Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Want to Buy a Dog

Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby happy » 04 Nov 2014, 10:38

Labdien,

man šodien radās utopiska ideja, ka varētu ņemt suni kopīpašumā vai jau paaugušos suni, ne kucēnu. Es droši gaidu atbildes, ka, pirmkārt, neviens man tādu suni nedos, otrkārt, ka man pašlaik nevajag suni :)
Lieta tāda, ka man ir divi mazi bērni, tas ir, viens mazs (3.5g) un otrs vēl zīdainis. Ziemā, kad nomira mūsu vecais suns ar vīru nolēmām pavasarī ņemt jaunu. Bet, ātri vien sapratām, ka pašu bērni prasa tik daudz laika, ka laika kucēnam būs pavisam maz. Tāpēc ideju par suni atmetām. Ik pa laikam jau mums uzrodas tas jautājums par suni, jo suns vienmēr mums ir bijis, bet katrreiz atliekam uz laiku, kad bērni būs paaugušies - vēl pēc kādiem trīs gadiem :)
Vienvārdsakot, šodien izdomāju, ka varētu ņemt jau paaugušos suni, tam nevajadzētu mācīt pamatlietas un skraidīt pakaļ ķerot čuru :) tajā pašā laikā apzinos, ka ģimenē ar bērniem ienāks liels suns un ko tas nozīmē. Kādas domas? Atmest ideju par suni? Vai mēģināt meklēt, piemēram, patversmēs? Plusi ir tādi, ka esmu visu dienu mājās, turklāt katru dienu eju pastaigās. Mīnusi - mans ierobežotais laiks je dalītais laiks starp bērniem un suni.
happy
Baby
Baby
 
Posts: 12
Joined: 03 Feb 2014, 18:06

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby ievish » 04 Nov 2014, 11:00

Nepateicāt būtiskāko - kādas šķirnes? Vai vismaz kādas ievirzes suni? Lielu, mazu, spalvainu, pliku, šķirni, ar kuru jāstrādā vai "dīvāna spilvenu" utt.
Ja nav nekādu preferenču, tad varbūt tiešām labāk paņemt sunīti no patversmes?
User avatar
ievish
Champion
Champion
 
Posts: 2634
Joined: 02 Feb 2010, 15:46
Location: Rīga, Pļavnieki

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby čība » 04 Nov 2014, 11:02

Es nezinu vai ģimene, kurā ir tik mazi bērni, ir īstā vieta pieagušam sunim ar "bagāžu". Ja nu vienīgi esiet 100% pārliecināti par suņa psihes stabilitāti un ir pārliecība, ka suns ir izaudzināts tāds, kādu gribiet tieši jūs. Pieaudzis suns ir laimes spēle, vienalga ņemt no patversmes vai no audzētāja kopīpašumā vai kā citādāk. Pieaudzis suns ir pieaudzis suns.

Ar kucēnu ir jādarbojas, jā. Jāmāca iet ārā un visas citas lietas. Bet kucēns pieradīs no kucēna vecuma pie bērniem, jūs paši iepazīsiet suni un pazīsiet daudz labāk kā pieaugušu, zināsiet suņa stiķus un niķus. Suns augs kopā ar bērniem un tas tomēr kaut ko nozīmē. Un sēžot mājās ar bērniem sunim sanāks daudz vairāk laika kā strādājot pilnu darba dienu. Varbūt grūtāk iemācīt tieši iet ārā, jo nevar visu pamest un skriet ar kucēnu ārā, bet citas, patiesībā daudz svarīgākas lietas - varēsiet iemācīt daudz labāk, jo būsiet kopā 24/7. It īpaši attiecības ar bērniem.

Mans viedoklis - ja gribi suni, ņem tagad vai gaidi 2-3 gadus. Kāpēc? Jo kad mazākajam būs gads - būs grūtāk. Vecākais tagad jau ir tāds jēdzīgs bērns, mazākais - vēl "nekaitīgs". Sunim, vienalga pieaugušam vai kucēnam, būtu tas pusgads laika aprast ar visu, jums būs laiks iepazīt suni. Pēc tam gadu vecs bērns jau vairs nebūs ieliekams rāmītī.

Neesmu no tiem, kurš teiks, ka suni nevajag. Pati ar pieaugušu suni un gadu vecu bērnu, domāju par otru suni :D
User avatar
čība
Champion
Champion
 
Posts: 2669
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:32
Location: Rīga, Centrs

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby pixy » 04 Nov 2014, 11:30

Ko Tev tas "kopīpašumā" maina? Ja nav kaut kādas ļoti īpašas atrunas, kopīpašuma suns jau tāpat dzīvo pie viena saimnieka, vairāk tiek atrunāts, kas ko apmaksā, kurš ved uz izstādēm un kas notiek brīdī, kad šo suni pāro. Otrs īpašnieks neskries vest kucēnu ārā, kad viņam strauji savajadzēsies :D .
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby čība » 04 Nov 2014, 11:35

pixy wrote:Ko Tev tas "kopīpašumā" maina? Ja nav kaut kādas ļoti īpašas atrunas, kopīpašuma suns jau tāpat dzīvo pie viena saimnieka, vairāk tiek atrunāts, kas ko apmaksā, kurš ved uz izstādēm un kas notiek brīdī, kad šo suni pāro. Otrs īpašnieks neskries vest kucēnu ārā, kad viņam strauji savajadzēsies :D .


Kopīpašumam ir divas iezīmes, kas šajā gadījumā varētu ko spēlēt. Lētāka cena pērkot un labs suns. Audzētājs neturēs kopīpašumā sliktu suni ar sliktu psihi, kopīpašumā parasti ir vaislas suņi un kuces.
User avatar
čība
Champion
Champion
 
Posts: 2669
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:32
Location: Rīga, Centrs

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby pixy » 04 Nov 2014, 11:40

čība, tas jā, ja happy to domāja. Man šķita, ka vairāk bažu ir tieši par audzināšanas procesu kā tādu.
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby happy » 04 Nov 2014, 12:48

Suns kopīpašumā bija tieši ar tādu domu kā čība teica, ka, cik man zināms, ir suņi, kurus audzētāji gribētu paturēt, bet dažādu iemeslu pēc nevar, tie parasti ir labi suņi, tāpēc man nebūtu bail ielaist tādu suni ģimenē ar bērniem. Labi suņi, es domāju ar labu psihi, suns, ko audzētājs pārzina, kāds viņš ir un es domāju, ka nemaz man nedotu suni ģimenē, ja suns būtu ar prāta problēmām :) (protams, suns paliek suns un bērniem un sunim katram sava vieta un tie ir jāuzrauga visu laiku, to es apzinos :)) ja es ņemu no patversmes, tā ir tīrākā krievu rulete :) tur neviens man neko nepaskaidros un turklāt tur būs toč suns ar "bagāžu". Mums ir bijis viens suns no patversmes, bišku ar putniem, bet citādāk jauks suns. Es nezinu, vai tik ļoti es gribu riskēt pašreizējā situācijā, ar maziem bērniem un ierobežotu laiku. Tāpēc tas audzētāju suns būtu daudz labāks variants. Par audzināšanu - es pieļauju, ka suns no audzētāja arī ir vairāk socializēts un apmācīts pamatiemaņās, kā suns no patversmes, bet to, ka es nedabūšu jau gatavu konfekti, kas nolasa manas domas, tas ir skaidrs :) Man nav problēmu audzināt, man patīk, pašlaik mūs baida tas, ka kucēns varbūt prasītu pārāk daudz laika un es sāktu nevajadzīgi bļaut uz visiem, jo es nespētu visus izkontrolēt :D Vēl ir variants aizsēdējies suns pie audzētāja, nu tāds pusaudzis, es gan nedomāju, ka tādu ir daudz.
Par šķirnēm - (tūlīt visi noelsīsies :) ) mūsu sapņu suņi ir leonbergeri vai īru vilki, šīs šķirnes mēs esam atlikuši uz nākamo desmitgadi, kad bērni drusku lielāki un mēs easy varēsim pabaudīt arī suni. Bet globāli - labāk vidēji vai lieli suņi, kompanjoni (bet drīkst izskatīties arī iespaidīgi :), spalvaini, lai ziemā nav jāvelk bērniem plus vēl sunim kombinezons :)
happy
Baby
Baby
 
Posts: 12
Joined: 03 Feb 2014, 18:06

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby čība » 04 Nov 2014, 13:14

happy, uzrakstīju Tev PM, lai te nepiegružotu.

Jāsaprot, jo lielāku suni paņemsi, jo vaiāk viņš jau būs ieguvis "bagāžu". It īpaši, ja kucēns palicis pēdējais un krietni aizsēdējies - jau ir pieradis pie "saimnieka". Mans, gan kā suņa ņēmēja, gan kā audzētāja viedoklis - jo ātrāk mājās, jo labāk. 3 mēneši ir normāls, laiks, 4 mēneši - vēl ok. Pusgadu vecs suns būs iemācīts iet ārā, pamatlietas arī būs, bet būs daudz grūtāk nodibināt saikni.
User avatar
čība
Champion
Champion
 
Posts: 2669
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:32
Location: Rīga, Centrs

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby Creme de la Creme » 04 Nov 2014, 13:23

Nu jā...es jau gribēju teikt ka mani ir zināms viens variants, bet tagad nekā. Nav ne liels, ne spalvains (nu bišķi jau tomēr spalvains ir...sevišķi ja netrimmē :kanepe: ), ne iespaidīga paskata. :jautri:

Ja ņemat pieaugušu suni, tad jābūt drošiem, ka suns ir pieradis pie bērniem...
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby LindaS » 04 Nov 2014, 15:45

Es domāju, ka tā nebūt nav peļama doma.
Ne bērns, ne suns nav diagnoze. Mūžu mūžos bērni ir auguši, suņi ir dzimuši un miruši un cilvēce ar tiem ir sadzīvojusi tīri labā sapratnē. Ja izvēlas gudri un pareizi- mana pieredze rāda- katram sunim var piemeklēt savu saimnieku(un otrādi).
Šajā konkrētajā ģimenē ieteiktu ņemt 7-12 mēnešu vecu eksemplāru, pilnīgi saprotu,ka saimniecei būs grūti fiziski "ķert to čuru" kucēnam un tādēļ- nedaudz paaudzies suns jau būs pieradis nedaudz ciesties. otrs- kontakts ar ar bērnu- patversmēs parasti zin, vai suns ir uz bērniem " uzburts" vai nav, darbinieki lieliski izstāsta- cik daudz no kura rakara sagaidīt, tādēļ krievu rulete tā nav. Un sunīti var izvest pastaigā, var ar bērniem braukt ciemā un iepazīties un vnk kļūt viņam vai vairākiem suņiem par Draugu un pēc laika jūs paši sapratīsiet- kurš varētu lieliski iekļauties ģimenē.
Par kopīpašumu runājot- uz to neliekat lielas cerības- ja es būtu profesionāls audzētājs, saviem " īpašumiem" meklētu bezbērnu ģimenes tikai no apsekta, ka šos suņus parasti patur vaislai/izstādēm, un bērns rada iespēju,ka viņš tam sunim ieķepinās kažokā konču ( un būs jāgriež robs) vai uzkāps uz kājas un suns klibos :kanepe: no sērijas -labs vaislas suns jāsargā kā vērtība.(variet mest man ar tomātiem) :kanepe:
Patversmes sunītim šādā ziņā - uzdzīve/ sadzīve ar bērnu problēmas neradīs un būsiet bērniem pasnieguši vienu milzīgu cilvēcības stundu.
User avatar
LindaS
Puppy
Puppy
 
Posts: 220
Images: 8
Joined: 15 Jan 2010, 10:10

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby ievish » 04 Nov 2014, 15:51

Tas nu gan ir pārspīlēti, LindaS! Varbūt tas ir aktuāli kaut kādiem super maziem un trausliem sunīšiem, bet parastam mazam un kur nu vēl vidējam sunim bērns neko tādu nevar nodarīt. Ja nu vienīgi garspalvaino - apveltīt ar jaunu frizūru.
User avatar
ievish
Champion
Champion
 
Posts: 2634
Joined: 02 Feb 2010, 15:46
Location: Rīga, Pļavnieki

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby čība » 04 Nov 2014, 16:06

LindaS man bija radies iespaids, ka esi visai pieredzējis suņinieks, bet pēc šī komentāra... radās tāds nepatīkams pārsteigums. 7-12 mēneši ir vecums, kad suns sāk pārbaudīt robežas. Īstais brīdis, lai ieietu svešā ģimenē ar bērniem?
User avatar
čība
Champion
Champion
 
Posts: 2669
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:32
Location: Rīga, Centrs

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby čība » 04 Nov 2014, 16:08

ievish wrote:Tas nu gan ir pārspīlēti, LindaS! Varbūt tas ir aktuāli kaut kādiem super maziem un trausliem sunīšiem, bet parastam mazam un kur nu vēl vidējam sunim bērns neko tādu nevar nodarīt. Ja nu vienīgi garspalvaino - apveltīt ar jaunu frizūru.


Par kopīpašumu es arī iesmēju :D Nezinu no kāda audzētāja ir jāņem suns, lai kopīpašuma līgumā ierakstītu, ka tuvāko 7 gadu laikā sunim nedrīkst būt kontakta ar maziem bērniem :D :D :D
User avatar
čība
Champion
Champion
 
Posts: 2669
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:32
Location: Rīga, Centrs

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby ievish » 04 Nov 2014, 16:30

čība wrote:Par kopīpašumu es arī iesmēju :D Nezinu no kāda audzētāja ir jāņem suns, lai kopīpašuma līgumā ierakstītu, ka tuvāko 7 gadu laikā sunim nedrīkst būt kontakta ar maziem bērniem :D :D :D


Čība, man šķiet, ka LindaiS ir jorks ar supersaudzējamu kažoku (vismaz pēc avatara bildes spriežot), tad droši vien no maziem bērniem varētu būt bail :velnins:
User avatar
ievish
Champion
Champion
 
Posts: 2634
Joined: 02 Feb 2010, 15:46
Location: Rīga, Pļavnieki

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby perro » 04 Nov 2014, 18:12

Ai, es ar lielo suņu fans. IW es varbūt šobrīd neieteiktu, tiešām, ne jau domājot par zobiem, bet trako asti, kas laimīgi gāž mazos no kājām, un ķepām, kas vismaz manā gadījumā, regulāri nobradā manas pēdiņas. Manējie bija 2 un 3 g.v.veci, kad ieviesu sanbernāru, un nenožēloju ne reizi. Bija jau pirmie mēneši drusku grūtāki, bet tā bija fantastiska pieredze, un bērniem bija pats labākais draugs pasaulē, gan ragaviņās vilka, gan visās rotaļās piedalījās. Cik saprotu, leonbergi ir līdzīgi miera mikas. Sanbernāriem jāskatās, lai līnijās nebūtu agresijas, un ja sāksies tāgad meklēt, tad akurāt tā uz mazā 2 gadu jubileju tiksiet pie laba kucēna ar stabilu psihi....
Lai kā negribētos, es patversmes suni, pieaugušu, noteikti neieteiktu. Tur ar visneprognozējamākie putni galvā uzrasties, un riskēt ar bērnu veselību vai pat dzīvību - nē.
User avatar
perro
Puppy
Puppy
 
Posts: 165
Images: 98
Joined: 12 Jun 2013, 22:17

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby pixy » 04 Nov 2014, 18:37

Nu jā, man jau arī ir par to, ko piebilst - manam lendzīram bija 11 mēneši, kad māsa atbrauca no ārzemēm ar saviem trīs bandītiem - 5, 7 un 11 gadus veciem un iemitinājās tajā pašā mājā, kur dzīvojam mēs. Protams, es audzināju viņu ar domu, ka nāksies sadzīvot ar puikām, bet tomēr varu droši apgalvot, ka 80% tas bija temperaments un iedzimtība, ka viņa vienkārši ZINĀJA, ka ar tiem bērneļiem prātīgi, uzmanīgi un saudzīgi. Tā, ka pat milzu pusaudzis, ja psihe ir kārtībā + audzināšana nav to sačakarējusi, nav problēma bērniem. Tas tā - lai neliktos, ka leonbergers (lendzīram pavisam līdzīga šķirne) vai IW jāatliek uz tiiiik ilgu laiku ;) .
Last edited by pixy on 04 Nov 2014, 19:17, edited 1 time in total.
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby perro » 04 Nov 2014, 18:57

Turklāt jāpiebilst, ka lielajām šķirnēm kucēna vecumā nekādas pārmērīgas pastaigas neiesaka, tā kā arī šajā ziņā ar laiku būs gana labi - Tās lielās ķepas ar mazajām div-kājelēm sader kopā pavisam labi.
User avatar
perro
Puppy
Puppy
 
Posts: 165
Images: 98
Joined: 12 Jun 2013, 22:17

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby happy » 05 Nov 2014, 08:16

Liels paldies visiem par atbildēm! Ja vakar domāju, ka ideja galīgi traka, tad šodien sāku prātot, ka varbūt palēnām jāmēģina īstenot :) Vienīgais kopīpašums idejiski būtu forši, bet praktiski nerealizēsies, jo vienkārši Latvijā nav tik daudz suņu, kurus gribētu turēt kopīpašumā. Tad mēģināšu pameklēt kādu drusku aizsēdējušos sunīti pie audzētāja 4-5 mēn vecu, nezinu gan, vai tā bieži gadās. Man droši tā būs vieglāk pašreizējā momentā. Protams, nebūs tādam vairs tā burvīgā kucēna smarža :), kas ir pavisam maziņiem, bet tas sākums man varētu izvērsties drusku vieglāks tīri prakstiskā ziņā.
Ja kāds no jums kaut kur kaut ko zina par tādiem brīnumiņiem, ar prieku gaidīšu kādu ziņu :)
happy
Baby
Baby
 
Posts: 12
Joined: 03 Feb 2014, 18:06

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby Creme de la Creme » 05 Nov 2014, 09:48

Mans ''N'' metiens piedzima tad, kad ''M'' metienam bija ~ 8 mēneši (tie kas nezin - ''M'' metienā bija tikai viens, divkājains, bērns :kanepe: ). Rāpot mācījāmies kopā, ēdām un dzērām no vienas bļodas :medas: Un nekas - visi palika ''dzīvi''. :kanepe:
happy - Jums p.m.
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Meklēju suni kopīpašumā vai suni pieaugušu

Postby LindaS » 05 Nov 2014, 09:59

Es jau domāju, ka dabūšu tomātus :kanepe:
Suņinieks es esmu un būšu, jā, man ir jorks,kas ir "nogriezts" un aziāts. Ar bērniem sadzīvo labi(kad viņi atbrauc ciemos)
Ja, 7-12 mēneši ir laiks, kad pārbauda robežas, un normāls laiks, lai iekļautos jaunā vidē ar Noteikumiem, ģimenē. Lai gan jebkurā gadījumā - jaunā ģimene ar to saskaries, lai vai cik vecu ņemtu.
Par pārējo- nediskutēšu, sunim labak ir būt mājās un nevis patversmē, ja tāda izvēle ir jāizdara. Bērnam ir labā kaugt ģimenē ar suni neka bez suņa. Parējais ir detaļas- kur ņemt un no kā ņemt utt...
User avatar
LindaS
Puppy
Puppy
 
Posts: 220
Images: 8
Joined: 15 Jan 2010, 10:10

Next

Return to Gribu nopirkt suni

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests

cron