Īstais suns- Mona :)

Blogs and Chats

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Henriete » 27 Apr 2015, 14:01

Vajadzētu jā! Tas daudz ko atvieglos.
Arī lieku stresu.

P.s. Aizbrauc uz Kuldīgu, mums tur tikai labākā pieredze ;)
User avatar
Henriete
Champion
Champion
 
Posts: 2620
Joined: 13 Jan 2010, 21:22
Location: Latvia, Riga

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 28 Apr 2015, 16:48

Monai zāle garšo, hehe :D Arī peldēšanās sezonu Mona labprātīgi atklāja, gan pēc pirmās ielīšanas ūdenī saprata, kas tas īsti nav priekš viņas :D

https://www.youtube.com/watch?v=qH6tpoW ... e=youtu.be
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Māra » 28 Apr 2015, 18:38

Lafanyette wrote:Šīs brīvdienas pavadījām Cēsīs, diemžēl notika tas no kā es vienmēr esmu baidījusies.
Gājām pastaigā līdz karjerām, skatos aiz muguras iet liela auguma suns, saimnieku tuvumā neredzu, pēkšņi viņš skrien virsū, paķeru Monu rokās, svešais suns sāk man lekt virsū zobus atņirdzis un cenšas tikt klāt Monai, arī Mona protams man pa rokām ārdas un rūc, tā nu tur grozījos uz savu asi. Paldies dievam atnāca tā suņa saimnieka kaimiņš, kurš viņu nu savāca. Bet jā, bailes bija pamatīgas, pēc tam vēl ne es, ne Mona nevarējām nomierināties.
Nu cerams šādi piedzīvojumi tuvākajā laikā neatkārtosies!

Prieks, ka viss labi beidzās!
Taču gribēju pateikt, ko man mācīja - suni rokās šādā situācijā ņemt neiesaka, jo gan paceltais suns neiemācās tikt pats galā, kā arī tieši celšana izraisa otrā sunī vēl asāku reakciju, tu rauj gaisā, nedod, slēp - kacina.
Pati tādās situācijās arī pamanīju, ka varu brīvāk rīkoties bez suņa rokās, ja nepieciešams - raut, sist, spert, kost un veikli kustēties. Un tā kā tev arī baloniņš, to veikli izvilkt+lietot, ja rokas brīvas.
Lai turpmāk mierīgas pastaigas! :)
If salukis could talk, they wouldn't talk to us.
User avatar
Māra
Champion
Champion
 
Posts: 2585
Joined: 22 Jun 2014, 18:52
Location: Rīga.

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 28 Apr 2015, 18:49

Diemžēl, ļaut Monai pašai tikt galā galīgi nebūtu prāta darbs, tomēr otrs suns kādas četras, piecas reizes lielāks. Aiz bailēm varētu arī uzkāpt kokā ar visu Monu rokās. Noteikti ka varētu būt, ka tas otru suni kacina vēl vairāk, bet ņemot vērā, ka suns jau bija pilnīgi satrakojies, domāju viņam mani spērieni un sitieni neietekmētu. Ja tāda situācija gadīsies vēl kādu reizi, ceru atcerēties šo padomu un Monu neņemt rokās, bet bailes dara savu :)
Šodien ar nošokējos par saimnieku bezatbildību un nespēju atsaukt savus suņus, kuri veseli četri aplenca skrējēju un rēja no visām pusēm. Pie tam, suņi liela auguma!
Jā, atzīšos katru reizi kad kāds lielāka auguma suns skrien mūsu virzienā sabīstos, ne jau dēļ suņa, bet gan dēļ saimniekiem, jo zinu, ka lielākā daļa nespēs savu suni atsaukt. Jāpārvar bailes, bet tās ar laiku :)
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 29 Apr 2015, 16:01

Beidzot, beidzot!
Piektdien sāksim apmeklēt suņu skolu, pirmā reize gan bez paša suņa, bet prieks šā vai tā! Ceru, ka pietiks man izturības, pacietības un vēlmes... Pašlaik tā ir pārpārēm! :)
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 29 Apr 2015, 19:58

ai, kā šobrīd vajadzētu kādu, kas uzmotivē mani. It kā draugs atklāti nesaka, bet pēc viņa sejas izteiksmes varu noprast, ka domā: kam tev to suņu skolu? Lieki izmesta nauda. Grūti pašai tikt galā ar uztraukumu par to, ka mums nekas nesanāks un nav pat neviens mājās, kurš pasaka, ka viss būs labi, viss sanāks. Šodien kaut kāds īsts besis pa ilgiem laikiem uznācis.
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Imagine » 29 Apr 2015, 20:21

Pēc pieredzes ar suņu skolu - ja treneris ir labs un prātīgs, tad pašam ir ļoti, ļoti daudz pozitīvu emociju pēc nodarbībām. Manam sunim varbūt gluži paklausību mācīties nevajadzēja - tas viņai no dabas nāca - bet varēja redzēt, kā viņa staro, kad par vienkāršām lietām un uzdevumiem var no manis dabūt kādu gardumu. Tāpēc pat tad, kad suns ir adekvāts, suņu skola ir kā jauks bonuss - gan pašam sunim ar citiem sapazīties, gan iemācīties savu četrkājaino draugu labāk saprast, gan stiprināt kontaktu ar suni, gan arī pašam sunim iemācīties, ko jaunu. Turklāt labākā daļa ir tā, ka suni par labiem darbiem paslavē. Un jo vairāk pats slavē, jo labāk jūties. Arī tas, ka citreiz vari grupā paspīdēt, priecāties un atkal pārliecināties, cik tomēr foršs un gudrs ir suns.

Tāpēc - ja skola ir laba un pēc pirmās nodarbības nav iekšējās sajūtas, ka kaut kas tiek darīts ļoti nepareizi, ieguldi līdzekļus un izbaudi procesu kopā ar suni. :) Kas zina - varbūt atradīsi kādus slēptus sava suņa talantus. To iespēju, ko kopā ar suni var darīt, ir tik ļoti daudz.

Attiecībā uz to celšanu augšā - jā, piekrītu Mārai to nevajag darīt visas reizes, kad pretim nāk svešs suns, lai cik ļoti gribētos. Tomēr ir situācijas - sevišķi tad, ja tas pretimnācējs nav draudzīgi noskaņots un jūtams, ka velk uz kašķi (sevišķi tad, kad nāk taisnā virzienā, ar ļoti fokusētu skatienu un saceltām spurām, asti) - tad jārīkojas tā, kā saka instinkts. Man bija pāris reizes, kad manējam patiešām metās virsū bez īpašas jautāšanas un saostīšanās, un tīri adrenalīna un dusmu uzplūdā, savējo pacēlu uz rokām - tālāk no grēka un kautiņa traumām. Turklāt mans suns bija vidēja auguma uz kilogramiem 25. Iespējams, ka tās situācijas varēja risināt arī citādi, taču manā gadījumā nostrādāja un suns tika cauri ar pārbīli vien. Tāpēc labāk vienmēr ir izvērtēt situāciju un attiecīgi rīkoties. Mērķis galu galā ir traumās neiedzīvoties.
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby pixy » 30 Apr 2015, 06:55

Lafanyette, strādāt ar suni ir superīgi! Gandrīz (gandrīz, jo ir izņēmumi...) visi suņi grib kontaktēties ar savu saimnieku, grib tam izpatikt un cenšas. Un tas prieks, kad izdodas kaut ko paprasīt tā, ka viņš saprot, kas jādara :meitenedejo: . Ceru, ka esi izvēlējusies foršu instruktoru, galvenais, nekautrējies uzdot tūkstots jautājumus, jo suņu skolā mācāmies mēs, nevis tikai suns. Pat, ja nekārtosiet nekādus BH, nekļūsiet par sportistiem un neuzstādīsiet augstus mērķus - treniņi ar suni uzlabo savstarpējo kontaktu, komunikāciju, mēs iemācāmies saprast, ko suns saka mums un suns arvien labāk sāk saprast, ko gribam no viņa :) . Lai veicas, uzziņo, kā sokas :rej: .
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 02 May 2015, 12:49

Pirmā nodarbība ir garām. Tā kā Mona jau man 1,5 gadus veca pirmajā nodarbībā strādājām ar to, kas mums sagādā vislielākās problēmas,tās būtu pavadas vilkšana un citi suņi. Nepagāja ne stunda, kad Mona smuki brīvā pavadā gāja un uz citiem suņiem nerēja. Tagad tik jāturpina tas, ko instruktors mums parādīja, pastāstīja. Lai koriģētu Monu instruktors izmantoja striķveida pavadu, ko var aplikt tieši kakla augšā, pie ausīm. Tagad tā padomājot sapratu, ka arī man būtu vieglāk ar tādu koriģēt Monas uzvedību. Varbūt kāda zin, kur tādu nopirkt? :) Paldies jau iepriekšs.
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby pixy » 02 May 2015, 15:00

Ja Tu domā tādu savelkamu, kuru nofiksē ar gredzenu - jebkurā Depo.
Lafanyette wrote: Nepagāja ne stunda, kad Mona smuki brīvā pavadā gāja un uz citiem suņiem nerēja.
Lieliski, tas ir ļoti ātrs sasniegums, tici man :alinji: . Tagad galvenais būs konsekventam un maksimāli atcerēties, kas ir tas, kas šo niķi nobremzē :) .
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 02 May 2015, 15:07

O, super, tad nu jāatrod tuvākais Depiņš un jādodas meklēt :)

Jā, tagad katru pastaigu strādāsim pie tā, bez izņēmumiem :) no aiznākamās piektdienas jau mēs dosimies uz grupas nodarbību, cerams, ka tur viņa koncentrēsies uz mani, nevis uz visiem pārējiem suņiem, satraukums :)
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 03 May 2015, 18:50

Tad nu gan vakar, gan šodien kārtīgi pastaigās pastrādājām, bet līdz ar to radās jautājumi. Ar pavadas vilkšanu gandrīz jau esam tikuši galā, noteikti vairs nav tik traki, kā bija un Mona pārvietojas ar brīvu pavadu, iespējams arī fleksis bija pie vainas viņas tieksmei vilkt. Instruktors ieteica pie viņas riešanas uz citiem suņiem asi paraut pavadu un pateikt nedrīkst un parādīt, ka tad nu iesim uz otru pusi, ja tā uzvedīsies. Diemžēl, laikam mans rāviens nav pietiekami ass un viņa nereaģē, bet turpina rauties pie suņa. Tad nu sāku izmantot uzmanības novēršanu, spēlēšanos, es gan nezinu cik tas ir efektīvi ilgtermiņā, tāpēc ir arī jautājums, vai ar to spēlēšanos, uzmanības novēršanu, kārumiem var panākt, ka suns tik ļoti neraujas pie citiem suņiem un viņus neaprej? Pagaidām liekas, ka sanāk, jo kad ierauga citu suni atliek tik viņu pasaukt, kad viņa jau ir blakus, bet vai tas viņu izmācīs? Ļoti priecātos par viedokļiem, tomēr esmu jauniņā šājā suņu pasaulē! :)) Paldies!
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Imagine » 03 May 2015, 19:59

Tā kā tev Mona izmēros nav liela, tad es domāju, ka tev pie uzmanības novēršanas lieti noderētu apgūt "positive interrupter" jeb signāls, ar kuru tu pievērs suņa uzmanību sev.
Te ir video, kā tas dzīvē izskatās - https://www.youtube.com/watch?v=TBvPaqMZyo8 - un vēl apskaties šo - kā māca sunim veidot acu kontaktu ar saimnieku un līdz ar to arī signālu - https://www.youtube.com/watch?v=TJSGda3b3wA . Tas prasa ilgu laiku, pacietību un pakāpenisku pieeju (sāc mājās, pēc tam pārcelies ārā klusā un mierīgā vietā, bet vēlāk, ja sunim iet ļoti labi, cel latiņu uz augšu), bet ilgtermiņā ir efektīvāk, nekā spēcīga paraušana aiz kaklasiksnas. Iemāca sunim tev sekot un pievērst uzmanību tam, ko tu pastaigas laikā dari. Es ar savu suni tā komunicēju pastaigas laikā, kad gribēju pievērst uzmanību, paskubināt vai arī, kad bija jāiet pāri ielai, tad paklakšķināju, sunim acis augšā un tūlīt devāmies tālāk. Tas pats nostrādāja, ja pa ceļam kaut kas ļoti, ļoti interesants gadījās - pievērs uzmanību un parādi, ka mēs ejam tālāk un suns klausa.

Pēc pašas pieredzes raustīšana (ir nācies to darīt un ar to nelepojos) īpaši nepalīdz sunim saprast, ko tu no viņa gribi, bet drīzāk stresa situācijās vēl vairāk vairo uztraukumu, jo viņš jau nesaslēdz kopā to, ka cita suņa apriešanai sekas ir rāviens. Tas tāds īstermiņa ašais risinājums, ja nu galīgi citādi nevar, bet kas pie nākamās reizes būs jau aizmirsies. To var salīdzināt ar protestētāju ielās, viņam uzgāž ūdeni virsū, bet viņš nopurinās un bļauj tālāk. :)

Turklāt tavā gadījumā būtu ļoti svarīgi saprast, kāpēc Monai ir tāda reakcija uz svešiem suņiem - vai tā tiešām ir agresija/bailes/vai tevi sargā vai arī vienkārši nezina, ko darīt situācijās, ja citi suņi apkārt gadās. Es domāju, ka arī par šo tev ir vērts pašai interneta resursos palasīt un saprast, kas īsti varētu būt tavā gadījumā. Jo aizrokoties līdz īstajam cēlonim, tu vari atrast arī īsto risinājumu, kas der tev. Un ļoti iespējams, ka spējš rāviens pie pavadas nebūt nebūs tas, kas tev ir nepieciešams. Ja sunim ir uzvedības problēmas - kaut mazākās - tas nekad nav vienkārši un tāpat. Tur vienmēr ir kaut kas dziļāks apakšā.
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 03 May 2015, 20:30

Cik esmu pētījusi, lasījusi, esmu nonākusi pie secinājuma, ka viņa vienkārši nezin, ko darīt, kad ierauga suni, agresija tā noteikti nav, jo tikko tiek saošņāties ar otru suni ir gatava spēlēties vai gluži vienkārši otrs suns sāk neinteresēt. Iepriekš dzīvi ir pavadījusi piesieta pie ķēdes, tumšā kūtī, bez socializācijas līdz ar to nešaubos, ka tas ir atstājis diezgan pamatīgas sekas :(

Super, paldies par ieliktajiem video, noteikti noskatīšos, centīšos izprast un pielietot praksē! :)

Tiešām liels paldies par atsaucību un dalīšanos pieredzē, šobrīd cenšos lasīt, skatīties, uzzināt pēc iespējas vairāk, lai varu palīdzēt Monai, viņa ir pelnījusi labu dzīvi :)
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 04 May 2015, 10:03

Šodien nostaļģija, skatos sava pirmā suņa bildes. Tikai pavisam nesen nācās no viņa atvadīties. Viņā bija kaut kas tik... īpašs!

Image
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 13 May 2015, 12:38

Bijām pie veterinārārsta uz tādu vispārējo pārbaudi. Nagi apgriezti, ausis esot tīras, zobi arī ļoti labi, nekādas redzamas veselības problēmas nav, tik tiešām ļoti patīkama attieksme, laipna, parunājām gan par ēšanas jautājumiem, apstiprināja, ka no DOGO barības ir jāuzmanas un noteikti izslēgt no suņa ēdienkartes, interesanti bija tas, ka teica, ka sieru, desu labāk sunim
nevajadzētu dot, bet ik pa laikam var iedot kādu dārzeni vai augli, gluži pretēji tam, ko teica instruktors. Tagad arī katru dienu tīrīsim zobus, palēnām sāksim pie tā radināt.

Mona uzvedās labi, sēdēja uz galda, nedaudz gan pačīkstēja, bet visumā ļoti smuki uzvedās, nesagādāja nekādas problēmas ne nogriezt nagus, ne apskatīt zobus, ne ausis, kaut gan līdz šim šaubos, ka tas tika regulāri darīts.

Bet mums steidzami nepieciešama cilvēku socializācija. Nē, viņa neaprej katru garāmgājēju un cilvēki vispār neinteresē, līdz brīdim, kad svešs cilvēks viņu uzrunā, nav pat jācenšas viņu noglaudīt, bet atliek tik uz viņu paskatīties un sākt runāt, kad Mona sāk riet, kāpties atpakaļ, rūkt, izrādīt pilnīgu nepatiku pret cilvēku. Tagad tik jāizdomā, kā vislabāk šo socializāciju būtu īstenot.
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby seila » 13 May 2015, 19:32

Varbūt var jau iepriekš sarunāt radus,draugus, kas pastaigas laikā pienāks, pacienās :) paglaudīs.
User avatar
seila
Junior
Junior
 
Posts: 988
Images: 0
Joined: 22 Feb 2012, 16:37

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 13 May 2015, 20:53

Tas arī būs jācenšas saorganizēt :) Vistrakāk iet ar vīriešiem, tieši ar tādiem, kas ir pēc 40 un ir lietojuši alkoholu, tos jau pa gabalu Mona pamanas un nobīstas. Gribas viņai parādīt, ka visi cilvēki nav ļauni. :)
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby ingo » 14 May 2015, 09:26

Suņi ļoti bieži neieredz dzērušus cilvēkus. Pat Greisa (vilku špics), kas vispār nekad nedusmojas uz cilvēkiem vienā izstādē sāka atņirgt zobus, kad viņai uzbāzās stipri iereibis izstādes apmeklētājs. Tāpat vienīgā reize, kad mans vecais krancītis mazliet iekoda cilvēkam bija, kad piedzēries kaimiņš gāja draudzēties ar tai brīdī pie šķūņa piesieto Ripsi. Gan pirms tam, gan pēc tam ar šo pašu kaimiņu Ripsim bija draudzīgas attiecības, jo kaimiņš bija skaidrā.
User avatar
ingo
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1147
Images: 1
Joined: 13 Jan 2010, 13:56
Location: Medze, Liepāja

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 18 May 2015, 12:20

Ļoti nejauki iesākusies nedēļa.
Monai nu nākas dzert divas antibiotikas- Synulox un Ketofen. Pati šķiet jūtas labi, bet tas klepus... Pilnīgi sirds lūzt, katru reizi, kad Mona sāk klepot un rīstīties. Cerams pēc nedēļas jau būsim pilnīgi uz visām četrām ķepām.
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

PreviousNext

Return to Blogi un tērzētavas

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests