Īstais suns- Mona :)

Blogs and Chats

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 18 May 2015, 19:11

Biju izvedusi Monu pagalmā, lai nokārto savas darīšanas, ejam jau uz kāpņu telpu, kad pēkšņi policists, kurus nu pagalmā neesmu redzējusi nekad, pajautā kas man par šķirnes suni, kad pasaku, ka bezšķirnes sāk jautāt par agresīviem suņiem apkārtnē. Beigās pajautāja telefona nr un vārdu un uzvārdu. Tā arī līdz galam neizpratu vai jautājums par agresīviem suņiem bija tēmēts uz Monu vai vispār uz Imantu un kur nu pēkšņi tāda interese... līdz šim šeit valdīja pilnīga anarhija un lielākā daļa suņu staigā bez pavadas.
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Imagine » 18 May 2015, 19:42

Varbūt tuvākajā apkārtnē ir bijis kāds incidents, tāpēc kā suņiniekam apjautājās. Tev jau Mona augumā no mazā gala, diez vai par tādiem darbiem aizdomās turēja. :)

Kā iet ar skološanos?
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 18 May 2015, 20:08

Dažas kaimiņienes ņem savus suņus rokās, kad ierauga Monu, tikai tāpēc, ka Mona sākumā mēdza uzriet uz viņiem, es nemaz nebrīnītos par viņu zvaniem policijai :D

Mums iet krietni labāk, pastaigās ir jūtams, ka kontakts mums ir uzlabojies, katrs suns, ko ieraugam vairs nav jāaprej. Sākumā viņa pastaigu laikā pat īsti neskatījās, kur palieku, tagad viņa ļoti uzmana, skatās, kur eju, kad apstājos, ja gadās, kaut kas, kas pārāk piesaista uzmanību iznāk jau labāk "pārslēgt" viņas uzmanību uz sevi, nekā sākumā.
Suņu skolā apgūstam pašus sākumus- sēdēt, gulēt. Komandas cītīgi atkārtojam ārā, kur apkārt citi suņi, kaķi, putni, bet viņa cenšas, jūtu uzlabojumus, neesmu vairs tik "neinteresanta" esot ārā, kas ļoti, ļoti priecē. Gadās gan, ka uzož kādu smaržu un tad tik iet pa pēdām, tajos brīžos ir ļoti grūti novērst viņas uzmanību no smaržas. Par to arī baidos, kad sākšu laist viņu kaut kur bez pavadas, ka neuzož kādu smaržu un neskrien prom, bet kopumā ņemot ir labāk. Ceru, ka tā tas arī turpināsies. :)
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Imagine » 18 May 2015, 21:01

Šo "kaiti" ar ņemšanu rokās es pazīstu un neatbalstu, bet tas bija līdz brīdim, kad man pašai pie pavadas reiz sīks pintiķītis gadījās. Tur tā celšana augšā ir tīri instinktīva un praktiska. :) Sasmējos, ka es sunim neļauju būt sunim.

Kontakts laika gaitā kļūs aizvien labāks. Es ar savu patversmes sunīti kopā aizvadīju sešus, fantastiskus gadus. Sākumā arī bija tā - suns uz mani neskatās, neesmu vajadzīga utt., viss pārējais interesantāks, taču kaut kā laika gaitā mēs kopā saslēdzāmies un pēdējos gados bija tā, ka mēs pat bez vārdiem varējām komunicēt. Kā visās filmās un grāmatās. Varbūt nospēlēja tas, ka es centos viņu visur ņemt līdzi un ka es biju tas viņas vienīgais cilvēks, no kura visas labās lietas nāca, gandrīz visas dienas gadā.

Ar to laišanu bez pavadas - es varbūt neesmu pats labākais piemērs, taču, tā kā manējai bija nelāga vēsture ar citiem suņiem (izbijusi kausle) un kaķiem (bende), tad viņu no pavadas ārpus mājas nelaidu vaļā kādus divus gadus. Pēc tam tā pamēģināju, atstājot garo pavadu pie kaklasiksnas - sak', ja skries, tad pavadu vieglāk noķert nekā suni - un izrādījās, ka mans suns nekur projām iet netaisās, turas blakus, citiem suņiem nav ne vainas un komunikācija ir draudzīga, bet kaķiem dzīves beigās gāja ar milzīgu līkumu un ļoti neērti jutās, ja ceļā gadījās kaķu bars, kas izgūlies pa puspagalmu. Nezināja, kā apiet. :D
No tā brīža mēs lielākoties visur bez pavadas soļojām un viņa priekšzīmīgi uzvedās.

Bet prieks, ka darbojaties un ka tas jums abām sagādā prieku.
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 22 Jun 2015, 15:47

Esam pasākušas apmeklēt eksporta ielas suņu laukumu. Mona ir starā! un mēs arī.

Šādi te mums iet. Vēlāk būs arī video :)

Image
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 22 Jun 2015, 16:23

Apgūstam arī šo. Iet kā kuru reizi, bet cenšamies! :)

Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 01 Nov 2015, 17:33

Ilgi gaidītie prieki ir pienākuši- esam pārvākušies uz daudz lielāku un plašāku dzīvokli. Šķiet arī Monai šeit patīk labāk. Šeit sēž pie loga un vēro garāmgājējus stundām ilgi. :)

Neliela foto atskaite :)

Par pastaigu maršrutiem, dzīvojot Rīgā, mēs nevaram sūdzēties! Nekādi trokšņi, pārbāztas ielas... Mums patīk!
Image

Image

Mēs reizēm arī klausam :D
Image
Image

Un vai es neesmu mīlulīte?
Image
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Danute » 01 Nov 2015, 18:14

Pļavniekos tik tiešām ir daudz vietas kur ar suņiem staigāt. Arī kompāniju vienmēr var atrast. Tiesa ir arī pa kādam neadekvātam eksemplāram,taču par tiem jūs pabrīdinās pastaigu biedri.
Es ar savu skaļo kompāniju arī pa tām pašām pļavām ganos. ;)
User avatar
Danute
Junior
Junior
 
Posts: 747
Joined: 13 Jan 2010, 13:21
Location: Pļavnieki/Rīga

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 22 Nov 2015, 15:30

Danute, mums laikam pamatīgi ir veicies, līdz šim visi sastaptie suņi ir bijuši tik tiešām draudzīga, tieši Mona reizēm kādam uzrūc, ja par daudz uzbāžas :D Labprāt kādreiz sarunātu kopīgu pastaigu, socializācija vēljoprojām mums ir ļoti aktuāla tēma :)

Tad nu vēl viens jautājums. Beidzot ir pienācis tas laiks, kad varu piepildīt savu bērnības dienu sapni. Lai arī pirms tam man bija "es gribu būt VAS", šoreiz esmu nolēmusi, ka gribu VASu ar papīriem, no audzētavas, kura ir LKF organizācijā. Bet... te sākas mana problēma. Daudzi mani ir nosodījuši, teikuši, ka VAS nav piemērots dzīvei pilsētā dzīvoklī, lai arī dzīvoklis itin nemaz nav maz, katru dienu ar Monu staigājam vismaz 2,3 h, un varētu vēl. Par laika trūkumu nevaru sūdzēties! Varbūt kāds VAS pazinējs var palīdzēt ar padomu? Kā ir ar dzīvi dzīvoklī? Pie tam, kāda audzētāja, gan ne VASu, teica, ka man nelabprāt LKF audzētavas pārdotu kucēnu dzīvei dzīvoklī. viedoklis? Labprāt uzklausītu visu Jūsu domas! :)
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby I am Sise » 22 Nov 2015, 20:19

Par vācieti dzīvoklī, ja ir laiks un vēlme nodarboties-neredzu ne mazāko problēmu.
Man ir jau otrais VAS dzīvoklī, un es ne tuvu neesmu vienīgā ar vācieti dzīvoklī. Jā, vācietim vajag nodarbi ( pirmkārt, smadzeņu nodarbinātību, jo fiziski labi attīstītam VAS pastaigas ir kā pīlei ūdens, ja vēl tā pastaiga sanāk īsāka, tipa 'izskrējām uz pusstundiņu pačurāt'', tad vācietis ieslēdz savas darbošanās spējas dzīvoklī...un tas jau, lai arī brīžiem smieklīgi, bet nav patīkami-izrevidēti skapji, un tamlīdzīgi jociņi).
Tas, ka audzētāji nedos VAS uz dzīvokli ir tikai mīts, protams, ja redzēs, ka Tu sunī redzi suni, ar kuru jānodarbojas.
I am Sise
Baby
Baby
 
Posts: 88
Joined: 11 Oct 2011, 23:07

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 22 Nov 2015, 20:33

Noteikti būs darbošanās ar suni, ne tikai pastaigu līmenī, par to jau esmu gan domājusi, gan plānojusi, gan suņu skolas apmeklējumi noteikti ietilpst mūsu plānos. Gan vēl jāatrod īstais kinologs, pie tā, kā biju ar Monu, laikam, atteikšos iet vēl. Pagaidām notiek tikai izpēte, lasu, mācos un pētu visu, ko varu iedomāties. Negribu sasteigtu lēmumu, tāpēc plānoju šo soli īstenot tikai uz pavasari/vasaru. Pat jau esmu darbā sarunājusi mēnesi brīvu uz to laiku :D Tik tiešām paldies par viedokli.
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 16 Jan 2016, 12:15

Esmu tuvu izmisumam! Vai tiešām man ir suns, kuru es nekad, nekad nevarēšu laist vaļā no pavadas? Esam sastrādājušas ar šo problēmu jau gandrīz gadu, pie kinologiem vesta, bet nekā. Viņa tiekot vaļā no pavadas vienkārši skrien prom ļoti lielā ātrumā un vispār neatsaucas. Vakar kaut kādā veidā viņa izmaucās no iemauktiem un vienkārši skrēja prom, paldies dievam, ka priekšā bija sieviete ar bērnu, kas palīdzēja man Monu vismaz apstādināt, lai ātri varu saķert. Es vienkārši vairs nezinu, ko darīt, jo var jau gadīties visādi- saplīst pavada, izmaukties... vai tiešām katru reizi ejot ārā man par to būtu jāstreso? Ja viņa apzinās, ka tā ir slēgta teritorija, piemēram, suņu pastaigu laukums, viņa atsaucas pie pirmā sauciena, bet savādāk, izskatās, ka viņa nobīstas pati no tā, ka ir bez pavadas un sāk skriet prom loģiski nedomājot.

Ar iepriekšējo suni tādas problēmas nebija, laikam jau tāpēc, ka no kucēna vecuma audzināts, varēju viņu jebkurā vietā laist bez pavadas, tāpēc ar šādu problēmu saskaros pirmo reizi.

Varbūt jāpakonsultējas vēl ar kādu kinologu. Varbūt kāds var ieteikt kādu labu kinologu? Paldies jau iepriekšs.
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 24 Apr 2016, 12:12

Ir jau pagājis vairāk, kā gads kopš Monu atvedām mājās. Nespēju noticēt, ka laiks skrien tik ātri... Būšu atklāta un teikšu, ka sākumā mums gāja ļoti grūti. Kā jau daudziem patversmes suņi, pirmie dzīves gadi viņai pagāja piesietai ķēdē pie šķūņa, un šo faktu es jutu, katrā pastaigā. Viņai viss bija pilnīgi jauns. Viņa burtiski uzvedās, kā no ķēdes norāvies suns un ir tik patīkami atskatīties un redzēt, ka ar smagu darbu, laiku un mīlestību suns ir pilnībā mainījies. Agrāk viņai nepatika sveši cilvēki un visi ciemiņi tika aprieti, aprūki. Tagad viņa to vien gaida, ka kāds atnāks ciemos. Riteņi, mašīnas, motocikli, skrejoši bērni- tik ilgs laiks pagāja, lai visām nosauktajām lietām mēs varētu paiet garām mierīgi, bez riešanas un pavadas vilkšanas. Klupšanas akmens mums vēljoprojām ir sveši suņi, it īpaši kuces. Bet mēs strādājam un uzlabojumi ir jūtami. Ko gan var gribēt no suņa, kas bērnībā netika socializēts... Līdz ar Monas ienākšanu ģimenē, esmu apjautusi cik svarīga ir šis socializācijas posms. Bet vislielākais prieks tomēr par to, ka paejot gadam es varu atskatīties atpakaļ un teikt- mēs esam tikušas tik tālu.
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Imagine » 24 Apr 2016, 14:40

Pirmais gads parasti ir visgrūtākais, tāpēc prieks, ka ar Monu esi strādājusi, ieguldījusi laiku, ir jūtams rezultāts un sadzīvošana kļuvusi daudz patīkamāka. Un ar suņiem ir kā ar vīnu - pienācīgā aprūpē un apčubināšanā ar katru gadu kļūst aizvien labāk. :) Ar patversmes sunīti, kuram jau ir sava bagāža, ne vienmēr ir viegli, taču, manuprāt, tā ir laba dzīves skola, kas ne tikai iemāca meklēt veidus, kā ar četrkājaini saprasties labāk, bet arī sagatavo nākamajam sunim. Rakstīji, ka ir sapnis kādreiz par Vācu aitu suni - lai piepildās!
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby lauva » 25 Apr 2016, 20:57

Es ļoti cienu cilvēkus,kuri paņem no patversmes suni, ar visiem tā suņa kukaiņiem un citiem zvēriem,kas tam lopiņam galvā mitinās, un strādā, cenšas uzlabot suņa dzīves kvalitāti un nepadodas,kad nesanāk ar pirmajiem 10 mēģinājumiem. Mums mājās ar Timu gāja ĻOOOOTI grūti, es pat izstāstīt nevaru, cik gadi pagāja,līdz Tims saprata,ka bļodā būs ēdiens, vienmēr būs, nevajag visu izrīt 3 sekundēs (bija gadījums,kad suns mēģināja norīt akmeni,kas smaržoja pēc gaļas),ka mājās neviens viņu nesitīs,ka nevajag iet kauties ar visiem suņiem,etc.
Viss būs, galvenais nepadoties, turpināt strādāt un sūrajam darbam būs saldi augļi!
*The dog is the only animal that has seen his god.*
http://twitter.com/#!/LauvaGuna
User avatar
lauva
Champion
Champion
 
Posts: 2593
Images: 5
Joined: 14 Jan 2010, 14:22
Location: Liepāja/BCN/BRUX

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby lauva » 25 Apr 2016, 21:00

Imagine wrote: Ar patversmes sunīti, kuram jau ir sava bagāža, ne vienmēr ir viegli, taču, manuprāt, tā ir laba dzīves skola, kas ne tikai iemāca meklēt veidus, kā ar četrkājaini saprasties labāk, bet arī sagatavo nākamajam sunim. Rakstīji, ka ir sapnis kādreiz par Vācu aitu suni - lai piepildās!

nevaru nepiekrist! Kad tiku pie sava Sapņu suņa (aka Aslans) ļoti daudzas lietas jau bija pat vairāk kā pašsaprotamas,kāmēr citas - pilnīgs jaunums (laukā iešana,piemēram,haha). Šis piedzīvojums, Suns, nekad nebeidzas.
*The dog is the only animal that has seen his god.*
http://twitter.com/#!/LauvaGuna
User avatar
lauva
Champion
Champion
 
Posts: 2593
Images: 5
Joined: 14 Jan 2010, 14:22
Location: Liepāja/BCN/BRUX

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Retrīvers » 26 Apr 2016, 20:58

Man bija VAS lielā dzīvoklī. Viens pats bija kādus 4-5 gadus dzīvoja, pēc tam ģimenē ienāca arī Zeltainais Retrīvers, pēc pustora gada arī otrais Zeltainais Retrīvers. Pilnīgi nekādu problēmu.
Suns gudrs, daudz gudrāks kā mans pirmais retrīvers( Varbūt gan tāpēc, ka jau no bērnības retrīveru vedu uz medību apmācībām un viņa grib medīt visu, ko vien var - kaķus, pīles, vārnas, jebko). Otrais retrīvers atkal ir pārāk paklausīgs, nekur neiet, neko sliktu nedara un atsaucas uz vārda. Pavadu esmu izmantojusi tikai tad, kad uz izstādēm vedu, jo tur vajag. :D

Man bijuši 2 VAS dzīvoklī..

Par pirmo:
Žiperīgs, auns horoskopā, pieļauju, ka tas bija iemesls lielai STŪRGALVĪBAI.. Tā jau komandas klausīja un gudra bija, bet ārā klausīja tikai, kad viņai bija izdevīgi.
Ikdienā nevarēju bez pavadas staigāt - jo viņa kaķus dzenāja āra, kaut gan pašiem mājās tolaik bija savs kaķis, to viņa vispār neaiztika. Suņu skolā eksāmenu nokārtoja uz pirmo pakāpi, bet kad praksē jāpielieto - nemaz nepateiktu.. :paukojas:

Otrais VAS man bija dzimis Jaunavas zīmē. Gudrākais, mīļākais un fantastiskākais suns kāds redzēts. Ar viņu varēju staigāt bez pavadas visur jebkad, ideāla paklausība, suns pilnīgi staro, kad prasu viņam kādu komandu. Apmācīju es pati, jo ar pirmo iemācījos kas un kā jādara suņu skolā. Tad vienu dienu mēs aizgājām atrādīties vecajai trenerei un mūs pasauca uz eksāmenu, ko nokārtojām uz pirmo pakāpi. Mums vēl izteica komplimentu - suns man visu laiku acīs skatoties, kaut gan nebiju nekad viņu mācījusi to darīt. Viņa mīlēja mani ļoti, loti stipri un es viņu. :sirsninas: Alka pildīt kādu komandu, ļoti patika pienest aportu, vilkt vires un doties garās pastaigās, parasti ar viņu braucu uz jūru, staigājām pa mežiem un devāmies skriet. Arī gājām ar kājām no Zolitūdes līdz Rīgas centram. Visur kopā gājām, braucām uz suņu sacensībām, arī vienā izstādē bijām (vinnējām šķirni) un arī suņu pasākumos piedalījāmies. Patika arī pagulēt, piemēram no rītiem nekad mani nemodināja, ka jāiet ārā, bet izvēlējās ilgāk pagulēt ar mani.. Ja kādu dienu nebija laika garai pastaigai, vai kavēju darbu - suns neko sliktu nedarīja, gulēja un gaidīja mani. Nebija arī nekad neko sagrauzusi, pretēji pirmajam VASam, kam patika driskāt savas mantas. :pastaiga:

Tā kā ja vēlies VASu dzīvoklī, nevaru neko sliktu teikt, vabūt tikai vienīgi paskaties kādā zīmē dzimis :D Bet var jau būt ka man tā bija tikai tāda sakritība. Suns būs daudz laimīgāks dzīvoklī ar saimnieku, kas viņu mīl un ar viņu nodarbojas, nevis privātmājā voljērā katru dienu, vai vēl sliktāk - pie ķēdes.

Atbalstu suni pirkt no LKF (FCI).. Pati gribu tagad vēlvienu VAS. Domāju par Solo Rigoletto, bet kucītei, kas man patīk (Tabata Solo Rigoletto) jau tagad ir dzimuši mazuļi un tagad nesanāks paņemt. Izstādēs esmu pāris suņus redzējusi. Puse normāla, dažiem muguras kūkumā(pilnīgā 90 grādu leņķī, kad skrien), kas man ir pilnīgs TABU. Arī pašiem Solo Rigoletto vienu tādu redzēju Valmieras izstādē, kur man palika žēl suņa un pat negribējās skatīies.. Bet nu man tas sāpīgs temats, nepatīk tās līkās muguras nu nekādīgi.
Vēl arī pati skatījos uz šo audzētavu: http://sunntoyas.eu/en/for-sell/
Valmieras izstādē viņiem vinnēja kucīte, ļoti skaista un ar salīdzinoši OK muguru :)
User avatar
Retrīvers
Junior
Junior
 
Posts: 756
Joined: 19 Sep 2011, 15:32
Location: Cēsis

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Retrīvers » 26 Apr 2016, 21:04

Tabata Solo Rigoletto
Image
Ļoti iepatīkās
Image
Image
User avatar
Retrīvers
Junior
Junior
 
Posts: 756
Joined: 19 Sep 2011, 15:32
Location: Cēsis

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby Lafanyette » 03 Sep 2016, 11:07

Varbūt kāds var palīdzēt ar padomu...
Gribas, lai manam sunim ir laimīga suņa dzīve ar iespēju izskraidīties pa mežiem un pļavām... bet viņa bēg prom. Tikko tiek palaista no pavadas tā viss, viņa vienkārši sāk skriest nezināmā virzienā pilnīgā stresā. Man pilnīgi nav ideju, kā lai viņai iemāca, ka būt bez pavadas ir forši, nevajag stresot un bēgt.
Gribu uzklausīt jebkādus padomus un ieteikumus. :)
Lafanyette
Baby
Baby
 
Posts: 82
Joined: 06 Mar 2015, 21:15

Re: Īstais suns- Mona :)

Postby fedelta » 03 Sep 2016, 11:11

Iegādājies garu parasto pavadu/garu striķi un laid kopā ar to. Un līdzko suns ir pa tālu aizskrējis - uzkāp uz tās/saķer pavadu. Lai viņa zin, ka pat "atlaižot" vaļā, tu vińu kontrolē.
Sunim piemīt skaistums bez iedomības, spēks bez uzpūtības, drosme bez nežēlības un visi cilvēka tikumi tikai - bez grēkiem...
Image
Image
User avatar
fedelta
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1536
Images: 25
Joined: 13 Aug 2013, 21:47
Location: Jelgava

PreviousNext

Return to Blogi un tērzētavas

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 32 guests