8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Dogs Teaching

Re: 8meen suns agresiivs pret saimniekiem

Postby pepper » 11 Jul 2010, 20:01

Izlasīju visu tēmu no sākuma līdz beigām.
Mūsu situācija: zeltainais retrīvers (tīršķirnes, ar c/r), pēc 2 dienām paliek 3 mēneši. Mums šis ir pirmais suns, tapēc pieredzes nav, ceru uz jūsu atsaucību.
Visu laiku esmu mājās ar mazo, sekoju līdzi ko un kad viņš dara, par palaidnību sodu ar skaļu FŪ un NEDRĪKST, mazais saprot un pēc sejas izteiksmes spriežot - nokaunās un nolien maliņā mierīgi pasēdēt. Regulāri rotaļājamies, ejam pastaigāties, sunim tik tiešām tiek pievērsts daudz uzmanības, pie katras pareizas un labas rīcības uzslavēju, pie nepareizas atkal FŪ un NEDRĪKST. Kā jau visi kucēni, mazais spēlējoties koda rokās (agrāk ļoti izteikti, tagad jau mazāk), samīļot nevarēja - plēsa matus, ieķēra drēbēs, atkal iekoda. Šādā situācijā atkal nejaukie FŪ un NEDRĪKST, un kucēns tika pastumts nost, uzmanība tika novērsta (tipa - iekodi, viss, apvainojos). Berot bļodā ēst viņš sākumā kā nobadojies metās virsū barībai, rija, aizrijās, izspļāva un tad tikai ēda normāli. Tagad esam iemācījuši pirms barošanas apmēram 1m attālumā no bļodas SĒDI, un mazais drīkst iet klāt tikai tad, kad esmu piecēlusies un eju prom no bļodas (uzreiz saku ĒD). Vairs nekādas rīšanas, spļaušanas un steigšanās, viss mierīgi. Kaltētos kuņģus dodot vienkārši iemetu to būrī, mazais iet pakaļ un grauž (lai zina, ka būris ir labs), es netraucēju. Agrāk kad mazais ēda sauso barību mēdzu ar roku pa bļodiņu parakņāt, pavilkt bļodu šurpu turpu (saskatījos animal planet - animal cops, kur pārbauda suņa agresivitāti), nekad nekādu problēmu. Tagad kādu laiku nebiju to darījusi, tikai kaltēto peni dodu vairākas reizes grauzt 1 gab (iedodu, kādu laiku grauž, tad noņemu, nākamajā dienā atkal dodu to pašu, jo turās viņš ilgi) - nekad nekādu problēmu.
Tagad 2 dienas nebiju mājās, suns palika ar mammu. Atbraucu mājās, atvedu viņam jaunu mantu - virve, galā mezgls un kaltēta cūkas auss. Iedodu, viņš grauž. Sākām ar mammu runāt par grūmingu, piegāju pie mazuļa, rādīju mammai kur un kā viņš būs jāfrizē kad būs lielāks. Pacilāju ausis, šur tur piebakstīju, parādīju, kucēna galvu pagrozīju šurp turp (kucēns tikmēr grauž kaltēto ausi), un ko es dzirdu? Mazais ierūcās. Sākumā nepievērsu uzmanību, biju aizrunājusies par grūmingu, tad ierūcas vēlreiz, vēlreiz, sapratu kas notiek. Tad speciāli vēl pačamdīju kaklu, galvu, viņš sāk rūkt, ierējās, pakampu aiz čupra un sapurināju, uzbļāvu NEDRĪKST (tā taču dara kucēnu mammas, vaine?). Tad atkal devu mazajam grauzt ausi, atkal speciāli čubinājos ap purnu, atkal uzrūca, NEDRĪKST, tad čubināju, čubināju, šis sāka rūcot uzriet (nezinu kā paskaidrot - tāda skaņa ir brīžos, kad suņi nikni metas kādam virsū). Nezinu vai gribēja man kost, jo turēju viņu aiz čupra un man klāt netika, bet kājās viņš bija salecies. Sapurināju aiz čupra un ļāvu turpināt grauzt ausi. Pēc 5 min atkal eju klāt, pačubinu, viss mierīgi, slavēju, paijāju, drusku paaiztieku kaltējumu, viss mierīgi, slavēju. Tad atkal pēc 5 min eju čubināt, ik pa brītiņam uzrūc man, tad es aši NEDRĪKST. Vairāk arī nekas nav noticis, vien šo mantu atņēmu un sīkais mierīgi guļ. Tas viss notika apmēram pirms 1h.
Nu tāda situācija, esmu neizpratnē. Vai tas ir pieļaujami 3 mēnešus vecam kucēnam? :asaras:
No 4 mēnešu vecuma apmeklēsim suņu skolu.

Vai šo var izmantot 3 mēnešus vecam kucēnam?
murkata wrote:nu man arī tā sķiet. vārdu sakot, saimniekiem jāpārdomā attiecības ar suni. bet nekādas vardarbības cilvēciskā izpratnē. suņu ietekmēšanas paņēmieni: purināšana aiz čupra, piespiešana pie zemes kamēr beidz tirināties (kaut vai uzguļoties virsū, lai jūt respektu pret barveža izmēru un svaru), rūkšana, ignorēšana par pārkāpumiem. ignorēšana, starp citu, lieliski iedarbojas. barā tas ir pats briezmīgākais - būt izstumtam. dabā izstumtie iet bojā. ja suns (nesaku mans ;) ) rūktu uz mani, es noteikti ļoti skaļi ierēktos "Fu". tik skaļi, lai viņš samulst. var būt var pamest kaut k;ādu priekšmetu sāņus, lai novērstu uzmanību un tad sagrābtu aiz čupra un ar visu svaru noggāztu zeme, uzguļoties, vai uzsēžoties, lai ir vieglāk kontrolēt. ja suns rūc ir jārēc pretī. berz vārdiem, jo tiem nav nozīmes un cik vien spēka jāspiež pie zeme. var apmest uz muguras un ar abām rokām ieķeroties "krāgā" piespiest galvu pie zemes. skatīties acīs un rēkt. sunim jāpaliek pilnīgi mierīgam. tikai tad var palaist un kādu stundu pat neskatīties virsū. izvaiŗīties no acu kontakta. suns meklēs to, mēģinās ielūkoties, nāks ošņāties. tad jāatgrūž, lai saprot, kas ir vadonis un cik neapskaužamā situācijā nonācis suns.
man suns brīvi atdod kaulu. dažreiz pat ir izdevies viņu pieaicināt atnest man un atdo rokās... bet tas ir panākts nevis ar nospiešanu, bet ar maigumu. iedod kaulu, mmmmm, cik garšīgs, om nom nom, nu ņem. to gan mēs darījām pašā sākumā. nekad nav bijušas rotaļas tipa, atdod kauliņu, apēdīšu, atņemšu, ali zuns rūc un satraucās. nekad! arī bērniem neļauju. ai, nu ir visādas lietas, kas darāmas bērnībā. tagad nāksies suni sākumā nospiest hierarhijas apakšgalā un tikai tad runāt par uzticēšanos, rotaļāšanos utt.


Vai var 3 mēnešus vecu kucēnu rūkšanas brīdī aiz kakla-čupra (protams tā lai nenožmiedz) piespiest pie zemes un uzbļaut/uzrūkt?
KO DARĪT ?

Ps. AnitaJ, rakstu jums PM
Pss. Tūliņ rakstīšu vēstuli audzētājai.
User avatar
pepper
Junior
Junior
 
Posts: 943
Joined: 13 Jan 2010, 21:21
Location: Valmiera

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby biinumz » 11 Jul 2010, 20:26

pepper wrote:Vai var 3 mēnešus vecu kucēnu rūkšanas brīdī aiz kakla-čupra (protams tā lai nenožmiedz) piespiest pie zemes un uzbļaut/uzrūkt?
KO DARĪT ?


jā, var. suņu mamma nevis bērnu purina aiz čupra, bet gan ar atvērtu muti aiz kakla piespiež pie zemes un tā tur kamēr mazais beidz spirināties. tā suņi barā sakārto savas attiecības, kurš te būs galvenais. es lielu paniku neceltu, jo 3 mēnešos suns, protams, vēl ir bebis un lāgā nesaprot, ko dara... bet zināmi priekšvēstneši jau noteikti tie ir un vērīgumam te ir vieta. un sunim neko ļaunu tāda piespiešana pie zemes nenodara, tikai bišķi iedragā pārlieku spuraino ego. ;) tā varbūt nevar izrīkoties ar mākslinieciski emocionāli trauslu dvēseli (nu ir tak suņi, kuriem skaļāks tonis jau liek pamirt izbīlī), bet ja suns rāda zobus un "atļaujās", tad droši var "atļauties" pretī... to jau īstenībā saimnieks pats instinktīvi jūt (tāpat kā mamma bērnu audzinot)... man viena sune ir bieži bērnībā izbaudījusi, ko nozīmē pagulēt manās "skavās", savukārt otrai nekad nav bijusi vajadzība - nemaz neatceros, vai kādreiz šitas viņai izmantots. un lielajai sunei šo izmantojām arī jau pieklājīgā vecumā, kad ģimenē ienāca bērns un sāka pa māju dzīvoties viņai aizsniedzamā augstumā - atļāvās uzrūkt. es iejaucos, iestājos par bērnu un turpmāk situācija ir skaidra un zobu rādīšana neiet cauri arī bērnam, kurš visādi citādi, protams, ir fiziski vājāks un pats sev vietu hierarhijā nevarētu nodrošināt virs četrkājainajām madammām.

tāpat šo metodi izmantojam mūsu jaunākā meitiņa (5 mēneši), kas pie manis nedzīvo pastāvīgi, arī dabon no manis pa kādam apskāvienam, jo savā ģimenē ir visai izlaista un atļaujas man zobus klabināt, kad gribu nagus apgriezt vai tml. - es daudz neceremonējos, dzīve ir skarba un labāk, ja viņa to uzzina no manis un jau bērnībā ;) jo noskatīties, kā divi pieauguši cilvēki - ģimene, kurā viņa ikdienā dzīvo - nespēj 10 kg smagam suņa bērnam nagus apgriezt, tomēr ir mazliet traģikomiski. vēl smieklīgāk, kad viņa bez ceremonijām kā kaķis uzlec uz galda un saimnieka acu priekšā apēd viņa vakariņas un tas lāga nesaprot, ko nu... manās mājās pēc attiecību sakārtošanas šādi gājieni neiet cauri un tas pats it kā mežonīgais un nelabojamais suns, neatļaujas gadu vecajam bērnam garoziņu no rokas izņemt... un te nav runa par drastiskām metodēm, bet par pāris reižu paskaidrošanu, kāda ir kārtība un kurš te aiz kura ir galvenais... suns saprot hierarhiju un vairs neapēd ēdienu augstāk stāvošiem - ēdiens nav tikai kaut kas garšīgs, ko suns sargā - tam ir būtiska simboliska nozīme suņu hierarhijā, jo pirmie ēd augstāk stāvošie un tad tie laiž pie ēšanas zemāk stāvošos. tātad augstāk stāvošie drīkst pretendēt uz zemāk stāvošā ēdienu, bet otrādi tas nav pieļaujams un notiek zobu rādīšana un ambīciju demonstrēšana... un brīdī, kad šis ir nokārtots, tad mans bērns ēdošajiem suņiem var droši pa bļodām rakņāties un es zinu, ka tas nav bīstami. un tai pat laikā tas ir nokārtots tikai mūsu ģimenē, jo sune nokļūstot atpakaļ savās pastāvīgajās mājās, atkal staigā pa galdiem un apēd vakariņas saimniekiem, jo tur viņa ir centrālā persona un hierarhijas galvgalī... un saimnieki nespēj notiēt mūsu stāstiem, ka pie mums viņa neko tamlīdzīgu nedara...
www.muki.lv
biinumz
Puppy
Puppy
 
Posts: 341
Images: 1
Joined: 13 Jan 2010, 18:59
Location: Riga

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby murkata » 11 Jul 2010, 20:31

man liekas, ka lamāšana un purināšana šinī gadījumā nebūs pareizais. jā mammas tā ietekmē savus kucēnus. lasot jūsu rakstīto, man radās iespaids, ka suns šādu jūsu attieksmi uztver, kā pārākā suņa uzstāšanos. pienāks, laiks, viņš paaugsies un neizbēgami kļūs veiklāks un ātrāks par jums...
es savam sunim mācīju ar pretējām emocijām. nācu pie viņa runāties, paijāt, sēžot uz grīdas un pieliecoties viņa līmenī. starp citu, arī pēc pirmās uzrūkšanas. tas ir norāli. suns audzis savu brāļu un māsu vidū. katru stundu bija jācīnās par pupu un vietu pie mammas siltā sāna. tas ir tikai dabiski, ka suns aizstāv savu gardumu. jums šajā situācijā vajadzētu parādīt, ka lai arī visi gardumi un spilveni piedr jums, jūs dalīsieties.
es nāktu pie viņa uz grīdas, maigi runājot, nolikturoku uz grīdas un, joprojām runājot un slavējit nedaudz, pagraudītu suni, tad tuvāk purnam un paņemtu gardumu. neraujiet, bet mīlīgi runājot lēni paņemiet. un tad "ēdiet" pati. mmm, cik labs gardums. ja suns stiepjas pakāl, vai grābj. pavelciet gardumu nost no purna un sakiet nedsrīkst, mierīgs. bet nerēciet. kad suns nomierinās paslavējiet un atdodiet. un tā katru reizi ar visādiem gardumiem un mantām.
mans suns pats atnes man kaulu, ja palūdzu ;)
Dzīve ir jādzīvo, citādi tā ne ar ko neatšķiras no nāves!
http://www.weimargas.jimdo.com
http://www.varaviksnesfazans.com/
User avatar
murkata
Veteran
Veteran
 
Posts: 3087
Images: 24
Joined: 13 Jan 2010, 12:40
Location: Liepāja, DR

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby pepper » 11 Jul 2010, 20:50

Murkata, paldies par ieteikumu. Tātad šādā vecumā tas ir normāli un man nav jāuztraucas, ka sunim parādās agresija?
Vairs nekādu purināšanu un bļaušanu neizmantošu, vienkārši par nedarbiem stingrā balsī FŪ un NEDRĪKST (vajag tomēr lai suns zina ko nozīmē šīs komandas).
Darīšu kā jūs ieteicāt, bet viņš to gardumu nedos. Viņš iekarmpēsies un viss, varēšu maigi ņemt, varēšu raut ar visu spēku (tā protams nedarīšu) - nekādas atšķirības, nē un viss. Ko darīt šādā situācijā, kad viņš man kārumu nedod ne pa kam? :|
User avatar
pepper
Junior
Junior
 
Posts: 943
Joined: 13 Jan 2010, 21:21
Location: Valmiera

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby Maruta Papelbo » 12 Jul 2010, 04:38

:huh: teikšu vienu - 3 mēnešu vecs retrivera kucēns nekad,un ne pie kādiem apstākļiem nedrīkst uzrūkt cilvēkam,kur nu vēl savas ģimenes loceklim!Ir dažas līnijas zeltaino,kas nes sevī šo agresijas gēnu,tādēļ tas jānomāc pašā saknē - vienalga kādiem līdzekļiem. :jaa:
User avatar
Maruta Papelbo
Puppy
Puppy
 
Posts: 465
Joined: 14 Jan 2010, 13:35
Location: Valmiera

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby NARDICUM » 12 Jul 2010, 08:17

link
neatrada labaku risinajumu problemai "regulari muk prom pie kaiminiem", ka uzlikt retriveram ELEKTRISKU GANU!(elektro kaklasiksna) Sunei psihe sakroplota. Bailiga, majas cura, kaka, ruc uz cilvekiem.

NEVIENAM MEDĪBU SUNIM AR ELEKTRISKO SIKSNU NEVAR "NORAUT" PSIHI! Protams, ja nepieliek pie 220 un neizlādē ar 10 sekunžu intervalu pāris mēnešu garumā.
Jebkuram medību sunim IR JĀBŪT ar nesatriecamu psihi un dzelzs veselību! Pretējā gadījumā tas vairs nebūs palīgs medībās, bet sadzīvisks čakars.
Runājot par labradoriem, pēdējos gados nākas redzēt suņus, uz kuru fona nobāl gan aziāti, gan jagdi, gan kaukāzieši... Nu kaut kur ne tur ejam...
pepper
Vai var 3 mēnešus vecu kucēnu rūkšanas brīdī aiz kakla-čupra (protams tā lai nenožmiedz) piespiest pie zemes un uzbļaut/uzrūkt?

Turot pie kakla piespied pie zemes vai aiz čupra pacel gaisā, krati, kamēr beidz rūkt.Nožmiegt ir pagrūti pat 3 mēn. vecu kucēnu :tikainesaki: Gardumu nost. Diennakti bads (tikai ūdens) un pilnīgs ignors.
Un vēl- ļoti svarīgi!!! Suņu /vilku barā VIENMĒR pirmais ēd barvedis. Suni var barot tikai pēc tam, kad visi ģimenes locekļi jau ir paēduši!
User avatar
NARDICUM
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1130
Joined: 15 Jan 2010, 00:36
Location: Aizpute

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby BaibaB » 12 Jul 2010, 08:29

pepper wrote:Murkata, paldies par ieteikumu. Tātad šādā vecumā tas ir normāli un man nav jāuztraucas, ka sunim parādās agresija?
Vairs nekādu purināšanu un bļaušanu neizmantošu, vienkārši par nedarbiem stingrā balsī FŪ un NEDRĪKST (vajag tomēr lai suns zina ko nozīmē šīs komandas).
Darīšu kā jūs ieteicāt, bet viņš to gardumu nedos. Viņš iekarmpēsies un viss, varēšu maigi ņemt, varēšu raut ar visu spēku (tā protams nedarīšu) - nekādas atšķirības, nē un viss. Ko darīt šādā situācijā, kad viņš man kārumu nedod ne pa kam? :|

es nezinu, varbūt es neko nesaprotu no suņiem, bet es uzskatu, ka attiecībās suns-saimnieks valda hierarhija un tikai. tas mēs, cilvēki, iedomājamies tur visādas augstās jūtas, bet suns ir dzīvnieks un dzīvo pēc bara dzīvnieka instinktiem. viņam pastāv barvedis un pakļautais, un ikviens suns ir tendēts (kurš vairāk, kurš mazāk, bet tendēti ir visi) pa hierarhijas kāpnēm virzīties uz augšu, uz barveža posteni.
tātad. ja kucēns, arī 3 mēneši vecs, ēd kaulu vai kārumu un atļaujas man, barvedim (jo normāli ģimenē cilvēks ir barvedis, tiešais saimnieks obligāti ir barvedis) uzrūkt, kucēns dabū sodu - tā, kā apraksta NARDICUM. nekādas tur humānās metodes, sarunāšanas, vismaz es tā neprotu ar saviem šnauceriem sarunāt. vēl šodien Enija ne tikai līda Taras bļodā, bet arī atļāvās manā klātbūtnē Tarai ieklupt krāgā. par ko dabūja no manis pa kaklu (tobiš, piespiešanu pie zemes un niknu rūcienu, kam viņa uzrūca pretī, kam sekoja daudz stingrāks spiediens un rēciens). nu atvainojiet, ne jau suns manā mājā sadala ēdienu, bet es un es atņemu ēdienu sunim, nevis viņi iedomājas tēlot viesmīļus.
http://shnauceri.wordpress.com/
Dievs, dod man rāmu garu pieņemt visu, ko nespēju ietekmēt, drosmi ietekmēt visu, ko spēju, un gudrību vienmēr atšķirt vienu no otra
User avatar
BaibaB
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1429
Joined: 13 Jan 2010, 13:00

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby madja » 12 Jul 2010, 09:17

man jautājums tās ēst došanas sakarā. profilaktiski, jo mans murmulis man līdz šim neko nav teicis,kad paņemu viņas žļembājamo pašausmināties,cik smilšains.

mēs nākam mājās pēc darba,kad suns ir nosēdējis viens stundas 9-10 un,protams, grib ēst. viņam es varu iebērt sauso vai biezpienu iedot uzreiz, kamēr priekš pašiem gandrīz vienmēr vēl jāgatavo, bez tam, abi ar vīru esam nenoteiktu ēšanas laiku piekritēji,kas nozīmē,ka varbūt ēdam vēl vēlāk. un no rītiem mājās brokastis vispār nekad neēdam, tiek pabarots vieīgi suns.
vai šādā situācijā suns arī padomās,ka viņš ir galvenais? :ragana:
Image
Image
User avatar
madja
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1774
Joined: 15 Apr 2010, 14:37
Location: Čiekurkalns

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby dresetajs » 12 Jul 2010, 09:22

madja

Es pietiekoši bieži (da gandrīz vienmēr!) baroju suņus pirmus- lai pēc tam mierīgi pašai paēs (lēni, lasot grāmatu- man žēl suni, kuram būs tik ilgi jāgaida pēc treniņa). Kaut kā līdz šīm (ap 20 gadu garumā) nepamanīju problēmu hierarhiskos attiecībās un neklausīšanu :kanepe:

Un jā, es daru vēl 100 un 1 nepareizu lietu, piemēram es ļauju suniem iziet primiem pa durvim utml. Ar vienu BET- nevis suns nosāka kā mēs rīkosīmies, ber es. Kā man ērti, ta un dzīvošu, jo esmu mūsu bara vadonis 8-) Un jā, man nav nepieciešamības purināt suņus aiz skausta - klausa tapat, un ara prieku 8-)
Tas viss (barot pēc ģimenes, iziet pirmam pa durvim utml.) 100% strādā un palīdz, bet daudz labāk palīdz interesantas kopējas nodarbības, piemērotas konkrētam sunim, it īpaši ja tādas nodarbības sastītas ar sapratīgu darbību, kur sunim jākustina smadzenes.
Last edited by dresetajs on 12 Jul 2010, 11:57, edited 3 times in total.
User avatar
dresetajs
Veteran
Veteran
 
Posts: 4743
Joined: 15 Jan 2010, 09:45
Location: Rīga, Ķengarags

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby murkata » 12 Jul 2010, 09:30

Nordicum, es arī esmu sunisko attiecību piekritēja.
nu protams, ja kucēns arī pēc vairākiem mēģinājumiem paņemt kārumu, joprojām rūc un izrāda agresiju, tad tiešām ir laiks pieķerties stingrākām metodēm. es sākumā vienkārši rūktu un sniegtos p;ēc kāruma. ja atas nedarbojas, tad aiz čupra, pie zemes un turpinot rūkt atņemtu kārumu un ignore uz kādu stundu
jāatcerās, ka suņi nav hiēnas, kuras savus padotos sakož un plosa, lai parādītu vietu hierarhijā. suņiem barvedis sargā un atbalsta jaunākos un vārgākos. kucēnus p[ēc medībām baro, atrijot pārtiku no mutes mutē. tā kā ne tikai stingrība, rūkšana un pusināšana...
Dzīve ir jādzīvo, citādi tā ne ar ko neatšķiras no nāves!
http://www.weimargas.jimdo.com
http://www.varaviksnesfazans.com/
User avatar
murkata
Veteran
Veteran
 
Posts: 3087
Images: 24
Joined: 13 Jan 2010, 12:40
Location: Liepāja, DR

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby brex » 12 Jul 2010, 09:36

madja, ne jau barosana pirms cilveku vakarinam izsauks problemas, vinekaris, ja suns ir dominats un saimnieks isti labi netiek gala, tad si ir ari viena no lietam, kurai der pieverts uzmanibu

mes ari pasi edam - ka sanak. sunim dodu est pec suna rezima - no rita un vakara pec pastaigas. un man nevienu bridi nav zel suna, ja tas dabu est kadu stundu pec ierasta laika - tikai uzlabosies apetite :)
User avatar
brex
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1313
Joined: 13 Jan 2010, 14:58
Location: Ogre

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby Sinty » 12 Jul 2010, 10:35

Ar to rūkšanu par gardumu manējā arī kādos 5-os mēnešos izcēlās... Līdz tam nekas nebija... Nu es gardumu vnk atņēmu... Tad tēloju, ka ēdu viņu un pēc tam atdevu atpakaļ... Ja vēl rūca, atkal tāpat... Galvenais jau lai suns saprot ne tikai to, ka saimnieks ir boss, bet - lai uzticas, jo nekas ļauns nenotiks, ja atdos... Piemēram, ja atdod labprāt, tad vai nu iedot viņam ko citu par to, vai paslavēt un atdot atpakaļ...
Ja godīgi, man gribas redzēt, kā pēc tādām metodēm kā purināšana un ignors uz 24h trīs mēnešu vecumā, tas suns ārā atdos kaut ko atrastu... Sāks no saimnieka vispār baidīties... Da un vispār sunim viss, ko prasa simnieks, ir jādara ar prieku, nevis piespiesti...
Milzīgs :par: dresetajs, jo tā ir taisnība, ka var dot ēst, kad grib, mantiņu raustot, ļaut uzvarēt sunim utt., ja ar suni nodarbojas... Ja būs atstrādāts kontakts ar suni un viņš priecāsies par katru komandu, ko saimnieks viņam dod, tad arī būs kompanjons, nevis meža zvērs uz zemākā hierarhijas pakāpiena... IMHO
P.S. Nerunāju par suņiem ar izteiktām dominances tieksmēm, kaut gan kāda tur dominance trīs mēnešos...
User avatar
Sinty
Junior
Junior
 
Posts: 616
Images: 10
Joined: 13 Jan 2010, 13:10
Location: Rīga

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby OrlandoSeaHorse » 12 Jul 2010, 10:51

Nav obligāti, ka saimnieks pirms suņa barošanas apēstu svētku pusdienas ar 12 ēdieniem. Pietiek, ja no ledusskapja paņem sulu vai pienu padzerties. Skaitās. Elpa smaržo.
Image Image
OrlandoSeaHorse
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1624
Joined: 13 Jan 2010, 15:56
Location: Luxembourg

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby Robins » 12 Jul 2010, 11:33

dresetajs wrote:madja

Es pietiekoši bieži (da gandrīz vienmēr!) baroju suņus pirmus- lai pēc tam mierīgi pašai paēs (lēni, lasot grāmatu- man žēl suni, kuram būs tik ilgi jāgaida pēc treniņa). Kaut kā līdz šīm (ap 20 gadu garumā) nepamanīju problēmu hierarhiskos attiecībās un neklausīšanu :kanepe:

Un jā, es daru vēl 100 un 1 nepareizu lietu,


Tas viss protams ir ļoti apsveicami, tikai nez vai šādi padomi būtu vietā mazāk pieredzējušiem suņu saimniekiem, kuriem acīmredzot jau ir problēmas. Tas būtu apmēram tā, ka piemēram Valdis Valters atnāktu uz 5gadīgo bērnu basketbola treniņu, kur šie mācās driblēt un lielīgi teiktu, Ei nu ko jūs tur ākstaties, es jau 30 gadus vairs nedomāju kā un ar kuru roku driblēt, tas jau pats par sevi sanāk.
Skaidrs, ka tur kur hierarhija ir sen jau kā dzelžaini nodibināta, neviens no iesaistītajiem to vairs nedomā apšaubīt utt. - tādiem sīkumiem kā ēst došanai, pa priekšu palaišanai un kaklasiksnu uzlikšanas kārtībai vairs nav nekādas nozīmes. Bet citiem - kas hierarhiju nepārvalda kā braukt ar velosipēdu - arī tādiem sīkumiem ir liela nozīme...
User avatar
Robins
Junior
Junior
 
Posts: 765
Images: 43
Joined: 13 Jan 2010, 16:18

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby dresetajs » 12 Jul 2010, 11:48

Robins, nevajag izraut no konteksta - otra daļa svarīgāk :medos:

dresetajs wrote:Tas viss (barot pēc ģimenes, iziet pirmam pa durvim utml.) 100% strādā un palīdz, bet daudz labāk palīdz interesantas kopējas nodarbības, piemērotas konkrētam sunim, it īpaši ja tādas nodarbības sastītas ar sapratīgu darbību, kur sunim jākustina smadzenes.
Last edited by dresetajs on 12 Jul 2010, 11:57, edited 1 time in total.
User avatar
dresetajs
Veteran
Veteran
 
Posts: 4743
Joined: 15 Jan 2010, 09:45
Location: Rīga, Ķengarags

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby Sinty » 12 Jul 2010, 11:48

Robins, un vai Tu tiešām domā, ka trīs mēnešu vecs kucēns neatdod gardumu un rūc tādēļ, ka grib dominēt? Da viņš vispār neko vēl nesaprot - un neatdod tāpēc, ka vnk negrib atdot... Kā viņam vēl to parādīt, ja ne rūcot? Kāpēc vajag uzreiz purināt viņu, spiest pie zemes un ignorēt, ja tas suns pat nesaprot vēl, ka saimniekam gardums ir jāatdod??? To var panākt ar mīļumu, kā murkata sākumā rakstīja - aprunāties ar suni, pieliekties pie viņa, ar acu skatienu vien jau daudz ko var panākt... Nu un tad, ja ar labu nevar (kaut gan šaubos, ka retrīveram nevarēs), tad jau piespiest pie zemes, var uzrūkt... un atņemt...
Vai tad bērnus Jūs arī audzināt - kā kas, tā ar siksnu pa dibenu???????????

Uz ielas šad tad sanāk "suņu attiecību pārņemtos" redzēt... Pietiek saimniekam uz suņa pusi paiet, tas jau augšpēdus... Un vai suni sit? Nē... tikai ir izlasījis par dominanci...
User avatar
Sinty
Junior
Junior
 
Posts: 616
Images: 10
Joined: 13 Jan 2010, 13:10
Location: Rīga

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby dresetajs » 12 Jul 2010, 11:55

Sinty wrote:To var panākt ar mīļumu, kā murkata sākumā rakstīja - aprunāties ar suni, pieliekties pie viņa, ar acu skatienu vien jau daudz ko var panākt...


Jūs nopietni domājat, ka šadā veidā kuce vai bars audzina kucēnus? Pieliekšana vispār garam- dominants labprātīgi pazemina sevi līdz kucēna līmeņa... Pacels kucēna pašapziņu- jā, strādā; paradīt "kurš mājās ir saimnieks"- nu gan strādā, bet vai to gribējam panāks?...
Par pozām vispār jādomā šausmīgi daudz audzinot un īpaši apmācot suni- izradas, ka var panākt vairāk pieliekot mazāk pūles tikai kontrolējot sevi :)
User avatar
dresetajs
Veteran
Veteran
 
Posts: 4743
Joined: 15 Jan 2010, 09:45
Location: Rīga, Ķengarags

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby Sinty » 12 Jul 2010, 12:03

Es runāju par to, ka tā nav dominācija... Trīs mēneši un suns pēkšņi mēģina kaut ko, ko viņš uzskata par savu, aizstāvēt... Nu un??? Kāpēc tad jāslēdz iekšā visas tās purināšanas, ja to var panākt normāli viņam "izskaidrojot"? Kapēc jāpielieto jebkāda veida fizisks spēks par to, ko suns nezina? Lūk, tāds ir jautājums...
Ja te būtu runa par 6 mēnešu vecu kucēnu, es arī teiktu - piespiest pie zemes utt...

Diemžēl tagad neatradīšu linku, bet kaut kur lasīju, ka pieliekšanās (nostāšanās četrāpus pret suni) ļauj viņam uztvert precīzāk visu.. Tapēc arī uzrūkšanu, iekošanu pretī utt. veic ne jau kājās stāvot...

Es jau neviena viedokli negribu mainīt, bet tā kā pašai tagad saskare ir ar vairākiem suņiem, tad arī pētu viņu uzvedību un reakciju uz dažādām lietām un tiešām varu pateikt, ka es tādā gadījumā, kā šis, noteikti nemēģinātu to kucēnu momentā "pa dzīvnieciskam" likt pie vietas...
User avatar
Sinty
Junior
Junior
 
Posts: 616
Images: 10
Joined: 13 Jan 2010, 13:10
Location: Rīga

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby maksis » 12 Jul 2010, 12:06

Sinty wrote:Da viņš vispār neko vēl nesaprot

Šīs nu gan ir muļķības. Kucēna rakstura iezīmes, t.sk. lielāka vai mazāka tieksme dominēt izpaužas jau daudz agrāk nekā 3 mēnešos. Vajadzība dominēt (vai vnk vēlme nepakļauties) nenotiek saprašanas līmenī, tie ir instinkti, temperaments, iedzimtība. Suns nemēģina "kāpt saimniekam uz galvas", jo viņš tā ir izdomājis. Viņš vnk tāds ir. No dabas.
Sinty wrote:Kāpēc vajag uzreiz purināt viņu, spiest pie zemes un ignorēt, ja tas suns pat nesaprot vēl, ka saimniekam gardums ir jāatdod???

Vai tiešām ir kāds, kas šeit ir rekomendējis uzreiz par mazāko rūcienu kucēnu purināt un/vai gāzt gar zemi? Priekš tam saimnieks ir bara vadonis, lai izvērtētu situāciju un audzinātu, ne vnk bezjēdzīgi uzbruktu. No visiem maniem suņiem, piemēram, tikai diviem ir bijusi vajadzība stingri paskaidrot, ka es viņu barību ņemšu un došu, kad vien to vēlēšos. Viens no šiem, starp citu, ir mans pašreizējais kucēns. Un viņam, ja kas, ir tikai 2 mēneši.
Дети, собаки, мужья - это все иногда так неудобно. А без них, любимых, так невозможно. ((c)К.М.)
User avatar
maksis
Champion
Champion
 
Posts: 2505
Joined: 13 Jan 2010, 12:57

Re: 8 mēnešus veca suņa agresija pret saimniekiem

Postby Sinty » 12 Jul 2010, 13:04

Maksis,
Jā ir - lūk šis arī uzsita dusmas:
NARDICUM wrote:pepper
Vai var 3 mēnešus vecu kucēnu rūkšanas brīdī aiz kakla-čupra (protams tā lai nenožmiedz) piespiest pie zemes un uzbļaut/uzrūkt?

Turot pie kakla piespied pie zemes vai aiz čupra pacel gaisā, krati, kamēr beidz rūkt.Nožmiegt ir pagrūti pat 3 mēn. vecu kucēnu :tikainesaki: Gardumu nost. Diennakti bads (tikai ūdens) un pilnīgs ignors.


Un es jau nekur neteicu, ka to nevajag apturēt... Tikai pretojos augstāk minētajam veidam...
Un negribu ticēt, ka tā ir dominācija vārda tiešajā nozīmē. Vairāk liekas, ka tā ir vienkārša savas vietas neapzināšanās, līdz ar to arī kucēns nesaprot, ko drīkst un ko nedrīkst... Viss ir jāmāca, bet normas robežās...
User avatar
Sinty
Junior
Junior
 
Posts: 616
Images: 10
Joined: 13 Jan 2010, 13:10
Location: Rīga

PreviousNext

Return to Suņu audzināšana/apmācība/dresūra

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests