Lendzīrs / Landseer ECT

Dog Breeds

Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 13 Dec 2015, 14:08

Image
Tulkojums ņemts no Latvijas ņūfaundlendiešu un lendzīru šķirnes kluba mājas lapas.
Lendzīrs Eiropas Kontinentālais tips (ECT).
FCI standarts Nr.226
IZCELSMES VALSTS: Vācija / Šveice
ORIĢINĀLĀ STANDARTA PUBLICĒŠANAS DATUMS: 24.08.1960.
PIELIETOJUMS: sargsuns, kompanjons.
KLASIFIKĀCIJA:
2. grupa: pinčeri, šnauceri, molosi un Šveices ganu suņi.
2.2. apakšgrupa: molosi, kalnu suņi.
Bez darba spēju pārbaudes.
KOPĒJAIS IESPAIDS:Lendzīram ir jārada liela auguma suņa iespaids ar spēcīgu ķermeni, labi attīstītu muskulatūru un labi saskaņotām kustībām. Kājas ir salīdzinoši garākas par melnā ņūfaundlendieša, īpaši kuces, kājām.
GALVA: Galva veidota bez krokām, klāta ar īsu apmatojumu. Galva uzkrītoša, cēla.
GALVASKAUSA DAĻA:
Galvaskauss: plats, masīvs ar stipri izteiktu pakauša pauguru.
Pāreja: Redzama, bet ne tik krasa kā Sanbernāram.
PURNA DAĻA:
Degungals: Melns
Purns: Purna garums ir vienāds ar tā dziļumu, kas mērīts līdz pārejai.
Lūpas: Sausas, melnas, ciešas, augšlūpa bez siekalošanās viegli pārklāj apakšlūpu.
Sakodiens: Šķērveida sakodiens.
Vaigi: Mēreni izteikti, līgani pāriet purnā.
Acis: Vidēji lielas, vidēji dziļi novietotas; tumši brūnas vai brūnas, gaiši brūnas ir pieļaujamas; draudzīga ekspresija, mandeļveida, gļotāda nav redzama. Izteikti gaišas acis (dzeltenas vai pelēkdzeltenas), tāpat kā pārāk tuvu novietotas, nav pieļaujamas.
Ausis: Vidēji lielas. Ja ausi nostiepj, tās gals sniedzas līdz acs iekšējam kaktiņam. Trīsstūra, ar noapaļotiem galiem. Novietotas augstu, tomēr nav tālu uz aizmuguri. Cieši pieguļ pie galvas. Klātas ar īsu, smalku apmatojumu. Garāki matiņi tikai uz auss saknes mugurējās daļas.
KAKLS: Muskuļots un plats, nav gluži apaļš, bet ovāls šķērsgriezumā, simetrisks un labi novietots plecos. Kakla garums no pakauša līdz lāpstiņai ir apm. ¾ līdz 4/5 no pakauša līdz degungalam. Kaklam nevajadzētu būt ar pārmērīgu pakakli.
ĶERMENIS: Garums mērot no lāpstiņām līdz astes pamatam jābūt divreiz garākam par galvas garumu.Mugura: Taisna un stingra.
Jostas vieta: Spēcīga, ar labi attīstītu muskulatūru.
Krusti: Plati, noapaļoti sānos un aizmugurē ar muskuļiem.
Krūšu kurvis: Labi izteikti plecu muskuļi, krūtis dziļas un apjomīgas, atbilstošas labi izteiktām ribām.
Vēders un apakšējā līnija: Nedaudz pievilkts. Skaidri iezīmējas robeža starp vēderu un krustiem. Vāja vai ieliekta mugura, vāji krusti, pārāk īsas pēdējās ribas vai pārāk pievilkts vēders nav pieļaujams.
ASTE:Spēcīga, sniedzoties līdz lecamajām locītavām vai nedaudz zemāk par tām, klāta ar biezu, kuplu apmatojumu, bet ne karogveida. Kad suns stāv, aste nokarājas, iespējams ar mazu izliekumu astes galā. Kad suns kustas, aste atrodas muguras līmenī ar nelielu izliekumu uz augšu. Uz muguras saritināta aste ir visnevēlamākā.
KĀJAS
PRIEKŠKĀJAS: Spēcīgi pleca muskuļi no pleca lejupnākoši, apņemot stipru pleca kaulu, savienojas pareizā pleca leņķī. Priekškājas taisnas un muskuļotas skatoties no priekšpuses. Nedaudz pastiprināts apmatojums kāju lejas daļā.
Elkoņi: Cieši pieguļoši pie krūšu kurvja apakšdaļas, paliels attālums no zemes līdz elkoņiem, elkoņi vērsti uz aizmuguri.
PAKAĻKĀJAS: Viscaur spēcīgas. Pakaļkājām jākustas brīvi. Spēcīgi kauli ar pieguļošiem spēcīgiem muskuļiem. Vidējs apmatojums.
Ciskas: Izteikti platas. Ja ir rudimentārie pirksti, tie jānogriež pēc dzimšanas.
Satuvinātas lecamās locītavas (govs stāja) vai nepietiekami leņķi nav pieļaujami.
Ceļa locītavas: Labi izliektas, bet ne tik ļoti, lai suns izskatītos pietupies.
Ķepas: Lielas, labi veidotas kaķa ķepas. Slīpas vai izvērstas ķepas ir nevēlamas. Starp pirkstiem plēve, kurai jābūt stiprai, gandrīz sasniedzot pirkstu galus.
GAITA/KUSTĪBAS: Labi muskuļotas kājas nodrošina brīvas kustības ar platu soli, labu izvēzienu.
APMATOJUMS
Apmatojums: Vilna viscaur (izņemot galvu) ir gara un pēc iespējas taisna un bieza, mīksta. Pavilna labi izteikta, bet ne tik ļoti kā ņūfaundlendietim. Nedaudz viļņaina vilna uz muguras un pakaļkājām ir pieļaujama. Paķemmējot pret spalvu - apmatojums dabīgi nokrīt atpakaļ savā vietā.
Krāsa: Apmatojuma krāsa ir balta ar noteiktiem melniem plankumiem uz ķermeņa un krustiem. Apkakle, krūtis, vēdera lejas daļa, kājas un aste ir balta. Galva melna ar baltu purnu un simetriskiem baltiem plankumiem uz pieres, ne pārāk tuvu, ne tālu novietotiem, turpinās no purna pāri galvai līdz pat apkaklei un uzskatāms par šķirnes rādītāju. Punktojums uz baltā fona nav diskvalifikācijas iemesls, bet jāizvairās no tā.
LIELUMS UN SVARS:
Augstums skaustā:
pieaugušiem suņiem: 72 līdz 80 cm
pieaugušām kucēm: 67 līdz 72 cm
Nelielas atkāpes uz abām pusēm pieļaujamas.
TRŪKUMI:
Ikviena atkāpe no iepriekšminētajiem punktiem uzskatāma par trūkumu, kura nozīmīgums ir tieši proporcionāls tā izteiktības pakāpei un izvērtējams ņemot vērā suņa veselību un labklājību.
Jebkurš suns ar redzamām fiziskām vai uzvedības normas atkāpēm ir diskvalificējams.
N.B. Suņiem jābūt diviem skaidri redzamiem, normāli attīstītiem sēkliniekiem, kuri pilnībā atrodas sēklinieka maisiņā.

Standarti oficiālajās FCI valodās atrodami šeit:
http://www.fci.be/en/nomenclature/LANDS ... E-226.html
Last edited by pixy on 01 Jan 2017, 19:02, edited 1 time in total.
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 13 Dec 2015, 14:14

Mazliet no vēstures. Nepretendēju uz zinātniski vēsturisku traktātu, tas ir tas, kas atrodams dažādos materiālos, kur pieminēti un aprakstīti lendzīri. Nosaukumus un autorus netulkoju, nepretendēju uz tik kvalitatīvu literāro tulkojumu un, tā kā noskaidroju, ka oficiālu tulkojumu arī nav, nebūšu tas, kurš to uzņemsies...

Lielākā daļa dokumentu par lieliem balti-melniem suņiem ir no 1600-1700-ajiem gadiem, tomēr indiāņi Kanādā pieminējuši milzīgus melnus un baltus suņus jau ap 1000.gadu. Pirms apmēram 300 gadiem Eiropas zvejnieki Ņūfaundlendas salā, satikuši pievilcīgā izskata lielos, balti melnos suņus, atveda tos uz Angliju. Ņūfaundlendas suņi tika ievesti Anglijā lielā skaitā un palīdzēja vilkt tīklus ārā no ūdens. Tāpat tie palīdzēja glābt slīkstošus cilvēkus. Bija laiks, kad katrs bagāts un cienījams zemes īpašnieks uzskatīja par savu godu turēt „Ņūfaundlendas suni”. Ir liecības, ka ap 1770.gadu šos suņus uz Angliju eksportēja lielā skaitā. No 17.gs. vidus zināma glezna ar zēnu vārdā Henry Sidney - vēlāk Romnejas grāfs (dzīvojis 1641.-1704.g.), kurā viņš ir kopā ar savu balti melno „Ņūfaundlendas suni” (bildi gan diemžēl interneta plašumos neizdevās atrast).
Pirmais „Ņūfaundlendas suņa” rakstiskais apraksts saglabājies no 1732.gada „Person of Quality” grāmatā „The Gentlemen farrier”. Pēc tam seko „An History of Earth and Animated Nature”, ko 1774.gadā sarakstījis Oliver Goldsmith. Tajā ir ļoti daudzpusīgs un iespaidīgs „Ņūfaundlendas suņa” apraksts. Mūsu kontinentā „Ņūfaundlendas suni” pirmoreiz aprakstījis E.A.Zimmerman 1778.gadā. 1790.gadā seko Thomas Bewick slavenais darbs „A General History of Quadrupeds”. Šajā darbā ir suņu bildes (zīmējumi), arī lendzīra.
Image
No tā laika līdz apmēram 1880.gadam zināmas vismaz 60 grāmatas un liels skaits gleznu, kurās attēloti lielie balti melnie suņi. Izteiksmīgā izskata dēļ tos gleznojuši, zīmējuši un vēlāk fotografējuši daudzi. Visu laiku slavenākā glezna ir „A Distinguished Member of Human Society”, ko gleznojis slavenais dzīvnieku gleznotājs Sir Edwin Landseer 1838.gadā. Tiek uzskatīts, ka suns, kurš attēlots gleznā, izglābis no noslīkšanas vairāk kā 20 cilvēkus.
Image
Tā kā Sers E.Lendzīrs vienmēr gleznoja lielos balti melnos suņus, šos suņus sāka dēvēt par „Lendzīra suņiem”. Tas izskaidro faktu, kā lendzīri tikuši pie sava nosaukuma. Šī glezna saucas "Saved":
Image
Anglijā šos suņus regulāri krustoja ar melnajiem ņūfaundlendiem. Kad melnas krāsas suņi kļuva moderni, lendzīri, uzskatīti par melnā ņūfaundlenda varietāti, gandrīz izzuda. Šķirnes eksistence kļuva stipri apdraudēta. Ap 1800.gadu sāka atdalīt melnos un balti melnos suņus. Iespējams, pirmais tīrais lendzīru metiens piedzima Holandē 1893.gadā. Tomēr arī šie suņi tika pāroti ar melnajiem ņūfaundlendiem. Otrais lendzīru metiens piedzima 1902.gadā Šveicē un šis metiens uzskatām par lendzīru pirmsenčiem Eiropas kontinentā. Sekojošajā bildē ir redzams lendzīrs, kāds tas izskatījās 1906.gadā:
Image
Daži audzētāji mēģināja šķirni atjaunot, bet viņu pūles pārtrauca Pirmais Pasaules karš, kura laikā lielākā daļa šo suņu gāja bojā. Pēc Pirmā Pasaules kara beigām daži entuziastiski audzētāji Nīderlandē, Vācijā un Šveicē sāka šos suņus atkal audzēt.
Image
Pateicoties Vācu un Šveiciešu audzētāju pūlēm, lendzīrs tika „atdzīvināts” 1930-ajos gados. Šķirne tika atjaunota, pārojot melnbalto ņūfaundlendu ar Pireneju kalnu suni, tā iegūstot suni ar mazāk smagu kažoku un vieglāku konstrukciju. Ir versija, ka lendzīrs veidots (atjaunots), krustojos melnbalto ņūfaundlendu ar kuvasu. Ir arī avoti, kas runā par sanbernāra asiņu klātbūtni (bet ir avoti, kas saka pretējo – ka sanbernārs „atsvaidzināts” ar lendzīra asinīm). Te suns, kurš uzdots par lendzīru, bet tā galvas uzbūve ir ļoti „sanbernāriska” – tā kā bilde ir melnbalta, diez vai ir droši zināms, kādā krāsā ir suņa plankumi – tas var būt gan viens, gan otrs:
Image
Gigantiskie suņi, kuri nāca no Ņūfaundlendas salas bija kā minimums 90cm lieli. Kad entuziasti ķērās pie šīs šķirnes atjaunošanas, viņu mērķis bija pēc iespējas tuvināties šim „Ņūfaundlendas sunim”, kas figurēja aprakstos un gleznās. Arī šobrīd tā ir viena no lielākajām šķirnēm, bet savu pirmējo izmēru tomēr nav sasnieguši. Mūsdienu lendzīram nav tik sprogota kažoka, tomēr veidols ir ļoti līdzīgs gigantam, kas guļ vai sēž blakus izglābtajiem jūras krastā un citādi attēlots daudzās jo daudzās gleznās.
Image
Starp 1945. un 1960.gadu lendzīri tika audzēti daļā Eiropas ņūfaundlendu klubu. Tā kā šiem suņiem bija daudz atšķirību no ņūfaundlendiem un to popularitāte pieauga, 1960.gada FCI atzina tos kā atsevišķu šķirni ar nosaukumu lendzīrs Eiropas kontinentālais tips. Šķirni reģistrēja ar standarta numuru 226 un tās popularitāte turpināja pieaugt. Šķirne izplatījās un tagad sastopama visā Eiropā.
Latvijas valodnieki izdomājuši, ka, (mana versija) tā kā latviešu valodā „dz” ir divskanis, lai šo vārdu nepareizi neizrunātu, tiek rakstīts „s” – pēc pareizrakstības likumiem ir „lendsīrs”. Nespēju tam piekrist nevienu kapeiku, jo oriģinālvalodā vāciski vārdu „landseer”, tāpat kā angļu „landseer” neizrunā ar „s”. Par laimi praktiski visur šo vārdu tomēr raksta ar „z” un, lai arī tas nav pareizi, arī es pie tā palikšu. Ja kas, nekad neesmu dzirdējusi, ka kāds to izrunātu ar divskani „dz”, „nenoberzējot” šos burtus atsevišķi.
FCI standarts akceptē tikai balti melnu krāsa, bet Anglijas kennelklubā sastopami arī brūnbalti lendzīri. Ir glīti, bet ne jau visām šķirnēm vajag visas krāsas.
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 13 Dec 2015, 14:22

Mūžīgā tēma - lendzīrs pret melnbalto ņūfaundlendu. Lendzīra šķirnes pazīme ir atsevišķie melnie plankumi uz baltas krāsas kažoka, kamēr ņūfaundlendam melnā krāsa ir krietni vairāk, veidojot lielākus vai mazākus seglus. Arī galva mēdz būt melnāka. Nosaukums lendzīrs – ņūfaundlends Amerikā un Kanādā vēl joprojām tiek lietots, lai norādītu uz ņūfaundlenda krāsu. Tas rada daudz pārpratumu un ne tikai otrpus okeānam. Šis ir melnbaltais ņūfaundlends tādā krāsojumā, kāds lendzīram būtu diskvalificējošs:
Image
Salīdzinot ar ņūfaundlendu, lendzīrs ECT kopumā ir lielāks, bet mazāk masīvs, tam nav tik dziļas krūtis, ir īsāks kažoks ar mazāk izteiktu pavilnu. Galva ir vieglāka, pāreja no pieres uz purnu mazāk izteikta. Viņa garās kājas to padara par ātru, nenogurdināmu skrējēju.Galvas, kā arī kāju un korpusa attiecību dēļ siluetam ir pilnīgi cita proporcija:
Lendzīrs:
Image
Ņūfaundlendietis:
Image
Lendzīrs ECT atšķiras no ņūfaundlenda ne tikai pēc izskata, tas visādā ziņā ir ātrāks, kustīgāks, ar asāku reakciju, kas to padara viegli mācāmu un trenējamu. Tā kā viņu kažoks nav tik blīvs, lendzīri žūst ātrāk, tos ir vieglāk kopt.
Lendzīrs neapšaubāmi ir ģimenes suns. Šī šķirne ne pēc kā tik ļoti nekāro, kā būt cilvēka tuvumā. Tas nebūs laimīgs „izsūtījumā” voljērā vai pagalmā viens, suņa laime ir būt iekšā mājā, snaust midziņā vai pretī kamīnam pie saimnieka kājām, kur tas var veltīt visu uzmanību ģimenei. Šis maigais gigants var būt lieliska bērnaukle. Pacietīgs un uzmanīgs, ir brīnišķīgs spēļu biedrs un uzticams bērnu apsargs. Viņā no dabas ielikta vēlme aizsargāt savējos, tas ir lielisks kompanjons, kuru respektēs jebkurš svešinieks. Suns spēj momentāli novērtēt bīstamu situāciju un rīkoties nekavējoties, lai nostātos starp potenciālajām briesmām un savu biedru. Šis suns ir draudzīgs pret svešiniekiem, pret citiem suņiem un dzīvniekiem tiktāl, cik tas nerada draudus viņa saimei.
Lendzīri ir lieli suņi, bet tie ir ļoti ērti iekštelpās. Istabā tie ir neaktīvi, gana slinki, lai apmierināti gulšņātu kaut visu dienu. Tomēr ārā vērojama pavisam cita aktivitāte, suņiem ļoti patīk peldēt. Peldplēves starp pirkstiem tos padara par izciliem peldētājiem, vēl aizvien tos bieži izmanto cilvēku glābšanai ūdenī.
Image
Ja peldes nav pieejamas, noderīgas būs arī garas pastaigas. Lendzīri ir jūtīgi pret karstu laiku, karstā dienvidū tos labāk likt mierā, nodarbēm izvēloties agras rīta vai vēlas vakara stundas. Protams, kā jebkurā šķirnē, īpatņi ir atšķirīgi, viens kustīgāks, cits slinkāks, viens draudzīgāks, cits aizdomīgāks. Ņemot vērā suņa izmēru un masu, tas noteikti ir jāapmāca, ar spēku šādu suni savākt un savaldīt nav iespējams.
Lendzīrs dzerot var šļakstīties, tam var nopilēt siekalas. Tas pamatīgi met kažoku divreiz gadā. Ienākot telpās, milzīgās ķepas atstāj nospiedumus un neizbēgami ienes mājā smiltis. Tam, kurš ir fanātisks mājas pucētājs, suns nav piemērots. Tāpat suns nav piemērots tiem, kam nesagādā prieku suņa ķemmēšana - neskatoties uz to, ka labas kvalitātes kažoks neizrāda tendenci pinkāties, kā jebkurš garspalvains suns, arī lendzīrs ir regulāri jāķemmē. Lendzīra kažokam piemīt lieliska pašattīrīšanās spēja. Dabiskās eļļas, kas ir kažokā, neļauj netīrumiem iekļūt spalvas iekšpusē, līdz ar to suns izžūstot nober visus dubļus un citus netīrumus. Lai arī lendzīra pamatkrāsa ir balta, tas nav bieži jāmazgā, to pat nav ieteicams bieži mazgāt, lai mazais eļļas slānītis paspētu atjaunoties un pildītu savas funkcijas. Un vēl viens lendzīra milzīgs pluss – viņu vidējais dzīves ilgums ir daudz garāks kā radniecīgajiem ņūfaundlendiem vai līdzīgajiem berniešiem. Lendzīrs, vecāks par 10 gadiem šobrīd vairs nav nekas neparasts, ļoti daudzi sasniedz 12-13 gadu vecumu, pavisam nesen redzēju informāciju par suni, kas nosvinējis 14. dzimšanas dienu un vienu, kas priecē savus saimniekus 16 gadu vecumā :) .
Last edited by pixy on 13 Dec 2015, 16:29, edited 1 time in total.
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 13 Dec 2015, 14:30

Beidzot būšu nonākusi līdz iemeslam, kādēļ tieši es esmu atvērusi šo sadaļu. Mana pati labākā, mīļākā un skaistākā lendzīru šķirnes pārstāve – Havanna vom Wulsberg jeb Habī :sirsninas: .
Image
Image
Nerakstīšu, kā līdz šķirnei nonācu, kā tiku pie viņas – to visu var izlasīt manā tērzētavā sākot no 2013.gada 24.septembra ieraksta, kurā atzīstos, ko esmu sastrādājusi un stādu viņu priekšā plašajai suņinieku saimei - viewtopic.php?f=29&t=1920&p=175765&hilit=vom+Wulsberg#p175765.
Spriežot pēc aprakstiem un audzētāju stāstiem, Habī ir ļoti tipisks šķirnes pārstāvis – viss tas, kas aprakstīts augstāk, pilnībā attiecas arī uz viņu – gan miers mājā, gan asums un reakcija pēc nepieciešamības, gan draudzīgums, gan vēlme aizsargāt savējos. Lendzīri, kā jau giganti, nobriest ļoti lēnām, tikai pēc trīs gadu vecuma var apgalvot, ka suns ir līdz galam pieaudzis un noformējies gan anatomiski, gan mentāli. Šobrīd, kad viņa ir gandrīz divarpus gadus veca, es vēl joprojām redzu, kā viņa mainās, nesen konstatēju, ka vēl pieaudzis galvas apjoms, arī raksturs kļūst nopietnāks, tikai tagad sāk izpausties sargsuņa īpašības.
Esmu bezgala laimīga, ka gandrīz neticamā kārtā nonācu līdz lendzīriem un, ka tieši Habī ienāca manā mājā.
Neliels ieskats tajā, ar ko abas kopā nodarbojamies. Mūsu primārā nodarbe no Habī kucēna vecuma ir Obedience jeb Paklausības sports. Nākamnedēļ pirmo reizi plānojam startēt OB-1, kas ir otrais sporta līmenis pēc Nacionālās klases:
Image
Image
Esam arī nokārtojušas BH jeb „Suns-kompanjons” testu:
Image
Kanisterapija – tā nu ir sanācis, ka patlaban līdz tam netiekam, iespējams, vēlāk atgriezties nebūs iespējams, žēl, jo viņai bija liels potenciāls. Dzīvosim, redzēsim:
Image
Mūsu jaunākā papildus nodarbe ir frīstails jeb dejas ar suņiem. Pagaidām savā nodabā pa druskai apgūstam elementus, līdz kopā likšanai vēl neesam tikušas:
Image
Image
Dažreiz aizejam arī uz kādu izstādi. Pusaudžu vecumā viņa bija „Neglītais pīlēns”, tādēļ Junioros ringā neizgājām, jau pieaugušo kategorijā Habī ir savākusi divus CACus, gaidām, kad drīkstēs ņemt trešo, vienu CACIBu un pamanījusies kļūt par Ogre Winner’15:
Image
Nedomāju, ka šai sadaļai būs daudz viesu, tomēr, vairāk citu mudināta, nekā iekšējās sajūtas vadīta, nolēmu dot cilvēkiem iespēju uzzināt par šo brīnišķo, izteiksmīgo šķirni. Ja kāds, pateicoties tam, kļūs laimīgs, tas būs arī mans prieks un gandarījums :alinji: .
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby Maija_Dakota » 14 Dec 2015, 16:24

:sirsninas2:
Image Image Image
User avatar
Maija_Dakota
Junior
Junior
 
Posts: 913
Joined: 13 Jan 2010, 16:41
Location: Rīga, Iļģuciems, +371 22086944

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby dagi » 29 Dec 2015, 23:21

Pixy, milzīgs paldies par informāciju. Jo vairāk lasu gan šeit, gan Tavā(ja drīkst) blogā, jo vairāk saprotu, ka burtiski nīkstu ārā bez šāda suņa. Gribu suni, kurš uzmana mani, nevis es nepārtraukti viņu, kuru var pa lauku atlaist bez pavadas, nerēķinoties, ka būs nez cik laika jāsēž mežā uz celma, gaidot, kad mīlulītis atgriezīsies, vai jājoņo pakaļ, nelabi brēcot-stāvi, šurp utt, naivā cerībā, ka suņa biezajās ausīs pavērsies kāda sprauga, lai mani sadzirdētu. Cik saprotu, lenzīri ir tieši tādi-cilvēka suņi. Pie tam, ja pareizi saprotu, normāli apmācāmi un ar vēlmi darboties. Labprāt uzzinātu vēl vairāk par viņu raksturu, kam jāpievērš īpaša uzmanība. Un vēl-kurā virzienā labāk pēc kucēna lūkoties-kas ar kaimiņzemi Igauniju, tur it kā ir vairāki audzētāji.
dagi
Baby
Baby
 
Posts: 46
Images: 0
Joined: 18 Jan 2015, 23:13

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 30 Dec 2015, 14:21

dagi, prieks, ka kādam šī šķirne liekas interesanta, vēl šodien sanāca saruna par to, ka ir tik dīvaini, ka tik forša šķirne ir praktiski nezināma. Kāpēc vēsturiski tā sanāk, ka viens vai otrs suns paliek "aiz kadra", kamēr līdzīgs kļūst populārs - ej nu sazini. No vienas puses, protams, bezgala labi, ka lendzīrs nav kļuvis pārpopulārs, ka Bēthovens bija sanbernārs un Reksis VAS, bet tomēr tas ir dīvaini :neparliecinats: .
Tāpat kā jebkurā šķirnē, arī lendzīrs no lendzīra var atšķirties. Mana Habī ir visai mierīga, lai gan var joņot vēja ātrumā un arī par reakcijas ātrumu nevar sūdzēties, tomēr pārsvarā viņa ir pacietīga un aizņem visai maz vietas. Bet, piemēram, otrs Latvijā mītošais lendzīru puika ir enerģijas bumba, visu vajag paspēt un visur būt klāt. Tomēr jebkurā gadījumā lendzīrs tiešām ir ļoti tendēts uz cilvēku un, ieguldot mazliet lielāku darbu, arī kustīgāku un ziņkārīgāku eksemplāru var mierīgi kontrolēt un padarīt paklausīgu un ērtu. Šķirne ir labi apmācāma, protams, jāņem vērā, ka tas nav borders, tas ir moloss - vajadzīgs mazliet vairāk laika un pacietības, kā jau milzenim, arī iemaņas nostiprinās mazliet lēnāk, kopā ar visu organismu un psihi. Bet dažkārt ir tik superīgi paskatīties, kā sunim smadzenes kustās - tiem, kas ir ļoti ātri, šo procesu vizuāli parast nevar paspēt ieraudzīt :D . Man vismaz patīk strādāt ar Habī, dažkārt, dabiski gribas, lai iet ātrāk un asāk, bet, ja izdodas būt pacietīgam - beigās ir gan ātri, gan ar asumu.
Ja meklē suni, noteikti vajag painteresēties, kā vecākiem iet ar attieksmi pret citiem tā paša dzimuma suņiem - viņos var būt agresija pret citiem suņiem. To man atzina gan pāris audzētāji, gan arī tāda informācija ienāca no vācu Obediences trenera. Laikam jau baigi bieži nav, bet gadās. Arī Habī pusaudžu vecumā bija visai nejauka, baigi gribējās demonstrēt, ka ir liela un varena. Nezinu, kā būtu, ja neko nebūtu lietas labā darījusi, bet tagad ar prieku varu atzīt, ka viņas reakcija uz suņiem ir luncinoša aste. Tālākais jau jāskata no otras puses uzvedības, bet vismaz pirmā reakcija ir pozitīva.
Par virzieniem, kur meklēt lendzīru - suņi ir gan Lietuvā, gan Igaunijā, bet man personīgi nepatīk ne vieni, ne otri. Tas gan ir gaumes jautājums, man dikti patīk šie "veclaicīgie" lielie, baltie suņi uz izteikti garām kājām. Ja paskatāmies tuvākos suņus, viņi ir ņufīgāki, garenāku proporciju, bieži arī ar izteiktākiem "spotiem" uz baltās daļas un kažoka struktūra arī mazliet atšķiras. Igaunijā šobrīd ir metiens, bet, skatoties kucēnu bildes, pirmais, ko redzu, ir garenā proporcija un kažociņš, kas nav tāds, kāds tai vecumā bija Habī. Bet, kā jau teicu - tas ir gaumes jautājums. Ja esi FB - te ir kucēnu saimniece - https://www.facebook.com/tiina.teppan. Te ir FB Lietuvas lendzīru kluba lapa - https://www.facebook.com/landsyruklubas/timeline. Kaimiņvalstīm līdzīgāki suņi ir arī Skandināvijā.
Ja esi ar mieru skatīties tālāk - nu man jau vislabāk patīk Vācijas suņi. Tur metieni ir bez pārtraukuma, var pētīt ciltsrakstus un izvēlēties līnijas, jo vairāk skatās, jo vairāk ierauga, kas patīk, kas ne. Te Vācijas lendzīru kluba mājaslapa, kurā ir pilnīgi visa informācija gan par audzētavām, gan vaislas suņiem, gan metieniem un visu pārējo - http://landseer.de/. Vēl man tīri labi patīk Čehijā esoši suņi, daudzi no tiem ir ar vācu asinīm, smukus suņus (protams :D ) audzē Habīša tēva audzētāja, viņai ir audzētava Zladerova, mājas lapa - http://www.zladerova.com/. Habī tētis Aruns ir izcili daiļš suns, viņa māte ir Nemunas Grafika no Lietuvas, bet viņš tomēr pārstāv Vācu tipu un arī bērnos nodod savas asinis - Habī ir viņam ļoti līdzīga. Vēl viens šobrīd ļoti populārs vaislas suns ir no Ungārijas - http://estikeberczybaileys.jimdo.com/, varbūt var papētīt, kādi un kur metieni ir viņam.
Kur meklēt ir, nav pati pieejamākā šķirne, bet tā arī nav, ka neko savai gaumei un sirdij nevar piemeklēt. Ja ir jautājumi, droši jautā, citādi man īsti nav iedvesmas te daudz ko rakstīt, ja šķiet, ka nevienam tas nav interesanti. Un ziemīgs sveiciens no Habīša (pērnās ziemas bilde) :) :
Image
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby dagi » 31 Dec 2015, 00:11

Pixy, paldies par atbildi:) un informāciju. Tā kā doma ir par kucēnu uz vasaras vidu, tad vēl ir laiks lūkoties. Katrā ziņā tā var būt tikai meitene, jo man mājās ir gan suns, gan kuce un divi suņi nesadzīvos. Kas ir moloss, zinu nu ļooooti labi-par tādiem arī rakstīju:).Tieši tāpēc man viņi liekas forši, ka nav šerpie borderi, vai VAS(par tiem gan cits stāsts, kad paskatos moderno tipu, man viņu vnk ir žēl)un priekš adžiliti pati esmu par lēnu un slinku, bet labprāt apgūtu ko citu, kas viņai un man varētu būt piemērots. Katrā ziņā Habi ir īsta skaistule, labprāt vēlētos tieši tāda tipa suni. Neesmu specs šķirnē, bet, manuprāt, viņa atbilst tam, kādu iedomājos lendzīru, gana spēcīga, liela, sausa, vnk eleganta(nu gan sanāca īsta slavas dziesma:)).Tā ka atliek vien lūkoties uz siltākām zemēm. Katrā ziņā vēlreiz paldies un laimīgu, panākumiem bagātu nākošo gadu pašai un četrkājainajiem mīluļiem Habi un Kelli!
dagi
Baby
Baby
 
Posts: 46
Images: 0
Joined: 18 Jan 2015, 23:13

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 31 Dec 2015, 08:33

Paldies, mums būs prieks, ja nākamgad Latvijas kuplajam lendzīru pulkam pievienosies vēl viens :pukudupsis:
dagi wrote:Tā kā doma ir par kucēnu uz vasaras vidu, tad vēl ir laiks lūkoties.
Tas gan ir drīzāk, kā varētu likties un ir pat ļoti aktīvi jālūkojas :jaa: . Lai veicas, gaidīšu jaunumus un, ja ir kas tāds, kur varbūt varu līdzēt - noteikti ziņo, ja ne publiski, tad PM :) .
Mazs lendzīriņš milzīgā pļavā :D :
Image
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 01 Jan 2016, 16:34

Ar vecāko suni esam iesākušas pirmajā janvārī bildēties ar iepriekšējā gadā iegūtajām balvām. Šogad pirmo gadu arī Habī ir, ko sev izlikt apkārt un atskaitīties par pērn paveikto :)
Image
Pa labi no Habī ir izstāžu trofejas, pa kreisi sporta, kas man, protams, liekas vērtīgākas. Varam uzskatīt, ka gads ir aizvadīts ļoti veiksmīgi, jo savu sporta karjeru sākām tikai pavasarī, bet jau augustā un septembrī Nacionālajā klasē izcīnījām balvas ar divnieciņu un viennieciņu. Tā kā pirmā vieta tika iegūta ar pakāpi "teicami", Habī tika arī pie rozetes. Un papildus diploms par nokārtotu BH eksāmenu, kas apliecina, ka viņa ir ne tikai suns, bet suns - kompanjons :) . Paklausības sportā nu jau esam pārgājušas uz OB-1, 19.decembrī nostartējām savās pirmajās sacensībās un, lai arī klasē palikām pēdējās, izdevās savākt punktu summu, kas sastāda atzīmi "good". Šeit jāpiebilst, ka šos "labi", "ļoti labi" un "teicami" nekādi nedrīkst pielīdzināt izstāžu tādiem pašiem apzīmējumiem, sportā tas nozīmē tieši to, ko nozīmē normāli - labi ir patiešām labi, ļoti labi ir ļoti labi un teicami ir jau gandrīz izcili. Esmu priecīga par Habī darbu un vēlmi strādāt, iesim tik uz priekšu, mēs esam tikai sava ceļa sākumā :labipadarits: .
Lai visiem laimīgs un veiksmīgs šis gads :alinji: . Habītis atpūtīsies no svinībām un gādās par to, lai te atkal ir kaut kas ko ierakstīt :dejosuns: :
Image
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 06 Jan 2016, 13:06

Dikti mīļa bildīte :samilejies: . Lendzīriem mēdz būt lieli metieni, arī Habī nāk no 11 kucēnu metiena un ap 10 kucēnu liels bariņš vienā reizē nav nekāds retums. Gandrīz kā sivēniņi :D
Image
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby Māra » 06 Jan 2016, 16:04

Nezinu kas tieši, bet 4ais no kreisās būtu mans. :kanepe: Super ģīmis.
If salukis could talk, they wouldn't talk to us.
User avatar
Māra
Champion
Champion
 
Posts: 2585
Joined: 22 Jun 2014, 18:52
Location: Rīga.

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby dagi » 06 Jan 2016, 22:46

Nu, skaistuļi. Blondīnes jautājums-vai tam ar balto aci tāda krāsa var būt, jeb tas skaitās defekts?
dagi
Baby
Baby
 
Posts: 46
Images: 0
Joined: 18 Jan 2015, 23:13

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 07 Jan 2016, 10:01

Māra, šīm sejiņām izteiksmes veidojas savādāk, nekā tiem, kas vienkrāsaini, tas zīmējums dažreiz noņem uzmanību no acu izteiksmes. Katrā ziņā ir vieglāk iekrist uz smuku simetriju vai citām šķirnēm uz kādu interesantu pleķi.
dagi wrote:vai tam ar balto aci tāda krāsa var būt, jeb tas skaitās defekts?
Es domāju, ka tas nebūs šovklases sunītis, vispār laikam jāuzprasa kādam gudrākam Vācijā, kā tas ir, jo es visu laiku domāju, ka šāds suns ar vienu aci ir pilnīgi drošs pets, bet pērnajā pavasarī Lietuvas pirmajā lendzīru specenē pēkšņi ieraudzīju kucēnu klasē meiteni ar baltu aci, kura bija saņēmusi PP - tātad perspektīvs suns. Tai brīdī samulsu, jo tā tomēr vairs neizskatās "melna galva". Ja ausī ir baltums, tad tas ir brāķis, to es zinu 100%, bet, ja šī "baltā sķirtne, kas ir šķirnes pazīme" ir izpletusies pa visu galvu, tur vairs tādas pārliecības nav. Noskaidrošu un ziņošu :) .
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 10 Jan 2016, 16:22

Lendzīriem piestāv ziema un lendzīri piestāv ziemai :D
Image
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby Volts » 10 Jan 2016, 18:49

dagi wrote:Nu, skaistuļi. Blondīnes jautājums-vai tam ar balto aci tāda krāsa var būt, jeb tas skaitās defekts?


Pēc standarta suņa sejai ir jābūt ar simetrisku masku, ar balto aci ir krāsas defekts. Tas, ka eksperti ļoti bieži mētājās ar sertifikātiem pa labi un pa kreisi, ir droši vien tāpēc, ka negrib pazaudēt reitingus- grib lai viņus aicina uz izstādēm, jo tā taču ir nauda. Viņi naivi cer, ka par standarta prasībām lai lemj vaislas skatēs. Tas pats jau ir arī ņūfaundlendiešos- suns ar īru plankumainību kļūst par čempionu un pārojās uz nebēdu. Tā tiek sabojātas šķirnes.
Volts
Puppy
Puppy
 
Posts: 215
Joined: 18 Jan 2010, 16:57

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby Volts » 02 Feb 2016, 09:18

:latvija: Ņūfaundlendiešu un Lendzīru specializētā izstāde "KLUBA UZVARĒTĀJS 2016" :latvija: norisināsies sestdienā, 2016. gada 16.aprīlī.
Eksperts - Guido Vandoni /Itālija
Norises vieta: Siguldas novada, Allažu pagasta, viesu nama "Mauriņi" vasaras mājā.
Tuvāka informācija newfclub@inbox.lv
Volts
Puppy
Puppy
 
Posts: 215
Joined: 18 Jan 2010, 16:57

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 03 Feb 2016, 20:08

Habītis svētdien bija Obediences jeb Paklausības sporta treniņsacensībās, kas tika rīkotas par godu 13.februārī paredzētām īstām sacensībām. Tā teikt, lai saprastu "katastrofas apmērus" un mēģinātu saglābt vēl ko var :D . Gāja visādi, bet tā kā mēs tikai nesen esam pārgājušas uz OB-1, tad viss ir loģiski, sunim nav ne pieredzes, ne zināšanas nosēdušās. Dažas miglainas bildes, jo angārā ir slikta gaisma, labi, ka vispār kaut kas sanācis :)
Blakus iešana. Viņai tā sejiņa tik centīga, ka vienmēr jāsmaida, paskatoties :samilejies:
Image
Un ļoti svarīgs elements - slavēšana starp vingrinājumiem. Tā kā īstās sacensībās kārumi nav atļauti, treniņsacensības ir tas brīdis, kad suni var pārsteigt un ringā izvilkt kārbiņu. Tas ļoti ceļ motivāciju strādāt vienmēr - jo paliek cerība, ka tas trauciņš tiks izvilkts. Un tiek jau arī - tikai pēc ringa, toties mūsu gadījumā milzīgs, atbilstošs sunīša izmēram. Sunim ir jāsaprot, ka par darbu vienmēr sekos alga, agrāk vai vēlāk, bet pilns puncis būs :viltigs:
Image
Un aportiņš - ļoti ceru, ka ar laiku izdosies pielikt tempu, pagaidām tas tā prātīgi sanāk, bet man ir svarīgi, lai temps abos virzienos ir puslīdz vienāds un suns zin, ko no viņa sagaida :)
Image
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby pixy » 03 Feb 2016, 20:10

Volts wrote:Ņūfaundlendiešu un Lendzīru specializētā izstāde "KLUBA UZVARĒTĀJS 2016
Njā, nez vai kādreiz pienāks Latvijā tādi laiki, kad abas šķirnes būs vienā skaitā izstādē pārstāvētas :neparliecinats: .
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Lendzīrs / Landseer ECT

Postby Volts » 04 Feb 2016, 07:52

pixy wrote:
Volts wrote:Ņūfaundlendiešu un Lendzīru specializētā izstāde "KLUBA UZVARĒTĀJS 2016
Njā, nez vai kādreiz pienāks Latvijā tādi laiki, kad abas šķirnes būs vienā skaitā izstādē pārstāvētas :neparliecinats: .


Tas, kā Habītis reklamē lendzīrus, liecina par to, ka ar laiku viņi noteikti būs atkal vismaz tādā skaitā, kā ņufi. Būtu labi, ja šis tandēms Habītis un viņa saimniece arī vairotos!!!
Volts
Puppy
Puppy
 
Posts: 215
Joined: 18 Jan 2010, 16:57

Next

Return to Suņu šķirnes

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests

cron