Smaidiņš zina labāk

Blogs and Chats

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Imagine » 04 Mar 2017, 23:28

Paldies par apsveikumiem!

dresetajs - no trenera to dzirdēt ir jo īpaši svarīgi - galu galā bez komandas darba un vērtīgiem padomiem tik tālu mēs nebūtu tikuši. :)
Spigana - es vakar treniņā pirmo trasi nogāju vispār bez runāšanas un man laipni atgādināja, ka sunim drīkst stāstīt, ko mēs darīsim tālāk, kā arī paslavēt. Šodien savukārt, izrādījās, ka runāšana un paslavēšana palīdz ievilkt elpu pirms nākamās stacijas, kā arī pašam atgādināt, kas īsti jādara. Jūs ar Mio arī bijāt foršas - vienai no manām draudzenēm "tas raselītis" bija absolūts favorīts. :)

Debija

Bildes no pasākuma tikai vēl sekos, taču, kamēr viss vēl svaigā atmiņā, padalīšos ar iespaidiem. Smaidiņš šodien sekmīgi debitēja savās pirmajās sacensībās un līdz ar to esam jau visai agri izpildījuši pirmo jaunā gada apņemšanos. 11. vieta no 15 suņiem, taču mājāsbraucot sajūta bija kā uzvarētājiem, jo mēs, pārfrāzējot zināmu citātu - "atnācām, izpētījām un izdarījām". Puikam netraucēja citi suņi (lai gan neiztika bez rūcināšanās, kad kāds izdomāja līst pie astes vai purna apošņāties), netraucēja nepazīstamā vide un citi cilvēki apkārt. Viņš ar sev tik ļoti raksturīgo lietišķumu piegāja gan gaidīšanai uz startu, gan sagatavošanās posmam, kur pēc paša iniciatīvas izpildīja pāris perfektus "zaķīšus", lai dabūtu našķīšus, vai arī atbrīvojās no stresa, kodījot jakas piedurkni, jo visi rituāli nav izpildīti, ja saimniecei uz laimi netiek pazelētas rokas (tā maigi, protams). Distancē darbojās cik vien lieliski Smaidiņš prot, kontakts un koncentrēšanās spējas brīnišķīgas, turklāt lielākais prieks par to, ka viņam process patiešām patīk un interesē. Nav vairs izslēgšanās, bet gan attieksme "ko mēs vēl varētu sadarīt".

Kamēr gaidīju, visvairāk jutu līdzi tiem suņiem un saimniekiem, kas tādi kā mēs - ceļa pirmajā posmā. Tos arī interesanti vērot, jo sniegums nav perfekts, bet ar odziņu, nelielu improvizāciju no suņa puses. Tāpat lieliski, ka mūsu grupā dalībnieku bija visvairāk - ceru, ka būs iespēja viņus satikt vēl kādās sacensībās, redzēt, kāds ir bijis progress, un mēroties spēkiem jau augstākās grupās.

Tikmēr man pašai azarts darboties tālāk un pilnveidot mūsu abu sniegumu. Mēs arī kādreiz varēsim trasi skaisti un tīri noiet.
Neiztika arī bez humora.

Pirmais - patīkami pārsteidza zālē valdošais klusums, kamēr dalībnieki izgāja trases. Stāstīju draudzenei, kas nav suņu cilvēks, par to, kā, skatoties adžiliti video, aizrautīgo suņu reju troksnis ir pamatīgs. Uz to viņa man atbildēja, ka "gluži loģiski, ka šeit ir klusums - šīs taču ir paklausības sacensības".

Otrais - ja nu kādam likās, ka suņa atteikšanās darboties trasē lika viņiem izskatīties slikti (un tā nav - darām taču sevis un savu suņu dēļ, nevis citiem), tad man, ejot otro trasi, bija baža par to, vai tik Smaidiņš kādā brīdī neizdomās tupties un darīt lietas pa lielam. Brīvājā laikā starp abām trasēm bijām izgājuši drusku ārā un puiku iztraucēju, kad viņš gatavojās kārtoties mākslīgā zāliena klājienā pie durvīm. Protams, reiz iztraucēts, otrreiz piemērotā vietā viņu piedabūt visu izdarīt nebija iespējams un laika viņu aizvest kaut kur vēl vairs nebija. Ja būtu noticis ļaunākais scenārijs, tad, lūk, tas gan būtu bijis pazemojoši. :D

Trešais - Rūsas mīlestību pret Smaidiņu nav kliedējis ne laiks, ne attālums. Un, acīmredzot, arī smarža nav svarīga, ja vien iekāres objekts ir redzams pa gabalu. Cilvēkiem smieklīgi, bet saluki-jaunekļa bēdas un sirdsāpes komiski īstas un lielas. Sevišķi, kā viņš ar saimnieci par šo tematu sarunājās. Romantiska drāma un komēdija reizē. Tā nu Smaidiņš, pats nemanot, ir ticis pie četrkājaina pielūdzēja un fana, bet paši uz priekšu, kopīgās sacensībās piedaloties, ar Smaidiņu mēģināsim manevrēt tā, lai puisim mīlestība netraucē labi paveikt darbu.
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby dresetajs » 04 Mar 2017, 23:51

Progress ir milzīgs, un izslēgšanās pazuda - laime ir, vai ne? Man liels prieks par jums un par šodienas jūsu startu!!! Sadarbība bija lieliska!
User avatar
dresetajs
Veteran
Veteran
 
Posts: 4743
Joined: 15 Jan 2010, 09:45
Location: Rīga, Ķengarags

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Imagine » 09 Mar 2017, 22:14

Kamēr Smaidiņš un es dejošanā esam tikuši līdz trīs soļu improvizētai plaukstiņu polkai ("ķepu - otru - abas") :D un atsevišķām detaļām triku formā, tikmēr ir interesanti paskatīties, ko šajā jomā dara profesionāļi. Neesmu iedziļinājusies frīstaila smalkumos un niansēs, taču, paskatoties priekšnesumus, šķiet, iezīmējas divi stili - tur, kur visa dejošana notiek sunim esot blakus pozīcijā, un kur deja ir kā neliels priekšnesums ar stāstu. Skaists, protams, tas pirmais stils ir, bet man labāk pie sirds iet otrais - skatītājam interesantāk sekot līdzi. Var arī pašpikot, ko pats gribētu sunim iemācīt.

Mani favorīti:

1. Lusy Imbergerova and Deril:


2. Nina Roegner and Moster:


3. Irina Efremova and Unkas:


4. Lucka Plevová & Jump:


Savukārt šis ir vienkārši ļoti simpātisks priekšnesums:

Jules O'Dwyer and Matisse


Abi piedalījās "Britain's Got Talent", ja pameklē, tad var atrast vēl viņu priekšnesumu video. :)
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Māra » 09 Mar 2017, 23:40

Imagine wrote:Trešais - Rūsas mīlestību pret Smaidiņu nav kliedējis ne laiks, ne attālums. Un, acīmredzot, arī smarža nav svarīga, ja vien iekāres objekts ir redzams pa gabalu. Cilvēkiem smieklīgi, bet saluki-jaunekļa bēdas un sirdsāpes komiski īstas un lielas. Sevišķi, kā viņš ar saimnieci par šo tematu sarunājās. Romantiska drāma un komēdija reizē. Tā nu Smaidiņš, pats nemanot, ir ticis pie četrkājaina pielūdzēja un fana, bet paši uz priekšu, kopīgās sacensībās piedaloties, ar Smaidiņu mēģināsim manevrēt tā, lai puisim mīlestība netraucē labi paveikt darbu.

Liels liels paldies jums abiem par atsaucību. Ļoti novērtēju jūsu sarbabību un pozitīvo skatu uz šo mīlas drāmu, jo pa lielam - tā jau ir mana problēma, ne jūsu, tādēļ jo īpašs paldies par Smaidiņa noburšanu prom uz pēdējo trasi mūsu izpildījumā. :estevisamilosu: Žēl, ka man neiznāca redzēt jūsu sniegumu. Ceru to izdarīt nākamajā reizē, jo ticu, ka atkal tiksimies. ^^ Veiksmes turpmākajā darbā!
If salukis could talk, they wouldn't talk to us.
User avatar
Māra
Champion
Champion
 
Posts: 2585
Joined: 22 Jun 2014, 18:52
Location: Rīga.

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby pixy » 10 Mar 2017, 09:24

Imagine wrote:Neesmu iedziļinājusies frīstaila smalkumos un niansēs, taču, paskatoties priekšnesumus, šķiet, iezīmējas divi stili - tur, kur visa dejošana notiek sunim esot blakus pozīcijā, un kur deja ir kā neliels priekšnesums ar stāstu.
Tie ir divi atsevišķi sporta veidi - frīstails un HTM jeb heelwork to music. Katrs ar saviem normatīviem. HTM patiesībā ir ļoti grūts un nopietns sporta veids ar 10 dažādām pozīcijām, kurās suns var būt. Pārējās - brīvās kustības drīkst sastādīt tikai 25% no priekšnesuma, kas sastāda pārejas vai nonākšanu līdz nākamajai HTM pozīcijai. Pozīciju precizitāti vērtē tieši tāpat kā OB. Man pat šķiet, ka tādā augstā līmēnī šis sports ir grūtāks par OB, jo sunim visu laiku ir jābūt ļoti lielā koncentrācijā, nav atelpu. Bet, ja to dara labi, izskatās arī labi :) . Frīstailā savukārt viss ir otrādi - priekšnesumā drīkst iekļaut ne vairāk kā 25% blakus iešanas elementu, kas arī nemaz nav tik vienkārši, ja gribam aizpildīt 2 vai vairāk minūtes. Ja ir vēlme, varu pie sevis mazliet vairāk par šo, pie sevis tādēļ, lai nu visi sportu apraksti būtu vienuviet, ja nu tur kāds entuziasts ielūkojas un grib saprast, tieši uz kādu sportu tad nu tēmēt :) .
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Māra » 10 Mar 2017, 11:07

pixy wrote: Ja ir vēlme, varu pie sevis mazliet vairāk par šo, pie sevis tādēļ, lai nu visi sportu apraksti būtu vienuviet, ja nu tur kāds entuziasts ielūkojas un grib saprast, tieši uz kādu sportu tad nu tēmēt :) .

Es kā reiz Cruftos skatoties to hīlworku (kkādu dāmu demonstrāciju barā, varbūt tas bija kas cits?) nodomāju - tad nu gan māksla! :sarkstosa: Bet ja nezini nianses, daudz ko var nesaprast, tādēļ es tikai PAR sava un citu redzējuma paplašināšanu. ^^ Frīstails gan škita makten interesants un sarežģīts.
Last edited by Māra on 12 Mar 2017, 23:45, edited 1 time in total.
If salukis could talk, they wouldn't talk to us.
User avatar
Māra
Champion
Champion
 
Posts: 2585
Joined: 22 Jun 2014, 18:52
Location: Rīga.

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Imagine » 10 Mar 2017, 13:52

pixy - noteikti, jo, kad es skatījos, tad bieži vien frīstailu un HTM liek vienā nosaukumā un atdala tikai ar "/", tāpēc nezinātājam var likties, ka tie ir sinonīmi vienam un tam pašam sporta veidam.

HTM patiesībā ir ļoti grūts un nopietns sporta veids ar 10 dažādām pozīcijām, kurās suns var būt. Pārējās - brīvās kustības drīkst sastādīt tikai 25% no priekšnesuma, kas sastāda pārejas vai nonākšanu līdz nākamajai HTM pozīcijai. Pozīciju precizitāti vērtē tieši tāpat kā OB. Man pat šķiet, ka tādā augstā līmēnī šis sports ir grūtāks par OB, jo sunim visu laiku ir jābūt ļoti lielā koncentrācijā, nav atelpu.


Gandrīz kā daiļslidošana, vai ne? HTM lielo koncentrēšanos var redzēt suņu ģīmīšos, vienīgi, video skatoties, rodas sajūta, ka dažiem tās pārcentības ir vairāk nekā patiešām prieks par procesu. Nevar jau gribēt, ka suns deju saprot un izbauda kā cilvēks, bet, no malas vērojot, tas lāgiem nosit prieku priekšnesumu skatīties. No tāda viedokļa tomēr liekas, ka frīstailā suņi un saimnieki ir tādi kā brīvāki un atvērtāki. Bet ir jau arī starpība - vai es kā skatītājs eju vērtēt tehniku un sadarbību, sevišķi, ja pats esi tajā sportā iekšā, vai arī gribu izklaidēties un labi pavadīt laiku.

Ļoti novērtēju jūsu sarbabību un pozitīvo skatu uz šo mīlas drāmu, jo pa lielam - tā jau ir mana problēma, ne jūsu, tādēļ jo īpašs paldies par Smaidiņa noburšanu prom uz pēdējo trasi mūsu izpildījumā


Māra - mīlas drāmas ir daļa no dzīves gan cilvēkiem, gan suņiem. Vai tad tāpēc viens vai otrs kādā pasākumā nepiedalīsies? Smaidiņam, par laimi, ir dziļi vienalga, kur mēs tusējam pirms/pēc sacensībām.

Pirms kāda laika rakstīju, kā manai vecajai sunei bija gan pielūdzēji, gan pašai savas mīlas drāmas maza auguma sunīšu, gan rudu suņu, gan aizžoga neaizsniedzamo suņu izskatā. Turklāt abu dzimumu. Daži viņai pēc pāris mēnešiem apnika, citi viņas simpātijas saglabāja visa mūža garumā. Un viņai arī bija momenti, kad mīla atradās aiz stikla durvīm, redzama ir, klāt netiek, un draudzene sēž un raud, jo vajag, VAJAG! Diemžēl viņa nemācēja spēlēties, bet tikai, prasti sakot, vienā vai otrā ceļā nonākt līdz "močīšanai". Interesanti, ka ap 12 gadu vecumu mēs viņu paņēmām līdzi garā pārgājienā pa mežiem, kur mūsu gidam līdzi bija VAS jauktenis - šīs mīlas dēļ Krona aizmirsa savu vecumu un bez pūlēm noskrēja 25 km, ja ne vairāk.

Tāpēc iesaku arī tev uz Rūsas mīlas drāmām paskatīties no gaišās un humorpilnās puses. Protams, tas savā ziņā uzliek ierobežojumus, kamēr puisis pieaugs un prātā pieņemsies, bet no otras puses - tas taču ir smieklīgs stāsts iz dzīves par tēmu "mēs neizvēlamies, kuru iemīlēt, sirds pati saka, kuram atbildēt". :)
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby dresetajs » 12 Mar 2017, 19:50

Frīstailā sunim jābūt atbrīvotam gan pašā frīstailā, gan HTM. Pedējā pasaules čempionātā bija rādīti abi varianti, kuri man ļoooti patīk - deja un priekšnesums ar konkrētu jēgu. Ņemot vērā, ka dejotāja no manis nekāda (kaut divus priekšnesumus HTM tipā sagatavoju), izmēģināju priekšnesumu brīvā stilā un ar jēgu. Iesākumam tiesneši novertēja labi :) Un ir kur augt 8-)
User avatar
dresetajs
Veteran
Veteran
 
Posts: 4743
Joined: 15 Jan 2010, 09:45
Location: Rīga, Ķengarags

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby dresetajs » 12 Mar 2017, 22:17

dresetajs wrote:***Pedējā pasaules čempionātā bija rādīti abi varianti, kuri man ļoooti patīk - deja un priekšnesums ar konkrētu jēgu. ***


HTM kā deja - priekš manis paraugs, bet tas ir mans personīgais viedoklis :)


Un otrais variants, ne sliktāks manuprāt, un tieksim tā, mans variants, lai īpaši nedejotu :kanepe: :
User avatar
dresetajs
Veteran
Veteran
 
Posts: 4743
Joined: 15 Jan 2010, 09:45
Location: Rīga, Ķengarags

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby dresetajs » 12 Mar 2017, 22:22

Te kas nu sanāca mums ar Teriju šogad februārī Valmierā:


Un šajā tēmā ir mūsu kluba neliela pieredze: viewtopic.php?f=5&t=5995&start=0
User avatar
dresetajs
Veteran
Veteran
 
Posts: 4743
Joined: 15 Jan 2010, 09:45
Location: Rīga, Ķengarags

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Imagine » 12 Mar 2017, 23:23

Es noskatījos abus priekšnesumus - un no visiem HTM, ko esmu redzējusi, šie man pašai arī patika vislabāk.
Jo tā vietā, lai censtos suni padarīt groteski līdzīgu cilvēkam, tad tur saimnieks savā veidā pielāgojies sunim un viņa spējām un līdz ar to viss izskatās dabiskāk. Bet neatkarīgi no priekšnesumu kvalitātes es patiešām apbrīnoju hendlerus, kas saviem suņiem tā ir iemācījuši darboties. Brīžiem liekas, ka telepātija laukumā. :rej:

Man jau jūsu un Terika gan HTM, gan šis priekšnesums arī ļoti patīk - mīļi. :)

Šī gada Crufts uzvarētāji ir visai iespaidīgi:


Saimnieks ar suni saskaņojies, borderam Bonda uzvalciņš jau mugurā. :)
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Māra » 12 Mar 2017, 23:43

Un neieliki burvīgo itāļu dāmas priekšnesumu, kas ar armijas tēmu? Tas bija PASAKAINS :) Sevišķi jau tādēļ, ka tur ritmiskākas/konkrētākas kustības, mazāk plūstoša, sunim piestāvīgi. Vien tad atkal mazāk tā deja, fakts.
If salukis could talk, they wouldn't talk to us.
User avatar
Māra
Champion
Champion
 
Posts: 2585
Joined: 22 Jun 2014, 18:52
Location: Rīga.

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Imagine » 13 Mar 2017, 20:34

Māra - šīs dāmas priekšnesuma video ir ielikts pirmajā rakstā par frīstailu šeit. Tas ir no pagājušā gada starptautiskajām sacensībām, kur, manuprāt, no filmēšanas rakursa viedokļa attēlots ir smukāk nekā "Crufts".

Kā gājām MGD suņus lūkoties

Svētdienas dienā Smaidiņš tika ielādēts mašīnā un braucām uz Līčiem piedalīties pirmajā kopīgajā MGD treniņā - gan, lai dzīvē redzētu, kas tas ir par "zvēru", iepazītos ar cilvēkiem, kas ar to nodarbojas, un visbeidzot iemēģinātu roku (Smaidiņa gadījumā ķepu), vai pašiem arī kaut kas sanāks. Ambīcijas mums nav lielas - uz diplomiem un atestācijām neceram, taču mazākais gribētos, lai puika iemācās vēl vairāk ar cilvēkiem socializēties, kā arī to, ka mežā ir interesanti un nav man visu laiku pa pēdām jāseko. Es, protams, priecātos, ja puisis arī kādreiz varētu tikt pie savas košās vestītes un zvaniņiem un pa mežu bizot, cilvēkus meklējot. :)

Liels paldies madjai, kas ne-facebook cilvēkam lielos vilcienos izstāstīja gan kā kas notiek, iedeva koordinātas un kontaktinformāciju! Tādejādi vakar bija iespēja aizbraukt un iepazīties ar pārējo komandu un pats interesantākais - redzēt dažāda apmācības līmeņa suņus darbībā ar zinoša cilvēka komentāriem par to, kā process notiek, kādi ir uzdevumi, specifika un kas ir jādara. Nodarbības beigās arī es kļuvu par vienu no "meklējamajām personām", kura ar rāciju vienā rokā un gaļas kastīti otrā devās mežā noteiktajā attālumā un paslēpās. Smieklīgākais bija moments, kad suns mani atrada, skatās sejā un rej virsū, kā sacīdams - nu, dod ēst, dod ēst, dod ēst. Un tā desmit reizes, kamēr saimnieks atnāk un ēdamo dot drīkst. Visas ausis pierēja, bet izrādās - ir suņi, kas bez riešanas spļaudās arī. :D

Esmu jau iepriekš minējusi, ka Smaidiņš ir izteikts cilvēku suns, tāpēc viņam kā MGD iesācējam pirmajā uzdevumā nemaz nebija jāstāsta, ka ir jāapstaigā visi aplī sasēdušie cilvēki un no katra kārtīgi jāieturas. Es varēju mierīgi stāvēt apļa vidū, neko neteikt, kamēr viņš pats cilpoja no viena pie otra, ļāvās paglaudīties un tā kā drusku šaubījās, kad bija jāiet projām no labajiem svešiniekiem. Otrajā un trešajā piegājienā tikpat pozitīvi rezultāti, kas mani ļoti priecē - gada laikā puika ir iemācījies, ka citiem cilvēkiem nav ne vainas.

Toties suņus sev apkārt puisis īpaši necieš. It sevišķi sākumā, kad juku jukām bija viens, otrs, trešais, kas skrēja iepazīties, apskatīties, kas tas ir par spoku, kamēr pašam spokam spuras gaisā un iet visai dusmīgi aizstāvēties. Pareizākais šādā situācijā būtu iet projām, bet no otras puses gribētos tomēr, lai puisim nav tik saasināta reakcija pret teju visiem, kuri bez sliktiem nodomiem pārkāpj trauslo personiskās telpas robežu. Ne vienmēr būs iespēja atkāpties, negribu arī viņu katru reizi celt rokās (tas tomēr var sniegt viņam nepareizu signālu, ka tā uzvesties ir pareizi) un vēl vairāk gribu viņam likt saprast, ka nav jābaidās, ka es šādā situācijā neesmu viņu pametusi. Mazliet galva jāpalauza, bet, kamēr atnāks atklāsme par pareizāko rīcību, tikmēr pašai rūpīgāk jāplāno, kā mācību dienā saorganizēties labāk.

Bilžu no turienes nav, tāpēc te viena no nesenās ziemas ar lepno kundziņu uz upmalas ledus:
Image
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Māra » 13 Mar 2017, 23:44

Imagine wrote:Māra - šīs dāmas priekšnesuma video ir ielikts pirmajā rakstā par frīstailu šeit. Tas ir no pagājušā gada starptautiskajām sacensībām, kur, manuprāt, no filmēšanas rakursa viedokļa attēlots ir smukāk nekā "Crufts".

Miskūzi! Ārkārtīgi neveikli. :sarkstosa:

Un super par MGD. Ļoti gaidīšu jūsu stāstus, kā sokas un kas mazāk sokas. Un visu pārējo ^^
If salukis could talk, they wouldn't talk to us.
User avatar
Māra
Champion
Champion
 
Posts: 2585
Joined: 22 Jun 2014, 18:52
Location: Rīga.

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby madja » 14 Mar 2017, 09:51

Imagine wrote:Visas ausis pierēja, bet izrādās - ir suņi, kas bez riešanas spļaudās arī.


haha, tad jau Tev Berijs būs ticis :D kurš jau spļaudās,kurš baksta ar ķepu - pirmais vismaz nav normatīvos aizliegts :D Vislabākais vatiants,protams,ir - kad statists guļ bedrē un suns uzlec viņam virsū :D

prieks,ka patika,tad jau tiksimies nākamajos treniņos! Suņi mums gandrīz visi ir bez nelāgiem nodomiem,tā,ka varbūt pat Smaidiņš noticēs arī tādiem :pukudupsis:

ķīpsalā mūsu paraugdemonstrējumu desmitminūte būs Vladas stundā, precīzi vēl nezinu, sestdien 14:30-15:30, svētdien 11:00-12:00
Image
Image
User avatar
madja
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1774
Joined: 15 Apr 2010, 14:37
Location: Čiekurkalns

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Imagine » 14 Mar 2017, 20:28

Ar mani Rino aprunājās, taču par Beriju dabūju no saimnieces dzirdēt. Sak' - riešana nav ļaunākais. :) Toties bija forši redzēt, kā Berijs strādā brīvajā meklēšanā.

Ar suņiem ir pierašanas jautājums - gan jau pieradīs un aties - pirmais šoks, ka tik daudzi, visi divreiz lielāki un visi reizē, šoreiz nospēlēja lielu lomu. Smaidiņš labi jūtas, ja otram sunim ir vienalga, ko viņš dara. Vakar izgājām pastaigā kopā ar dalmācieti Paulu, kura ir fantastiski pašpietiekams suns - "negribi komunicēt, nevajag. Man tāpat ir daudz darāmā," - un ar tādu puikam nebija problēmu savā nodabā soļot nopakaļ. Tā ka gluži naidīgas attiecības ar visiem arī nav un laika gaitā atradīsim to ideālo rakstura saderību.

Vairāk mērķēju uz svētdienu. Ja izdosies pierunāt līdzgājēju, noteikti aiziesim paskatīties.
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Imagine » 20 Mar 2017, 16:20

Ceļot iespēju griestus augstāk jeb "sky's the limit"

Ar Smaidiņu aktīvi darbojušies esam gandrīz jau gadu, un, ņemot vērā, ka iepriekš biju slinkā suņa saimniece, tad šobrīd ir tā, ka nav nevienas rīta pastaigas, kur līdzi netiktu paņemti našķi, lai mazdrusciņ pastrādātu. Smaidiņš arī ir mainījies un no laiska dīvāna spilvena ir kļuvis par suni, kas ar pārmetošu skatienu svilina muguru un visādi citādi izrāda neapmierinātību, ja saimniece pārāk ilgi sēž pie datora, un nepievērš uzmanību viņam. Vēl aizvakar - pavisam netipiski sev - viņš sacēla nelielu traci, kad pēc darba atgriezos mājās, ieskrēju ar viņu apsveicināties un tad aši steidzu ārā, mašīnu savest kārtībā. No sērijas - "Kā - tu tagad atnāci mājās un mani nepaņēmi līdzi?" :)

Svētdien plānojām, bet pēkšņu, steidzamu darbu dēļ neaizgājām uz Ķīpasalas izstādi, tā vietā mēs sarunājām draudzeni, kas iemūžināja mūsu soļus apmācībā. Citādi es te runāju vien, bet rezultātu neredz.

Mērķis man šobrīd ir sagatavoties OB rallija sacensībām kaut kad maija sākumā. Noskaidrojām, ka debitantu klasē drīkstam uzkavēties tik ilgi, līdz vienu trasi noejam tīri OB-1 garā - tad laiks esot kāpt augšup. Tagad, kad puika ir tādā garīgajā plaknē, kurā viņš visai labprāt grib pastrādāt un padarboties, ir iemesls no plauktiem izcelt sen nopirktas un nekad neizmantotas suņu triku mācīšanas grāmatas. Tīri tam, lai pašpikotu idejas. Pārsteidzošākais ir tas, ka, vienu grāmatiņu šķirstot, secināju, ka Smaidiņš jau lielu daļu no tur pieminētajām lietām prot. Tāpēc ceļam iespēju un varēšanas griestus mazdrusciņ augstāk, kaut gan man ir sajūta, ka ne tuvu neesam galā un puika varēs vēl daudz, kamēr vien viņam tas sagādās prieku.

Slīpējam blakus iešanu un pēdējā treniņā meklējām veidu, kā Smaidiņu "izcelt" no sēdus pozīcijas, iešanu uzsākot. Citādi es aizeju projām, bet suns paliek. Tagad mūsu repertuāram ir pievienojies "Ejam!", pēc kura ir puika pielec kājās, saņem našķi, tad arī turpinām iet. Vakar bez šī Smaidiņam bija arī viens eureka-moments, kad viņš piepeši pats raiti pievienojās manam iešanas ātrumam. Tāpat pēc intervālu metodes principiem, mācāmies iet, saimniecei esot ar taisnu muguru, bet sunim snīpis tik daudz augšup, lai saprastu, kur jāiet.
Image

Blakus iešana nav pati interesantākā nodarbe, toties "paliec-gaidi-šurp!" Smaidiņam padodas. Sevišķi tā daļa, kur pilnā ātrumā jāskrien pie saimnieces pēc godīgi nopelnītā gaļas gabaliņa.
Image

Piesardzīgi un prātīgi ik pa laikam atkārtojam iešanu caur kājām jeb "astotniekus". Nepatīk īpaši, bet nu jau apradis. Tagad saimniecei jāiemācās iztaisnoties un spert normālus soļus.
Image

"Velies" ir viena no tām komandām, kurām pietiek ar žestu vien. Ja kārums ir rokā, tad Smaidiņam liekas, ka mēs kaut ko citu darām.
Image

"Zaķis" apvienots ar "dod abas!" - tagad jau sanāk gandrīz visos mēģinājumos. Viss atkarīgs no tā, cik pareizi puika ieņem pamata pozīciju. Ar ķepām Smaidiņš "met" arī tad, kad mācāmies kaut ko jaunu un viņš vēl nesaprot, ko es gribu. Cenšas uzminēt un tāpēc piedāvā visādas uzvedības. Bez "es iedošu ķepu" teorijas ir arī "ja es apgulšos, tad gan jau viņa man kaut ko iedos" teorija. Kad viņš to dara, tad pilnīgi var redzēt, ka tajās actiņās ir pašam savs funktieris.
Image

Liekam pamatus arī lekšanai cauri rokām. Šobrīd zemes līmenī.
Image

Kad labi pastrādāts, tad bez atlikušajiem našķiem vajag arī kādam pateikt, cik viņš ir labs, foršs, gudrs, inteliģents un skaists puika. Viņam neapnīk. :D
Image

Citreiz treniņos iemācās arī sadzīviskas lietas. Piemēram, Smaidiņam absolūta mistika ir komanda "brīvi", jo parasti viņš paliek sēžot vai guļot, skatās izbrīnītām acīm, kā jautādams, par ko tad tu tā priecājies. Tāpēc pēdējā reizē prātojām, kā to dabūt gatavu. Sākumā metām našķus uz zemes. Smaidiņš pat acis nepamirkšķina, nepamana vai neredz, ka tur kaut kas krīt, to viņam pajautāt nevar. Izrādījās, ka labākus rezultātus var dabūt, ja sauja ar našķiem tiek turēta deguna attālumā, bet puiku pašu ar otru roku nedaudz attur. Tā sacīt - ieinteresē, panāk to, ka suns spiežas pret plaukstu un grib našķus paņemt, un tad palaist un teikt "Brīvi!" Tas aizgāja. Toties mājās šo lietu modificējām - kad esmu beigusi strādāt pēdējais našķis paliek rokās, bet Smaidiņš no jebkuras pozīcijas, kuru viņš ir iepriekš ieņēmis, tiek izvadīts ārā un ar degunu pieskaras plaukstai. Pēc šī izskatās, ka viņam patiesi ir skaidrs, ka esam beiguši darboties un viņš ir brīvs.
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Felix_PS » 20 Mar 2017, 16:35

Cik neierasti skatīties, kā mazo suņu īpašnieki liecas uz astotniekiem, kamēr es ar visiem saviem 184 cm ar savu hovi dabūju staigāt kā dzērve. :kanepe:
Image
User avatar
Felix_PS
Puppy
Puppy
 
Posts: 455
Joined: 07 Aug 2014, 12:14

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby fedelta » 20 Mar 2017, 17:13

Felix_PS wrote:Cik neierasti skatīties, kā mazo suņu īpašnieki liecas uz astotniekiem, kamēr es ar visiem saviem 184 cm ar savu hovi dabūju staigāt kā dzērve. :kanepe:


:par: :kanepe:
Sunim piemīt skaistums bez iedomības, spēks bez uzpūtības, drosme bez nežēlības un visi cilvēka tikumi tikai - bez grēkiem...
Image
Image
User avatar
fedelta
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1536
Images: 25
Joined: 13 Aug 2013, 21:47
Location: Jelgava

Re: Smaidiņš zina labāk

Postby Imagine » 31 Mar 2017, 14:14

Mazo suņu īpašniekiem, komandas mācot, ne tikai daudz jāliecas, bet - kā šodien treniņā uzzināju, tad sīkaļām arī labāk var pamanīt pieļautās hendlera kļūdas. :D

Kad sunim ir pārāk daudz saimnieka...

Treniņi mums ir bijuši visādi - daudz strādājam mājās un ik pēc pāris nedēļām ejam trenerim atrādīt, ko tad esam iemācījušies, kā arī uzdot visus jautājumus, kas pa šo laiku sakrājušies. Bet tāds, kur Smaidiņš visu pasākumu uzmestu pilnībā un pateiktu, ka es ar prieku darīšu visu ko citu, bet strādāt "paldies, šodien nē", vēl nebija bijis. Puika gan rādījās kā vienmēr priecīgs un dzīvelīgs laukumā, taču pēc pāris neveiksmīgiem mēģinājumiem viņu dabūt uz svītras, nolēmām, ka nebūs arī.

Mājāsbraucot, protams, vilšanās bija neliela, taču, analizējot situāciju kārtīgāk, sapratu, ka puikam pēdējās divas nedēļas ir bijušas ļoti intensīvas. Ja sasummē kopā, sākot no aizpagājušās pirmdienas, tad sanāk: daudz braucienu ar mašīnu (viņš nav sajūsmā, uztraucas) + brauciens vilcienā + piecas garas darba dienas manā darbā (ja sanāk ilgi strādāt, tad puika jāņem līdzi, lai mājās nesanāk sēdēt pārāk garas stundas; daudz snauduļot gan viņam darbā nesanāk, jo apkārt rosība) + gandrīz 12 dienas, kad no rītiem 10 - 15 minūtes veltījām treniņiem ar ļoti labiem panākumiem + ciemiņi vienā dienā un lielāka pastaigu kompānija par ierasto vakaros = ļoti, ļoti piekusis Smaidiņš. Un man vēl likās, ka es esmu saimnieks vidējais-aritmētiskais, kas daudz jau neko nedara...

Skatoties, kā viņš tagad gultas kājgalī ir cieši aizmidzis, skaidrs, ka ar kopīgu darbošanos un iesaistīšanos aktivitātēs, esmu pāršāvusi pār strīpu. Tāpēc nākamnedēļ būs godam nopelnītas brīvdienas. Varbūt piektdienā, kad mēģināsim vēlreiz atrādīties, labā oma un motivācija būs atgriezusies.
Image

Toties, par apgūto teoriju runājot, noskaidroju, ka "blakus" ir viena no visgrūtākajām komandām, sevišķi, lai to izpildītu pareizi un smuki. Un, lai arī youtube ir daudz video, kur suņi perfekti iet soli solī ar saimnieku, tad aizkadrā paliek tas, cik ilgu laiku un darbu tas ir prasījis, kā arī visas tās reizes, kad nemaz tik smuki nav sanācis. Pat meistariem ir neizdevušies mēģinājumi. :)

Nesen arī izlasīju frāzi, kas lika aizdomāties: "Suns, kas mīl būt kopā ar saimnieku, bet nekalpo tam." Kritiski raugoties uz manām un Smaidiņa mācību gaitām, man nešķiet, ka viņš to dara tāpēc, lai sagādātu man prieku, vēl mazāk tāpēc, ka es tā gribu vai lieku. Viņa dziļākā motivācija drīzāk ir tas gaļas gabaliņš man rokās un tikt paslavētam par to, cik viņš labs un gudrs. Par to, cik liela atdeve man būs no viņa puses, ir atbildīgs tikai viņš pats.

Kalpošana man šķiet saistīta ar tādu kā iekšēju vēlmi kādam izpatikt, likt tam kādam justies tādēļ labākam, bet pat darba suņu šķirnēm - vai tad nav tā, ka suns strādā tikai tāpēc, ka viņam gribas, viņam patīk un iespēja strādāt ir tā iekšējā motivācija un atalgojums reizē? Un cilvēks, lai arī domā, ka suns to dara viņa dēļ, drīzāk pats nenojauš, ka ir kļuvis par instrumentu tam, lai suns gūtu labsajūtu?
User avatar
Imagine
Junior
Junior
 
Posts: 582
Joined: 23 May 2013, 23:59

PreviousNext

Return to Blogi un tērzētavas

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests

cron