, nopirku gaļu, kāda nu vietējā tirgū bija – liellopa plaušas. Tā sākās mūsu ceļojums cauri gaļas paviljoniem un veikaliem, ārzemju forumiem, blogiem un interešu grupām, diskusijām un rakstiem uz pasauli, kurā īsti nevajag suņu bļodas, katra ēdienreize garšo citādāk un ēsts tiek uz balkona vai dvieļa.
Piebilde: Normāli cilvēki :velnins: pirms pāriet uz raw izlasa ko vairāk nekā wikihow. Daudz vairāk. Normāli cilvēki sakumā izbaro tikai vistu un citus proteīna avotus pievieno pakāpeniski. Tas nozīmē, ka normāliem cilvēkiem (un viņu suņiem!) tā pāreja ir vieglāka nekā bija man (Bonija nesūdzējās). Pirmajās nedēļās man bija ĻOTI daudz neskaidrību un jautājumu. Un brīžiem gribējās mest visu pie malas. Ne tāpēc, ka grūti, vienkārši šķita, ka visu daru nepareizi un sačakarēšu suni. Būtu ievākusi informāciju PIRMS tam, būtu vieglāk.
Piebilde nr.2: Kā latviski pareizi tulkot „raw feeding”? Jēlbarošana? :kanepe:
ahadi kale
Baby
Baby
 
Posts: 41
Images: 12
Joined: 11 Mar 2014, 20:08

Re: Brokastis ar Boniju

Postby DanaMary » 22 Jul 2014, 22:24

Tam nav nosaukuma, pat astēs bija "Raw feeding" . Starpcitu, ja vēl ir interese par raw/barf, tad te pa forumu ceļo labs fails par vitamīniem, 'receptēm' utt, vari paprasīt kādam,lai atsūta, man arī ir, ja kas. :koslene: :D
Par blogu- baigi foršais, patīkami lasīt, un Bonija... tik skaista! :samilejies:
User avatar
DanaMary
Junior
Junior
 
Posts: 533
Images: 3
Joined: 05 Jun 2013, 13:47

Re: Brokastis ar Boniju

Postby pixy » 23 Jul 2014, 05:19

Ahadi kale, Bonija bezgala skaista. Līdzīga manai Keli, tikai, ja par Keli varētu būt šaubas, ir tur ņufs vai nav, tad man liekas, par Boniju šaubu nav. Viņa ir ļoti līdzīga "vecajam" ņufa tipam, kas manās acīs bija viena no skaistākajām šķirnēm, kāda vispār ir :samilejies: .
Tu baro tikai raw? Tas ir gaļa, bez dārzeņiem, augļiem un piena produktiem? Tad tā info, ko DanaMary pieminēja, nederēs, tas attiecas uz Barf barošanu, kurā ir klāt arī "flora" un piena produkti. Es Keli līdz gadam pilnībā baroju Barf, tagad viņa vienu ēdienreizi ēd dažādas gaļas, otru sauso. Sauso gan tādēļ, ka nepļaujos uz savām zināšanām par pietiekamu sabalansētību, gan tāpēc, ka sportojam, līdz ar to pārvietojamies un ne vienmēr visur var paņemt līdzi gaļas. Un tomēr, lai arī viņa ir rīma, var redzēt, cik atšķirīgi tas suns leksē iekšā gaļu un sauso. Apmēram, kā mēs kūku un ēdnīcas kotleti... Tā kā baroju ar visām iespējamajām gaļām, man interesanti, ko Tu dod, varbūt es vēl kaut ko neesmu pamanījusi vai iedomājusies iebarot :neparliecinats: . Dabiski, cena jau arī svarīga, ar jēra lāpstiņām vai tītara fileju gribēdams nesabarosi. Uzraksti, lūdzu, dažu dienu ēdienkarti, esmu ziņkārīga :D .
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Brokastis ar Boniju

Postby magnola » 23 Jul 2014, 07:53

Bonija ir ļoti skaista , tā viņas aste - mmmm! :sarkstosa:
Man arī interesētu kā ikdienā sadali viņas porcijas, kāda gaļa tiek dota. Es savējo meiteni baroju līdzīgi kā Pixi, sagriežu pa kumosam no visa iespējamā - plaušas, liesa, l/l vaigi, traheja, tesmenis, sirds, nieres, l/l aste, vistu kakliņi, korpusi, kāds l/l cukurkauliņš, kas nu kurā paciņa sanāk - sadalu "uz aci" pa porcijām maisiņos. Manējā sver nepilni 30 kg, paciņa apmēram 300 gr. No rīta dodu sauso, vakarā porciju šādas gaļiņas. Nezinu vai nedodu par maz vai par daudz, bet pēc suņa kondīcijas liekas ,ka ok.
Image
Image
Laipni gaidīti manā blogā: viewtopic.php?f=29&t=5279
User avatar
magnola
Junior
Junior
 
Posts: 995
Images: 9
Joined: 19 Jan 2012, 13:26

Re: Brokastis ar Boniju

Postby ahadi kale » 23 Jul 2014, 13:16

Ai, paldies! Es vienmēr iekšēji sāku šausmīgi priecāties, kad manu suni par skaistu sauc, un ja to dara vairāki cilvēki... :flirts: Man arī prieks, ka kāds Bonijā ņufu redz. :samilejies: Jo parasti viņa ir "kāpēc tas labradors ir tik spalvains?" Lai gan ir izteiktas arī aizdomas par "vilka", setera, zeltainā retrīvera, kollija un ē... takša :kanepe: klātbūtni viņas ģenētiskajā materiālā. Bet vispār viņā laikam katrs redz to, ko grib redzēt un kas viņa sirdij tuvāks, un man tas patīk. :sirsninas:
Par ēdienkarti. Mēģināšu pa punktiem:
• Bonija ēd pēc raw, jā. Pamatā tikai gaļu – 80% muskuļu, 10% kaulu, 10% orgānu + zivis un olas. Pēc raw tāpēc, ka man idejiski tā metode vairāk patīk.
• Dabū gan arī piena produktus un dārzeņus/augļus/ogas papildus. Un linsēklas, eļļu. Bet neplānojot. Iedodu to, kas mājās ir, parasti pie olas piejaucu.
• Graudaugus gan dabū ļoti maz – tikai, ja mums pāri paliek. Es šos turu aizdomās par alerģiju izraisīšanu.
• Pagaidām tā ēdienkarte Bonijai sanāk diezgan vienveidīga – pamatā liellops, cūka, tītars un vista, un pat no šiem viņa nav dabūjusi visas detaļas, kuras varētu piedāvāt. Tas tāpēc, ka es visu jauno ļoti lēnām pievienoju ēdienkartei kopš iedevu vairākas iepriekš neēstas lietas un tad nesapratu, no kā sunim sākās alerģija. Galvenais aizdomās turamais ir jērs, bet vaina pilnībā nav pierādīta.
• No zivīm ir ēdusi siļķi (kasījās), salakas (neēda… MANS suns! Un tās zivtiņas dikti efektīvi izskatījās izmētātas pa istabu ar nokostām galvām) un reņģes (ir ok). Šo ēdienkartes daļu vajag ļoti papildināt, bet es vēl nezinu, ar ko tieši.
• Tā kā ēdienkarte joprojām ir apgūšanas un paplašināšanās stadijā, vienā maltītē parasti tiek iedota viena veida gaļa. Tikai pēdējā laikā lēnām sāku jaukt kopā vairākas lietas, par kurām skaidrs, ka tās nerada problēmas.
• Plānojot ēdienkarti, mēģinu izveidot tādu… „mītisko medījumu”, tas ir, salikt vienu veselu zvēru no dažādu dzīvnieku detaļām. Teiksim, jūlija mītiskajam medījumam ir liellopa kuņģi(s), cūkas, liellopa un tītara sird(i)s, tītara kakli un vistu pēdas, cūku ribas un jaunlopa sēklinieki un vēl visādas interesantas detaļas. Vienīgi galvas viņam nav. :asaras: Augustā būs arī tā.
• Baroju divreiz dienā. Bija doma pāriet uz vienu reizi, bet tas galīgi nestrādāja. Man šķiet, šitai rīmai vajag to rīta maltīti kaut vai psiholoģiskā komforta dēļ. Teorētiski viņai (30 kg) vajag apēst 750 – 900 gramus dienā, ko es tulkoju kā „iedod sunim 300 – 500 gramus vienā ēdienreizē, atkarībā no tā, kas ir ēdiens un kura diennakts daļa tā ir.” Vakarā parasti ēd vairāk.
• Vispār jau sausā mājās joprojām stāv… viena no tām, no kuras nebija baigās problēmas. Stāv, jo laukos ir maza saldētaviņa.

Kaut kādi rezultāti no tā visa ir novēroti (5 mēneši šādi barojot, mīnus viens, kas tika upurēts alerģijai – ēda pamatā vistu ar rīsiem):
• Kamēr Bonija ēda sauso, bija sajūta, ka viņa VISU laiku ir badā. Ērti apmācībai, bet citādi… Gaļu ēdot, tā sajūta ir mazinājusies. Tagad viņa ir tikai visu laiku izsalkusi. :jautri:
• Nav vairs problēmu no visa, ko apēd… Tikai no dažām lietām.
• Man pašai ir ļoti iepaticies tas ēdiena saplānošanas-sagādāšanas-sagatavošanas process. Ir ļoti interesanti. Cilvēku maltītēs arī šis tas jauns ir ienācis, tā ka suņa barošana iedvesmo.
• Nauda – es, godīgi sakot, nezinu, cik man šis pasākums izmaksā, jo nepērk jau katru reizi vienu un to pašu. Bet varētu būt +/- tikpat, cik normāla sausā, vismaz maciņā papildus tukšums suņa dēļ nav jūtams. Tas ievērojot zināmu veselo saprātu un nebarojot suni ar filejām un lašiem.
ahadi kale
Baby
Baby
 
Posts: 41
Images: 12
Joined: 11 Mar 2014, 20:08

Re: Brokastis ar Boniju

Postby ahadi kale » 24 Jul 2014, 10:54

Kamēr es lēnā garā mēģinu nofurmulēt savas domas par vārdu savienojumu "sabalansēts uzturs", radās jautājums par manu paranojas līmeni.
Pārskatot vienu no suņgrāmatām, kas nesen nonāca manā rīcībā (Sara Adam "Secrets of Dog Training, Health and Food"), sadaļā par ēdienu bija sarakstiņš ar dažām kompanijām, kam pieder suņu barības brendi. Tas, ka lielajām cilvēkiem domātas pārtikas ražotnēm pieder arī mājdzīvnieku barības, man nebija nekāds noslēpums, bet vismaz mani pārsteidza šis:
M&M Mars/Proctor & Gamble own Iams, Eukanuba, Evo, Innova, Pedigree, and Royal Canin
Mars mājaslapā pie produktiem bija minēti tikai Pedigree un RC (pieļauju, ka pagaidām - cik saprotu Iams, Eukanuba&Co tika pārpirkti aprīlī) + vēl daži brendi (Nutro, The Goodlife Recipe, Cesar, Greenies). Wikipedijai par visu bija savs viedoklis :jautri: un saskaņā ar to Mars pieder arī Chappi un Austrālijas/Jaunzēlandes Advance un vesela virkne mazāk dzirdētu brendu.
Man bija veselas divas pirmās domas:
1. Un man tagad būtu jātic, ka RC izmanto kvalitatīvākus produktus nekā Pedigree?
2. Sasodīts, viņiem pieder teju vai pa barībai katram suņīpašnieka tipam! Dažas lielveikalu lētās barības, virkne dārgu un "profesionālu", pa vidu kāda naturāla formula... Sanāk gandrīz pilnībā nosegts tirgus.
Un tagad varat saukt mani par paranoiķi. :sarkstosa:
ahadi kale
Baby
Baby
 
Posts: 41
Images: 12
Joined: 11 Mar 2014, 20:08

Re: Brokastis ar Boniju

Postby ahadi kale » 25 Jul 2014, 20:16

Vakar tika konstatēts, ka mans suns ir totāls autobraukšanas fanāts un spītīga princese vienā personā. Izgājām ārā sagadīšanās pēc tajā pašā brīdī, kad pārējā ģimene pārradās mājās ar auto. Bonija priecīgi sasveicinājās, mēģināja ielekt mašīnā, viss forši, ejam tālāk. Tas ir - mēģinām paiet. Pēc metriem 100 sākās uz priekšu neiešana, sēdēšana, gulēšana, skatīšanās atpakaļ un lielās, brūnās, žēlās "viņiiii aiiiiiizbrauks beeeeeeez maaaaaaaanis" actiņas. Dabūju vest atpakaļ pie mašīnas un ļaut pārbaudīt, ka visi ir atbraukuši un prom nedosies, lai suns vispār būtu ar mieru kaut nokārtoties. Bet tik un tā turpināja cerēt uz kādu mazu izbraukumiņu. :tikainesaki:
ahadi kale
Baby
Baby
 
Posts: 41
Images: 12
Joined: 11 Mar 2014, 20:08

Re: Brokastis ar Boniju

Postby magnola » 28 Jul 2014, 13:42

ahadi kale wrote:Vakar tika konstatēts, ka mans suns ir totāls autobraukšanas fanāts un spītīga princese vienā personā. Izgājām ārā sagadīšanās pēc tajā pašā brīdī, kad pārējā ģimene pārradās mājās ar auto. Bonija priecīgi sasveicinājās, mēģināja ielekt mašīnā, viss forši, ejam tālāk. Tas ir - mēģinām paiet. Pēc metriem 100 sākās uz priekšu neiešana, sēdēšana, gulēšana, skatīšanās atpakaļ un lielās, brūnās, žēlās "viņiiii aiiiiiizbrauks beeeeeeez maaaaaaaanis" actiņas. Dabūju vest atpakaļ pie mašīnas un ļaut pārbaudīt, ka visi ir atbraukuši un prom nedosies, lai suns vispār būtu ar mieru kaut nokārtoties. Bet tik un tā turpināja cerēt uz kādu mazu izbraukumiņu. :tikainesaki:

Mūsējai arī ir "buramvārdiņš" - BRAUKSIM?! - un sunei ausis ir augšā un skatienā jautājums "vai tiešām pareizi sadzirdēju?". Ja tas tiek apstiprināts, tad sākas trakota ālēšanās pa māju, visi ir jāsarej, lai pasteidzas un beidz tūļāties, arī kaķis tajā skaitā :jautri:
Image
Image
Laipni gaidīti manā blogā: viewtopic.php?f=29&t=5279
User avatar
magnola
Junior
Junior
 
Posts: 995
Images: 9
Joined: 19 Jan 2012, 13:26

Re: Brokastis ar Boniju

Postby DanaMary » 28 Jul 2014, 16:18

Man liekās, ka daudzās mājās, kurās ir suņi vārdi "Braucam", "Iesim/ejam" un,protams, "Laukā" ir aizliegtie vārdi, mēs pat šos vārdus vairs nesakam Latviešu valodā, bet gan sunim nesaprotamā (pagaidām,diemžēl). :jautri:
User avatar
DanaMary
Junior
Junior
 
Posts: 533
Images: 3
Joined: 05 Jun 2013, 13:47

Re: Brokastis ar Boniju

Postby magnola » 29 Jul 2014, 07:24

DanaMary wrote:Man liekās, ka daudzās mājās, kurās ir suņi vārdi "Braucam", "Iesim/ejam" un,protams, "Laukā" ir aizliegtie vārdi, mēs pat šos vārdus vairs nesakam Latviešu valodā, bet gan sunim nesaprotamā (pagaidām,diemžēl). :jautri:

Jā, jā mums ir līdzīgi, vārdu "peldēt" vispār nedrīkst pieminēt :rej:

Gribās redzēt vēl kādu bildīti ar Boniju :sarkstosa:
Image
Image
Laipni gaidīti manā blogā: viewtopic.php?f=29&t=5279
User avatar
magnola
Junior
Junior
 
Posts: 995
Images: 9
Joined: 19 Jan 2012, 13:26

Re: Brokastis ar Boniju

Postby Linda B. » 29 Jul 2014, 12:41

ahadi kale wrote:Kamēr es lēnā garā mēģinu nofurmulēt savas domas par vārdu savienojumu "sabalansēts uzturs", radās jautājums par manu paranojas līmeni.
Pārskatot vienu no suņgrāmatām, kas nesen nonāca manā rīcībā (Sara Adam "Secrets of Dog Training, Health and Food"), sadaļā par ēdienu bija sarakstiņš ar dažām kompanijām, kam pieder suņu barības brendi. Tas, ka lielajām cilvēkiem domātas pārtikas ražotnēm pieder arī mājdzīvnieku barības, man nebija nekāds noslēpums, bet vismaz mani pārsteidza šis:
M&M Mars/Proctor & Gamble own Iams, Eukanuba, Evo, Innova, Pedigree, and Royal Canin
Mars mājaslapā pie produktiem bija minēti tikai Pedigree un RC (pieļauju, ka pagaidām - cik saprotu Iams, Eukanuba&Co tika pārpirkti aprīlī) + vēl daži brendi (Nutro, The Goodlife Recipe, Cesar, Greenies). Wikipedijai par visu bija savs viedoklis :jautri: un saskaņā ar to Mars pieder arī Chappi un Austrālijas/Jaunzēlandes Advance un vesela virkne mazāk dzirdētu brendu.
Man bija veselas divas pirmās domas:
1. Un man tagad būtu jātic, ka RC izmanto kvalitatīvākus produktus nekā Pedigree?
2. Sasodīts, viņiem pieder teju vai pa barībai katram suņīpašnieka tipam! Dažas lielveikalu lētās barības, virkne dārgu un "profesionālu", pa vidu kāda naturāla formula... Sanāk gandrīz pilnībā nosegts tirgus.
Un tagad varat saukt mani par paranoiķi. :sarkstosa:

Vai tu rekā!.Interesanti par tām barībām.Tagad bilde tapa vēl skaidrāka. "Mars" ir tie,kuri veic dažādus eksperimentus uz dzīvniekiem.Kaut kā neviļus sāk rasties doma,kur tiek likti tie eksperimentus neizturējušie dzīvnieki.Vēe.Eucanubas graudiņos ieskatoties var redzēt kaut ko,kas pēc spalvām izskatās.Ir tur tā vai nav,man prieks,ka manējie Eucanubu vairs neēd,esmu jau nomainijusi uz Acana.
Vispār grūti,kad šitā tajā visā iedziļinās,saproti,ka tajos veikalos no sausajām ir TIK MAZ,kas tāds,ko vispār savam sunim varu droši dot,un tas nebūt nav nekas no lētā gala.Uz doto mirkli mana ticība ir tikai Acanai,bet ko darīšu,ja kādreiz vajadzīgās barības nebūs vai nedod Dies,mainīsies materiālie apstākļi un es envarēšu atļauties nopirkt 13kg par 75eur.
Gribētos jau barot pēc raw,bet gaļa uz 3 suņiem aiziet nenormālos daudzumos,kur katru dienu iepirkt svaigu man nav,jābrauc uz Rīgas tirgu,jāpērk,jādala,jāsaldē,bet saldētava nav tik liela.Un manus krājumus,kamēr gaidijām savu sauso,suņi apēda 4 dienu laikā,tad biju spiesta pikt gaļu Maximā un sāku varīt sauējumu, dažādi dārzeņi+gaļa,jo graudus es suņa uzturā neatbalstu,kopš savilku paralēles,ka no graudiem gatavo miltus,no miltiem uzresnē,tātad iespējams,ka man suns uzaudzē 2kg speķa slāni pusotras nedēļas laikā tieši tāpēc,ka barība satur graudus,nostiprinājās šī mana nostāja tad,kad pēdējais no metiena palikušais kucēns dabuja ausu sēnīti no Eucanubas,kura ir pārbagāta ar kukurūzu un kviešiem.Par speķa uzaudzēšanu man izrādijās taisnība,mūžam resnējošais suns pēc pēdējās diētas joprojām nav pieņēmies svarā.
User avatar
Linda B.
Champion
Champion
 
Posts: 2157
Images: 10
Joined: 15 Jan 2010, 00:40
Location: Iecava

Re: Brokastis ar Boniju

Postby magnola » 29 Jul 2014, 13:25

Manējā ēd Eukanubu, neko sliktu nevaru teikt par barību. Jā, viņa šķiet treknāka kā citas, kas iepriekš mums ir bijušas (tāda eļļeina, kad paņem). Bet tāpēc arī lēnāk apēdas, varbūt vajadzēja mazākas porcijas barot? Nekādu allerģiju mums nav, spalva spīd kā ievaskota, vēdera izeja arī laba. :)
Image
Image
Laipni gaidīti manā blogā: viewtopic.php?f=29&t=5279
User avatar
magnola
Junior
Junior
 
Posts: 995
Images: 9
Joined: 19 Jan 2012, 13:26

Re: Brokastis ar Boniju

Postby Linda B. » 29 Jul 2014, 14:10

Grūti pateikt.Man Moka arī uzresnēja momentā kā sāka ēst Eucanuba.Dabuju viņu ļoti resnu,iepriekš Royal Canin ēda,pārgājām uz Acana,nodzinu,bija smuka slaida,un gatavs -atkal ļum visi sāni.Pilnīgi riebjas.Galvenais,ka tas ļumeklis nost negrib nākt ne par ko.Kucēnu uz diētiskās barības jau neliksi.Mēģinam tikai ar akitivitātēm,bet kādas aktivitātes šitādā žarā.Otrs mūžīgais resnētājs ilgi ēda Nutra Nuggets,grams gramā kā viņai paredzēts,tā pat resna palika ļoti ātri,aktivitātes neko nedod.Mēnesi pirms izstādes vienmēr jāliek uz stingras diētas-diētiskais specifiks no rīta,vakarā vārīti kāposti+burkāns+dailes kaltējumu milti smaķelei.Notievē,pārēju atpakaļ uz ierasto barošanu,nedēlas divas un atkal ribas ir pazudušas tālēs ļumīgajās.Cerams,ka beidzot tikšu no šī apburtā loka tomēr ārā,nav izturams.
User avatar
Linda B.
Champion
Champion
 
Posts: 2157
Images: 10
Joined: 15 Jan 2010, 00:40
Location: Iecava

Next

Return to Blogi un tērzētavas

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests