Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Dog Breeds

Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Zuzanna » 13 Jan 2010, 14:03

Mazliet vairāk par tibetiešiem..

Image

FCI standartu pagaidām meklējiet šeit http://www.fci.be/uploaded_files/230A2004_en.doc

Informācija par šķirni ir apkopota no vairāku Tibetas mastifu īpašnieku pieredzes. Jau iepriekš atvainojos, ja tālākajā tekstā ir neprecīzi minēti kādu konkrētu personu izteikumi, ja nepieciešams, labprāt precizēšu! Apkopoju arī saimnieku stāstīto par saviem suņiem, manuprāt, tie ir lieliski stāsti, kas palīdz saprast cik dažādi un lieliski ir Tibetas mastifi!

TM ir šķirne, kas dzīvojusi ap 3000 gadu blakus cilvēkam, bet cilvēks šķirnes veidošanā iejaucies tikai burtiski pēdējos 25 gados.
Pēc rakstura neatkarīgs, neuzbāzīgs un flegmātisks. Tibetas mastifam ir iedzimtas sarga suņa īpašības, bet tajā pašā laikā viņš nav agresīvs. Savus pienākumus viņš pilda jau kā kucēns.
Tibetas mastifiem vajadzīga plaša teritorija + labs voljērs, regulāras pastaigas un tam gandrīz visu laiku jāatrodas blakus cilvēkiem, tad šis suns būs tieši tāds, kā par viņu raksta un stāsta - labs sargs, mīļš kompanjons un draugs. Sunim ideāls variants būtu, ja kāds ir visu laiku mājās - reizēm iznāk, apskatās, parunājas ar suni. Tas nenozīmē, ka suni nevar atstāt vienu, viņš mierīgi var dzīvoties pa pagalmu visu dienu viens, bet vakarā gan gribēs pabūt kopā ar ģimeni.
Suns nav piemērots turēšanai dzīvokļos. Nav specifiskās suņa smakas.
Tibetas mastifi maz ēd, spalvas istabā sanes tikai tad, kad maina spalvu (tikai vienreiz gadā), ļoti nosvērti, līdzsvarotu psihi, saprot visu no pirmā gājiena. TM dresūra kā tāda nepatīk, jo atkārtotas darbības ātri apnīk; ar suni vajag daudz runāties un suns sapratīs katru vārdu.
Šķirnei nav raksturīgu slimību. Vienīgi displāzija, bet tā ir raksturīga daudzām lielajām šķirnēm.
Kuces meklējas tikai reizi gadā, kucēni dzimst kā Ziemassvētku vai Jaungada dāvana.
Kucēnu vēlams audzināt tā, lai visu laiku klāt būtu cilvēks, jo suns necieš vientulību un nelielu, ierobežotu teritoriju.
Suns ir nakts teritorijas sargs - naktī mēdz pariet, rejas ir dobjas, īpatnējas. Tibetas mastifam svēta lieta ir gulēšana, bet tai pašā laikā dzirde ir ideāla. Suņa mazkustīgums un lēnīgums ir mānīgs - var skriet kā lode, ja vajag. Pieaug 3, pat 4-os gados, suņi pieaug lēnāk, nekā kuces. Nepieauguši TM uzvedas kā kucēni, nu gluži kā tīņi. Kad suns pieaug, kļūst cienīgs, apdomīgs, ar lielāku atbildības sajūtu, ir šķietami mazkustīgāks, neko neaiztiek istabā. Kā sargs TM jau būs gada vecumā.
Psihe ir ļoti līdzsvarota - kaut vai tankā brauks līdzi un aci nepamirkšķinās, bet dresūrai īpaši nepakļausies - ne carskoje eto delo.
Tibetas mastifi ir ļoti pacietīgi un labsirdīgi pret bērniem. Varbūt ne vienmēr ielaidīsies trakās rotaļās kopā ar bērniem (dažkārt gribas pafilozofēt par dzīvi, nevis dauzīties ), bet lielākoties attieksme ir draudzīga vai sliktākajā gadījumā, neitrāla.
Tibetietim ir niķis, riet pa naktīm. Tas tiek minēts daudzos šķirnes aprakstos, taču, cik man zināms, ar šo ieradumu var tīri labi cīnīties. Ja suni laikā apsauksi, viņš ātri vien sapratīs, ka pļāpāt nav labi. Mums tam bija nepieciešamas vairākas naktis
Bet tibetietis noteikti nav kvankšķis, priekš tā viņš ir pārāk nosvērts.
Tradicionālā izpratnē tibetieti ir ļoti grūti apmācīt, jo viņš ir spītīgs un ļoti nelabprāt atkārto vienmuļas, apnīkstošas komandas. Vienkārši tibetietis sevi vērtē pārāk augstu, lai bezjēdzīgi atkārtotu vienu un to pašu. Taču patiesībā, šos suņus apmācīt ir ļoti viegli, jo viņi fantastiski ātri iegaumē komandas un ļoti labi saprot, ko no viņiem grib. Kā piemēru varu minēt gadījumu, kā savai sunei mācīju komandu "vieta", tas mums prasīja 2 x pa 15 minūtēm. Apguvām divās dienās, instruktore vēl brīnījās, ka tik ātri. Strādājot ar tibetieti ir jāatrod pareizā motivācija, citam tas būs kārums, citam uzslava, nodarbībām jābūt īsām un interesantām. Un suņuskola jāuztver ne tik daudz kā vieta, kur mācīt suni, bet vieta, kur patusēt ar citiem un socializēties.
Bet, ja grib suni ar VASa vai rotveilera paklausību, tad šī šķirne noteikti nebūs piemērota. Tas ir normāli, ja TM izpilda komandu tikai pēc tam, kad tā ir atkārtota vismaz divas reizes.
Pret savējiem nav agresīvs. Pret svešiem varētu būt. Tur jāskatās individuāli pēc katra suņa. Ļoti atbilstošs ir aprakstos minētais apzīmējums-Atturīgs pret svešiniekiem.
TM ir vajadzīga mērena fiziskā slodze. Viņam pilnībā pietiks, ja nedaudz parotaļāsies un izvedīsi suni nelielā pastaigā. Pavisam jauki, ja nedēļas nogalē izveiksi garāku pastaigu un teiksim suņuskolas apmeklējumu.
Tibetas mastifa kažoks neprasa pārmērīgu kopšanu. Lielāka vērība kažokam jāpievērš pavasarī, kad izkrīt spalva, tad gan vēlams ķemmēt regulāri-sunim būs vieglāk un mazāk spalvas mētāsies apkārt.
TM patīk rakt bedres. Izteiktāk tas izpaudīsies līdz 2-3 gadu vecumam, pēc tam var arī pāriet. Ideāli, ja vari pagalmā atstāt vietiņu, kur sunim pakašāties. Mums pirmajā gadā dažāda izmēra bedrītes bija bieža parādība, tagad jau kādu laiciņu nav manītas.
Un vēl-pieminēšanas vērtas ir tibetieša attiecības ar ēdienu. Suns ēd maz, dažkārt var atteikties vairākas dienas ēdiena, pie tam jūtoties lieliski. Taču dažkārt var būt izvēlīgs un atteikties no tās barības, kuru piedāvā saimnieks.
Ar ūdeni ir tā, ka tibetietis noteikti nav peldētājs, pabradās labprāt, bet diezvai labprātīgi metīsies peldus. Protams, vienmēr ir izņēmumi
Ideāls variants Tibetas mastifam ir nožogota teritorija, jo šai šķirnei patīk plašums un brīvība. TM nav arī izteikts klaiņotājs, es teiktu, ka tas ir vairāk no katra indivīda atkarīgs, puikām varētu būt lielāka vēlme apgūt citas teritorijas nekā meitenēm. Ir suņi, kuri kādu reizi ir izbēguši no savas sētas, bet tas ir izdarīts jaunības dullumā. Protams, sētai ir jābūt pietiekami augstai, vismaz 1,50 m, labi nostiprinātai, bez caurumiem. Vispār, mans uzskats ir, ja sunim ir interesanti kopā ar saimnieku, un netrūkst fiziskas nodarbības, tad arī nav vajadzības bēgt prom no mājām. Protams, arī te būs izņēmumi.
Vispār, Tibetas mastifam ir raksturīga lojalitāte pret visiem savas ģimenes locekļiem, taču, ja trāpās dominants smagāka rekstura puisis, nepieredzējušam varētu būt pagrūtāk. Tas, gan neattiecas uz TM vien, bet uz visiem nopietno šķirņu suņiem.
Bet - visi suņi nav vienādi, ļoti daudz ietekmē iedzimtība-vecāku raksturs un audzināšana.

Baflas īpašniece:
…ar paklausību mums problēmas nav bijušas, reizēm šķiet, ka kuce saprot cilvēku valodu. Pasaku - brauksim! - šī jau stāv pie pavadiņas, uzvelku pavadiņu - skrien pie mašīnas.
…gudrības un viltības pietiktu 3 suņiem vismaz - visu zina, visu saprot, bet ne vienmēr vēlas izpildīt komandas.
…parādu ķemmi - atnāk, bet nu noteikti jāpaķemmē. Ja neķemmēsi, bet uzreiz ieliksi voljerā, tad ķemmi vari rādīt vai nerādīt - kādu laiku nenāks klāt. Ja redz, ka taisamies braukt un viņu ņemt līdzi - kā nagla klāt, dos kaklu pavadas uzlikšanai; ja sajutīs, ka viņu liks voljerā - klāt var arī nenākt ne par kādiem labumiem.
…līdzjūtīga, dod bučas, labprāt ilgstoši gulēs vai sēdēs blakus kādai cilvēku kompānijai, kur ir saimnieks.
…vienu kundzi nelaida apskatīt kucēnus - ja kundze stāv, kuce arī stāv, ja kundze pakustas, tad kundzi saņem ar zobiem aiz rokas un viegli saspiež un saceļ spalvu.
…ar TM daudz jārunā, jārāda, viņš vēlas būt visur klāt. Tā nu es šķūnītī lieku malku grozā, lai kurinātu kamīnu, rādu visu kucītei, šī groza galvu, mēģina ar zobiem ņemt pagales. Iekurinu kamīnu, eju pēc nākošā malkas groza un ... nevaru tikt no mājas ārā, jo pie durvīm ir sanesta malka, kopā 7 lielas pagales un saliktas skaistā kaudzītē. Vai tās bija tikai blēņas? Domāju, ka nē. Sune labprāt nēsā kravas uz muguras, Helsinkos speciāli nopirku somu, reizēm ar vīru aizstaigā uz tirgu. Žel, ka tagad mums tirgus patālu. Tibetā vēl pašlaik šie suņi nēsājot kravas kā ēzelīši. Tibetā ēzelīši esot bijuši ļoti sīki, tāpēc Marko Polo izteikums par suņiem, tik lieliem kā ēzeļi, nenozīmē, ka TM ir bijuši milzu suņi. Manas kuces viens kucēns tagad sver 70kg, pārējie visi ap 50-60
…kā jau rakstīju - naktī parej, bet ne bez iemesla. Kaimiņu dārzā nokrīt ābols, seko - ghau!; sētā ielien kaimiņu runcis - seko - hau,hau, hau! Ja runcis atstāj teritoriju - kapa klusums. Ja garām žogam aiziet bomži, tad suns to neuzskata par ievērības cienīgu, bet, ja bomzītis apstājas, suns pāris sekundēs būs klāt ar niknu riešanu (gan dienā, gan naktī).


Dharmas un Penelopes saimnieka pieredze:
…sauso barību ēda un arvien ēd ar "gariem zobiem" garāmejot. Katreiz apēdot pāris kumosus. Bet acīmredzot ar to pietiek, jo netiek izrādīts izsalkums un jēlkāda interese pēc citas barības. Parasti trauks tukšs no diennakts devas kļūst pa naktīm. Tad, kad trauks kādu rītu nav izēsts, novācu to. Suns vēlāk pats sāk ošņāties un atgādina, ka jāpabaro. Ar ēdienu manai TM tādas attiecības, ka viņa praktiski nekad neko nav diedelējusi, atskaitot jēlu gaļu, un citi gardumi nav atzīti(kad apmācīju, ignorēja gan sieru, gan desas, kur nu vēl sausos snakus). Kucēna vecumā sunim izbaroju daudz jēlas gaļas, biezpienu, olu dzeltenumus, šad tad kefīru. Bet nepārtraucu dot sauso barību, lai nebūtu jākombinē visādi papildvitamīni. Vispār TM ēd, kad uznāk garastāvoklis. Manējā dažreiz ir stundām ignorējusi to pašu dievināto jēlo gaļu, un tad ar vienu piegājienu to apēdusi, vai ari citreiz uzreiz aiznesusi to kaut kur norakt. Esmu vairākas dienas pēc kārtas barojis tikai ar rīsu-vistas putru- (tīri labi garšo), un nākamā dienā iedotā sausās barības porcija tiek apēsta vienā piegājienā, pēkšņi kļuvusi garšīga... Tas pats ar biezpienu un olām- citreiz grib, citreiz ne. Bet ja nekā cita nedod, ēdīs ko dod, varbūt ilgāk padomās.
…mazgāt ļauj, pacietīgi stāv, bet ne visai patīk. Vecākā kuce reizēm brīvprātīgi vasarās izpeldās- uzmanīgi iepeld dīķī ~10 m un tad ārā. Jaunā spēlēdamās daudzkārt ir bridusi līdz krūtīm ūdenī, bet nav mēģinājusi peldēt. Ūdeni sniega un lietus veidā bieži ignorē, dažreiz bail skatīties, kad guļ ārā totālā lietū vai slapjdranķī "slapji kā žurkas" un pat nedomā noslēpties kaut kur sausumā.
…manējie suņi dzīvo bez žoga un ķēdes. Ir, protams, reizes, kad aiziet pastaigāt tālāk par 100m no mājas, parasti kad nav bijis ilgāks kontakts ar saimniekiem. Bīstamākās ir reizes, kad atklīst kāds svešs suns vai arī ieinteresē kāda tūristu kompānija, vārdu sakot kārdinājums doties iepazīties, kas var pārvērsties garākā pastaigā. Tad esmu gājis meklēt trīsošu sirdi, kur suņi tik ilgi pazuduši. Vēl bīstams moments ir, ka manējie ignorē virsū braucošu auto, pašam regulāri jāpiebremzē un pat jātaurē, jo guļot uz ceļa labi ir vērot apkārtni un sargāt teritoriju, tāpēc tā ir iemīļota vieta.
Toties naktīs varu būt mierīgs, suņi turas pie mājas kā magnēta, vienīgais manējiem ir atļauts un tie labprāt rej.

Tigras un Džoļļa saimniece:
…mēs diezgan bieži izejam pastaigā bez pavadas, un piesaukt suni nav problēma, uz pirmo saucienu gan ne vienmēr atsauksies, bet tā jau ir šķirnes īpatnība. Reti gan, bet gadās, ka sune iespītējas un izliekas, ka nedzird, taču parasti pati pie tā esmu vainīga, jo saucu brīdī, kad meiča lasa kādu svarīgu vēstuli, vai ir iegājusi aktīvās rotaļās ar citu suni.
…Tigra ļoti izteikti māk parādīt, ka ir apvainojusies. Viņa teatrāli aizgriež galvu, kļūst nedzirdīga pret visu apkārtējo, bet ja runāju ar viņu īpaši neatlaidīgi, tad palūr ar baltu, kaulainu aci. Tādos brīžos man šķiet, ka tas vairs nav suns, bet mazs cilvēciņš suņa ādā. Parasti es viņai ātri vien izlūdzos piedošanu un pēc maza brītiņa viss atkal ir aizmirsies.
…Tigra pārbaudīja savu vietu ģimenes hierarhijā un mēģināja pakāpties virs bērniem, bet mēs ātri vien parādījām, kurš mājās ir galvenais un pēc tam problēmu vairs nav bijis. Dažkārt meitas spēlējoties aizraujas un nepadomā, ka sunim tiek netīšām nodarīts pāri. Tādos gadījumos Tigra atļaujas vienīgi uzriet-rūkšana no viņas puses nekad nav bijusi. Jāpiebilst, ka manas meitenes ir salīdzinoši mazas-7 un 4 gadi, un ciemos nāk arī mazāki bērni, pret kuriem attieksme vienmēr ir bijusi ļoti normāla.
…kā suns sāk riet bez iemesla (un tas ir dzirdams pēc intonācijas) vienkārši izeju ārā un apsaucu. Pāris reizes Tigrai uznāca tāda vēlme, bet viņa ātri vien saprata, ka man tāda riešana nepatīk. Tagad viņa nekad nerej bez iemesla, ja es dzirdu suņa balsi, tad zinu, ka kaut kas notiek un jāiet skatīties.
…mana sune perfekti izfiltrē attiecīgo situāciju-ja es viņu saucu saukšanas pēc, tad visticamāk, viņa nāks tikai pēc 2-3 reizes, bet ja komanda ir pamatota, tad klausa uz vārda un izpilda tieši to, kas prasīts.

Šivas un Radžas īpašniece:
…pirmo reizi man bija suns, kura pieradināšana iet pie pavadiņas aizņēma pusotru mēnesi, katru dienu cītīgs darbs, metru pa metram. Tieši izteikti neatkarīgā un pašapzinīgā rakstura dēļ, bez pavadiņas nebija problēmu ar iešanu blakus, bet līdzko tika pielikta pavadiņa, tā suns nekustējās ne no vietas, jo uztvēra to kā personīgu apvainojumu un savu tiesību ierobežošanu. Viņa nekādā gadījumā nav agresīva, taču rezervēta pret svešiniekiem gan. Jāsaka, ka 2 reizes nācies redzēt viņu patiesi dusmīgu, kad citam sunim izdevās viņu nokaitināt, tad arī iešāvās prātā doma "lai Dievs žēlīgs tam, kurš nokaitinās TM".
…tā kā man ir pieredze ar dažādiem lielo šķirņu suņiem, droši varu apgalvot, ka TM ir viegli audzināms suns, ja saimnieks izprot suņa "filozofiju". Viņi ir lieliski kompanjoni, ar kuriem ir ļoti viegli kontaktēties. Mana sune ir apbrīnojami lojāla pret bērniem, arī pilnīgi svešiem, tajā pat laikā stipri rezervēta pret pieaugušajiem. Un jā, apbrīnojami ekonomisks suns, neskatoties uz iespaidīgo augumu. Ēdiens noteikti nav TM prioritāte un viņi mēdz ēst patiešām neticami maz.
…rakšana - manējie ROK, ROK un vēlreiz ROK. Divgadniece Šiva bija jau drusku pierimusies un kopš pagājušās vasaras (ar tikai kādas pāris niecīgas bedrītes pa visu vasaru) es jau laimīgi varēju skatīt savu dārzu bez rakumiem. Turklāt, viņa arī respektēja teritorijas norobežojumus. Tur, kur atjaunojām zālienu, apkārt bija uzvilkts tāds simbolisks plastikāta tīkls ar dažiem zemē iespraustiem mietiņiem. Ja būtu vēlme, suns to likvidētu 5 min laikā, bet nekad nav bijis pat mēģinājums iekļūt norobežotajā teritorijā. Kopš ir mazais puika, viss ir sācies ar jaunu sparu un vēl trakāk. Mazais dabiski rokās, bet lielā nevar nociesties neiesaistījusies aizraujošajā nodarbē.
…peldēšana - manējā lielā sune ir ūdens mīļotāja. Peldēt, kā labradors, dabiski, ka viņa nepeld. Taču iebrist ūdenī līdz padusēm, lēkāt pa viļņiem viņai ļoti patīk. Pat ziemā, kad aizejam līdz jūrai, pirmā lieta ir paplunčāties pa ūdeni.
…par laišanos brīvsolī - manējā galīgi nav uz to tendēta. Nekad nav mēģinājusi tikt prom, pat meklēšanās laikā. Vienreiz braucot prom un taisot vaļā un ciet automātiskos vārtus, nejauši bija palikusi ārpusē. Pēc divām stunām, kad bijām atpakaļ, rātni gulēja ārpusē pie vārtiem. Nezinu, kā būs, kad puika izaugs, tiem parasti ir lielāka motivācija apgūt jaunas teritorijas.

Barija un Bensona īpašniece:
…puikam ir 11 gadi un no sākuma suns mēģināja izkarot sev vietu zem saules apceļot puiku. Neizdevās, jo tika norādīta īstā vieta un vairāk mēģinājumi nav bijuši. Toties tas tiek pārbaudīts uz citiem draugu bērniem, viss notiek spēlējoties, bet sunim uzreiz ir skaidrs, kuru var apcelt, bet kuru neizdosies. Jāseko līdz. Ar riešanu ir tā, ka suns novērtē situāciju, vai maz ir vērts muti virināt, bet nu dažreiz uznāk varena "runāšana" pa vakariem. Nevis monotona riešana visu laiku(nu gadās arī tā), bet tieši "runāšana" dažādos tembros un no klusas krūšu balstiņas, līdz varenam rēcienam.
Last edited by Zuzanna on 10 Mar 2010, 18:04, edited 2 times in total.
http://www.tibetasmastifs.com Tibetas mastifu audzētava SHARNIMA
http://www.tibetasmastifilatvija.jimdo.com TM Latvijā
User avatar
Zuzanna
Junior
Junior
 
Posts: 981
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:52
Location: Jūrmala

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Zuzanna » 16 Jan 2010, 12:47

Dažkārt, izstāžu ringā, līdzās stāv tik dažādi suņi, ka nezinātājam ir grūti noticēt, ka tie ir vienas šķirnes pārstāvji.
Oficiāli, pēc FCI standarta, Tibetas mastifi netiek iedalīti tipos, tomēr neoficiāli šāds iedalījums tomēr pastāv.
Galvenokārt pastāv divi tipi-tā sauktais Eiropas tips/Do-Khyi jeb klasiskais TM, tieši par šādu suni runā FCI standarts, un Tsang-Khyi, jeb autentiskais TM. Bieži vien autentiskajam tibetietim piemīt tādas eksterjera pazīmes, kas FCI standartā tiek definētas kā trūkumi... Galvenās atšķirības-autentiskais TM ir masīvāks, smagākas miesasbūves, ar mastifisku galvu, vairāk/brīvāku ādu. Raksturā-nopietnāki un prasa stingrāku audzināšanu. Eiropas tips pēc rakstura ir maigāks. Audzētāji un šķirnes fani neatlaidīgi diskutē par to,kurš ir īstais un pareizais Tibetas mastifa tips. Kuram ir taisnība?? Laikam jau gaumes jautājums.

Daži Eiropas tipa pārstāvji:

Image

Image

Image
foto no http://www.chenporewa.ee

Tsang-Khyi tipa suņi

Image

Image

Image
foto no http://www.sunadritms.com


Tsang-Khyi suņus vēl nosacīti iedala Tīģera tipa suņos un Lauvas tipa suņos. Manuprāt šo iedalījumu pavisam mierīgi var attiecināt arī uz klasikajiem Eiropas suņiem.

Tīģera tipa suņi ir lielāka auguma, masīvāki, ar īsāku spalvu

Image


Lauvas tipa suņi ir mazāka auguma ar garāku spalvu

Image
foto no http://www.tseepo.pri.ee

Dzīvē ir grūti atrast kādu noteiktu, viena tipa pārstāvi, jo pārojot atšķirīga tipa suņus, dažādas eksterjera pazīmes ir sajaukušās savā starpā un šobrīd suņus var tikai vairāk vai mazāk pielīdzināt piem. autentiskajam TM vai Lauvai v.c.
Last edited by Zuzanna on 17 Jan 2010, 15:54, edited 3 times in total.
http://www.tibetasmastifs.com Tibetas mastifu audzētava SHARNIMA
http://www.tibetasmastifilatvija.jimdo.com TM Latvijā
User avatar
Zuzanna
Junior
Junior
 
Posts: 981
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:52
Location: Jūrmala

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Zuzanna » 16 Jan 2010, 12:49

Tibetas mastifi atšķiras ne tikai tipos, bet arī krāsās.

Melna ar lāsumiem

Image

Melna
Image

Ruda

Image

Pelēka ar lāsumiem, jeb Blue & tan

Image
foto no http://www.kunzang.eu
http://www.tibetasmastifs.com Tibetas mastifu audzētava SHARNIMA
http://www.tibetasmastifilatvija.jimdo.com TM Latvijā
User avatar
Zuzanna
Junior
Junior
 
Posts: 981
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:52
Location: Jūrmala

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Barito » 18 Jan 2010, 18:33

Sveiciens visiem TM mīļotājiem un līdzjutējiem ;) ! Ielikšu dažas bildes no pag. ned.atpūtas/dauzīšanās pa mežu. Un tā...

Tu atkal mani sauci?
Image

Maza atelpa.
Image

Ātrāk, ātrāk, ka tik mani atkal nesauc klāt :P !
Image

Vnk slaids solis un puisis
Image
User avatar
Barito
Junior
Junior
 
Posts: 557
Joined: 13 Jan 2010, 14:39
Location: Rīgas rajons

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Barito » 18 Jan 2010, 18:41

Vēl mazliet un dosimies mājās
Image
User avatar
Barito
Junior
Junior
 
Posts: 557
Joined: 13 Jan 2010, 14:39
Location: Rīgas rajons

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Bellucis » 18 Jan 2010, 20:47

Sveiki, sveiki visapkārt! Mēs ar beidzot esam klāt.. :D
Brīvdienas patiešām bija kolosālas - gluži kā radītas garu garām pastaigām un iepozēšanai.. :mrgreen:
Image
Image
Un tā mēs šad-tad mācamies lidot..
Image
User avatar
Bellucis
Baby
Baby
 
Posts: 10
Images: 1
Joined: 13 Jan 2010, 19:23

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Elbe » 19 Jan 2010, 07:51

Skaistuļi! TM sniega pilnā mežā - nu tas ir kolosāli! Kārtīgs suns kārtīgā sniegā.
User avatar
Elbe
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1617
Images: 7
Joined: 13 Jan 2010, 16:00
Location: Rīgas rajons

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Zuzanna » 19 Jan 2010, 12:48

Bellucis pēdējā bilde ar lidojošu suni ir tik..nu tik...vienreizēja!!! Tādus kadrus vajag mācēt noķert!

Barito Barulim ir viena no vissmukākajām astēm, kādu es dzīvē jebkad esmu redzējusi!!!
http://www.tibetasmastifs.com Tibetas mastifu audzētava SHARNIMA
http://www.tibetasmastifilatvija.jimdo.com TM Latvijā
User avatar
Zuzanna
Junior
Junior
 
Posts: 981
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:52
Location: Jūrmala

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Barito » 19 Jan 2010, 13:57

Zuzanna
Kā teica audzētāja, kucēnam asti noteikti vajag masēt. Tavu komplimentu ierakstu savā darziņā, jo Barulim cītīgi, jo cītīgi masēju astīti :mrgreen: . Es gan īsti nezinu, vai tieši masāžai ir lielais nopelns pie suņa smukās astes :lol: .

Bellucis
Jā, lidojošie suņi man patīk...dajebkādas šķirnes, ka tikai bildēs ir noķerts skaistais mirklis :P .
User avatar
Barito
Junior
Junior
 
Posts: 557
Joined: 13 Jan 2010, 14:39
Location: Rīgas rajons

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Zuzanna » 20 Jan 2010, 14:38

Barito,
Interesanti, kā Kai to pamato, nu, kāds labums no astes masēšanas??


Maniem mazajiem pupšiem jau apaļš mēnesītis! Pat nemanīju, pa kuru laiku viņi tik ātri izauga...

Šitā mums izskatījās pēc pirmās nopietnās maltītes
Image

Image

Džollītis arī kādreiz bija tāds pats, mazītiņš kamolītis ;)
Image

Image
http://www.tibetasmastifs.com Tibetas mastifu audzētava SHARNIMA
http://www.tibetasmastifilatvija.jimdo.com TM Latvijā
User avatar
Zuzanna
Junior
Junior
 
Posts: 981
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:52
Location: Jūrmala

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Barito » 21 Jan 2010, 16:03

Kādi mīļuki :P ! Un Džollitis ir tāāāāāda auklīte! Par to astes masēšanu tā pa riktigam nezinu, ko lai atbild - Kai teica, lai masē, nu un tad masējām arī. Pat nemaz nepavaicāju, kapēc jāmasē. Un es tik cītīgi šo norādījumu pildīju :) .
User avatar
Barito
Junior
Junior
 
Posts: 557
Joined: 13 Jan 2010, 14:39
Location: Rīgas rajons

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby ingaanna » 22 Jan 2010, 00:29

Lielajiem šveiciešiem arī gadās melnās krāsa vietā zilā, bet tas tiek uzskatīts par brāķi. Arī, ja nav melnās krāsa, bet ir tikai rudā, lielajiem šveiciešiem nav pareizi. Es līdz šim domāju, ka Tibetas Mastifam arī ir obligāti jābūt tricolor :?
http://www.meafiton.com ~ FCI kennel Meafiton ~ Grosser Schweizer Sennenhund & Bouledogue Francais
User avatar
ingaanna
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1970
Joined: 13 Jan 2010, 17:06
Location: Latvia, Ogre

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Zuzanna » 22 Jan 2010, 19:01

ingaanna wrote:Lielajiem šveiciešiem arī gadās melnās krāsa vietā zilā, bet tas tiek uzskatīts par brāķi. Arī, ja nav melnās krāsa, bet ir tikai rudā, lielajiem šveiciešiem nav pareizi. Es līdz šim domāju, ka Tibetas Mastifam arī ir obligāti jābūt tricolor :?

Oi nē, mums jau ir vēl lērums krāsu, man tik nav gana daudz laika sameklēt atbilstošas bilžas un ielikt. Ir vēl FCI neapstiprinātas krāsu suņi, tie ir sastopami Amerikā un Ķīnā, piemēram balts, un brūns. Balti TM kucentiņi vispār izskatās BURRRRVĪGI :)
http://www.tibetasmastifs.com Tibetas mastifu audzētava SHARNIMA
http://www.tibetasmastifilatvija.jimdo.com TM Latvijā
User avatar
Zuzanna
Junior
Junior
 
Posts: 981
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:52
Location: Jūrmala

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby ingaanna » 22 Jan 2010, 19:11

Zuzanna, ļoti interesanti būtu apskatīt!
http://www.meafiton.com ~ FCI kennel Meafiton ~ Grosser Schweizer Sennenhund & Bouledogue Francais
User avatar
ingaanna
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1970
Joined: 13 Jan 2010, 17:06
Location: Latvia, Ogre

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Bellucis » 22 Jan 2010, 20:06

Mazus, baltus kucentiņus neatradu, bet arī lielie izskatās kolosāli.. :)
Image
Image
User avatar
Bellucis
Baby
Baby
 
Posts: 10
Images: 1
Joined: 13 Jan 2010, 19:23

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Rotbi » 22 Jan 2010, 20:08

Hmmm skaisti, tik kautkā nepierasti! :roll:
www.rotbi.jimdo.com
User avatar
Rotbi
Puppy
Puppy
 
Posts: 291
Joined: 13 Jan 2010, 21:21

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Andrushka » 22 Jan 2010, 22:31

Tibetieši ir vienreizēji skaisti!
kennel Cattleya Dowiana
http://www.lv-hound.weebly.com
User avatar
Andrushka
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1696
Joined: 14 Jan 2010, 00:22
Location: Riga

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby FANE » 24 Jan 2010, 11:56

Bellucis wrote:Mazus, baltus kucentiņus neatradu, bet arī lielie izskatās kolosāli.. :)
Image
Image

"Drusku lielāks" podhalietis! :lol:
User avatar
FANE
Junior
Junior
 
Posts: 823
Joined: 14 Jan 2010, 11:26
Location: Jūrmala

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Zuzanna » 26 Jan 2010, 11:14

Mazajiem kunkuļiem 5 nedēļas, nemaz nemanu, kur tas laiks skrien...tikko vēl knapi kārpījās, tagad jau joņo pa pagalmu un gāž riņķī māju :twisted:
Uzmeistaroju dāžus portretus, izrādās, tos mazuļus nemaz nav tik viegli nolikt smukā stājā :roll:

Gaiši zilais puiks
ImageImage

Lillā puiks
ImageImage

Sarkanais puiks
ImageImage

Brūnais puiks
ImageImage

Tumši zilais puiks
ImageImage
http://www.tibetasmastifs.com Tibetas mastifu audzētava SHARNIMA
http://www.tibetasmastifilatvija.jimdo.com TM Latvijā
User avatar
Zuzanna
Junior
Junior
 
Posts: 981
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:52
Location: Jūrmala

Re: Tibetas mastifs / Tibetan Mastiff / Do-Khyi

Postby Zuzanna » 26 Jan 2010, 11:21

Dzeltenā meitiņa
ImageImage

Rozā meitiņa
ImageImage

Oranžā meitiņa
ImageImage

Zaļā meitiņa
ImageImage
http://www.tibetasmastifs.com Tibetas mastifu audzētava SHARNIMA
http://www.tibetasmastifilatvija.jimdo.com TM Latvijā
User avatar
Zuzanna
Junior
Junior
 
Posts: 981
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 12:52
Location: Jūrmala

Next

Return to Suņu šķirnes

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 30 guests