Kucēns atsakās ēst

Grooming and Feeding of Dogs

Kucēns atsakās ēst

Postby Bonny Rain » 17 Aug 2017, 10:12

Rakstu pat ne tik daudz, lai saņemtu kādas atbildes, bet varbūt kādam vēlāk noder mūsu pieredze, jo redzu, ka ne mēs vienīgie, kuriem kucēns atsakās ēst.
Tātad, kad mēs atvedām mājās kucēnu (franču buldogs, bet šķirnei šoreiz nav nozīmes), viņa jau smuki ēda sauso barību. Viss bija labi apmēram līdz 3 mēnešu vecumam, kad sapratām, ka kucēns tā īsti labprāt vairs negrib ēst. Ar katru dienu arvien mazāk grib ēst pati. Barojām no rokas par to pieprasot izpildīt komandas. Bija labi līdz kādam brīdim, kad arī tas īsti vairs negāja tik labi. Nodomāju, ka varbūt varētu nomainīt sauso barību uz citu. Izmēģinājām 2 citas. Un abām viens un tas pats scenārijs - pirmajā dienā bija super, bet jau otrajā tas pats, kas ar iepriekšējo barību. Izmēģinājām arī viegli slapināt barību, jēgas nekādas. Redzēju, ka mana buldogmeitene sāk līdzināties vēja suņiem - ar super tievu vidukli. Ribas redzamas ar neapbruņotu aci. Nu īsāk sakot, biju šausmās. Skrējām pie vetārsta pat svērties, lai redzētu, ka nekrītas svarā. Jo nu tomēr, ja kucēnam svars ir ap 4 kg, tad katrs grams tomēr ir svarīgs. Attārpojām arī. Bet kas ir interesanti, mana sunīte nemaz neizskatījās nevesela. Tieši pretēji - dzīvespriecīgs, aktīvs kucēns. Tas mani mierināja. Ak, jā, vēl man iešāvās prātā doma, ka varbūt negrib ēst, jo par mazu slodze. Nu šī doma bija jāatmet, jo neēda arī tad, kad bijām riktīgi nostaigājušies ceļojumā. Viss rezultējās ar to, ka atradām konservus, kurus ēda labprāt. Tad nu ar nelielu piemaisījumu standarta sausās barības devai aizgāja tā lieta. Sākumā baroju no rokas, bet pavisam drīz sāka ēst pati un pat izlaizīja bļodiņu. Tā bija uzvara.
Tagad kucītei ir 4,5 mēneši un atkal sākas neēšana. Otrā sērija. Nepilnu nedēļu atpakaļ atkal vajadzēja no rokas sākumā piedāvāt, lai sāktu ēst. Bet šodien vispār, pat no rokas atteicās ēst. Viss. Tad nu šodien nolēmu taisīt eksperimentu - nu tā kā to būtu vajadzējis darīt: 15 minūtes bļoda stāv. Ja neēd, tad bļoda nost līdz nākamajai ēdienreizei. Nu, skatīsimies, kā mums ies. Ja kucīte svērtu ap 20 kg, tad laikam tik ļoti nesatrauktos. Vai arī tad, ja viņa būtu tāda apaļa, apvēlusies. Un vēl, domu, ka man patrāpījies varen izvēlīgs suns, arī esmu atmetusi, jo ēda taču pirms tam.
Pašlaik es domāju, ka varbūt tas ir dēļ zobu maiņas. Viņai pirmajā neēšanas periodā mainījās dzeroklīši un priekšējie griezējzobi. Tagad savukārt kārta ir ilkņiem. Lai gan īsti pamata tam nesaskatu, jo francūži negrauž barību, bet rij nost veselu. Bet varbūt tomēr... Es nezinu.
Nebūtu jau nekas traks, ja vien es nebūtu interneta dzīlēs uzdūrusies kādam rakstam par ēstgribas zudumu kucēniem. Rakstā bija teikts, ka kucēniem no vienreizējas atteikšanās ēst līdz pilnīgam apetītes zudumam ir pavisam neliels brīdis. Līdz ar to, diennakts bads var beigties arī letāli - suns vienkārši vairs neēd, nevar un viss. Tas biedē.
Redzēsim, kas būs tālāk. Došu ziņu vēlāk.
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Bonny Rain » 17 Aug 2017, 10:21

Ak, jā, vēl kas. Vakar no rīta ēda ar lielu pierunāšanu no rokas. Pusdienās tikai sākumā bija no rokas jāiedod, bet vakariņas ēda pati un vēl bļodiņu izlaizīja un vēl gribēja. Saprotams, ka ēdiens netika mainīts. Visas trīs reizes viens un tas pats ēdiens un porcija arī vienāda.
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Bonny Rain » 17 Aug 2017, 13:49

Atskaitos: pusdienās apēda rīta porciju visu, bet ar nelielu piepalīdzēšanu. No rokas laikam garšīgāk izskatās. Šoreiz tikai nedaudz bija jāiedod, lai sāk ēst un turpina arī.

Laikam tik ļoti pārdzīvoju suņabērna neēšanu, jo man tā ir psiholoģiska trauma - esmu tam gājusi cauri gan ar personīgo bērnu, kura man dziļā bērnībā mazēdājs bija (un arī mazsvariņš - uz gadu svēra tikai 7750g). Gan ar kaķeni, kura gandrīz galus atdeva, mēnesi mocījāmies. Tā kā vēsture atkārtojas.
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Alpina » 17 Aug 2017, 18:02

Nepretendēju uz pasaules pareizāko rīcību, bet varu pastāstīt kā mums gāja.

Kucēns ienāca mājās pie jau pieauguša suņa (ok, sētā bija vēl viens, bet tas pie ēšanas iekšā nepiedalījās).
Līdzi pūriņā, protams, barība, ko jau ēda pie audzētāja, bet tā kā jau pirms tam zināju, ka uzreiz pāriešu uz citu, tad tur kā reiz pārejai arī bija. Sākumā ēda bez problēmām, jauna paika bija gana pievilcīga, bet nepagāja ilgs laiks, kad tomēr sadzīviskās lietas apkārt ir interesantākas par ēšanu - ko tas lielais tur dara, kad pie durvīm notiek, ko bērns dara utt.. Manā variantā risinājums bija vienkāršs - no trim ēdienreizēm pārgājām uz divām + neilgu laika posmu ēst devu būrī. Un nekādas vainas :) Tavai arī izklausās, ka pienācis laiks pāriet uz divām ēdienreizēm :)
User avatar
Alpina
Puppy
Puppy
 
Posts: 468
Images: 13
Joined: 22 Dec 2014, 09:25

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Bonny Rain » 17 Aug 2017, 18:28

Nu viss var būt. Vispār, drīzumā nāksies tāpat pāriet uz 2, jo no manis neatkarīgu apstākļu dēļ, nevarēšu būt pusdienlaikā mājās jau no septembra, lai pabarotu. Hm, bet tad arī vienas reizes porcija būs lielāka, jo būs jādala dienas deva uz 2 reizēm nevis 3 kā bija līdz šim.
Par barošanu būrī / sētiņā - tā arī esam mēģinājuši, jo tur nav iespējas nekur aiziet. Nestrādā. Ja atsakās ēst, tad atsakās.

Atskaitos par vakariņām: Reina izēda visu porciju pati un vēl bļodu izlaizīja. Aperitīvā viņai bija dārzā izaudzētā cukini gabals un ceturtdaļa konkrēta kartupeļa (zaļa) - mums vakariņās cukini sautējums :meitenedejo: Kā viņai garšo nevārīts kartupelis :apstulbis: Bija gatava izpildīt visas iespējamās komandas, lai tikai tiktu pie kārotā kartupeļa (moš treniņos uz kartupeļiem pāriet :koslene: )

Vispār, cik saprotu, šādos gadījumos:
1) jāskatās kucēna kopējais veselības stāvoklis - jāpievērš uzmanība kucēna aktivitātei, dzīvespriekam. Ja ar šo punktu viss kārtībā un izmaiņu nav, tad domājam tālāk;
2) jāmēģina mitrināt sausā barība - dažiem palīdz;
3) var mēģināt kādas citas barības - varbūt uztrāpa uz to, kas labāk garšo;
Nu, ja šis nelīdz, tad
4) var atrast kādus super duper garšīgus konservus, kur labi daudz gaļas un piemaisīt klāt pie sausās nedaudz garšai.
Mēs paliekam pie šī - man tīri ērti ir šāda barošana.
Ja arī tas nelīdz, zinu, ka citi pāriet uz RAW barošanu.
Bet, kā jau rakstīju, es dodu priekšroku sausajai plus nedaudz konservi. Liekas ērtāks barošanas veids. It īpaši ceļojumos / ciemos.
Ja kādam vēl kas bilstams, laipni lūgti. Es pati būtu bijusi ļoti priecīga, ja šādu pieredzi būtu lasījusi jau pirmajā neēšanas periodā. Zinu, ka būs labi (jūtu), bet tas man tik un tā netraucē uztraukties :neparliecinats:
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Spigana » 17 Aug 2017, 23:20

Neko ļoti prātīgu ieteikt nevaru, bet ļoti jūtu līdzi -atceros, cik šausmīgi satraucos, kad mana mazā ņerga atteicās normāli ēst. Manā gadījumā nudien palīdzeja pāriešana uz raw un galīgi nešķiet neērti, bet tas tiešām nav piemērots variants visiem.

Par piedabūšanu ēst - esmu lasījusi dažādus stāstiņus par to, kā saimnieki mēģina ēdienu padarīt sunim interesantāku un iekārojamāku. Piemēram, izliekas, ka paši ēd vai uzliek uz plīst un it kā gatavo tai bļodā. Bet pati neesmu mēģinājusi, nezinu.
Ir terjeri, ir rasela terjeri un ir Mio.
Mio, my dog
Mio Instagramā
Image
User avatar
Spigana
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1313
Images: 279
Joined: 28 Nov 2015, 18:28

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Bonny Rain » 18 Aug 2017, 08:17

:jautri: nu tiešām - kā ar bērnu...

Šorīt mana mazā laikam sajuta, ka vakar biju dusmīgi bēdīgi satraukta (maigi izsakoties) un izēda visu bļodu pati un vēl prasīja. Tad nu saldajā viņai tika pērnais vārītais puskartupelis, kuru tikpat labprāt arī notiesāja. Man tikai sākumā vajadzēja no rokas iedot gaļu no konserva, lai parādītu, ka tajā bļodā ir kaut kas garšīgs. Būtu zinājusi, ka viņa šitā ēdīs, varbūt tiešām būtu mēģinājusi lielāku porciju uzreiz, lai var pāriet uz 2x ēdināšanu.
Nu tiešām domāju, ka varbūt pie vainas zobiņi, jo viens ilknis ir izkritis un tagad vietā ir smuks jaunais. Varbūt kamēr tas jaunais nebija pietiekami izaudzis viņai nebija komfortabli... Mums vēl 3 ilkņi piena, tiem arī drīz vajadzētu krist.

Pirmajā neēšanas tūrē viņa neēda vairāk kā 24 stundas vienreiz, ja kas. Un arī pēc tam īpaši labi neēda kādu laiku. Loģiski, ka arī pamatīgi nokritās svarā. Bet nu toreiz ap 3 mēnešiem viņa svēra ap 4 kg. Un tad jau pat 300g izskatās daudz. Likās, ka suns kā no Buhenvaldes.
Tagad mana meitene beidzot ir pārspļāvusi manu kaķeni un sver ap 7kg. Arī vēders vairs nav kā kurtiem, tievs gan tāpat, bet vismaz ne pārmērīgi. Cik noprotu, mana buldogmeitene būs no tievo gala. Nu vismaz nebūs pārbarota... :medas:
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby ash » 18 Aug 2017, 08:18

mums situācija bija līdzīga. palīdzēja konservu piejaukšana sausajai. pēc tam pārgājām uz RAW - ērtāk protams ir sausiņi no pakas, bet es jau neņēmu suņus, lai man dzīve būtu ērtāka :kanepe:
pēc pāriešanas uz RAW kucēns ēda, ka es to saucu par rīšanu. vajadzēja mācīt ēst lēnām, citādi rija visu lieliem gabaliem iekšā veselu un pēc tam vēl metās lielajam virsū ar domu viņam kk atņemt. :aknee:
Image
Image
User avatar
ash
Junior
Junior
 
Posts: 950
Images: 3
Joined: 06 Apr 2011, 13:07

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Bonny Rain » 18 Aug 2017, 08:31

Nu, nez kā ir citām sugām, bet franču buldogi jau izsenis ir slaveni ar to, ka ēdienu rij nost veselu. It kā ir dzirdēts, ka tas tā ir visām brahicefālajām šķirnēm. Nu negrauž viņa tos sausos graudiņus, negrauž. Rij nost veselus. Un pēc tam purkšķina :jautri: . Nu man tāds dīvānā purkšķinātājs un šņākulītis. Bet mani tas netraucē. Nu ja nu vienīgais, tā smaka varēja būt mazāka :jautri:
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Māra » 18 Aug 2017, 09:17

Kā ar Platinum barību? To mēģinājuši esat? Mēļo, ka suņi, kuri neēd (vai ņergājas) nekādas sausās, šo ēd labi.
http://platinum.lv/index_lv.html
If salukis could talk, they wouldn't talk to us.
User avatar
Māra
Champion
Champion
 
Posts: 2585
Joined: 22 Jun 2014, 18:52
Location: Rīga.

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Māra » 18 Aug 2017, 09:18

Bonny Rain wrote:bet franču buldogi jau izsenis ir slaveni ar to, ka ēdienu rij nost veselu.

Ja drīkst jautāt - kā suņam pie negraušanas zobi turās veseli un tīri?
If salukis could talk, they wouldn't talk to us.
User avatar
Māra
Champion
Champion
 
Posts: 2585
Joined: 22 Jun 2014, 18:52
Location: Rīga.

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Bonny Rain » 18 Aug 2017, 09:44

Oi, nu man dažbrīd liekas, ka man nopircies grauzējs suņa vietā. Mājās ļoti patīk graužamās mantas un ne tikai. Labi, ka sunce visu laiku tiek pieskatīta. Bet ar to visu uz kāpņu pakāpiena var redzēt viņas zobu nospiedumus. Nu bet ārā tiek meklēts katrs iespējamais koks, kociņš, malkas pagale, dēlītis, pat mizu mulča der. Zinu, ka nav labi suņiem kokus grauzt, bet ko lai dara, ja viņai nu tāaaa patīk.
Vispār jau mums ir nopirkta zobu birstīte, ar kuru esmu pāris reizes mutē iebraukusi. Kad vēl piena zobi bija, vets teica, ka nevajag vēl. Bet kad nomainīsies uz īstajiem (nu principā jau tagad), tad gan vajadzētu tīrīt.
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Varbūt » 18 Aug 2017, 21:20

Māra wrote:
Bonny Rain wrote:bet franču buldogi jau izsenis ir slaveni ar to, ka ēdienu rij nost veselu.

Ja drīkst jautāt - kā suņam pie negraušanas zobi turās veseli un tīri?

Durvju stenderēs veseļo un tīra :) :)
Es dodu tāda izmēra kaulu, kuru nevar norīt, piemēram, cūkas kājiņu, lai skrubina. Vidusāzietis pavisam mazu kauliņu ar baudu sagrauž smalki jo smalki, bet francītis var norīt tādas lietas :apstulbis: , kuras salīdzinot, piemēram, ar maniem izmēriem, tad tas būtu tas pats, ja es norītu malkas pagali!
Varbūt
Baby
Baby
 
Posts: 53
Joined: 07 Jul 2017, 08:09

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Linda B. » 19 Aug 2017, 16:13

Kāpēc nepārejat uz raw? Suņiem, prasti, gan garšo labāk, gan vispār krietni labāk apr jebkuru sauso barību, ja iedziļinās un baro visu pareizās proporcijās. Un nav tur nemaz nekā tik ļoti sarežģīta
User avatar
Linda B.
Champion
Champion
 
Posts: 2157
Images: 10
Joined: 15 Jan 2010, 00:40
Location: Iecava

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Bonny Rain » 20 Aug 2017, 10:05

Kāpēc nepārejam uz RAW? Hm, nemāku uz šo jautājumu atbildēt. Laikam tomēr gribu palikt pie sausās ar konservu piemaisījumu. Un bez tam, mūsu pusē ne vienmēr var nopirkt labu, svaigu, nedārgu gaļu.

Piektdien ar ēšanu īpašu problēmu nebija. Un sestdien nolēmu, ka varētu mēģināt pāriet uz 2 x dienā ēdināšanu. Rīta porciju Reina apēda bez problēmām visu pati. Pat neskatoties uz to, ka porcija bija taču lielāka. Bet pa ceļam uz Rīgu mašīnā viņa visu tikpat veiksmīgi izvēma - sašūpoja meiteni. :ripo: Mēs braucām stundu pēc ēšanas, bet tik un tā. Bijām uz Rīgas svētkiem pa to lielo karstumu. Skatījāmies Uzvaras parkā priekšnesumus ar zirgiem. Arī suņu priekšnesumu redzējām. Vakarā ēda tikai 3. piedāvāšanas reizē. Pirmās divas bija absolūti neveiksmīgas, jo ciemos braucot neņēmu līdzi konservus, bet tikai sauso. Nu ne par ko neēda. Pat ne vienu pašu graudiņu. Un pat līdzi paņemtais vārītais kartupelis šķita pilnīgi neēdams. Trešā reize bija jau mājās kopā ar konserviem - tad nu ar lielu pierunāšanu tomēr visu izēda. Nu nebija man iekšā atstāt suni neēdušu, ja visa rīta porcija aizgāja pa pieskari. :(
Nākamais rīts - svētdiena sākās ar kārtējo neēšanu. No visas porcijas ar pierunāšanu labi ja kādu 10-to daļu apēda. Nu kāpēc? Par ko? ;( Gaidīsim, kas būs atkal vakarā. :neparliecinats:
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Bonny Rain » 20 Aug 2017, 13:29

Reinai izkrita otrais ilknis.
Varbūt tomēr tas neēšanas periods ir atkarīgs no zobu maiņas :neparliecinats:
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Linda B. » 20 Aug 2017, 17:10

Uz vienu franci vajadzīgi aptuveni 10kg gaļas/kauku un visa pārējā mēnesī. Es arī neskrienu katru dienu uz veikalu pēc gaļas, sapērku vismaz mēnesim uz priekšu, reizēm 3 (man suņiem 250l saldētava)
User avatar
Linda B.
Champion
Champion
 
Posts: 2157
Images: 10
Joined: 15 Jan 2010, 00:40
Location: Iecava

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Bonny Rain » 20 Aug 2017, 21:49

Tātam pavērsienam ir jānobriest. Vēl neesmu nobriedusi.

Pusdienlaikā tomēr piedāvāju Reinai bļodiņu, jo no rīta neko daudz neapēda. Nekā. Ne mazākā gabaliņa nepaņēma. Toties vakariņās izēda visu. Sākumā pati lielāko daļu, beigās ar manu piepalīdzēšanu.
Kā man gribas, lai līdz septembrim visas ēšanas nokārtojas. Man galīgi nebūs no rīta laiks ar to nodarboties. Ja neēdīs, tad paliks tukšu vēderu līdz pat vakaram.
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Bonny Rain » 21 Aug 2017, 09:26

Rīts atkal sākās ar nevēlēšanos ēdienam pat tuvoties. Bet nu tā kā laika šodien bija vairāk, tad tomēr izdevās pierunāt paēst. Vismaz lielāko daļu. Pēc stundiņas izēda arī atlikušo.
Bet nu no septembra tā vairs nevarēs. :neparliecinats:
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Kucēns atsakās ēst

Postby Māra » 21 Aug 2017, 09:31

Franči gan pie jutelīgajiem neskaitās, bet vērts pateikt savu domu skaļi, varbūt noder - suņi mēdz atteikties no ēdiena arī pie stresa. Ārēji izskatās, ka sunim viss ok, bet mājās neēd. Nu katram jau pa savam, bet varbūt kā reiz sakrīt, ka esat ciemojušies, braukuši kkur un tieši pēc tam ir tā neēšana? Bijis par daudz iespaidu, maza tomēr vēl. Vai varbūt pat mājās kaut kas, kas suni satrauc pietiekami?
Bet es nu jau esmu sevi izmācījusi, ka ja suns aktīvs un laimīgs ar savu neēšanu, lai neēd. :kanepe:
If salukis could talk, they wouldn't talk to us.
User avatar
Māra
Champion
Champion
 
Posts: 2585
Joined: 22 Jun 2014, 18:52
Location: Rīga.

Next

Return to Suņu kopšana un barošana

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests