Taksis / Dachshund

Dog Breeds

Taksis / Dachshund

Postby Bak-tax » 13 Jan 2010, 13:46

Takšu šķirnes FCI standarts- http://taksis.times.lv/standarts.htm

Taksis (apraksts)- http://taksis.times.lv/padoms_1.htm

Īsspalvainais standarta Taksis!

Image
Last edited by Bak-tax on 14 Jan 2010, 22:23, edited 1 time in total.
Diagnoze- TAKSIS!
Image
Latvijas Takšu un medību Terjeru klubs
http://www.ltmtk.lv
User avatar
Bak-tax
Puppy
Puppy
 
Posts: 285
Joined: 13 Jan 2010, 13:44
Location: Latvija, Rīga

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Taksis / Dachshund

Postby Creme de la Creme » 13 Jan 2010, 20:27

Nedaudz par asspalvaino taksi.

Tāpat kā visi takši, arī asspalvainie dalās pēc izmēra: standarta, miniatūrais un trušu taksis. Asspalvaino taksi uzreiz var pazīt – tik skaistas ūsas un bārda nav nevienam(vismaz tā domā pats suns un viņa saimnieks)! Visas šīs takša šķirnes ir tikušas veidotas medībām – uz lielākiem un mazākiem alu zvēriem. Lai arī mazākie no takšiem ļoti reti iet īstās medībās, viņu instinkti ir labi saglabājušies. Miniatūrie un trušu takši rāda labus panākumus mākslīgajās alās uz lapsu un jenotsuni, kā arī asins pēdās. Protams, daudziem takšu īpašniekiem, ir bail laist savu mīluli īstā alā kur taksim būs pašam jādomā un jāpieņem lēmumi, bet ir jāatceras, ka taksis ir ļoti gudrs suns, kurš ir kā radīts medībām.
Asspalvainie takši izceļas ar savu nosvērtību, lēnprātību. Tie ir drosmīgi un bezbailīgi suņi, kas ļoti mīl savu saimnieku, sargā to un ir labi kompanjoni ar izsmalcinātu humora izjūtu. Ja mājās ir taksis, tad ir jārēķinās, ka garām nepamanīts nepaies neviens. Un izmēram te vairs nav nozīmes. Taksis neizjūt savu mazo izmēru, drosmīgā sirds tam liek domāt, ka viņš spēj paveikt visu. Un kur nu vēl tie joki, kurus taksis izstrādā ar savu saimnieku! Nu kuram vēl var ienākt prātā noslēpties zem bieza krūma un gaidīt, kamēr saimnieks to atradīs! Vai arī iekāpt gultā un kutināt saimnieka degunu ar savām ūsām, līdz saimnieks pamostas. Vai arī, paslēpt savu mīļāko rotaļlietu zem segas, un skatīties kā saimnieks uz tās uzgulsies. Un tad tas skatiens! Tas izteiksmīgais skatiens, kas vēsta – saimniek, es taču esmu pats labākais! Es taču tikai gribu rotaļāties! Es taču tevi bezgalīgi mīlu, bet blēņas – tās tikai domātas lai mums abiem būtu jautrāk!
Mazdārziņu, kā arī lielu saimniecību īpašnieki vienmēr būs pasargāti no kurmju, ežu, čūsku ‘’uzbrukumiem’’. Bet jārēķinās arī ar sekām – izraktas bedres kurmju rakumu vietās, sadurstīti deguni un pilnas ūsas ar ežu adatām, saimnieka asariņa redzot nomedītu zalkti...
Asspalvainais taksis, neskatoties uz savu biezo kažoku, ir siltumu mīlošs. Pat karstajās vasaras naktīs tas mīl palīst zem saimnieka segas un piespiesties cieš, cieši. Ziemā tā mīļākā vietiņa ir pie kamīna vai krāsns. Reizēm liekās – nu kā viņš var paciest to lielo karstumu kas nāk no kamīna?
Tāpat kā jebkurš suns, arī asspalvainais taksis ir jāmāca. Elementāras lietas ir jāprot katram sunim, kur nu vēl tādam kas tiek vests medībās. Spīts, tas piemīt katram taksim, arī asspalvainajam. Bet to nav grūti apmācīt. Vēlme būt kopā ar saimnieku ir tik liela, ka taksis ir gatavs padoties mācību procesam. Sevišķi ja tās notiek brīvā dabā un citu suņu sabiedrībā.
Sabiedriskums – viena no raksturīgākajām asspalvainā takša īpašībām. Viņam ļoti patīk saviesīgi pasākumi, sevišķi ja viņš kļūst par šī pasākuma ‘’zvaigzni’’. Un to viņš prot! Žēli skatieni, dažas pienestas mantiņas – un cilvēka uzmanība būs ‘’iekarota’’. Kurš gan spēs atteikt šīm skaistajām brūnajām acīm! Ar visām četrām mazajām kājiņām tas drīz vien būs ‘’iekāpis’’ katra sirdī!
Image
Image
Image
Image
Image
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Taksis / Dachshund

Postby Creme de la Creme » 13 Jan 2010, 20:38

Garspalvainais taksis – vēsture un mūsdienas.

Tāpat kā ar asspalvainajiem takšiem, selekcionāri divas vai trīs reizes bija centušies izveidot takšus ar garu spalvu. Mēģinot iegūt taksi ar biezāku, siltāku kažoku, īsspalvainie takši tika krustoti ar dažādu citu šķirņu suņiem, kuriem bija asa vai pretēji – zīdaina un gara spalva. Rezultātā radās doma izveidot vēl divas takšu šķirnes, atšķirīgas pēc apmatojuma, - garspalvaino un asspalvaino taksi. Garspalvaino taksi selekcionāri izveidoja ātrāk nekā asspalvaino. Rakstiskas liecības par šo šķirņu izveidi neeksistē(ir zināms, ka īsspalvainie takši, lai iegūtu biezāku, garāku spalvu, tika krustoti arī spanieliem un pat ar pūdeļiem). Pirmās liecības, zīmējumu veidā, par garspalvainajiem takšiem tiek datētas ar 1820.-1830.gadiem.
Līdz pat 1997. gadam, garspalvainie un īsspalvainie takši, lai uzlabotu īsspalvaino suņu eksterjeru, daudzās valstīs bieži vien tika pāroti savā starpā. Tādējādi daudzi īsspalvainie takši kļuva par garspalvainā gēna ‘’nesējiem’’. Satiekoties diviem šādiem īsspalvainajiem takšiem, var piedzimt garspalvaini kucēni. Šie kucēni netiek brāķēti. Šādiem suņiem ir tikai viens trūkums – 50% gadījumu suņiem ir ļoti slikts apmatojums. Garspalvainajiem takšiem skaists, kvalitatīvs apmatojums ir viena no galvenajām iezīmēm. Pat ja sunim ir ļoti labs eksterjers, bet tam ir sliktas kvalitātes apmatojums (tas attiecās arī uz asspalvainajiem takšiem), augstākais izstāžu vērtējums, ja ekspertīzi veic augsti kvalificēts šķirnes speciālists, netiek piešķirts. Diemžēl šādu suņu pēcnācēji (pat ja pārī piemeklēts suns ar lielisku apmatojumu) bieži vien pārmanto šo trūkumu.
Mūsdienās garspalvainos takšus medībās izmanto retāk kā asspalvainos vai īsspalvainos. ‘’Strādājot’’ tiek bojāta spalva un tās kopšana kļūst ļoti sarežģīta. Bet savu instinktu šie suņi nekad nav zaudējuši! Garspalvainie takši, pateicoties apmatojumam, ir lieliski darbā uz ūdensputniem.
Latvijā vispopulārākie ir mazākie no garspalvainajiem takšiem – miniatūrie un trušu takši.
Image
Image
Image
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Taksis / Dachshund

Postby Creme de la Creme » 13 Jan 2010, 20:44

Īsspalvainais taksis

Dachshund (šķirnes nosaukums vācu valodā) – latviski tas skanētu ‘’āpšu suns’’. 1880.gadā tika izveidota pirmā šķirnes ciltsgrāmata Vācijā. Bet takšu ‘’saknes’’ var meklēt ļoti tālē vēsturē. Vācijas teritorijā veiktajos izrakumos ir atrasti daudzi mūsdienu takšu prototipu skeleti, kas attiecināmi uz II gadsimtu p.m.ē. Un visos laikos takši tika cienīti savu mednieka dotumu pēc!
Īpaši lielu popularitāti Eiropā takši iegūst XX gadsimta sākumā , bet jau kā istabas-dekoratīvie suņi.
Arī mūsdienās takšus bieži izmanto medībās. Laikam ejot cilvēks nav mainījis attieksmi pret šo mazo, drosmīgo suni! Lai gan vairums audzētāju tagad pievēri ļoti lielu uzmanību šķirnes eksterjeram, bieži aizmirstot par takša būtību – medībām. Tomēr, nonācis laba mednieka rokās, kucēns ātri vien saprot kas tam jādara. Medības – tās vienmēr ir bijušas un būs takšu asinīs!
Melni vai rudi, plankumaini vai svītraini, lieli vai mazi – takši mūs vienmēr ir priecējuši ar savu nebēdnīgo, jautro raksturu, ar savu nevainīgo acu skatienu, ar savu plašo, uzticīgo sirdi.
Image
Image
Image
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Taksis / Dachshund

Postby Creme de la Creme » 13 Jan 2010, 21:11

Takšu krāsu dažādība

Kādās tik krāsās nav takši! Tie mēdz būt dažādos rudās krāsas toņos – no tuši ruda, pat sarkanīgi brūna toņa, līdz gaišam, bēšam tonim, ar melnā mata piejaukumu un bez tā. Melni ar lāsumiem un brūni ar lāsumiem. Brūno krāsu mēdz saukt arī par šokolādes krāsu, jo brūnā krāsa, tāpat kā šokolāde, mēdz variēt no gaiši brūna (kā piena šokolāde) līdz tumši brūnai (kā rūgtā, tumšā šokolāde). Melnajiem un brūnajiem takšiem ir lāsumi – noteiktās ķermeņa vietās izvietoti dažādu toņu rudi laukumi. Rudie laukumi (lāsumi) ir uz purniņa, uz uzacīm, uz ķepām kā zeķītes, uz krūtīm, pēc formas atgādinot lepnu banti, un zem astes. Šie lāsumi izdaiļo taksi, piedodot tam cēlu izskatu.
Asspalvainajiem takšiem, kas ir melni vai brūni ar lāsumiem, ir arī kupla ruda bārda un rudas uzacis. Tikai asspalvainajiem takšiem standarts paredz vilku pelēko, vai mežacūkas krāsu (citās valstīs tiek saukta arī par ‘’savvaļas’’ krāsu). Šī ir pati populārākā asspalvaino takšu krāsa. Visiem šādas krāsas takšiem ir dažādu toņu rudi lāsumi, ūsas un uzacis. Šādas krāsas takšiem mats ir krāsots zonāli – pamīšus melnā, rudā un bēšā krāsā. Melnā krāsa var variēt no koši melnas līdz gaiši pelēkai, rudā – no sarkanbrūnas līdz bēšai. Bieži vien šādi krāsotiem takšiem uz muguras ir tumšāka spalva, bet uz sāniem gaišāka.
Takši mēdz būt arī marmora krāsā. Pamatkrāsa ir melna ar lāsumiem, brūna ar lāsumiem vai tumši ruda, bet uz tās ir izvietoti neparalēlas formas gaišāki plankumi (melnam – pelēki, brūnam – gaiši brūni, rudam – bēši). Šiem plankumiem ir jābūt vairāk vai mazāk vienāda lieluma un jābūt vienmērīgi izvietotiem pa visu takša ķermeni.
Ja marmora krāsa takšus mēs bieži varam redzēt izstādēs, tad tīģerkrāsas takšus tikai retajās. Jā, arī šādas krāsas takši mēdz būt! Rudas krāsa takši ar gaišākām svītrām – tādi neatstās vienaldzīgu nevienu takšu mīļotāju! Šī krāsa, tāpat kā marmora ir reti sastopamas.
Skaistu, košu marmora vai tīģerkrāsu panākt ir ļoti grūti. To spēj tikai pieredzējuši audzētāji, kas labi pārzina šķirni, krāsu ģenētiku un izprot šīs sarežģītās krāsas nianses. Šī ir vienīgā takšu krāsa, kas diletantiskas audzēšanas rezultātā, var atstāt neatgriezenisku iespaidu uz suņu eksterjeru un veselību (visbiežākā problēma ir kucēnu aklums un kurlums).
Kādas krāsas taksi izvēlēties? Uz šo jautājumu nevar atbildēt neviens, jo taksi jau neizvēlās krāsas pēc, bet gan dēļ tā intelekta, atjautības, uzticības, darbaspējām. Taksis ir iecienīta šķirne ne tikai mednieku vidū, bet arī ar mākslu saistītu cilvēku aprindās. Ne velti takšu īpašnieku vidū ir daudz gleznotāju, dizaineru, komponistu, režisoru un dzejnieku. Tikai poētiski apveltīts cilvēks uz jautājumu par takša krāsu var pateikt – mana takša krāsa ir - ‘’dāma ar šalli’’ (par garspalvainu taksi kas ir sarkanīgi rudā krāsā ar melna mata piejaukumu uz kakla) vai arī ‘’oranža blūza krāsā’’ (par koši rudu taksi).
Katram takša saimniekam sava takša krāsa liekās visskaistākā, tāpat kā takša raksturs un intelekts – arī tā krāsa ir neatkārtojama.
Image
Image
Image
Image
Image
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Taksis / Dachshund

Postby paula » 14 Jan 2010, 08:39

Sveicināti jaunajā forumā! :) Gribēju padalīties atklājumā-kopš esam pārvākušies uz dzīvokli ar baltu grīdu es beidzot redzu, ka MANAM TAKSIM KRĪT SPALVAS ! :lol: Līdz šim, uz brūnās grīdas, likās, ka nemaz, nemaz nekrīt :D
Cilvēkam vajag suni, reizēm pat divus.
User avatar
paula
Junior
Junior
 
Posts: 574
Joined: 14 Jan 2010, 08:36

Re: Taksis / Dachshund

Postby irituska » 16 Jan 2010, 19:00

Te nu es esmu - mani sauc par MAKARONU. Man ir piesējuši skuķu pavadā ar rozā bantītēm - no šī domas vien man spalva uz muguras gaisā :oops:
Image

Man ziemā drusku salst kājas, bet ne tik ļoti, kā tai cacai oranžajā metelītī :mrgreen: Caca mājās tēlo bosu un kož man degunā.
Image

Nu jāāā ... :)
Image

Un paldies Silverqus par bildēm ;)
User avatar
irituska
Puppy
Puppy
 
Posts: 291
Joined: 13 Jan 2010, 13:05

Re: Taksis / Dachshund

Postby Bak-tax » 16 Jan 2010, 19:57

Foršais Makarons! :D
Acis kā pogas, purniņš dikti mīlīgs! ;)
Diagnoze- TAKSIS!
Image
Latvijas Takšu un medību Terjeru klubs
http://www.ltmtk.lv
User avatar
Bak-tax
Puppy
Puppy
 
Posts: 285
Joined: 13 Jan 2010, 13:44
Location: Latvija, Rīga

Re: Taksis / Dachshund

Postby paula » 17 Jan 2010, 15:41

Foršais Makarons! :)
Mēs vakar bijām uz pirmo nodarbību pie Viktorijas. Man jau traki patika :D Fricis gan prata visu prasīto izdarīt un mazliet garlaikojās. Uz beigām pat saritinājās uz gulēšanu, kamēr citi demonstrēja "blakus" :D No lielajiem suņiem mums gan ir traki bail... :shock: bet ar mazajiem nāk miegs un ir garlaicīgi, jo nodarbības laikā neļauj dauzīties :D mājas darbs-atsaukties uz savu vārdu un ārā atskriet, kad tiek saukts, mums jau pāris mēnešus, kā izpildīts :mrgreen: bet Viktorija teica, ka turpinājumā skatīsies pēc katra individuālajiem panākumiem, lai nav jāgarlaikojas ;) Mēs esam svētdienas grupā 14:00 8-)
Cilvēkam vajag suni, reizēm pat divus.
User avatar
paula
Junior
Junior
 
Posts: 574
Joined: 14 Jan 2010, 08:36

Re: Taksis / Dachshund

Postby LondLond » 18 Jan 2010, 12:30

User avatar
LondLond
Baby
Baby
 
Posts: 49
Joined: 13 Jan 2010, 12:52

Re: Taksis / Dachshund

Postby Inese A » 18 Jan 2010, 14:19

Cik skaisti Jums te takšuki Image
Last edited by Inese A on 18 Jan 2010, 16:18, edited 1 time in total.
http://summersweetdonatella.webs.com
Image
www.nesalsti.lv
User avatar
Inese A
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1656
Joined: 13 Jan 2010, 14:09
Location: Sigulda

Re: Taksis / Dachshund

Postby Bak-tax » 19 Jan 2010, 09:12

LTMTK Spec.izstāde- viewtopic.php?f=19&t=161&p=2592#p2592

Visi laipni gaidīti! ;)
Diagnoze- TAKSIS!
Image
Latvijas Takšu un medību Terjeru klubs
http://www.ltmtk.lv
User avatar
Bak-tax
Puppy
Puppy
 
Posts: 285
Joined: 13 Jan 2010, 13:44
Location: Latvija, Rīga

Re: Taksis / Dachshund

Postby paula » 19 Jan 2010, 11:57

Jā, jā-mēs jau gatavojamies doties skatīties ;)
Cilvēkam vajag suni, reizēm pat divus.
User avatar
paula
Junior
Junior
 
Posts: 574
Joined: 14 Jan 2010, 08:36

Re: Taksis / Dachshund

Postby paula » 22 Jan 2010, 07:53

Te tāds klusums iestājies :) Izskatās, ka mans Fricis sācis baisi daudz mest spalvu :( 8 no rīta rūpīgi izsūcu grīdas, ap 14 jau atkal reāls melno spalvu kultūrslānis,kaktois pilnīgi čupās savēlies... suņa vietiņa ar nekad nav bijusi ar tādu spalvu tīklu klāta, kā tagad. un blaugzniņas nu mazliet ir visu laiku, nepāriet... ēdam savu ProPlan un ik dienas graužam izrakstītās kalcijas tabletes. + svaigus burkānus/kāļus pa druskai dodu, jo suņukam dikti garšo! Kā jūs domājat-jāzvana VETam? It kā ir doma pēc pāris nedēļām vest uz kailēdes poti, bet lāga nezinu, vai drīkstu gaidīt tik ilgi... :oops:
Cilvēkam vajag suni, reizēm pat divus.
User avatar
paula
Junior
Junior
 
Posts: 574
Joined: 14 Jan 2010, 08:36

Re: Taksis / Dachshund

Postby Bak-tax » 22 Jan 2010, 09:07

Mēs gatavojamies izstādei un mums te ir vēl visādas aktivitātes! :P

Mums ir tāds speciāls cimds spalvai, baigi labais. Regukāri paķemmēju suņus, spalvu mazāk- viņiem foršā masāža! :)
Runājot par blaugznām- tās varētu būt no aukstuma, savējiem gan neesmu novērojusi, mums ir ancuki šitādiem mīnusiem!
Diagnoze- TAKSIS!
Image
Latvijas Takšu un medību Terjeru klubs
http://www.ltmtk.lv
User avatar
Bak-tax
Puppy
Puppy
 
Posts: 285
Joined: 13 Jan 2010, 13:44
Location: Latvija, Rīga

Re: Taksis / Dachshund

Postby paula » 22 Jan 2010, 13:37

Njā, varbūt patiesi no aukstuma. Bet tas cimds jau neatrisinās to, kāpēc spalva krīt....5 mēnešus nekrita, un nu, pēkšņi, krīt :geek:
Cilvēkam vajag suni, reizēm pat divus.
User avatar
paula
Junior
Junior
 
Posts: 574
Joined: 14 Jan 2010, 08:36

Re: Taksis / Dachshund

Postby Creme de la Creme » 22 Jan 2010, 13:55

Nekrita tāpēc ka ārā bija silts. Vai mājās ir centrālā apkure? Tas bieži vien var būt par iemeslu tam, ka ziemā sāk birt spalva. Es ieteiktu parunāt ar vetu un padot kādus vitamīnus. Un lai vets apskatās ādu...
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Taksis / Dachshund

Postby paula » 22 Jan 2010, 15:56

Njā. Spalvas krišanas sākums saskan ar datumu, kad pārvācāmies no malkas apkures uz centrālās apkures dzīvokli... turklāt suncis iecienījis gulēt tieši pie radiatoriem :| Paldies! Tad jau jābrien būs pie VEta, kad paliks mazāki mīnusi :)
Cilvēkam vajag suni, reizēm pat divus.
User avatar
paula
Junior
Junior
 
Posts: 574
Joined: 14 Jan 2010, 08:36

Re: Taksis / Dachshund

Postby Creme de la Creme » 22 Jan 2010, 18:38

Jāpaiet kādam laikam līdz suns adaptēsies pie jaunajiem apstākļiem. Un ja ārā paliks siltāks, tad spalvas krišana arī var samazināties. Bet tagad var padot kādus vitamīnus/eļļu spalvai.
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Taksis / Dachshund

Postby paula » 23 Jan 2010, 15:44

Es to izdarīju. Es rezervēju kucēnu. Parunājiet ar mani :D rezervēju vienu rudo puiku pie Ventspils audzētājas Lindas Sokolovskas. uzķēros uz sludinājumu www.taksis.lv :oops: 2mēneši apritēšot 6.martā, tad arī uzriez esot jāņem, jo uz 4 mēnešiem jau esot pirmās izstādes, jāpaspēj kucēnu apmācīt utt. Patiesībā man jau bija tāds plāns-augustā/septembrī ņemt otru suni, iespējams, taksi. Ar papīriem, lai varu vadāt uz iztsādēm. Bet tik ātri :roll: Fricim martā būs 8 mēneši. kā jums šķiet, vai nav par agru? Vai Fricis jau spēs uzņemties tā saucamo "barveža lomu"? :D
Cilvēkam vajag suni, reizēm pat divus.
User avatar
paula
Junior
Junior
 
Posts: 574
Joined: 14 Jan 2010, 08:36

Next

Return to Suņu šķirnes

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron