Sterilizācija / kastrācija

Dog Health

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Barbariisha » 24 Mar 2010, 19:53

Greylove,
tas gan ir interesants gadījums.
Varbūt naivs un dumjš ieteikums, bet vai nevar painteresēties, varbūt var nopirkt to pašu sieviešu grūtniecības testu un tas noder un var noteikt, būs mazie vai nē. :neparliecinats: Saprotu, varbūt smieklīgi izklausās, bet varbūt tas der, vismaz noteikt ir vai nav grūsna.
Jo iespējams, ja viņai ir viltus grūtniecība, hormonu līmenis cits un varbūt raksturs mainās vai kas cits. Ej tu sazin. :neparliecinats: :neparliecinats: :neparliecinats:
Image
Barbariisha
Puppy
Puppy
 
Posts: 241
Joined: 20 Jan 2010, 11:03

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby OrlandoSeaHorse » 25 Mar 2010, 00:39

Senak dogs.lv sito jau apsprieda, toreiz teica, ka kucem sieviesu tests tomer nedarbojas, kaut kas atskiras.
Image Image
OrlandoSeaHorse
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1624
Joined: 13 Jan 2010, 15:56
Location: Luxembourg

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Barbariisha » 25 Mar 2010, 08:55

Ah, skaidrs. :neparliecinats:
Es dogos tikai decembrī piereģistrējos. :tikainesaki: Tādēļ nezināju.
Image
Barbariisha
Puppy
Puppy
 
Posts: 241
Joined: 20 Jan 2010, 11:03

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Greylove » 25 Mar 2010, 10:43

Paldies, bet, nē, tiešām, HGC testi nelīdzēs. :) Drīzāk jau vēl jautājums - līdz kuram brīdim grūsnu kuci var sterilizēt, un kādi ir riski. Jo sterilizācija vieņiem tā kā plānā +/- ietilptu, bet, protams, jaukāk būtu ja zinātu kuces ciklu.

Nē, nu ar usg jau var pateikt. Bet tā - pat pieredzējuši audzētāji kļūdās ar savas pārotās kuces (ne)stāvokļa noteikšanu uz aci, pēc izskata un uzvedības. Vienk. domāju par 2 variantiem, ko viņiem ieteikt: 1) Lai brauc un sterilizē tagad un uzreiz; 2) Lai nogaida pāris nedeļas, kad būs točno uz aci redzams, un tad ja ir - sterilizē, ja nav, tad nogaida 2 mēn. un tad sterilizē, un ja attiecīgi sākas meklēšanās, tad to pārcieš, un gaida vēl 3 mēn.

Kurš variants labāks?
Image
http://www.beckettelf.com
Njuse un apvienotā melnā-šokolādes komanda
User avatar
Greylove
Junior
Junior
 
Posts: 624
Images: 2
Joined: 13 Jan 2010, 13:21
Location: Riga, Čiekurkalns

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby OrlandoSeaHorse » 25 Mar 2010, 12:49

Greylove wrote: 2) Lai nogaida pāris nedeļas, kad būs točno uz aci redzams, un tad ja ir - sterilizē,
Tā kuce pie viņiem 1 mēnesi, ja tiešām apbērnojusies, tad sazin - kad, acīmredzot mēnesis+, gaidīt vēl dažas nedēļas un tad sterilizēt - ņemot vērā, ka kuces grūsnība vispār 2 mēnešus tik ilgst - ar ko tas atšķiras no kucēnu sūtīšanas uz jūrskolu? Viņi, ja ir ieņemti, tad tikmēr jau būs teju vai normālā laikā piedzimuši.
Image Image
OrlandoSeaHorse
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1624
Joined: 13 Jan 2010, 15:56
Location: Luxembourg

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Maija_Dakota » 25 Mar 2010, 15:34

uztaisot rengenu - pa 15 ls var mēģināt atrast vietu, i viss būs skaidrs
Image Image Image
User avatar
Maija_Dakota
Junior
Junior
 
Posts: 913
Joined: 13 Jan 2010, 16:41
Location: Rīga, Iļģuciems, +371 22086944

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Barbariisha » 27 Mar 2010, 12:16

Tikko zvanīju vetam un jautāju, kad tad manai punpurpinčera meitenītei drīkst kastrēt un viņa teica, ka galvenais esot, lai suns ir izaudzis, lai ir nomainījušies visi zobi. un mazo šķirņu suņiem var gaidīt to pirmo meklēšanos un var to arī nedarīt.
Image
Barbariisha
Puppy
Puppy
 
Posts: 241
Joined: 20 Jan 2010, 11:03

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Unkas » 28 Mar 2010, 21:04

Barbariisha, pareiza izvēle! :roze:
Unkas
 

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Barbariisha » 29 Mar 2010, 08:38

Unkas,
es jau pat vēl tagad it kā esam izlēmuši, bet tāpat vēl it kā nelīdz galam. Bet domāju, ka tā būs labāk viņai un mums. Es nesaku, ka es nevēlētos, lai no tik skaistas meitenītes kā manējā būtu mazulīši, bet man satraukums par to, ka mazajiem nevarēs atrast labas mājas un labus, rūpīgus saimniekus. Jo man negribētos pēc kāda laika uzzināt, ka manas Šerī kādam no mazajiem tiek darīts pāri. :asaras:
Un vēl mums nav c/r, kaut gan tas varbūt arī nav tas sliktākais. Nu, īsāk sakot sliecamies uz kastrēšanas variantu, viņai mierīgāk būs un mums. :)
Image
Barbariisha
Puppy
Puppy
 
Posts: 241
Joined: 20 Jan 2010, 11:03

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Unkas » 29 Mar 2010, 09:09

:sirsninas: Protams ka labāk ir sterilizēt, tev vieglāk un sunītei ērtāk. :dejosuns:
Unkas
 

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby agich » 29 Mar 2010, 10:14

Ja sunei nav cr, tad viennozīmīgi labākais risinājums ir sterilizācija. Bezšķirnes suņiem un "šķirnes" suņiem bez cr nav jāvairojas, lai arī cik skaists šīs suns neliktos pašam saimniekam.
Bez tam, Tu jau nevari garantēt par to kas izaugs no tiem kucēniem pat tad, ja sapārosi viņu ar labu suni kam ir cr, jo Tu nevari zināt kas tad tur īsti viņai tajos gēnos ir ielikts, var būt, ka tur rados ir arī kāds ne gluži šķirnes suns...
Man te vieni vecāku draugi kādu laiciņu atpakaļ šitā VASu paņēma, kucika vecāki abi pēc normāliem VASiem izskatās, kucēns kamēr bija pavisam mazs arī nekādas šaubas par savu piederību šķirnei neraisija, bet ap ~3mēn. vecumu viņam sāka palikt asāka spalva un bārdiņa parādijās. :dejosuns:
He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart.
User avatar
agich
Puppy
Puppy
 
Posts: 492
Images: 11
Joined: 13 Jan 2010, 13:47
Location: Bolderāja

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby OrlandoSeaHorse » 29 Mar 2010, 12:04

Asāka spalva un bārdiņa vēl būtu tā mazākā nelaime. Sliktāk, bet arī reāli, ja šis izrāda vēlmi apkost visu, kas kustās, ja ar galvu kaut kas ne tā.
Image Image
OrlandoSeaHorse
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1624
Joined: 13 Jan 2010, 15:56
Location: Luxembourg

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Noise » 03 Apr 2010, 15:48

what to do?!

paardomas par teemu kastraacija/sterilizaacija.

jau labu laiku apsveru kastreet Popsi, bik pa daudz jau OO smadzenes spiezh. iesaakumaa satraucos par iespeeju pienjemties svaraa un spalvas struktuuras izmainjaam. izdomaaju, ja jau tagad vinjsh ir ljoti labaa formaa un ne pie milziigas fiziskaas slodzes, eedot to pashu, ko eed vipeti, lai uztureetu kondiiciju (kuceenu bariibu) un nav baigaa riima, palielinaatu slodzi un buutu ok. par spalvu arii samierinaajos, nu buus apcirpts.

bet saaku domaat vai tieshaam shie hormonji sunjiem ir tikai prieksh vairoshanaas instinktiem? taapat kaa cilveekiem testosterons un estrogeens arii atbild par vairaak kaa vienu lietu. vai kastraacija nevar atstaat negatiivas sekas uz veseliibu kopumaa? sirdi?

varbuut ne tur skatiijos, bet liidz shim tik daudz netika runaats par sterilizaacijas/kastracijas negatiivajaam sekaam, lielaako tiesu tika piemineeta uriina nesatureeshana kuceem un pienjemshanaas svaraa. bet peedeejaa laikaa paraadaas aizvien vairaak informaacijas, kas liek aizdomaaties...

un tagad pats galvenais - ticeet vai nee, man tika pastaastiits, par sakariibu sterilizaacijai/kastraacijai ar autoimuunajaam saslimstiibaam. preciizaak man tika jautaats vai mana sunja rados ir kaadi, kuri sirgst ar sho slimiibu (par slimiibu gan to iisti nevar nosaukt - taas ir daudz un dazhaadas, un izpauzhas visdazhaadaakajos veidos, bet nu domu ceru, ka saprotat). es to, protams, nezinu, Popsim nav c/r liidz ar to man nav ne mazaakaas jausmas par vinja radiem.
cilveekam, kursh to jautaaja es uzticos, staastiits peec pashas pieredzes un informaacijas ievaakshanas - lielaakaa dalja kavalieru, kuri sirgst ar autoimuunajaam saslimshanaam ir sterilizeeti/kastreeti un slimiibas ir uzpeldeejushas tieshi peec shiis proceduuras.

kas veel, ievaacot informaaciju, palasiijos sho saitu http://users.lavalink.com.au/theos/Spay-neuter.htm

dazhi no mineetajiem ''-''

samazinaats dziives cikls

palielinaats risks osteosarkomai (kaulu veezim) - velkot paraleeles ar cilveeku sugu, sievieteem peec menopauzes palielinaas osteoparozes risks

pieveersu uzmaniibu shim sakaraa ar ieteikumu sterilizeet kuces pirms pirmaas mekleeshanaas: palielinaats risks vaginiitam, vulvas dermatiitam, cistiitam un hroniskiem uriincelju iekaisumiem kuceem, kas sterilizeetas agraa vecumaa

palielinaats risks patellas luksaacijai mazo un videejo shkjirnju sunjiem

protams, viss mineetais ir ''palielinaats risks'' ne 100% prognoze, bet! arii sterilizaacijas/kastraacijas plusi ir tikai iespeejamiiba nevis garantija. par to pashu piometru un kruuts dziedzeru veezi - risks tiek samazinaats nevis izdzeests pilniibaa.

nu ko lai dara...
Image
User avatar
Noise
Junior
Junior
 
Posts: 750
Joined: 13 Jan 2010, 13:24
Location: Londona

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Greylove » 03 Apr 2010, 16:37

Noise, labu tēmu Tu uzsāki. :) Es ar par šo visulaik domāju, nu man mazliet specifiskāka tā situācija, protams. Manas pārdomas šajā jautājumā - nav viss tik balts un pūkains, kā tiek deklamēts. Hormonālā sistēma, gan cilvēkam, gan dzīvniekam, ir smalka sistēma, un es neticu, ka līdz galam izpētīta. Tāpat kā ar displāziju, piemēram. Nav līdz galam skaidrs, kas, kā un kāpēc. Jāseko līdzi svaigiem pētījumiem, un noteikti nāks jauni atklājumi (agrāk teica - 50/50 ģenētika un apstākļi. Tagad runā, ka 90/10 tā proporcija).
Es pati esmu 95% droša, ka sterilizētu kuci, kas nav vaislai paredzēta, par suni - mazliet citādi. Kaitina mani tie izteikumi, ka kastrācija ir zāles bez maz vai jebkurai problēmai. Labi, LV cita problēma, jātiek galā steriotipiem, ka kastrēts / sterilizēts dzīvnieks aiziet tūtē, nedz vairs raksturs, nedz māju sargās. Bet otrā galējībā nevajag krist. It kā tas būtu līdzvērtīgs zoba izraušanai.
Droši vien zini skumjo stāstu par Engures miteli, ko 2008.g. septembrī paņēmām. Decembrī viņš tika kastrēts, februārī atklājām slimību, šogad martā, iemidzinājām. Kas tieši kaitēja? Nu visdrīzāk, kāda hormonāla vai autoimūna saslimšana, man grūti teikt, vai kastrācija šo saslimšanu izraisīja, veicināja, paātrināja, jeb nebija nekādā sakarā. es pati domāju, ka veicināja, vai paātrināja. Bet tie ir tikai minējumi.
(Es Popsi nekastrētu.)
Image
http://www.beckettelf.com
Njuse un apvienotā melnā-šokolādes komanda
User avatar
Greylove
Junior
Junior
 
Posts: 624
Images: 2
Joined: 13 Jan 2010, 13:21
Location: Riga, Čiekurkalns

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Noise » 03 Apr 2010, 17:23

Njuse, nu es pa taam pashaam notiim. par shnaucerpuiku, nezinaaju, izsaku liidzjuutiibu :( un luuk atkal shie magjiskie vaardi - autoimuunaa saslimshana... taads arii bija tas viedoklis - sterilizaacijas/kastraacijas proceduura shiis saslimshanas izvelk no dziileem virspusee.

pirms saac domaat pats par savu zveeru, viss liekas tik vienkaarshi. nu ir tachu taa, ka tas tiek ieteikts pa labi un pa kresi bez maz vai kaa liepziedu teeja! labi, mees, kas sunjos ir iekshaa liidz aciim, mekleejam, domaajam, intereseejamies, bet tie cilveeki, kas ir panjeemushi savu pirmo suni un pa izstaadeem nestaigaa un forumos neseezh pilniibaa uzticaas vetaarstam. cik no jums, kas ir veikushi sho operaaciju saviem sunjiem un kuceem tika briidinaati par iespeejamaam negatiivajaam komplikaacijaam?

labi, tas tiek veikts tuukstoshiem sunju. arii visi patversmes dziivnieki tiek strerilizeeti. bet vai ir kaadi dati par saslimstiibaam shiem sunjiem peecaak? un vai kaads velk paraleeles un meklee sakritiibas?

nu jaa, pashlaik joprojaam izveerteeju plusus un miinusus. bet lielaakaa shkrobe par to, ka miinusus jau neviens nereklamee. nav ne kur teikts, ka taa uzvediiba deelj kuras sho domu apsveru liidz ar to izgaisiis, bet plusaa veel var naakt probleemas.
Image
User avatar
Noise
Junior
Junior
 
Posts: 750
Joined: 13 Jan 2010, 13:24
Location: Londona

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Robins » 03 Apr 2010, 18:11

Noise wrote: nav ne kur teikts, ka taa uzvediiba deelj kuras sho domu apsveru liidz ar to izgaisiis, bet plusaa veel var naakt probleemas.


Nedaudz neprecīzs uzstādījums. Nav jau tā, ka vienīgais labums no sterilizācijas ir iespējamas uzvedības izmaiņas. Ok, Tavā gadījumā tas varbūt ir galvenais, bet globāli... Pirmais tomēr ir - nespēja vairs radīt pēcnācējus, līdz ar to arī atkrīt rūpes par šī procesa ierobežošanu, vai atbildības uzņemšanās, ja ierobežošana apzināti vai neapzināti cieš neveiksmi. Savukārt par slimībām - tāpat jāizvērtē "medaļas divas puses". Ir slimības, kuras attiecīgie hormoni (sterilizāciju neveicot) varētu veicināt (piem. audzēji), un tādas, kuras varētu veicināt šo hormonu neesamība (pēc sterilizācijas veikšanas). Jāpiekrīt gan, ka par pirmo daļu ir dzirdēts daudz vairāk, statistika utmldz. Ideālā gadījumā, protams, būtu jābūt pilnīgai informācijai par abām alternatīvām, slimību statistiskajai iespējamībai, dažādu šķirņu specifikai utmldz., bet gribēt jau mēs varam daudz ko...
User avatar
Robins
Junior
Junior
 
Posts: 765
Images: 43
Joined: 13 Jan 2010, 16:18

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby Noise » 03 Apr 2010, 19:07

protams. bet tas nenoziimee, ka uzstaadiijums nepreciizs - nav garantijas ne vienam ne otram. beegot no viena sliktums var uzskriet, kam veel lielaakam.

a risks uz dazhaadiem citiem audzeejiem ir arii peec kastraacijas/sterilizaacijas. kaa izraadaas.

es nezinu kaa Latvijaa, bet sheit visi veti baazhaas virsuu ar kastraaciju. parkaa shad tad satiekam vienu kuciiti, tagad vinjai ir 6 meeneshi krustojums grejs x saluki x vipets. izskataas, ka buus paliela auguma, pashlaik visa taada garkaajaina un stuuraina, var redzeet, ka beernam veel augt un veidoties. runaaju ar saimnieci, ka tuulinj ved uz sterilizaaciju. mekleeshanaas veel nav bijusi, citu sunju gjimenee nav. ieteicos, ka varbuut labaak pagaidiit kameer sunene izaug un nobriest. nee nee, vets teica. a ko vetam teikt? cilveeki normaali un paarot vinju netaisaas. nu ja, pagaidiit jau nevar - veel paardomaas un savi £200 vismaz noies gar degunu. ticu, ka tas ir viens no lielaakajiem iemesliem :tikainesaki:

nav jau taa, ka to neatbalstu pilniibaa. bet kaa ar visaam lietaam jaabuut pilniigai informaacijai. un kaapeec to nevar gribeet? runa ir par neatgriezenisku operaaciju muusu miiluljiem.
Image
User avatar
Noise
Junior
Junior
 
Posts: 750
Joined: 13 Jan 2010, 13:24
Location: Londona

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby brex » 03 Apr 2010, 20:36

Pa lielam esmu PAR kastraciju bezskirnes suniem un skirnes suniem, kas netiks vairoti, tiesi saimnieka un suna rupju samazinasai saistiba ar meklesanos, muksanu pie kucem, setas grausanu, neesanu utt. Mana iepriekseja kuce - LDz ar c/r tika parota 1x ar nodomu, 1x kads laps cilveks izlaida no setas, butu kuci labprat sterilizejusi, bet tad vel bija padomju laiki un sadas op. nebija. Suni nacas 16 gados iemidzinat (vezis). A tagadejais LDz ir kasterts gada vecuma, par cik ir "brakitis" un 00 loti spieda jau no kadiem 7-8 men. Ir pagajis gads, 00 spiediens beidzot ir samazinajies (kadu laiku pec operacijas skita, ka 00 tomer aizmirsa, jo nekas nemainijas), nekadus balkus efektus neesmu manijusi, domaju, ka par LDz ari nekadi petijumi nav/nebus veikti. Man bija gruti izskirties par operaciju ka tadu - jo zel bija suni

Par negativo - pa manam, nav iespejams objektivi salidzinat, kadas problemas nak klat pie strilizacijas, no kadam iespejams izbegt, it seviski - runajot par kad konkretu suni. Vai ir veikti kvalitativi petijumi saja joma - piem, metieni daliti - vieni kastreti, otri ne - kadas veselibas problemas noteikta perioda utt. Katrs meginam savam sunim dot labako pie kadiem noteiktiem apstakliem, bet nekad nebus iespejams izmerit, kadu efektu katra lieta ir nesusi. Un vel klat - dzive ir tik neparedzama, varu rupeties par suni, cik vien speju, dot, manuprat, vislabako baribu, bet kadi m... nevar savakt savus sunus un manam 2 stundu op. un 2 ned. a/b kurss un stress - kas bus kritiskais punkts kadas problemas uzpeldesanai?
Tacu, ka pastavetu varbutiba, ka man butu seters, kas izskaties ka te ieliktas bildes - laikam nekastretu...
User avatar
brex
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1313
Joined: 13 Jan 2010, 14:58
Location: Ogre

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby OrlandoSeaHorse » 03 Apr 2010, 21:11

Domaju, ka petit ka sterilizacija/kastracija ietekme no patversmes nakusos sunus nebutu korekti no informacijas ticamibas viedokla: 1) vini visi tiek sterilizeti/kastreti, tatad nepaliek neskarta kontroles grupa ar kuru velak salidzinat. 2) viniem ir bijusi pietiekosi daudz citu iemeslu, katram visdazadaka bukete, kas daudz vairak par s/k var radit visneiedomajamakas veselibas problemas - dzive bada uz ielas, cik nu ilgi katram, ar nav nekads kurorts.
Un par autoimunajam kaitem - tie dazi, kurus zinu, kam tadas bijusas, nav bijusi sterilizeti/kastreti. Varbut sagadisanas.
Image Image
OrlandoSeaHorse
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1624
Joined: 13 Jan 2010, 15:56
Location: Luxembourg

Re: Sterilizācija / kastrācija

Postby BaibaB » 03 Apr 2010, 21:46

es piekrītu, ka sterilizācija/kastrācija nedrīkstētu būt kontracepcijas līdzeklis suņiem. jau kādu laiku domāju, ka šī operācija nemaz nav tik bezvainīga, sākot ar to, ka notiek pilnas narkozes apstākļos.
manai pirmajai mitelšnaucera kucei, kā jau no patversmes ņemtai, bija veikta sterilizācija. tad viņai bija apmēram 5 gadi, pilns briedums. nepilnu pusgadu pēc sterlizācijas sākās urīna nesaturēšanas problēma un turpinājās visu suņa atlikušo mūžu. vai tas tiešām bija sterilizācijas sekas, nezinu, bet, cik taisīju analīzes, veti neatrada nekādas novirzes, visi parametri bija normas robežās. domāju, ka siemens arī būs ko teikt šajā ziņā.
manam tagadējam cvergam tika veikta kastrācija, kad viņam bija 9 mēneši. jau vairākus mēnešus pēc operācijas bija redzams, ka viņa spalva krietni pasliktinās, bet gadu pēc operācijas spalva bija totāli mainījusi struktūru. pavilnas vairs nebija, akota arī ne, viss bija viena vilnveidīga masa, kas neatgādina šnauceru spalvu, un slapjā laikā suns samirkst pilnībā. kad izlasīju, ka seteriem pēc kastrācijas krasi mainās spalvas struktūra, secināju, ka manam cvergam varētu būt līdzīgs variants. kā to pierādīt, nezinu. :tomati: raksturu gan kastrācija nav mainījusi ne par matu. un svaru arī ne. :jaa:
http://shnauceri.wordpress.com/
Dievs, dod man rāmu garu pieņemt visu, ko nespēju ietekmēt, drosmi ietekmēt visu, ko spēju, un gudrību vienmēr atšķirt vienu no otra
User avatar
BaibaB
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1429
Joined: 13 Jan 2010, 13:00

PreviousNext

Return to Suņu veselība

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron