Pixy. Suņu stāsti.

Blogs and Chats

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby spociite » 29 Dec 2018, 11:29

Sveiki. Mums ir Lora, nu jau ir 3mēn jauktenīte, nevarēju atrast ne šķirnes suņu tēmu. Gudra, bet tāpat mēģina visu darīt pa savam.
Kā šeit vispār var ielikt bildes? :dejosuns: tikko reģistrējos
spociite
Baby
Baby
 
Posts: 1
Images: 1
Joined: 29 Dec 2018, 11:17
Location: Balvi

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby pixy » 29 Dec 2018, 17:42

spociite wrote:Sveiki. Mums ir Lora, nu jau ir 3mēn jauktenīte, nevarēju atrast ne šķirnes suņu tēmu.
Sveicināta forumā, bezšķirnes suņu tēma ir šeit :) - http://www.suni.lv/viewtopic.php?f=3&t=50. Vairākus variantus, kā var ielikt bildes, var atrast šeit - viewforum.php?f=18
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby Felix_PS » 03 Jan 2019, 16:44

Jauns gads un jauni mērķi? Šoreiz ne mūsu gadījumā. Mērķi paliek tie paši un lielāka daļa manējo, svarīgo ir nesuniski, bet viens un liels vēl joprojām velkās līdzi no pagājušā gada un principā no dienas, kad mūsu mājās ieradās Alaska. PAIET GARĀM OTRAM SUNIM BEZ HISTĒRIJAS vai viltīga mēģinājuma paraut pēdu un uzrīkot šovu, kamēr saimniece ar zābaciņu aši rok bedrīti, kur ielīst un paslēpt savu nosarkušo ģīmi. :velnins: Paraut pēdu no blakuspozīcijas taisnā līnijā uz priekšu nav interesanti, rodas visādi sāniski vipendroni, vai atmuguriski lēcieni. Kādu laiku bija izdevies jaunkundzi diezgan labi kontrolēt, bet viņai pagaidām enerģija lien pa ausīm ārā un kopā ar enerģiju rāpjas arī visādas idejas, ko stulbu varētu sadarīt. Tajā pašā laikā viņa bezgala laimīga pilda visādas komandas un taisa trikus par pliku paldies un paspēlēšanos, jo viņas borderkollija smadzenes absolūti alkst darba. Eh, ja viņas saimniece būtu mazliet čaklāka. :kanepe:
Tā nu laimīgu Jums visiem Cūcisko 2019 un, protams, klausīgus četrkājainos draugus!

Image
Image
User avatar
Felix_PS
Puppy
Puppy
 
Posts: 455
Joined: 07 Aug 2014, 12:14

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby Bonny Rain » 04 Jan 2019, 09:40

Vakar aiz gara laika skatoties ss.lv sludinājumus, uzgāju šādu:

Izejot pastaigā ar suni jums sākas murgi, suns velk pavadu, neklausa, ieraugot citus suņus kļūst agresīvs (nekontrolējams), kad atlaižat no pavadas nenāk atpakaļ, mūk prom no mājām, to visu es palīdzēšu jums novērst.
Esmu pieredzējis kinologs, piedāvāju jums suņu saimnieki progresīvu apmācību metodi ar kuras palīdzību jūsu suns tiks pilnībā izdresēts viena mēneša laikā.
Mācības notiek šādi, suns pie manīm dzīvo mēnesi atbilstošos apstākļos un apgūst paklausības kursu, papildus iemācās daudz vajadzīgu lietu, tādu kā atgriežoties no pastaigas dot ķepas lai apslaucītu, ļaujas izķemmēties un daudzas citas ikdienā nepieciešamas lietas par kurām izstāstīšu kad satiksimies.
Sunim tiek novērsti sliktie ieradumi tādi kā ņemt ēdienu no jūsu galda, agresija uz citiem suņiem, dzīšanās pakaļ kaķiem, ēdiena sargāšana, rūkšana uz cilvēkiem, dabisko vajadzību kārtošana mājās.
Ar suni strādāju sistemātiski katru dienu bez saimnieka klātbūtnes.
Saimnieku sāku apmācīt jau tad, kad viņš apciemo savu mīluli, un līdz dresūras beigām saimnieks pats māk strādāt ar savu suni, kas nākotnē ļauj saimniekam priecāties par kopā pavadīto laiku ar savu mīluli, un nebaidīties pastaigas laikā satikt suņus, kaķus, citus cilvēkus u. t. t.
Mājas saimnieks aizved laimīgu, paklausīgu, labā fiziskā formā suni.
Kā dāvanu saimnieks saņem DVD disku ar ierakstu, kurā redzams kā strādā viņa mīlulis.
Samaksa tikai pēc dresūras pabeigšanas un sasniegtā rezultāta atrādīšanas.
Maksa 420 EURO.
Pirms dresūras uzsākšanas saimnieks var atbraukt apskatīties kādos apstākļos dzīvos suns, kā arī jums tiks piedāvāta iepazīšanās nodarbība, kuras laikā es sniegšu jums vērtīgus padomus, kas ievērojami atvieglos jūsu komunikāciju ar suni, un jūs varēsiet bez problēmām sagaidīt savu rindu apmācībai pie manis.
Saimniekiem kuriem ir laiks un vēlēšanās pašiem dresēt savu mīluli, nevis atdot apmācībā uz mēnesi, piedāvāju individuālas nodarbības, kurās strādāju ar saimnieku un suni vienlaicīgi.
Katras nodarbības laiks līdz tiek sasniegts pirms nodarbības izvirzītais mērķis.
Maksa 20 EURO.
Sīkāku informāciju sniegšu pa tālruni. (Igors Inozemcevs)
https://www.ss.com/msg/lv/animals/dogs/ ... ankxk.html


Un tad man atausa atmiņā kolēģes stāstītais daudzus gadus atpakaļ: viņa savu suni veda uz apmācību, atstājot suni trenerim uz ilgāku laiku. Tolaik man tas likās jocīgi - kā tas ir, tu tikko esi dabūjis kucēnu un atdod viņu vismaz uz mēnesi prom, nedēļas nogalēs uz stundiņu apciemojot savu jauno ģimenes locekli. Bet nu tā kā par suņu apmācību man tolaik nebija ne mazākās nojausmas, tad tā arī tā doma nosēdās atmiņā.
Interesanti, ar kādām metodēm strādā šī sludinājuma autors? Un kā var suni apmācīt mēneša laikā? Vai tad tiešām tas ir iespējams? Izklausās jau nu ļoti daudzsološi - par 420EUR iegūsti paraugsuni mēneša laikā. Bet es te ņemos ar suni jau vairāk par gadu un nez kāpēc vēl turpinu ņemties.

Tad otrs - mana radiniece ir dikti pārliecināta, ka tādus nopietnus suņus kā VASus vai Kane Korso nevar mācīt kopā ar tādiem nenopietniem suņiem kā teiksim labradori (kur nu vēl mazās šķirnes kā manējā). No kurienes viņai tāds viedoklis? Nu, noteikti ne profesionālais viedoklis. Lai gan šādu viedokli esmu lasījusi no Kane Korso audzētāju puses. Jāsaka, ka radiniece tagad ir skaista melna VAS kucēna saimniece un ir pastāvīgos labākā trenera meklējumos (dzīvo UK). Līdz šim jau ir nomainīti nez cik treneri, jo viņai neder tāds padoms, ko dod treneris, kurš nav trenējis tieši VASus. Neiesaistos diskusijās, bezjēdzīgi. Uz maniem iebildumiem, ka mūsu treniņu grupā ir gan VASi, gan Kane Korso kopā ar pārējiem "nenopietnajiem" suņiem, viņa tikai pabrīnās un turpina savu dziesmu.

Tad vēl - gadu pirms iegādājos savu pirmo suni, biju absolūtā pārliecībā par to, ka suņa audzināšana / dresēšana / trenēšana nozīmē dominēšanu pār suni, suņa fizisku ietekmēšanu kļūdu labošanā.

Un vēl - kad biju sava pirmā suņa šķirnes meklējumos, uzdūros youtube Zak George Dog Training Revolution - suņu treneris, kas suņus trenē tikai arī pozitīvām apmācības metodēm.

Tad nu lūk, tagad mans jautājums: vai ir kāda grāmata, kur būtu apkopotas visas suņu apmācības metodas, objektīvi apskatīti metožu plusi un mīnusi? Un vispār, kādas vērtīgas grāmatas kinoloģijā, kur es varētu gūt atbildes uz saviem jautājumiem, ne tikai par suņu apmācību, bet arī par suņa psiholoģiju (domāšanu)? Lasu latviski, krieviski, angliski un vāciski. Un kur tādas grāmatas var dabūt? Vai varbūt šādas zināšanas var apgūt kinoloģijas kursos? Un kur?
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby pixy » 08 Jan 2019, 15:59

Jauns gads un jauni centieni - sestdien ar Habī bijām Igaunijā un mēģinājām pirmo reizi startēt OB-3 klasē. Biju gatava, ka varam izgāzties pilnībā un dabūt pilnu atzīmju lapu ar nullēm, jo vēl joprojām neesam tehniski gatavas un neesam arī morāli ļoti drosmīgas, bet tādas mēs nebūsim nekad, šis suns ir tāds kāds ir un pieņemu, ka, ja tagad izietu vienniekā, arī būtu sajūta, ka neesam gatavas... Bet gāja labāk kā cerēts, protams, bez nullēm neiztikām un nekādu dižo kopējo rezultātu neparādījām, bet es esmu bezgala apmierināta ar to, kā Habītis savācās pēc neveiksmīga sākuma, kā strādāja arvien labāk un pārliecinošāk, vienīgi beigas nomaisīja neparedzēts tehnisks traucēklis. Mans dienas prieks ir blakus iešana un kvadrāts, par kura nulli biju gandrīz 100% pārliecināta. Biju droša, ka viņa ļoti grūtajā aplī netrāpīs, bet man par prieku, suns skrēja taisni un, lai arī ne sevišķi ātri, tomēr aizdipināja visus 10m un perfekti apstājās apļa vidū pēc komandas. Droši vien jau lielākoties tas bija laimīgs gadījums, bet tas jau netraucē priecāties par mūsu pirmo atzīmi par šo patoloģiski grūto vingrinājumu :D . Blakus iešana bija ar katru soli pārliecinošāka un ne reizi neizlīda vecais sacensību gļuks ar neapsēšanos pie apstājām. Varbūt būsim ar to tikušas galā :ludzu: . Dabiski, ka bija grūti gan man, gan sunim pēc vairāk kā gadu pauzes no startiem. Bet tāpēc mēs braucām, lai pārrautu šo pauzi un to mēs esam izdarījušas :alinji: .
Bildes no video, tāpēc kvalitāte tāda ir kā ir, bet man tās ir svarīgas kā piemiņa.
Blakus iešanas pēdējā apstāja un neviltots prieks manā purniņā :D
Image
Un kvadrāts - tiem, kas zina OB, pēc šādas bildes ir pilnīgi skaidrs, ka tā ir trešā klase. Tas nu tā, lai skaidrs, ka nemeloju un mēs tiešām saņēmāmies šim startam :D
Image

Bonny Rain, ir tāda suņu apmācības metode, kad suni atdod instruktoram, bet es, diemžēl, nezinu pilnīgi nevienu, kas to būtu praktizējis un līdz ar to arī nezinu, kā tad tur ar to rezultātu un tālāko dzīvi ir. Lasīju vienu sūdzību, man šķiet, ka par šo pašu instruktoru, bet tas tādā "viena tante teica" līmenī, tiešas informācijas nav.
Dažādas grāmatas bija pieminētas Imagine blogā, vari pameklēt, tur bija gan par psiholoģiju, gan apmācību, gan visu ko citu. Bet vai tāda grāmata, kurā būtu apkopotas visas metodes vispār ir, es ļoti šaubos. Jo tie, kas pārzina vienas, diez vai pārzina arī visas citas un pat, ja tā, vai tas ir cilvēks, kurš gatavs rakstīt grāmatu... Bet, ja nu kāds zina, noteikti var padalīties. Ko ar ko var apmācīt kopā un nevar - ļoti subjektīvi, ja saimniekam riebjas, ka viņa gudrā VASa grupā ir stulbi labradori vai otrādi, tad viņš uz tādu grupu var neiet. Nedomāju, ka ir vērts pat apsmadzeņot visu viedokļus par suņiem, to dzīvi un apmācību, jo šī nu reiz ir tā tēma, kurā viedoklis ir pilnīgi visiem, pat tiem, kas tuvāk par "pai pai" kaimiņu kucēnam nav nekad bijuši. Iedziļināties jau nu noteikti nav vērts :noliedz: .

Felix_PS, tā bilde ir ārprātīgi skaista, Šveice tomēr ir pasaku zeme. Neaizmirsti to, katru dienu uz šādu ainavu lūkojoties ;) . Lai Jums rosīgs šis gads un es tomēr ceru sagaidīt arī kādu treniņatskaitīti :lasu: .

Un vēl viena priecīga bildīte - pēc diviem mēnešiem tikai pie pavadas, nupat pa ļoti biškiņam Keliņš tiek palaists vaļā. Diemžēl viņai tik nenormāli gribas skriet, ka viņa tūlīt metas auļos, bet es mēģinu pirms tam kārtīgi iestaigāties un sasildīt muskuļus, lai nebūtu tā, ka no gulēšanas uzreiz lec un diebj. Tieši tādēļ arī šie mirklīši ir tik ļoti maz un īsi. Bet ir :alinji:
Image
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby Bonny Rain » 09 Jan 2019, 11:32

O, prieks dzirdēt, ka jums viss iet uz priekšu. Gan ar Keliņu, gan Habī. Šis angārs, kurā startējāt, ir tik gaišs un smuks. Gribētos arī LV tādus redzēt.

Mums gan, šķiet, ka nekas īpaši uz priekšu nevirzās. Kā nevaru, tā nevaru tās Reinas acis uz augšu dabūt. Varbūt par kapeiku labāk ir palicis. Speciāli izlaidām decembra sacensības, lai turpinātu mēģināt ar kārumu tās acis augstāk dabūt. Bet nu nekādu paliekošu efektu es neredzu. Plusā vēl atkal dabūjām alerģijas uzliesmojumu pēc pēdējā treniņa. Nezinu, ko tādu es esmu iedevusi, bet efekts bija ausu iekaisumā.

Par to VASa apmācību kopā ar citām šķirnēm - tur vairāk tas viedoklis ir nevis par to, ka VASi ir gudri, bet gan sarežģītā šķirne, kura jāprot savaldīt. Tāpat esot ar Kane Korso un citiem lielajiem, potenciāli agresīvajiem suņiem. Domāju, ka tas viedoklis ir no sērijas, ka saimniekam ir jādominē pār suni gan ar savu fizisko pārspēku, gan psiholoģiski. Piemēram, suns nekad nedrīkst iet pa priekšu saimniekam, suns nedrīkst pirmais iet ārā vai iekšā no mājas. Kategoriski aizliegts sunim ieņemt saimnieka mīkstās mēbeles. Šie un citi aizliegumi ir uz tās bāzes, ka tādējādi suns var ieņemt līdera lomu ģimenē. Nu kaut kas uz to pusi ir dog behaviorist Cezar Millan. Tajā pašā laikā manis iepriekš minētais Zak George ir pilnīgi pretējās domās par suņa uzvedību. Un arī viņa skaidrojums šķiet absolūti loģisks. Ļoti labprāt gribētu saprast, kā tad īsti ir. Kāpēc man šķiet, ka tie ir divi diametrāli pretēji viedokļi? Vai varbūt nemaz tik pretēji tie nav, vienkārši manā galvā tā izskatās. Jebkurā gadījumā, metodes, ar kurām šie divi suņu treneri strādā, tomēr atšķiras. Ja metodes atšķiras, kā ir ar rezultātu?
Būs jāpalasās Imagine blogā, kuras tās labās grāmatas ir. Vēl tikai jautājums, kur tādas var dabūt.
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby fedelta » 09 Jan 2019, 18:03

Cēzars strādā ar suņiem, kuri jau ir ieņēmuši galveno lomu ģimenē un ir pietiekami spēcīga personība, lai saprastu ko un kā darīt katrā situācijā. Neesmu redzējusi, ka viņš nodarbotos ar citu suņu audzināšanu, drīzāk ar pāraudzināšanu.
Starpcitu, ir viens krievu tautības trenneris, kurš darbojas līdzīgi, iespējams tāds vidusceļš abiem šeit jau minētajiem.
Otrs trenneris rāda ko un kā darīt, lai izaudzinātu suni kompanjonu.
Sunim piemīt skaistums bez iedomības, spēks bez uzpūtības, drosme bez nežēlības un visi cilvēka tikumi tikai - bez grēkiem...
Image
Image
User avatar
fedelta
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1536
Images: 25
Joined: 13 Aug 2013, 21:47
Location: Jelgava

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby Bonny Rain » 10 Jan 2019, 09:19

Ā, šķiet, es zinu, par kuru krievu puisi tu raksti. Redzēju youtube. Tiešām varētu būt tā kā pa vidu starp abiem pēc strādāšanas stila.
Ja es pareizi sapratu Zak George, viņa teorija balstās uz to, ka suns jau sen neuzvedās kā vilki barā, jo ir domesticēts daudzus tūkstošus gadus atpakaļ. Viņa dzīves jēga un piepildījums ir būt līdzās cilvēkam, kam tuvāk, kam tālāk. Līdz ar to viņš nevēlas dominēt pār cilvēku, bet vienkārši nezin / nav mācīts, kā pareizi uzvesties savā ģimenē. Viņa darbības būtība ir parādīt sunim to, kas ir un kas nav pieņemams saimniekiem.
Tad kā ir: suns var ieņemt barveža lomu ģimenē vai nevar? Suns var būt barvedis, vai arī vienkārši nezin, ka tas nav pieņemams saimniekam (nu, vai arī saimnieks nemācēja pareizi izaudzināt)? Vai saimniekam ir jādominē pār suni? Tas būtu jautājums tiem, kam ir bijusi cieša saskarsme ar vairāk par dažiem suņiem.
Varu teikt par kaķiem - manai kaķenei (un iepriekšējiem kaķiem arī) noteikti nešķiet, ka mēs dzīvojam pie viņas un esam tikai viņas apkalpojošais personāls. Viņa ļoti labi zin, kurš mājās ir saimnieks un ko viņa drīkst atļauties. Par savu suni varu teikt, ka es ne reizi neesmu piedzīvojusi, ka viņa gribētu ieņemt līdera lomu ģimenē. Vismaz es neesmu to jutusi. Bet pēc viņas es noteikti nedrīkstētu spriest, jo viņa pēc dabas ir ļoti padevīga un neiziet uz konfliktiem.
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby Līga S. » 10 Jan 2019, 12:27

Bonny Rain wrote:Tad kā ir: suns var ieņemt barveža lomu ģimenē vai nevar? Vai saimniekam ir jādominē pār suni?

Un kā tev pašai šķiet?
User avatar
Līga S.
Baby
Baby
 
Posts: 64
Joined: 27 Jul 2011, 07:11
Location: Stopiņu novads

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby Bonny Rain » 10 Jan 2019, 15:47

Nu tāpēc arī jautāju, ka man nav pietiekama pieredze šajā jautājumā, lai būtu savs nešaubīgs viedoklis. Nav man pamata spriest par šo tēmu. Ja pašai būtu no bērnības bijuši suņi un apkārt daudz suņinieku, var būt arī varētu pēc redzētā spriest. Bet pašlaik nākas veidot savu viedokli pēc citu teiktā. :|
Un te nu sastopas divi šīs jomas speciālisti, kuriem ir tā kā pretējas domas. Nu kaut kas taču lika viņiem izveidot savu viedokli tieši tādu, kāds tas ir.
Un nav tā, ka viens darbotos tikai ar problēmsuņiem, bet otrs tikai ar kucēniem, kuriem raksturs vēl veidojas. Zak George video ir arī redzēti problemātiski gadījumi, arī šķirnes ir visdažādākās, arī tās, kas pēc dabas mēdz būt ietiepīgas un tiek raksturotas kā grūti trenējamas. Tā kā tiešām nezinu, kā tad īsti ir. Gribas dzirdēt arī citu domas.
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby fedelta » 10 Jan 2019, 16:53

Pēc pieredzes.
Ir jāzina sunim, kurš mājās saimnieks un ļoti labi saprot, ja ir kāds, kuru nolikt zem sevis.
Mans VAS centās apcelt manu jaunības dienu mīlestību, piegāja un acu priekšā apčurāja viņam kurpes, varēja pieiet un izēst visu no šķīvja, apsēdās dīvānā viņam virsū(dīvāna nekad nekāpj bez atļaujas), apgūlās pie durvim lidzko iegāja wc un nelaida ārā.
Toties dzīvesbiedrs parādīja, ka nebūs nekāda apcelšana, ka var arī dabūt mizā no viņa un būs klausīšana. Neko no sava repertuāra nav mēģinājis atkārtot :kanepe:
Arī, kad piedzima meita, bija ļoti greizsirdīgs, bet mēs abi visu labi protam sarunāt. Viņš ir mans no a-z. Draugs vienreiz teica-nu kāpēc tev nav jāsaka 100x 'vietā', tu pasaki un viņš iet.
Nu laikam jau zin, ka nav jēgas neklausīt :kanepe:
Sunim piemīt skaistums bez iedomības, spēks bez uzpūtības, drosme bez nežēlības un visi cilvēka tikumi tikai - bez grēkiem...
Image
Image
User avatar
fedelta
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1536
Images: 25
Joined: 13 Aug 2013, 21:47
Location: Jelgava

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby Bonny Rain » 11 Jan 2019, 10:28

Vakar speciāli sameklēju youtube to krievu puisi vārdā Antuan Nadjaryan un paskatījos, kā viņš strādā. Viņš sevi pozicionē tieši kā suņu uzvedības speciālistu, nevis treneri. Tātad viņš uzskata, ka suņa neuzvedības cēlonis ir saimnieka vaina. Suns neciena savu saimnieku, jo saimnieks nav ieņēmis līdera lomu. Saskaņā ar viņa uzskatiem, suns nekad nedrīkst iet pa priekšu saimniekam, jo tā ir līdera darīšana iet pa priekšu. Nekad nedrīkst gulēt saimnieka gultā, jo līderim vienmēr jābūt augšā, bet guļot saimnieka gultā saimnieka smaka nāk no apakšas un tātad sanāk, ka suns guļ uz saimnieka. Saimnieks ar suni nedrīkst nekad spēlēt tādas spēles kā "tug of war" (angliski), kur suns ar saimnieku spēlējās ar mantu. Jo cilvēkam šķiet, ka tā ir jauka spēle, bet sunim tas ir dominēšanas jautājums. Ja suns dabū mantu, tātad viņš to atņem cilvēkam, tātad sekojoši viņš dominē pār cilvēku. Līdz ar to nedrīkst arī mest bumbiņas sunim, jo tas darbojas tieši pēc tā paša principa. Tāpat nedrīkst dot plucināt mantas. Un vēl - sunim nedrīkst dot jēlu gaļu, jo tas provocē šo te seno instinktu pamošanos sunī, provocē agresiju. Jēlu gaļu drīkst dot tikai tāds saimnieks, kurš ir līderis.
Neskatoties uz to, ka visa šī informācija kaut kā īsti man šķiet nepieņemama, viņa rezultāti ir tiešām pārsteidzoši (ja vien tie nav iestudējumi). Suns, kurš iepriekš metās agresīvi virsū visam un visiem, pēc nepilnām 30 minūtēm rātni iet blakus saimnieka sāniem un sāk pievērst savu uzmanību saimniekam. Suns, ar kuru pastaigā iešana bija tīrās šausmas, gaida saimnieku un iet tur, kur saimnieks vēlas. Utt. Un protams, visas šīs izmaiņas notiek bez kārumu došanas.

fedelta, nav gadījumā tā, ka tu strādā ar suni regulāri, bet tavs draugs tomēr ne tik daudz. Mums ģimenē es esmu suņinieks, es strādāju ar suni, es eju uz treniņiem, es baroju, es staigāju ar suni. Un mani viņa klausa pārsvarā ar pirmo komandu. Vīru un meitu ne vienmēr. Pat tad, kad mēs esam blakus. Ja vīrs pasaka "sēdi" un tas nenostrādā, tad uz manu "sēdi" viņa noteikti izpildīs komandu. Vai tas nozīmē, ka esmu līderis? Vai arī vienkārši suns zin, kā ir jāuzvedas ar mani? Lieki teikt, ka mēs spēlējam gan tug of war, gan bumbiņas mešanu un arī gultā man patīk kopā ar viņu gulēt un savu mazsuni klēpī paņemt. Ko vispār nozīmē būt līderim? Kā tas izpaužas suņa uzvedībā, kad suns ir līderis? Un kā ir tad, kad saimnieks ir līderis?
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby fedelta » 11 Jan 2019, 11:41

Man suns ir kopš 14 gadu vecuma, respektīvi, viņš bija jau liels, kad iepazinos ar dzīvesbiedru. Šobrīd viņam ir gandrīz 7. Viņš ir ļoti mīļš un jauks, mīl visus un ikvienu, bet ar savu funktieri.
Ja mani klausīs ar pirmo reizi, tad uz draugu paskatīsies un padomās vai darīt, vai tomēr gaidīt, kad pateiks vēl. Draugs ved ārā, baro, viss ok, bet ja tā no malas paskatās, viņš vienkārši zin, ka ir jaklausa, bet labprāt to arī nedarītu, kamēr ar mani tā ir ikdiena bez ierunām. Ja vietā, tad vietā, ja gaidi, tad gaida, nav tās pauzes apdomāt vai tas ir vajadzīgs pēc viņa domām.
Vēl viņam ir īpaša mīlestība ar manu mammu. Varētu uz galvas uzkāpt, lai tikai sabučotu. Bet arī, ja teiks lai iet prom, vienalga līdis virsū.
Manu privāto telpu viņš respektē. Nelec bučot, kad pārnāku mājās, ļauj novilkt virsdrēbes, nediedelē ēdienu no manis. Bet ar citiem gan pamēģina vai var.

Nu jau kādu laiku esmu slinka, īpaši neko jaunu nemācu, tāda ikdienas dzīve mums. Kad meita sagrib, pamētā bumbiņu viņam, ejam staigāt un izbaudām kopā būšanu.
Sunim piemīt skaistums bez iedomības, spēks bez uzpūtības, drosme bez nežēlības un visi cilvēka tikumi tikai - bez grēkiem...
Image
Image
User avatar
fedelta
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1536
Images: 25
Joined: 13 Aug 2013, 21:47
Location: Jelgava

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby lauva » 16 Jan 2019, 02:23

Es esmu ļoooooti skeptiska pret šiem interneta dzīvnieku guru un 30min rezultātiem, it īpaši, ja runājam par dominantiem suņiem.
Man ir ļoti dominants lops, bet mūsu kaujas par to, kurš nu kuru klausīs nav bijušas spēļu rezultāts, bet gan suņa raksturs kā tāds. Ar Aslanu kopš vecuma spēlējam visas mantiņu raustīšanas, bumbiņu mešanas un atnešanas, cīkstēšanos, etc. Bet viņam no paša sākuma tika iemācīts, ka mans vārds ir likums. Es esmu tā kas spēli uzsāk un pabeidz. Viņš var iet pa priekšu, mani tas netraucē, bet brīdī, kad viņam tiek likts apstāties un nākt blakus, tur nav nekāda ņemšanās. Tas,kas sunim ir nepieciešams ir skaidras norādas un rīcības iespējas. Skaidra bilde par to, kurš ir saimnieks un kurš ir suns. Ja to var noturēt augstā līmenī, tad viss būs kārtībā.

Plus, rezultātus var sasniegt, ja zini, ar ko strādā. Es gribētu redzēt vai kāds no šiem maģiskajiem treneriem varētu savākt manu suni,kad viņš ir uzņēmis soli, lai ietu skaidrot attiecības. Ēdiens neinteresē, skaļa balss ne tik, it īpaši ja nav mana vai mana vīra, iebaidīšana ar nē, suns distancējas. Mantas - kāda nu kuru dienu ir oma. Aslans man klausa, jo esam nodibinājuši šīs attiecības un viņš ļoti labi zin, ko mans tonis vai ķermeņa valoda nozīmē.

Līderu pozīcija un ko tas nozīmē katram sunim ir kaut kas savs, vismaz tas ir mans iespaids. Mums tā ir pakļaušanās, saimnieks ir nr1 jebkurā situācijā, līderis ir tas, pie kura meklēt patvērumu, ja kaut kas notiek. Ar līderi ir prieks sadarboties, līderis ir tas, kurš baro un nosaka ikdienas ritmu.

Bija interesanti skatīties, kā Aslanam radās konflikta situācija pašam ar sevi,kad mans vīrs mēģināja nostabilizēt savu pozīciju ģimenē. Tā kā gadiem biju tikai es un suns, tad Aslana pasaules uzskats ir - saimniece, viņš un visi pārējie. Un visi pārējie tiek kategorizēti pēc tā kā es pret viņiem izturos. Un kad bija jāmaina kārtība - saimniece, saimnieks un suns, tad mums mājās visādi pigori sākās. Bet tā kā es esmu līderis, tā bija mana atbildība nostabilizēt šo situāciju, ne suņa. Ne viņam izvēlēties, ne apvainoties. Life is life.

Esmu redzējusi kā saimnieki atstāj savu suni uz mēnesi vai diviem trenerim uz apmācīšanu un pēc tam savāc. Treneris visu nodemonstrē un izskaidro un pārējais jau ir saimnieku rokās. ASV tā ir ļoti populāra prakse. Man liekas,ka nav slikta metode, bet tur patiešām ir jābūt ieinteresētam saimniekam,kas ar to suni pēc tam dien dienā strādās, lai viss darbs nav vējā. Manā skatījumā, izpaliek tiešais kontakts un mācīšanās prieks, īsta suņa iepazīšana, bet tas jau ir katram uz savas sirdsapziņas.
*The dog is the only animal that has seen his god.*
http://twitter.com/#!/LauvaGuna
User avatar
lauva
Champion
Champion
 
Posts: 2593
Images: 5
Joined: 14 Jan 2010, 14:22
Location: Liepāja/BCN/BRUX

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby Bonny Rain » 16 Jan 2019, 11:57

Tieši tā - mani vienmēr mulsina ātri risinājumi samilzušām problēmām. Nu neticu, ka tā dzīvē mēdz būt, ka pusstundas laikā pilnīgi un uz visiem laikiem var samainīties jau iegājies uzvedības modelis. Manuprāt, lai mainītu kaut ko dzīvnieka uzvedībā, pie tā ir jāstrādā gana ilgstoši. Un jāstrādā nevis trenerim, bet gan saimniekam. Tieši tas arī ir iemesls, kāpēc es visai skeptiski skatos uz tādu praksi - atdot suni uz kādu laiku apmācībai. Jādzīvo taču ar to suni būs saimniekam nevis trenerim. Un ja saimnieks nevar turpināt trenera iesākto, nemāk, nespēj un negrib, nezinu, vai efekts būs paliekošs. It īpaši, ja suns pats par sevi ir dominants.

Papētīju Cezar Millan mājas lapu. Pēc viņa teorijas sanāk, ka es noteikti neesmu līderis:
You know you are a follower in your pack if you can answer yes to any of these questions.
1.Does your dog wake you up?
If your dog wakes you up, it means he doesn’t respect you. In order to correct this behavior, you will need to change your dog’s habits to let him know that you are the one who will wake him up. So if your pup tries to wake you up, simply ignore him. And then when he finally exhibits the desired behavior, reward him for following your lead.
2.Do you reward your dog at the wrong time?
Don’t pet your dog when she does something wrong. This affectionate act — or reward — nurtures the very behavior that you don’t want and will only convey that it’s okay for your dog to act that way. Instead, learn how to master affection.
3.Do you feed your dog before you feed yourself?
A dog mom makes her babies wait to eat. So it should be no different with you as a Pack Leader. Instinctually, dogs know that the Pack Leaders eat first. So feed yourself before you feed your pup to show that you’re the leader.
4.Does your dog enter or exits rooms ahead of you?
Just like with food, dogs instinctually know that the Pack Leader is in control and should be the one to lead. Dogs don’t walk ahead of their Pack Leader, so you will need to change your role if you’re the one following your dog around the house.
5.Does your dog jump on you?
Jumping is a dominance behavior. Enough said. So when your dog jumps on you, he’s asserting his dominance over you. But you can’t just jump on your dog, so you need to let your dog know that his jumping isn’t okay and learn how to manage jumping issues.
6.Are you your dog’s source of excitement?
Without rules, boundaries, and limitations, you make yourself out to be a playmate instead of a leader. Remember, your dog needs to follow a Pack Leader to feel secure and to be balanced. Strive to be your dog’s source of calmness and direction by creating your dog’s calm, submissive state.
7.Does your dog have the run of the house?
She is on your bed, on the sofa, in the kitchen, in the bathroom, and going berserk at the front door if anyone dares to ring the bell. You need to set boundaries for your pack, so she knows what is and isn’t allowed. Follow these tips for building boundaries with your dog.
8.Does your dog turn a deaf ear to your commands?
If you haven’t trained your dog in basic obedience, you are losing pack leadership points. Work on teaching your dog these five essential commands to establish yourself as Pack Leader and curb behavior issues.
9.Do you yell at your dog?
Yelling is actually the best way of making sure your dog 1) never listens to you, and 2) develops fear and anxiety because of your unbalanced energy. So instead of yelling at your dog — which gets you nowhere, fast — try being calm and assertive.
10.Does your dog pull you on the walk?
This is the ultimate sign that you have yet to master pack leadership. On top of that, if you don’t walk your dog daily, it’s hard to establish your leadership. That’s why mastering the walk is essential to every Pack Leader.
Remember, when it comes to pack leadership, you are the one in charge. By setting boundaries now, you and your dog will be in great shape towards building your relationship and strengthening your bond for years to come.
Scoring: count your “yes” answers.
0 yes.......................................... You are the Pack Leader
1 – 10 yes...................... You are not the Pack Leader yet

Konkrēts "jā" man sanāk uz 4. un 6. jautājumu. Vēl daļējs "jā" varētu būt uz 3., 5., 7. un 10. jautājumu. Tātad es noteikti sanāku sekotājs, bet mans suns līderis. :huh: Pat nezinu, ko lai uz to saka. Man gan šķiet, ka tomēr tā līderu padarīšana nebūs gan tik vienkārša, lai to noteiktu pēc šiem jautājumiem. Nu kaut vai piemēram 3. un 4. jautājums. Man tiešām ir pilnīgi vienalga, kad es baroju suni. Es to daru, kad man ir ērtāk, nevis kad sunim sagribās. Es lasīju arī tādu viedokli šajā jautājumā - sunim neveidojas sacensības sajūta par savu ēdienu ar cilvēku, jo cilvēks nesacenšas ar suni par to, kurš pirmais tiks pie bļodas. Bet par to, vai suns iet pirmais vai pēdējais iekšā un ārā no mājas - man šķiet tas ir jautājums par to, vai tas saimniekam ir svarīgi vai nē, un arī par to, vai saimnieks to sunim ir mācījis vai nē. Man tas nav svarīgi. Bet ja būtu, es to viņai iemācītu un diskusiju šajā jautājumā mums nebūtu.
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby pixy » 16 Jan 2019, 18:47

Katrs veido attiecības ar suni, kā viņam gribas un, ja apmierinātas ir abas puses, tad būtu stulbi izlasīt šādu testu un visu mainīt, jo ir jādara tā kā pareizi, sabojājot dzīvi gan sunim, gan sev. Tai brīdī, kad cilvēkam kaut kas sāk nepatikt, jāsāk analizēt un saprast, ko vajag savādāk. Un tad arī ceļi ir dažādi. Un katrā ziņā šie jūtuberi un seriālisti vispirmām kārtām ir šovmeņi, kas ar to pelna naudu, to arī der atcerēties.
Šovakar pirms saules rieta izauga bezgala skaista sniega migla. Kopā ar mirdzošo sniegu, kas pie manis ir vidēji 25cm biezs, izskatījās tiešām fantastiski :sirsninas2:
Image
Image
Un otrā pusē:
Image
Sniegs ir biezs un pufīgs, Keliņa jau gandrīz soļiem pārvietoties pa pļavu nevar, jālēkā, līdz ar to sevi šausmīgi nošķiež ar sniegu :D
Image
Un Habiņš ar, vienkārši daiļa ziemīgajā ainavā :)
Image
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby pixy » 23 Jan 2019, 19:22

Nu tā, mēs esam iesniguši, mums pagalmā sniega biezums ir pusmetrs. Bija vairāk aizvakar, bet nu jau drusku tā kā sablīvējies :D . Toties skaistums ir neiedomājams, vakar bija sarma un saule, šodien sarma un koši pelēkas debesis, pasaka, ne īstenība. Mīlu ziemu, patiešām ļoti, ļoti mīlu :sirsninas: .
Sunīši gan pirmajā brīdī bija visai pārsteigti :D
Image
Image
Un pavisam uzskatāmi :D
Image
Vakar no rīta jau radās nojausma, ka būs daile, patiesībā jau bija, jo mēnesgaisma bija gana spoža, lai sarma vizuļotu arī tajā:
Image
Un diena, kur vien raugies, visur šādi :samilejies:
Image
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby pixy » 31 Jan 2019, 10:52

Šorīt atkal īsta daile, ar -15 grādiem un sarmu. Keliņa turas labi, bet, iebrienot pūkainajā, aukstajā sniegā, tomēr kājas sāk salt un operētajā kājā, izskatās, ka mēdz iemesties krampis. Tad ātri mēģinām skriet mājā un tikt iekšā sasildīties.
Image
Keliņai ļoti patīk vārtīties sniegā, Habī gan nekad to nedara, lai gan man patiktos, ja darītu - no tāda sniega skrubja kažoks kļūst zīdains un mīksts.
Image
Es šorīt trīs reizes gāju laukā, lai iemūžinātu bezgalīgo skaistumu. Nezinu, kā citiem, bet man tādi skati neapnīk nekad, tas skaistums ir tik brīnumains, ka šķiet no citas dimensijas nākam. Galīgi negribas domāt par nedēļas nogales atkusni...
Image
Image
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby Felix_PS » 01 Feb 2019, 19:11

Reizēm liekas absolūti neticami, kā skrien laiks, bet...
Daudz, daudz laimes, gardumu un tenisa bumbiņu Tev supersuni Alaska divu gadiņu jubilejā! :sirsninas2:

Image

Image
Image
User avatar
Felix_PS
Puppy
Puppy
 
Posts: 455
Joined: 07 Aug 2014, 12:14

Re: Pixy. Suņu stāsti.

Postby pixy » 03 Feb 2019, 10:07

Sveiciens Aļaskai dzimšanas dienā, laiks tiešām skrien neticami ātri... Lai izdodas pēc iespējas vairāk izbaudīt kopāesības laiku, gan pamācoties, gan paslinkojot, gan izklaidējoties :svecipusam: !
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

PreviousNext

Return to Blogi un tērzētavas

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests