Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Dog Breeds

Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Anita » 12 Mar 2010, 11:49

Kaukāza aitu suns [Caucasian Sheepdog / Caucasian Ovtcharka / Kawkasky Owtscharka / Kaukasische Schäferhund]

Šķirnes standarts FCI № 328 / 2001
Valsts: Krievija.
Vispārējais izskats. Liels, rupjas uzbūves suns, ar masīviem kauliem un spēcīgu, apjomīgu muskulatūru. Formāts – nedaudz izstiepts. Izteikts dzimuma dimorfisms: suņi ir lielāki, masīvāki, ar smagāku, apjomīgāku galvu, ar izteiktām krēpēm.
Uzvedība. Pārliecināta, mierīga, līdzsvarota. Šķirnei nav raksturīga neizlēmīga uzvedība vai pārmērīga nervozitāte.
Galvenās proporcijas. Zemākā auguma robeža sunim 68 cm, kucei – 64 cm. Vēlams lielāks augums, saglabājot ķermeņa uzbūves proporcijas. Suns nedrīkst izskatīties ne garkājains, ne saplacināts. Purna un galvaskausa daļas attiecības atbilst 2:3.
Galva. Liela, masīva. Galvaskausa daļa. Plata un apjomīga, ar izteiktiem uzacu lokiem. Piere – plata, nedaudz ieapaļa, to pārdala ne pārāk dziļa rieva starp acīm, mēreni attīstīti uzacu loki. Pāreja no pieres uz purna daļu. Nav gara, pamanāma, bet ne asa. Purns. Masīvs, apjomīgs, truls, pareizi piepildīts pie pamatnes un zem acīm. Plūstoši un vienmērīgi sašaurinās deguna virzienā. Purna garums nedaudz īsāks par galvaskausa daļas garumu. Lūpas. Biezas, pieguļošas žokļiem. Deguna spogulis. Liels, melns, gaiši lāsumainiem un baltiem suņiem pieļaujams gaišas krāsas deguna spogulis.

Zobi. Pilns komplekts (42 zobi). Balti, lieli labi attīstīti, cieši pieguļoši viens otram. Priekšzobu pamatne izvietota vienā līnijā. Sakodiens šķērveida vai knaibļ veida, neatkarīgi no vecuma.
Acis. Salīdzinoši nelielas, ovālas, slīpi, dziļi un plati novietotas. Krāsa – tumša. Plakstiņi sausi, cieši pieguļoši.
Ausis. Stāvas uz skrimšļiem, nelielas, augstu novietotas. Tiek īsi kupētas (Latvijā šī operācija nav atļauta).
Kakls. Masīvs. Kakla garums ir nedaudz īsāks par galvas garumu. Attīstīts skausts. Pieļaujams ne pārāk izteikts dubultzods. Kakla novietojums atbilst 30-40° attiecībā pret muguras līniju.
Korpuss. Augšas līnija. Izteikts, plats, muskuļots skausts, izceļas virs muguras līnijas. Mugura. Plata, taisna, spēcīga, muskuļota. Viduklis. Īss, plats, muskuļots, nedaudz ieapaļš. Krusti. Plati, muskuļoti, mēreni gari, ieapaļi, novietoti gandrīz horizontāli. Krūšu kurvis. Dziļš, sniedzas līdz elkoņu līmenim un zemāk. Garš, plats, šķērsgriezumā – ieapaļš. Mēreni izliektas ribas. Labi attīstītas liekās (viltus) ribas. Krūšu kurvja priekšējā daļa attiecībā pret pleca lāpstiņas locītavām nedaudz izvirzīta uz āru. Vēders. Mēreni ievilkts.
Aste. Augstu novietota. Mierīgā stāvoklī suns tur asti nolaistu. Astes garums sniedzas līdz lecamajām locītavām. Astes forma – sirpja veida, galiņš – veido „āķīti” un saliekts.
Priekšējās ekstremitātes. Skatoties no priekšas – taisnas, novietotas plati un paralēli viena otrai. Lāpstiņas un plecu kauli – gari. Pleca-lāpstiņas locītavas leņķis 100° robežās. Ekstremitāšu garums no atbalsta vietas līdz elkonim nedaudz lielāka vai vienāda ar pusi no suņa augstuma. Kāju augstuma indekss 50% vai nedaudz vairāk. Apakšdelms. Taisns, masīvs, šķērsgriezumā – ieapaļš, muskuļots, mēreni garš. Elkoņiem jābūt vērstiem uz aizmuguri. Delnas. Īsas, masīvas, novietotas gandrīz vertikāli.
Pakaļējās ekstremitātes. Skatoties no aizmugures – taisnas un paralēlas viena otrai. Skatoties no sāniem – nedaudz iztaisnotas ceļos un lecamajās locītavās. Novietojums neaizvirzās aiz sēžas paugura. Gurni un apakšstilbi. Mēreni gari. pareizi veidota, plata lecamā locītava. Locītavas – nedaudz iztaisnotas. Pēdas. Lielas, ieapaļas, savilktas kamolā.
Kustības. Brīvas, nesteidzīgas. Raksturīga gaita ir slīdošs riksis, kas paātrinoties pāriet smagā galopā. Kustības laikā ekstremitātēm jākustas taisni, priekšējām ekstremitātēm nedaudz pietuvojoties vidus līnijai. Priekšējo un pakaļējo ekstremitāšu locītavas kustas brīvi. Skausts un krusti rikša laikā atrodas vienā līmenī, augšas līnija – nosacītā miera stāvoklī.
Āda. Bieza, diezgan elastīga.
Apmatojums. Taisns, rupjš, ar biezu pavilnu. Uz galvas un priekšējām ekstremitātēm apmatojums ir īsāks, cieši pieguļošs. Atkarībā no apmatojuma garuma, tas tiek iedalīts divos tipos. Garspalvainais – gari akota mati. Garš apmatojums uz kakla veido krēpes, uz pakaļējām ekstremitātēm – atsukas un „bikses”. Arī asti klāj garš apmatojums, kas padara to resnu un pūkainu. Īsspalvainais – biezs, salīdzinoši īss apmatojums. Krēpju, atsuku un rotājošo matu uz astes nav. Apmatojums ir nepieguļošs, vidukļa rajonā ne garāks par 4 cm.
Krāsa. Dažāda. Pelēka: no tumši pelēkas, gandrīz melnas līdz gaiši pelēkai, iekļaujot zonāri pelēko; ruda: no tumši rudi brūnas līdz gaiši palsai, ieskaitot zonāri rudu; balta; tīģera krāsa: no tumši brūnas tīģera, gandrīz melnas krāsas līdz gaiši palsai tīģera krāsai. Suņiem ar viena tipa apmatojumu sastopama maska, balti plankumi uz krūtīm, uz vēdera, uz pēdām un uz astes galiņa. Pastāv dārkas un plankumainas krāsas, tomēr augstāk tiek vērtēts viendabīgas krāsas apmatojums. Visās krāsu variācijās lūpu un plakstiņu krāsai jābūt pilnīgi melnai. Nav vēlams: plaši izplatītā dārkā krāsa. Raibumiņi uz purna un ekstremitātēm.
Augstums skaustā. Suņiem. Ne mazāks par 68 cm. Vēlams robežās no 72 līdz 75 cm. Kucēm. Ne mazāks par 64 cm. Vēlams robežās no 66 līdz 69 cm.
Trūkumi. Vispārējais izskats. Viegla vai tizla ķermeņa uzbūve, vāji kauli, kvadrāta formas vai pārāk izstiepts ķermenis, izteikta pakrūte. Galva. Maza, viegla, korpusam neproporcionāla galva, izvalbīta piere, nošķelts pakausis, garš, viegls, smails, pārāk uzrauts vai noliekts purns, vājš apakšžoklis, krasa pāreja no pieres daļas uz purnu, ādas krokas uz galvas, atloces, slapji, nokareni plakstiņi. Acis. Ļoti lielas, izvalbītas, pārāk gaišas, ar zilu vai dzeltenīgi zaļu nokrāsu, izteikti redzams trešais plakstiņš. Zobi. Mazi, reti, ļoti bojāti. Kakls. Pārāk augstu novietots. Korpuss. Šaurs, nokarens vai kuprains viduklis. Viduklis. Šaurs, garš, kuprains vai nokarens. Krusti. Šauri, īsi, izteikti slīpi. Krūtis. Neattīstīts, plakans, šaurs, mazs krūškurvis. Ekstremitātes. Taisni vai asi pleci, īsi, saliekti vai tievi apakšdelmi, vāji elkoņi, izteikti augsta pakaļējā daļa, izteikti uz aizmuguri vērsts kāju novietojums, vājas saites, šaurs kāju novietojums. Pēdas. Plakanas, izlaisti pirksti. Kustības. Plūstošs riksis, šķirnei netipiskas, pārāk plašas kustības, sapītas, smagnējas kustības, izteikti uzcelta pakaļējā daļa kustības laikā, nesabalansētas kustības, nekorektējama gaita. Augums. Suņiem. Zemāks par 65 cm. Kucēm. Zemāks par 62 cm.
Nopietni trūkumi (defekti). Temperaments. Gļēvulība, holēriskums, nevaldāma agresivitāte. Vispārējais izskats. Suns, kura izskats atbilst kuces tipam. Zobi. Visas novirzes no standarta sakodiena, jebkura zoba trūkums. Aste. Iedzimti strupa aste. Apmatojums. Mīksts, viļņains, ļoti īss (kurmja tipa) apmatojums. Krāsa. Visu variāciju melnā krāsa (izņemot melnu masku), cepumu krāsa visās variācijās vai zila krāsa visās variācijās; ģenētiski novājināta pigmentācija: pelnu pelēka plakstiņu krāsa kombinācijā ar gaisām acīm; lāsumaina vai gaiši ruda plakstiņu un lūpu kāsa kombinācijā ar brūnu apmatojumu, kā arī ar brūnu deguna spoguli un gaišām acīm; pilnīgs vai vienpusējs kriptohisms.
N.B. Suņiem ir jābūt diviem normāliem sēkliniekiem, kas pilnībā noslīdējuši sēklinieku maisiņā.

Image
Image

Audzētavas Latvijā:
AMBERLAND [http://www.amberlandkennel.lv]
ARDUKS
GREY CARDINAL
MILBU [http://www.milbu.lv]
SOBBORIKO [http://www.sobboriko.narod.ru]
User avatar
Anita
Puppy
Puppy
 
Posts: 188
Joined: 03 Mar 2010, 21:45
Location: Latvia

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd dog

Postby moshkis » 12 Mar 2010, 12:10

Mūsu Groms. lai viņam vieglas smiltis. Aizgaja no mums 20.09.2009 deviņu gadu vecumā... :svece:
mans pirmais suns... ja nebūtu viņa, tad man laikam nekad nebūtu suņu...
Image
Image

ai pilnīgi apraudājos atceroties .. :histerija:
Image
User avatar
moshkis
Puppy
Puppy
 
Posts: 301
Joined: 13 Jan 2010, 22:56
Location: Rīga, Cēsis. t.nr. 28486759

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd dog

Postby dace.k » 13 Mar 2010, 18:17

moshķi - izsaku līdjūtību,mums arī labu laiku atpakaļ bija kaukāzietis "Princis", forš, bet ar savu stipru raksturiņu. ;(
Labradoru audzētava ''Sunset Pearl''
http://sunsetpearl.jimdo.com/
dace.k
Puppy
Puppy
 
Posts: 188
Joined: 08 Mar 2010, 14:33

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Bircha » 27 May 2010, 14:47

Man ļoti patīk kaukāzieši, ar ļoti stingru raksturu un patstāvīgi. Ja audzina, nemaz nav tik nikni kā runā! Man gan pašai ir kaukāzieša jauktenītis. :medas: Bet tomēr raksturā ir kaukāzietis! :viltigs:

Izsaku jums līdzjūtību! :svece:
Image
Image
User avatar
Bircha
Baby
Baby
 
Posts: 95
Joined: 13 Jan 2010, 17:01
Location: Rīga

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Anita » 27 May 2010, 21:22

Bircha ieliec kādu bildīti ar savu suņuku! :nadzinji:
User avatar
Anita
Puppy
Puppy
 
Posts: 188
Joined: 03 Mar 2010, 21:45
Location: Latvia

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Xcio » 28 May 2010, 16:22

Mums vel ir brīnišķīgi kucēni:

Image

Image

Image
User avatar
Xcio
Puppy
Puppy
 
Posts: 322
Images: 15
Joined: 25 Jan 2010, 13:08
Location: Rīga

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Amberland Marija » 29 Jun 2010, 11:38

Профессиональный питомник “ Amberland “ продаёт щенков кавказской овчарки рождённых 04. 04. 2010 от титулованных родителей мать - Amberland Shato HD AB-00– Чемпион Латвии, Литвы, России, Эстонии, Балтии. Отец - Байрак Азскас Лихой Интерчемпион, юный чемпион России, юный чемпион нкп, юный победитель нкп, 3х-чемпион ркф, чемпион Россиии, 2-х чемпион нкп, гранд чемпион России, чемпион Черногории, чемпион Боснии и Герцеговины, чемпион Литвы, победитель "Россия 2006" и "Евразии 2007", лучший представитель породы 2007 года. Родители имеют все необходимые тесты и проверки здоровья. Щенки продаются по индивидуальному договору, на момент продажи чипированы и привиты. Консультация и помощь в выращивании. Возможна доставка. Цена 350-500ls.

Image
Image
Image
Image
Amberland Marija
Baby
Baby
 
Posts: 21
Joined: 14 Jun 2010, 08:49

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Maija_Dakota » 06 Sep 2010, 22:07

:pukudupsis:
Image
Image Image Image
User avatar
Maija_Dakota
Junior
Junior
 
Posts: 913
Joined: 13 Jan 2010, 16:41
Location: Rīga, Iļģuciems, +371 22086944

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Kriistine » 25 Jan 2011, 09:30

Amberland Marija wrote:Профессиональный питомник “ Amberland “ продаёт щенков кавказской овчарки рождённых 04. 04. 2010 от титулованных родителей мать - Amberland Shato HD AB-00– Чемпион Латвии, Литвы, России, Эстонии, Балтии. Отец - Байрак Азскас Лихой Интерчемпион, юный чемпион России, юный чемпион нкп, юный победитель нкп, 3х-чемпион ркф, чемпион Россиии, 2-х чемпион нкп, гранд чемпион России, чемпион Черногории, чемпион Боснии и Герцеговины, чемпион Литвы, победитель "Россия 2006" и "Евразии 2007", лучший представитель породы 2007 года. Родители имеют все необходимые тесты и проверки здоровья. Щенки продаются по индивидуальному договору, на момент продажи чипированы и привиты. Консультация и помощь в выращивании. Возможна доставка. Цена 350-500ls.

Image
Image
Image
Image


Iepazīsimies: AMBERLAND LEON LIHOY II dzimis 04.04.2010.
Tāds nu abiem brīnišķīgajiem vecākiem ir sanācis "dēlēns":
ĻOHAM pašreiz 9 mēneši:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
2 mēneši
Image
Image
Kriistine
Baby
Baby
 
Posts: 68
Joined: 20 Jan 2010, 09:16

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Sidzji » 03 Feb 2011, 11:27

Labdien! Ielikšu šeit arī bildīdes no suņu audzētavas GRAY CARDINAL Šīs ir tikai divas kucītes no mūsu 6 Kaukāziešu saimes. :pastaiga:
ImageImage
Vairāk informāciju par audzētavu var meklēt Valmieras kennelkluba mājas lapā- http://www.kennelklubs.lv
Šobrīd cītīgi strādājam pie savas mājas lapas izveides. :smarzas:
Uz tikšanos!
Last edited by Sidzji on 12 May 2011, 14:11, edited 1 time in total.
User avatar
Sidzji
Puppy
Puppy
 
Posts: 218
Joined: 12 Oct 2010, 22:15
Location: Cēsis

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Sidzji » 20 Mar 2011, 23:26

Vienreizēja iespēja! :pastaiga: :pastaiga:

Seko līdzi Kaukāza aitu suņu audzētavas GRAY CARDINAL gaitām portālā draugiem.lv sadaļā lapas!
spied te:
http://www.draugiem.lv/greycardinal

Gaidīsim arī Tevi :smarzas: :samilejies:
Last edited by Sidzji on 12 May 2011, 14:11, edited 1 time in total.
User avatar
Sidzji
Puppy
Puppy
 
Posts: 218
Joined: 12 Oct 2010, 22:15
Location: Cēsis

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Rotija » 21 Mar 2011, 07:48

Kriistine wrote:Iepazīsimies: AMBERLAND LEON LIHOY II dzimis 04.04.2010.
Tāds nu abiem brīnišķīgajiem vecākiem ir sanācis "dēlēns":
ĻOHAM pašreiz 9 mēneši:


Sakiet,šis taču ir tas pats puisis,kas bija redzams arī II.gr. izstādē 13.03.2011.? Piedalījās arī audzētavas konkursā. :kucens:
Es no malas par viņu tā jūsmoju. :samilejies:
Rotija
Champion
Champion
 
Posts: 2611
Images: 17
Joined: 13 Jan 2010, 14:15
Location: Rīga, Ķīšezera mala

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Kriistine » 21 Mar 2011, 09:23

ROTIJA wrote:
Kriistine wrote:Iepazīsimies: AMBERLAND LEON LIHOY II dzimis 04.04.2010.
Tāds nu abiem brīnišķīgajiem vecākiem ir sanācis "dēlēns":
ĻOHAM pašreiz 9 mēneši:


Sakiet,šis taču ir tas pats puisis,kas bija redzams arī II.gr. izstādē 13.03.2011.? Piedalījās arī audzētavas konkursā. :kucens:
Es no malas par viņu tā jūsmoju. :samilejies:


Pilnīgi pateizi :jaa: , tas ir tas pats...sākam piedalīties izstādēs..mums gan vēl tāls ceļš līdz pieauguša kaukāzieša briedumam.
Izstādē:

Image
Image

Ar savu draugu, par sādu skatu no eksperta saņēmām piebildi - "Fantastik"...
Image
Image

Pastaigā ar savu mammu....
Image
Image
Kriistine
Baby
Baby
 
Posts: 68
Joined: 20 Jan 2010, 09:16

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Rotija » 21 Mar 2011, 10:18

Kriistine wrote:Pilnīgi pateizi :jaa: , tas ir tas pats...sākam piedalīties izstādēs..mums gan vēl tāls ceļš līdz pieauguša kaukāzieša briedumam.

Ļoti skaists krāsojums puisim. :samilejies: :jaa:
Rotija
Champion
Champion
 
Posts: 2611
Images: 17
Joined: 13 Jan 2010, 14:15
Location: Rīga, Ķīšezera mala

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Korland Rein » 21 Mar 2011, 14:22

Bet, ja jūs visi zinātu, cik man bail no kaukāziešiem...ui..bērnības "trauma" laikam... :neparliecinats: Es dzīvē cenšos viņus neredzēt vsp - smuks vai nē..., jo manas bailes stiprākas. :hih: Bet bildes ir ok, suņi smuki! :esmilu:
Image
Inspired by Rottweiler
"Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.", Satversmes 100.p.
User avatar
Korland Rein
Veteran
Veteran
 
Posts: 3327
Joined: 13 Jan 2010, 13:58
Location: Alžīrija

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby lauva » 21 Mar 2011, 14:48

oho,KR,tu mani pārsteidz! es nebiju domājusi,ka tev no kāda suņa ir bail. bet nu kas ir tas ir,citam no rotveilera smaida bail.
*The dog is the only animal that has seen his god.*
http://twitter.com/#!/LauvaGuna
User avatar
lauva
Champion
Champion
 
Posts: 2593
Images: 5
Joined: 14 Jan 2010, 14:22
Location: Liepāja/BCN/BRUX

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Korland Rein » 21 Mar 2011, 16:23

lauva wrote:oho,KR,tu mani pārsteidz! es nebiju domājusi,ka tev no kāda suņa ir bail. bet nu kas ir tas ir,citam no rotveilera smaida bail.

Visvairāk man bail no tumsas un meža! :tikainesaki: Nākamais ir no suņiem! :hih:
Image
Inspired by Rottweiler
"Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.", Satversmes 100.p.
User avatar
Korland Rein
Veteran
Veteran
 
Posts: 3327
Joined: 13 Jan 2010, 13:58
Location: Alžīrija

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Demiana » 21 Mar 2011, 16:43

Korland Rein wrote:
lauva wrote:oho,KR,tu mani pārsteidz! es nebiju domājusi,ka tev no kāda suņa ir bail. bet nu kas ir tas ir,citam no rotveilera smaida bail.

Visvairāk man bail no tumsas un meža! :tikainesaki: Nākamais ir no suņiem! :hih:

KR
nāvējošs nummurs: tumšā mežā ar suni :parvertibas:
ROTVEILERI http://talsenland.jimdo.com/

Image
"В жизни нужно стремиться обгонять не других, а самого себя."
User avatar
Demiana
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1545
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 14:45

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Korland Rein » 22 Mar 2011, 09:14

Demiana, ja tumšā mežā ar svešu kaukāzieti..tad nu būs kā būs! Taču mežā man nav bail no suņa, bet gan no cita kaut kā ... profesionālā fobija! :asaras:
Image
Inspired by Rottweiler
"Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.", Satversmes 100.p.
User avatar
Korland Rein
Veteran
Veteran
 
Posts: 3327
Joined: 13 Jan 2010, 13:58
Location: Alžīrija

Re: Kaukāza aitu suns / Caucasian Shepherd Dog

Postby Kriistine » 30 Mar 2011, 12:18

26.-27.martā pabijām Maskavā uz EIRĀZIJA 2011 izstādi.
Lai gan ceļs bija grūts, ~ 10 stundas uz robežas, veiksmīgi tikām līdz izstādei, kur AMBERLAND LEON LIHOY II, sīvā konkurencē ar ļoti skaistiem suņiem no Krievijas, Rumānijas, Horvātijas spēja parādīt ļoti labus rezultātus...
1.diena - eksperts Zoran CURCIC (Serbija) - EIRĀZIJAS 2011 JCH; JRUSCH; labākais juniors (JunBOB) :1: :1: :1:
kas mums ļāva vēl neesot LVJCH noslēgt RUSJCH :aptracis:
2.diena - Jeļena Mičko (Krievija) - EIRĀZIJAS 2011 JCH - labākais juniors (puisis), šoreiz BOB Krievijas meitenei. :)

Par tik fantastiskiem rezultātiem tāda ranga izstādē esam ļļļļooooootttttiiiii priecīgi
Image

Image

Image

Image
Kriistine
Baby
Baby
 
Posts: 68
Joined: 20 Jan 2010, 09:16

Next

Return to Suņu šķirnes

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 17 guests